UGent spin-off Qpinch haalt €10 miljoen op aan groeifinanciering

(10-09-2021) Qpinch, de UGent spin-off met een beloftevolle technologie voor energiebesparing en CO2-reductie op chemische en industriële sites, haalt 5 miljoen op bij de Federale Participatiemaatschappij (FPIM) en 5 miljoen bij het investeringsfonds Capricorn.

Qpinch levert industriële warmtepompen aan de chemische, petrochemische en voedingsindustrie. De revolutionaire Qpinch-technologie bootst de natuurlijke chemische reacties na die in alle levende cellen plaatsvinden in de zogenaamde ATP/ADP-cyclus, het mechanisme van een cel die energie vangt en weer afgeeft. Door een chemisch proces te gebruiken om de temperatuur van afvalwarmte te verhogen, zorgt de Qpinch-technologie voor een boost voor restwarmte die anders niet zou kunnen worden gebruikt. 

De technologie komt op een moment dat grote chemiebedrijven, waarvan de Antwerpse haven er tientallen telt, naarstig op zoek zijn naar oplossingen om te voldoen aan de steeds strengere uitstootnormen. Het bedrijf kreeg nauwelijks drie maanden geleden een converteerbare lening van 4 miljoen van het Antwerps Havenbedrijf en bestaande aandeelhouders. Die kwam boven op een investering van 3 miljoen ­euro van Sabic Ventures. Dat is de petrochemiedivisie van het Saoe­dische staatsolie­bedrijf Aramco. Sabic is behalve aandeelhouder ook klant van Qpinch. Nu komt er nog eens 10 miljoen euro vers kapitaal bij, de helft van de FPIM en de andere van Capricorn. Met 10 miljoen aan nieuw kapitaal kan Qpinch zijn commerciële team versterken, zijn technische capaciteit uitbreiden en nieuwe markten bedienen.

'De doorbraaktechnologie van Qpinch draagt op grote schaal bij aan de klimaatactie, maar ook aan de rendabiliteit van de grootste energieverbruikers ter wereld. Een win-win voor economie en milieu.' Erik Verdeyen, Chief Evangelist bij Qpinch