Dag van de Wetenschap

26-11-2017 van 11:00 tot 17:00
Doe-Chemie centrum, Krijgslaan 281 9000 Gent (Campus Sterre, gebouw S12)
Door wie
Katrien Strubbe
Katrien.Strubbe@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Naar jaarlijkse gewoonte doet de opleiding Chemie van de faculteit Wetenschappen ook dit jaar opnieuw mee aan de Dag van de Wetenschap op zondag 26 november. Wat hebben we voor jou in petto?

Doe- en kijkexperimenten

In de grote laboratoriumzaal van het gebouw S12 aan de Sterre, hebben we allerlei doe- en kijkexperimenten rond chemie waar iedereen kan van genieten.  We tonen aan hoe je een reactie kunt versnellen door een katalysator aan een reactiemengsel toe te voegen, we demonstreren de grote hoeveelheid energie die in een gummibeertje aanwezig is, je ziet wat gebeurt als je nagellak morst op isomo en nog veel meer. Voor de geïnteresseerden geven we graag meer uitleg over wat precies gebeurt.

Voor de doe-ers is er de mogelijkheid om haargel te maken, je mag proeven van een ijsje gemaakt met vloeibare stikstof en wie weet mag je wel meehelpen met één van de enthousiaste studenten en medewerkers die jullie die dag zullen ontvangen!

Wetenschappelijk onderzoek

Naast de doe- en kijkexperimenten in het grote labo, kun je ook kennismaken met onderzoek in de chemie dat in de faculteit wetenschappen wordt uitgevoerd.

Hier alvast een voorsmaakje …

• Te weten komen welke moleculen, atomen of isotopen in een monster zitten is de taak van de analytische chemie. Zij zullen onderzoek op o.a. kunstwerken, meteorieten en bloedstalen voorstellen aan de hand van leerrijke posters en presentaties.

• De onderzoeksgroep “organische synthese” zal uitleggen hoe men via eenvoudige chemische bouwstenen, de complexe stoffen kan opbouwen die voorkomen in levende wezens. Ze doen dit aan de hand van een demoproef waarin men precies het tegenovergestelde doet.

• In de onderzoeksgroep SCRiPTS  (http://www.scripts.ugent.be) werkt men rond drie thema’s, zijnde de gecontroleerde synthese en karakterisering van metaal oxide nanokristallen,  onderzoek van het chemisch gedrag van het oppervlak van deze nanokristallen, met als doel na te gaan hoe ze moeten voorbehandeld en gemodificeerd worden opdat ze kunnen gebruikt worden in praktische toepassingen en de ontwikkeling van zgn. precursor oplossingen. Deze oplossingen worden gebruikt bij de synthese van films en oppervlaktelagen via verschillende depositie methoden. De resultaten van het onderzoek kunnen zeer breed worden toegepast, bv. in batterijen, katalyse, sensoren, supergeleiders, transparante geleiders, ‘smart windows’, enz.. Hiervoor wordt  samengewerkt met bedrijven zoals BASF, Umisol en Huawei.

• Leven op aarde zou niet mogelijk zijn zonder een complex samenspel van moleculen. De onderzoeksgroep ‘supramoleculaire chemie’ zal aan de hand van demo’s en posters laten zien hoe nieuwe slimme materialen ontwikkeld kunnen worden door interacties tussen synthetische moleculen te sturen.

• De onderzoeksgroep PCN  (http://www.nano.ugent.be) focust op colloïdale nanokristallen, een ideaal onderwerp voor multidisciplinair onderzoek waarin verschillende gebieden van de wetenschap hun know-how combineren om tot nieuwe kennis en inzichten te komen. In het onderzoek van deze groep worden chemische synthese en procestechnieken gecombineerd  met de karakterisering van fysische eigenschappen en toepassing van de gevormde structuren. Toepassingen van colloïdalen nanokristallen liggen in het gebied van o.a. zonnecellen, LEDs, LASERs en vele meer.

• De  XStruct  onderzoeksgroep (http://www.xstruct.ugent.be) onderzoekt structuren, met enkel kristal X-straaldiffractie (XRD), de meest nauwkeurige manier om de 3D structuur van moleculen te ontrafelen op atomair niveau.  De techniek wordt gebruikt voor de studie van kleine moleculen, maar ook voor onderzoek van grotere structuren zoals bio-anorganische materialen, gemodifieerde DNA-oligonucleotiden en peptiden.  Op de dag van de wetenschap tonen we hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.

• In de onderzoeksgroep Organische en Biomimetische Chemie gebruiken we de natuurlijk voorkomende biopolymeren zoals DNA en eiwitten als inspiratiebron voor het ontwerpen van nieuwe medicijnen met een volledig verschillend werkingsmechanisme in vergelijking met de klassieke medicijnen. Aan de hand van enkele eenvoudige proefjes zullen we illustreren hoe we DNA uit fruit kunnen isoleren en zichtbaar maken en hoe we een kleurstof kunnen gebruiken voor het modificeren van DNA.