Chemie Academie 'Gaschromatografie gekoppeld met massaspectrometrie voor de analyse van (jouw) natuurproducten'

18-04-2018 van 14:00 tot 17:00
Waar
Universiteit Gent, Campus Sterre, Krijgslaan 281, 9000 Gent, gebouw S4, 4e verdieping
Door wie
Frederic Lynen
frederic.lynen@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Wat:

Chemie is één van de pijlers van onze moderne maatschappij. Heel wat voorwerpen die we dagelijks gebruiken (gaande van je duurzame brooddoos over je regenbestendige  jas naar de (her)oplaadbare batterijen in je smartphone of laptop) kunnen in meer of mindere mate met chemie in verband worden gebracht.  Je kunt wel zeggen dat chemie overal aanwezig is.

Ook het onderzoek in de chemie is in onze moderne maatschappij zeer belangrijk. Als basiswetenschap is kennis en inzicht in chemie essentieel in vele wetenschappelijke disciplines.  Willen we de uitdagingen  zoals klimaatverandering, energievoorzieningen, ziektes,….  waar onze  wereld voor staat aanpakken, willen we  nieuwe, duurzame  en “smart” materialen ontwikkelen, …  dan zullen grondige kennis en inzichten in chemie onmisbaar zijn.

Om jullie een idee te geven welk onderzoek in chemie er wordt aan de Universiteit Gent, richten we vanaf dit schooljaar een “Chemistry Academy” in. In verschillende workshops geven we sterk in chemie-geïnteresseerde jongeren de kans om te proeven van het onderzoek dat doorgaat in chemie-onderzoekgroepen van de Faculteit wetenschappen. Deze workshops gaan telkens door in één van de chemie- gebouwen aan de Krijgslaan in Gent,  op woensdagnamiddagen tijdens het schooljaar.

Gaschromatografie gekoppeld met massaspectrometrie voor de analyse van (jou) natuurproducten:

De meeste zaken waar we dagelijks in contact met komen zijn complexe mengsels van grote en kleine moleculen. Een druppel bloed bevat al snel 10000 verschillende kleine metabolieten. De lucht die we binnenhuis inademen bevat naast permanente gassen ook vele tientallen vluchtige organische chemicaliën. Een geur bestaat in de natuur nooit uit een enkelvoudig product maar is steeds een complex mengsel aan organische stoffen.

In tegenstelling tot het mediatiek beeld van chemische analyses is het zo dat geen enkele techniek vandaag toelaat om in één analyse al de vragen die zulke complexe mengsels oproepen te beantwoorden, maar het quasi perfecte huwelijk tussen gaschromatografie (GC) en massaspectrometrie (MS) brengt de wetenschapper hierin toch al aardig op weg. De bedoeling van deze workshop is om de mogelijkheden en achterliggende werking van GC-MS uiteen te zetten aan de hand van relevante voorbeelden en stalen van de deelnemers.

Hierbij zul je daarom eerst aan de slag gaan met de techniek via de analyse van vetten in plantaardige oliën wat bijvoorbeeld toelaat het type olie, de fractie omega-3,6,9 vetzuren die het bevat en de herkomst ervan te bepalen. Ben je echter ook benieuwd naar de samenstelling van andere zaken zoals uw eigen bloed? Met een steriele puncher kan een paar tientallen µL bloed verzameld worden wat na derivatisatie GC-MS analyse toelaat. Stel je je de vraag wat een bepaald parfum uitzonderlijk maakt? Breng dan een dergelijk (een halve mL is ruim voldoende) of ander staal mee waar je benieuwd naar bent voor bepaling met GC-MS. Merk daarbij op dat de techniek enkel analyse toelaat van stoffen die vluchtig zijn of die vluchtig gemaakt kunnen worden door middel van derivatisatie.

Voor wie:

Voor leerlingen van het tweede jaar van de derde graad secundair onderwijs, die minstens twee uur chemie per week in hun lessenpakket hebben. Zit je in een lager jaar, dan raden we je aan nog even te wachten tot je voldoende basis hebt om de workshops te kunnen volgen. Het aantal plaatsen per activiteit is beperkt tot 10.

Inschrijven:

Vind meer activiteiten: