Chemie Academie 'Gaschromatografie gekoppeld met massaspectrometrie voor de analyse van de botanicals in gin'

20-02-2019 van 14:00 tot 17:00
Waar
Universiteit Gent, Campus Sterre, Krijgslaan 281, 9000 Gent, gebouw S4, 4e verdieping
Door wie
Thomas Van De Velde
thomas.vandevelde@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Wat:

Chemie is één van de pijlers van onze moderne maatschappij. Heel wat voorwerpen die we dagelijks gebruiken (gaande van je duurzame brooddoos over je regenbestendige  jas naar de (her)oplaadbare batterijen in je smartphone of laptop) kunnen in meer of mindere mate met chemie in verband worden gebracht.  Je kunt wel zeggen dat chemie overal aanwezig is.

Ook het onderzoek in de chemie is in onze moderne maatschappij zeer belangrijk. Als basiswetenschap is kennis en inzicht in chemie essentieel in vele wetenschappelijke disciplines.  Willen we de uitdagingen  zoals klimaatverandering, energievoorzieningen, ziektes,….  waar onze  wereld voor staat aanpakken, willen we  nieuwe, duurzame  en “smart” materialen ontwikkelen, …  dan zullen grondige kennis en inzichten in chemie onmisbaar zijn.

Om jullie een idee te geven welk onderzoek in chemie er wordt aan de Universiteit Gent, richten we vanaf dit schooljaar een “Chemistry Academy” in. In verschillende workshops geven we sterk in chemie-geïnteresseerde jongeren de kans om te proeven van het onderzoek dat doorgaat in chemie-onderzoekgroepen van de Faculteit wetenschappen. Deze workshops gaan telkens door in één van de chemie- gebouwen aan de Krijgslaan in Gent,  op woensdagnamiddagen tijdens het schooljaar.

Gaschromatografie gekoppeld met massaspectrometrie voor de analyse van de botanicals in gin:

De meeste zaken waar we dagelijks in contact met komen zijn complexe mengsels van grote en kleine moleculen. Een druppel bloed bevat al snel 10000 verschillende kleine metabolieten. De lucht die we binnenhuis inademen bevat naast permanente gassen ook vele tientallen vluchtige organische stoffen. Een geur bestaat in de natuur nooit uit één product maar is steeds een complex mengsel van organische stoffen.

In tegenstelling tot het mediatiek beeld van chemische analyses is het zo dat geen enkele techniek vandaag toelaat om in één analyse alle vragen die zulke complexe mengsels oproepen te beantwoorden. Het quasi perfecte huwelijk tussen gaschromatografie (GC) en massaspectrometrie (MS) brengt de wetenschapper hierin echter al aardig op weg. De bedoeling van deze workshop is om de mogelijkheden en achterliggende werking van GC-MS te leren kennen.

Dit gebeurt door ons te verdiepen in de wereld van de gin. Dit drankje is onlosmakelijk verbonden met Engeland, maar is eigenlijk een verdere ontwikkeling van jenever, wat dan weer typisch is voor de Lage Landen. Gin is een sterk-alcoholische drank die wordt verkregen door het destilleren van vergist graanbeslag. Gedurende destillatie worden ook de zogenaamde ‘botanicals’ toegevoegd, dit zijn kruiden en specerijen die de uiteindelijke smaak van de gin bepalen. Via een experiment gaan we onderzoeken welke botanicals er gebruikt worden in 2 verschillende gins. We gebruiken hiervoor GC-MS analyse. We beginnen met een staal te prepareren door een extractie uit te voeren. Hierna zijn de moleculen opgelost in een oplosmiddel en kunnen ze in een GC-MS geïnjecteerd worden. Na analyse onderzoeken we de resultaten en vergelijken we de ingrediënten die bij de 2 gins gebruikt werden.

Voor wie:

Voor leerlingen van het tweede jaar van de derde graad secundair onderwijs, die minstens twee uur chemie per week in hun lessenpakket hebben. Zit je in een lager jaar, dan raden we je aan nog even te wachten tot je voldoende basis hebt om de workshops te kunnen volgen. Het aantal plaatsen per activiteit is beperkt tot 10.

Inschrijven:

Vind meer activiteiten: