Chemie Academie 'De wonderlijke wereld van nanokristallen'

Wanneer
30-01-2019 van 14:00 tot 17:00
Waar
Universiteit Gent, Campus Sterre, Krijgslaan 281, 9000 Gent, gebouw S3
Voertaal
Nederlands
Door wie
Drs. Jorick Maes
Contact
Jorick.Maes@UGent.be
Website
https://webappsx.ugent.be/eventManager/events/nanokristallen
Voeg toe aan mijn agenda

Wat:

Chemie is één van de pijlers van onze moderne maatschappij. Heel wat voorwerpen die we dagelijks gebruiken (gaande van je duurzame brooddoos over je regenbestendige  jas naar de (her)oplaadbare batterijen in je smartphone of laptop) kunnen in meer of mindere mate met chemie in verband worden gebracht.  Je kunt wel zeggen dat chemie overal aanwezig is.

Ook het onderzoek in de chemie is in onze moderne maatschappij zeer belangrijk. Als basiswetenschap is kennis en inzicht in chemie essentieel in vele wetenschappelijke disciplines.  Willen we de uitdagingen  zoals klimaatverandering, energievoorzieningen, ziektes,….  waar onze  wereld voor staat aanpakken, willen we  nieuwe, duurzame  en “smart” materialen ontwikkelen, …  dan zullen grondige kennis en inzichten in chemie onmisbaar zijn.

Om jullie een idee te geven welk onderzoek in chemie er wordt aan de Universiteit Gent, richten we vanaf dit schooljaar een “Chemistry Academy” in. In verschillende workshops geven we sterk in chemie-geïnteresseerde jongeren de kans om te proeven van het onderzoek dat doorgaat in chemie-onderzoekgroepen van de Faculteit wetenschappen. Deze workshops gaan telkens door in één van de chemie- gebouwen aan de Krijgslaan in Gent,  op woensdagnamiddagen tijdens het schooljaar.

 

De wonderlijke wereld van nanokristallen

In de UGentse onderzoeksgroep ‘Fysica en Chemie van Nanostructuren’ wordt onderzoek gedaan naar kunstmatige kristallen, opgebouwd uit slecht een honderdtal atomen, zogenaamde nanokristallen.  Omdat deze nanokristallen zo klein zijn, bezitten ze buitengewone eigenschappen. Eén hiervan is dat ze – onder bepaalde omstandigheden - licht uitstralen waarvan de kleur afhangt af van hun eigen grootte: de allerkleinste deeltjes zullen blauw oplichten terwijl de grotere rood licht zullen uitstralen. Handig om een televisiescherm van te maken, denk je niet?

We nodigen je uit om tijdens een workshop kennis te maken met de wondere wereld van nanokristallen. Op een halve dag krijg je de kans om deze deeltjes zelf te maken in een professioneel laboratorium en hun eigenschappen te bestuderen. Bij elk experiment krijg je uitleg van de onderzoekers over de achtergrond en de chemische reacties die optreden. 

 

Voor wie:

Voor leerlingen van het tweede jaar van de derde graad secundair onderwijs, die minstens twee uur chemie per week in hun lessenpakket hebben. Zit je in een lager jaar, dan raden we je aan nog even te wachten tot je voldoende basis hebt om de workshops te kunnen volgen. Het aantal plaatsen voor deze activiteit is beperkt tot 10.

 

Inschrijven:

https://webappsx.ugent.be/eventManager/events/nanokristallen

Vind meer activiteiten: