U Denkt? 10 vragen voor prof. Stephen Depuydt

(23-10-2017) Prof. Stephen Depuydt (vakgroep Plantenblotechnologle en Bio-Informatica) is verbonden aan de Ghent University Global Campus in lncheon, Zuid-Korea.

De spelregels:

We leggen een UGent'er 10 vragen voor, een mix van persoonlijke vragen en vragen over zijn of haar vakgebied.

1. Wat wilde u worden toen u 12 was?
    Wetenschapper!
  2. Kunt u in 50 woorden uitleggen waar uw onderzoek over gaat?
    Ik onderzoek hoe we de groei van natuurlijke gewassen zoals rijst kunnen verbeteren. Dat is maatschappelijk erg relevant: planten zijn heel belangrijk, niet alleen voor voeding, maar bijvoorbeeld ook voor kledij, veevoer, houtproductie... De wereldbevolking blijft groeien, het landbouwareaal blijft slinken: inzetten op groeiverbetering is een topprioriteit.
  3. Drie dingen die u in Zuid-Korea positief hebben verrast?
    Eén: de samenleving is er enorm kindvriendelijk - in elke supermarkt vind je wel een speelhoek. Twee: Koreanen zijn ook erg sport-minded. De maatschappij is vrij gesloten, maar als mensen je zien lopen of fietsen word je aangemoedigd - soms staan ze zelfs te applaudisseren. En drie: de snelheid waarmee hier gebouwd wordt is ongelooflijk. Ons onderzoeksgebouw is in minder dan een jaar tijd gebouwd en de stad waar ik woon, Songdo, is in 3 jaar tijd immens veranderd.
  4. U krijgt (levenslang) een onbeperkte kredietlijn: welk onderzoek start u op?
    Onderzoek naar groeiverbetering zou ik aanvullen met onderzoek naar biofortificatie: hoe kunnen we de nutritionele waarde van planten verhogen? Mijn onderzoek doe ik in het lab, maar met extra middelen zou ik onder meer ook onder veldomstandigheden en via precisielandbouw verschillende bodemtypes kunnen verkennen.
  5. Doceren in Zuid-Korea en in Gent: een groot verschil?
    Het contact met de studenten is in Zuid-Korea veel directer. Niet alleen omdat de groepen kleiner zijn, maar ook omdat men er het Amerikaanse onderwijsmodel verwacht: intensievere en persoonlijke begeleiding, meer feedbackmomenten, office-hours... De studenten zijn veel mondiger dan ik had verwacht: tijdens de les is er constant interactie.
  6. Wat mist u het meest in Zuid-Korea?
    Mijn familie en mijn vrienden. Skype en Facetime zijn erg handig, maar het tijdsverschil bemoeilijkt de communicatie.
  7. U wordt minister van Onderwijs: uw topprioriteit (of uw eerste beslissing)?
    Ik zou in het hoger onderwijs het lesgevend personeel fors uitbreiden. Dat is nodig om lessen te personaliseren en interactiever te maken, de student experience te verrijken, de slaagcijfers te verhogen en studenten beter op een job voor te bereiden. Om dezelfde reden zou ik ook de semesters verlengen - met 12 weken zijn die bij ons te kort.
  8. Wat zal men ons in 2117 het meest verwijten?
    Ik vrees dat men zich nog altijd de ogen zal uitwrijven over Trump: hoe kon zo iemand ooit president van de VS worden?
  9. Welk voorwerp is u het dierbaarst?
    Een horloge dat ik van mijn tweelingbroer heb gekregen en dat ik altijd draag - zo is hij altijd een stukje bij mij.
  10. Uw favoriete Koreaanse gerecht?
    Dakgalbi, pittig gemarineerde kipfilet met gestoofde groentjes, en jjimdak, gestoofde kip met groenten en glasnoedels. In Korea heb ik met stokjes leren eten - dat gaat trager en is gezonder.