Stem Dieter Blancquaert naar de Eos Pipet 2016 Publieksprijs met zijn 'rijst voor de derde wereld'

Copyright Eos Wetenschap (vergrote weergave)

Copyright Eos Wetenschap

(17-03-2017) Dieter Blancquaert is genomineerd voor de Eos Pipet 2016, een bekroning voor de meest beloftevolle jonge wetenschapper.

Eos Wetenschap reikt jaarlijks de Eos Pipet uit aan een jonge wetenschapper die met zijn onderzoek een essentiële bijdrage tot het wetenschappelijk onderzoek leverde.

Dieter Blancquaert ontwikkelde rijst met een hoger folaatgehalte. Folaattekorten leiden tot ernstige gezondheidsproblemen in ontwikkelingslanden.

Ons lichaam kan folaat, of vitamine B9, niet zelf aanmaken. We hebben dagelijks zo’n 400 microgram nodig en zwangere vrouwen 600 microgram. Een tekort aan folaat kan onder meer  leiden tot bepaalde vormen van bloedarmoede. Bij zwangere vrouwen verhoogt een tekort het risico op een slechte ontwikkeling van de neurale buis – de voorloper van het ruggenmerg – bij het embryo en de geboorte van een kind met spina bifida, een zogenoemd ‘open ruggetje’. Folaat komt onder meer voor in groene bladgroenten en peulvruchten. Rijst en andere granen bevatten van nature weinig folaat. Daardoor komt folaattekort vaker voor in delen van de wereld waar overwegend rijst op het menu staat.

Onderzoekers aan de Universiteit Gent ontwikkelden met genetische modificatie eerder al rijst die honderd keer meer folaat bevat. Helaas daalt het folaatgehalte als de rijst lang wordt bewaard: na een half jaar bewaring is de hoeveelheid folaat met de helft verminderd.

Dieter Blancquaert ontwikkelde een rijstvariëteit die niet alleen nog meer folaat bevat – 150 keer meer dan in gewone rijst – maar waarin het folaat ook stabieler is. ‘Honderd gram van onze rijst bevat voldoende folaat om de dagelijkse behoefte te dekken’, zegt hij.

Breng hier je stem uit voor Dieter!

Reserveer je plaats voor de uitreiking op 27 maart vanaf 19.30 u. tot 21.00 u in de Handelsbeurs Concertzaal, Kouter 29, 9000 Gent

Lees hier het volledige artikel uit Eos Wetenschap en bekijk het filmpje

 

Copyright Eos Wetenschap

Lees meer artikels over: