Geografen van de UGent werken met landloze boeren in Ethiopië om koolstofkredieten te bekomen

© EthioTrees (vergrote weergave)

© EthioTrees

(22-01-2019) Om hun steentje bij te dragen aan de strijd tegen de opwarming van de aarde hebben wetenschappers van de Vakgroep Geografie van de UGent samen met zes gemeenschappen in 2016 in Noord Ethiopië de vzw EthioTrees opgericht.

Op twee jaar tijd werd meer dan 10.000 ton CO2 equivalent uit de atmosfeer gehaald en vastgelegd in 726 hectares herbeboste gemeenschapsgrond; dit is nuttig voor de plaatselijke gemeenschappen en om het klimaat te beschermen.

Een compensatie ter waarde van 30.000 euro jaarlijks zal worden toegekend aan de gemeenschappen, en dit voor de komende 20 jaren. De klimaatfondsen worden niet enkel gebruikt om het ecosysteem te beschermen, maar er gebeuren ook investeringen in drinkwater en scholen, en ook in de ontwikkeling van economische activiteiten op basis van producten uit het bos zoals honing en wierook. De meeste plaatselijke leden van EthioTrees zijn jonge boeren die geen landbouwgrond kunnen krijgen. Gezien het succes van het project zijn er nog tien bijkomende gemeenschappen begonnen hun eigen koolstofkredieten te verdienen.

Resultaat is dat de kleine boeren niet de oorzaak zijn van milieudegradatie, maar dat ze belangrijk worden voor een duurzame toekomst.

Naar de website van EthioTrees

Meer info en documentaire film op http://www.planvivo.org/project-network/ethiotrees-tembien-highlands/

Contactpersonen

Prof. Sil Lanckriet, gastprofessor, Vakgroep Geografie, UGent. Sil.lanckriet@ugent.be