Mocca project stelt tijdens hittegolf grote temperatuursverschillen vast tussen stad en stadsrand

(30-07-2019) Nachten in Gent zijn zeven graden warmer dan in Melle

Zeven graden. Dat is het verschil in temperatuur tussen de stad en de stadsrand. Dat blijkt uit het onderzoeksproject Mocca van de Universiteit Gent. “Overdag zijn de verschillen het kleinst, vooral 's nachts lopen ze op”, zegt projectverantwoordelijke Steven Caluwaerts.

De UGent heeft al drie jaar een project lopen om het klimaat in de stad te meten. Monitoring the City's Climate and Atmosphere heet dat, of kortweg Mocca. “We hebben op zes verschillende plekken meetstations geplaatst, onder meer in de Plantentuin, bij Sint-Bavo en het Provinciehuis, op een parking van Honda in de haven en in Melle.”

Overdag blijkt er weinig verschil in temperatuur te bestaan tussen die stations: hooguit 1 à 2 graden. De Plantentuin is wel het koelst. “De grote temperatuurverschillen zitten in de vooravond. Dan heb je vaak een verschil van 6 à 7 graden tussen de stadstemperatuur en die in Melle”, zegt Steven Caluwaerts.

Ook in de winter

Het valt op dat de temperatuurverschillen afgelopen donderdag, op de heetste dag ooit gemeten in ons land, heel klein waren. “We maten toen overal zowat 41 graden”, zegt Caluwaerts. “'s Nachts was er toen wat bewolking, waardoor de hitte ook bleef hangen.”

De grootste verschillen zijn er 's avonds op heldere, windstille dagen. “De nacht van 24 op 25 juli was er zo een. Dan liep het verschil tussen het centrum van Gent en Melle op tot 7 graden Celsius. Maar die verschillen heb je niet alleen 's zomers, ook in de winter bestaan ze.”

De hitte van overdag blijft overigens niet alleen in het stadscentrum hangen. Caluwaerts heeft ook een meetstation op de parking van Honda, in de haven: “Dat is een stenen woestijn waar het ongeveer even heet blijft als in de stad.”

De schuldige: verstening

Verstening is dus een belangrijke oorzaak van de stedelijke opwarming, zegt Caluwaerts. “In een bos of park zit vocht in de grond. De zonnewarmte gaat deels naar de verdamping en dus minder naar de opwarming van de lucht.” Verharde oppervlakten en stenen gebouwen nemen de hitte op en geven die 's nachts slechts traag weer af, vandaar het verschil. Maar ook menselijke activiteit, zoals de motoren van auto's, zorgt voor opwarming.

En de Gentse Feesten? “Wij merken daar niets van in onze metingen. Die leiden niet tot een noemenswaardig verschil.” En zorgen dus niet voor extra hitte in de stad.

Bart Moerman