Hoe juist is jouw mentale wereldkaart? Doe hier de test.

(30-01-2018) Hoe groot is Cuba in vergelijking met Duitsland? Is Afrika kleiner of groter dan Noord-Amerika? Je ziet de kaart in je hoofd ... maar is ze wel juist?

Doctoraatsstudente geografie Lieselot Lapon meet met een online test aan de hand van een twaalftal vragen of de 'mentale kaart' die we van de wereld in ons hoofd hebben, wel strookt met de werkelijkheid.

Het is immers een uitdaging om een ronde wereld op een vlakke kaart te projecteren. Doorheen de geschiedenis hebben vele cartografen allerlei formules en kaartprojecties ontwikkeld om dit probleem op te lossen. De meest gekende is de Mercatorprojectie, die ook gebruikt wordt in Google Maps. Een kaart zonder vervormingen bestaat echter niet, waardoor wij niet altijd juist inschatten hoe groot landen in werkelijkheid zijn.

Het opzet van de test is eenvoudig: twee landen (of werelddelen) worden onder elkaar weergegeven, jij verandert beide in grootte naar hoe je denkt dat ze zich in werkelijkheid ten opzichte van elkaar verhouden. Daarna worden nog enkele vragen gesteld die statistische verwerking van de resultaten mogelijk maken. De test kan afgelegd worden in 8 verschillende talen.

Tot nu toe hebben al meer dan 47.000 deelnemers uit 176 landen de test ingevuld.

Lees meer over haar onderzoek.

Neem deel aan het onderzoek van Lieselot en doe zelf de test!

 

Lees meer artikels over: