Het MOCCA -project (MOnitoring the City's Climate and Atmosphere) van de UGent brengt het Gentse stadsklimaat in kaart.

(18-01-2018) Minister Schauvliege bezocht op 16 januari 2018 het MOCCA weerstation in Sint-Bavo.

Minister Schauvliege krijgt van dr. Steven Caluwaerts uitleg over het Gentse stadsklimaat en het MOCCA meetnetwerk. (foto: Patrick Vanhopplinus, Vlaams Departement Omgeving)
Minister Schauvliege krijgt van dr. Steven Caluwaerts uitleg over het Gentse stadsklimaat en het MOCCA meetnetwerk. (foto: Patrick Vanhopplinus, Vlaams Departement Omgeving)
Sint-Bavo wil dé Vlaamse klimaatschool worden. Met een weerstation in haar tuin helpt ze de Universiteit Gent onderzoek te doen naar het klimaat in de stad. De conclusies zijn nu al opmerkelijk: in Gent is maar half zo veel wind als op het platteland. En het wordt er tot zeven graden warmer.

Vlaanderen wordt geteisterd door hevige rukwinden. Ook in Gent is het trappen om op de fiets vooruit te geraken. Morgen wordt het nog erger: dan waarschuwt het KMI voor een 'bom cycloon' die over de Noordzee trekt en rukwinden tot 115 kilometer per uur met zich meebrengt. Maar van die laatste zal de Gentse binnenstad geen last hebben.

Onderzoekers aan de UGent brengen het lokale klimaat al anderhalf jaar in kaart met zes weerstations, waarvan één in de tuin van Sint-Bavo aan de Reep staat. Wat blijkt? De wind in de Gentse binnenstad is vaak maar half zo krachtig als op het platteland.

“De gebouwen in de stad remmen de windsnelheid in het algemeen af”, zegt Steven Caluwaerts. “Zo werd in Melle tijdens de storm van november 2016 een gemiddelde windsnelheid van 40 kilometer per uur gemeten, terwijl dat in de stad beperkt bleef tot 20 km/uur. Alleen op plekken met weinig bebouwing kan het even hard waaien.”

Hitte-eiland

Andere opvallende conclusie: 's nachts is het in het stadscentrum tot zeven graden warmer dan op het platteland. “Dat komt door het hitte-eilandeffect”, aldus Caluwaerts. “Ook een gevolg van de dichte bebouwing. Asfalt en beton slaan meer warmte op, waardoor de stad minder snel afkoelt.”

Sint-Bavo speelt een cruciale rol in het onderzoek. De school heeft als geen ander begrepen dat de strijd tegen klimaatverandering in het onderwijs begint. “Jongeren worden bestookt met harde berichten over de opwarming van de aarde”, zegt directrice Hilde Allaert. “Wij willen hen tools aanbieden waarmee ze die tendens kunnen tegengaan. Met een klassieke dikke truiendag komen we er niet meer. We moeten meer doen.”

En dus laat de school de data van het meetstation ook zelf interpreteren. Zo leren de leerlingen gaandeweg hoe onderzoek in elkaar steekt en kunnen ze zelf oplossingen bedenken. Zoals het openleggen van de Reep. “En minder vervuilende auto's”, zeggen tweedejaars Janneke Meert (13) en Laura van Zype (13).

Nog meer scholen

De Gentse unief is volop bezig met de uitwerking van flexibele weerstations die op nog meer scholen kunnen worden verspreid. “Hun input is voor ons bijzonder interessant”, zegt Caluwaerts. “Jongeren kijken vaak op een andere manier naar dingen.”

Het project kadert in het klimaattraject MOS (Milieuzorg op School) waarmee de Vlaamse overheid jongeren bewust tracht te maken van uitdagingen rond het klimaat. Vertegenwoordigers van de 45 deelnemende scholen wisselden daarover gisteren in Gent praktijkervaringen uit.

Tuly Salumu
© Het Nieuwsblad - 17 januari 2018

 

Lees meer over het MOCCA-project van UGent en over het bezoek van minister Schauvliege aan Sint-Bavo

Lees meer artikels over: