Dit deed de wetenschap voor u in 2017: RSV bestrijden met antilichamen

(08-01-2018)

© Het Laatste Nieuws
© Het Laatste Nieuws

"In tegenstelling tot griepvirussen bestuderen we RSV nog maar sinds 2008", zegt professor Saelens. "Het is een gewoon verkoudheidsvirus, maar het aantal patiënten neemt toe door de vergrijzing, waardoor het minder onschuldig wordt en meer levens eist."

"Twee jaar geleden hebben we ontdekt dat het mogelijk is om met antilichamen die door kamelen of lama's worden aangemaakt de toegang van RSV tot onze luchtwegcellen te blokkeren. In samenwerking met Amerikaanse onderzoekers toonden we aan deze nanobodies® het virus uitermate efficiënt kunnen uitschakelen, waardoor het zich niet meer kan vermeerderen. Dat bleek uit studies met cellen en proeven in muizen. De antilichamen doen dit door heel gericht een
sleuteleiwit - noodzakelijk voor het binnendringen van het viruspartikel in onze cellen - aan de buitenkant van het virus te inactiveren. Bovendien zijn deze antilichamen klein en makkelijk te produceren in bijvoorbeeld gistcellen."

"Voor alle duidelijkheid: we hebben deze moleculen nog niet getest op mensen. De volgende stap is dan ook om een samenwerking aan te gaan met een farmabedrijf dat klinische studies kan opzetten om na te gaan of deze antilichamen ook bij de mens RSV de pas afsnijden."

 

© Het Laatste Nieuws - 30 december 2017

Lees meer artikels over: