Al bijna 90.000 mensen wereldwijd vulden de online wereldkaartquiz van Lieselot Lapon in

(14-03-2018) In het TV-journaal van 9 maart 2018 werd ruim aandacht besteed aan het onderzoek van Lieselot Lapon, doctoraatsstudente geografie van de UGent.

Lieselot Lapon onderzoekt in hoeverre de wereldkaarten die we in de klas, op internet en via de media te zien krijgen, ons wereldbeeld bepalen.

De wereld is een bol, en daar kan je geen plattegrond van maken zonder vertekeningen. Door de geschiedenis heen hebben cartografen verschillende modellen of projecties ontwikkeld, maar nooit lukte het om de wereld helemaal correct te projecteren op een platte kaart. Bij elke projectie horen andere voor- en nadelen. Op de kaart die wij vaak gebruiken, de mercatorkaart, klopt de grootte van landen en continenten niet: Afrika is te klein, Europa te groot.

Lieselot ontwikkelde een korte online-quiz waarbij je telkens twee landen of continenten te zien krijgt en de verhouding qua grootte moet inschatten. “De quiz is ondertussen wereldwijd verspreid geraakt en door bijna 90.000 mensen over 186 landen ingevuld. We willen zo kijken of het beeld van de wereld beïnvloed is door waar je woont of door het onderwijssysteem van dat land.”

Je kan zelf ook nog meedoen aan het onderzoek, door te surfen naar maps.ugent.be en daar deel te nemen aan de quiz van de UGent. De resultaten worden binnen een half jaar verwacht.

Lees het volledige artikel in VRT NWS

Bekijk het nieuwsitem op het 13 uur journaal van VRT NWS (vanaf 17'10'', item 9 onderzoek wereldkaarten, beschikbaar tot 8 april 2018)

 

© VRT NWS - 9 maart 2018

 

 

Lees meer artikels over: