Hot Science, Cool Technology: de nieuwste trends in genoom engineering

Doelgroep

Leerkrachten biologie, 3e graad ASO, Natuurwetenschappen + elkeen geïnteresseerd in de nieuwste genoom engineering technieken

Context

Door het ontwikkelen van nieuwe genoom engineering technieken wordt het technisch mogelijk om bepaalde genoomcorrecties uit te voeren op embryo's of op cellen afkomstig van patiënten en deze gecorrigeerde cellen weer in te planten in diezelfde patiënten. Deze nieuwe mogelijkheden en technieken halen regelmatig het internationale nieuws, maar doen ook wel wat maatschappelijke vragen rijzen. Recombinant DNA engineering komt regelmatig aan bod in wetenschappelijke opleidingen in de 3e cyclus van het secundair onderwijs. De huidige nascholing is bedoeld om leerkrachten secundair onderwijs een betere basiskennis te geven in dit snel evoluerend veld. Deze lessen staan echter ook open voor andere geïnteresseerden.

Inhoud

Genoom engineering heeft tot significante inzichten geleid in de basiskennis over de functie van genen, het mechanisme van ziektes en zelfs tot het ontwikkelen van therapeutische reagentia. De toolbox voor genoom engineering is met de jaren verder uitgebreid en verfijnd en heeft met de CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) -CAS9-technologie de laatste jaren geleid tot een ware revolutie op vlak van genoom engineering. CRISPR herkent de doelwitsequentie en CAS9 is het endonuclease dat het genomisch DNA knipt ter hoogte van de CRISPR herkenningsplaatsen.

Deze les geeft een overzicht van de voornaamste technologieën die gebruikt worden bij genoom engineering en de revolutie die de CRISPR technologie teweeg heeft gebracht. De verschillende technologieën worden behandeld met de muis als modelorganisme. De les bestaat uit een deel dat handelt over de algemene principes van genoom engineering in muizen (als favoriete model voor zoogdieren) en een deel dat focust op de CRISPR-CAS9 technologie van genoom engineering. Toekomstmogelijkheden en pro's en contra's van deze technieken worden behandeld.

Praktische informatie

  • Datum: WIJZIGING datum: woensdag 11 december 2019
  • Tijdstip: 17u30-20u30
  • Locatie: UGent, FSVM gebouw, Technologiepark 927, 9052 Zwijnaarde (Nabij Don Bosco college Zwijnaarde)
  • Lesgever(s): Claude Libert, Tino Hochepied
  • Maximum aantal deelnemers: 25
  • Prijs: 40 EUR
  • Bewijs van aanwezigheid: Bij aanvang van de sessie zal u worden gevraagd te tekenen voor aanwezigheid. Na afloop van de bijscholing sturen wij u per e-mail het aanwezigheidsattest door.
  • Inschrijven voor deze bijscholing