Folaat (vitamine B9) biofortificatie van gewassen

Waar/Wanneer? - Voordracht -Inschrijven? - Andere voordrachten

Waar/Wanneer?

dinsdag 7 juni 2016 - 19u: voordracht + aansluitende receptie
Faculteit Wetenschappen - Campus Sterre - Krijgslaan 281 - Gent - gebouw S9 - 2e verdieping - Aud.A2

Voordracht

prof. Dominique Van Der Straeten - Vakgroep Fysiologie - Laboratorium voor Functionele Plantenbiologie

Een gevarieerd en gebalanceerd dieet is van groot belang voor een optimale gezondheid. Immers, een dagelijks portie gezonde voeding bevat de nodige ingrediënten, zoals vitaminen, om ons lichaam naar behoren te laten functioneren. Door een verkeerd eetpatroon kunnen vitaminetekorten de kop opsteken. Onderzoek wijst uit dat wereldwijd een groot deel van de bevolking lijdt aan een of andere vorm van vitaminetekort, zowel in ontwikkelingslanden als in de westerse wereld.

Folaten, beter bekend onder de synthetische vorm foliumzuur, kunnen niet door de mens aangemaakt worden. We zijn volledig aangewezen op onze dagelijkse voeding om voldoende inname van folaten te garanderen. Bladgroenten, peulvruchten en citrusvruchten zijn rijk aan folaten. Echter, de meeste voedingsgewassen, zoals rijst en aardappel bevatten bijzonder kleine hoeveelheden van deze vitamine. Bij armere bevolkingsgroepen, voor wie deze gewassen dikwijls de enige voedselbron zijn, is folaatdeficiëntie, een tekort aan folaten, een groot probleem.

Folaten zijn belangrijk bij een correcte vorming van de neurale buis, de voorloper van het ruggemerg. Folaattekort in de eerste weken van een zwangerschap kan bijgevolg resulteren in kinderen met een open rug (spina bifida). Folaatdeficiëntie wordt eveneens causal gelinkt met een bepaalde vorm van bloedarmoede en kan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, Alzheimer en kankers met zich meebrengen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de arme volkeren risicogroepen vormen voor de bovenvermelde aandoeningen.

In de westerse wereld wordt foliumzuur als supplement aangewend om folaattekorten te bestrijden. Foliumzuur is verkrijgbaar in pilvorm en wordt in verschillende landen verplicht toegevoegd aan bloem en ontbijtgranen. Echter, meer en meer groeit het besef dat een hoge inname van foliumzuur niet zonder gevaar is. Zo kan het andere vitaminetekorten maskeren en bepaalde kankers in de hand werken.

Daarenboven vraagt foliumzuursupplementatie een gespecialiseerde infrastructuur, die vaak niet voorhanden is in ontwikkelingslanden. Hier dient het folaattekort dus bij de bron aangepakt te worden, namelijk meer natuurlijke folaten in de voedingsgewassen zelf.

Door een groeiende kennis van de biosynthese (het aanmakingsproces) van folaten door de plant, in combinatie met de huidige technieken binnen de plantenbiotechnologie, kunnen voedingsgewassen verrijkt worden met folaten (biofortificatie) en een oplossing bieden aan de wereldwijde problematiek van folaatdeficiëntie.

Deze voordracht belicht de verschillende aspecten van deze boeiende molecule en brengt de verwezenlijkingen en uitdagingen van folaatbiofortificatie van gewassen aan bod.

Lees de publicatie in Nature Biotechnology met hun onderzoeksbevindingen.

Inschrijven?

Vooraf inschrijven is niet nodig. De voordracht is gratis en staat open voor iedereen met een boon voor wetenschappen.

Andere voordrachten

Deze voordracht maakt deel uit van een reeks ingericht in het kader van Public Outreach. Zo brengen we actueel onderzoek aan de faculteit wetenschappen tot bij een breed publiek. Bekijk het volledige programma voor 2015-2016.

Wens je voortaan op de hoogte te blijven van deze voordrachten, schrijf je in op onze .