Van nano naar meter of hoe dunne lagen uw leven bepalen

Waar/Wanneer? - Voordracht - Inschrijven? - Andere voordrachten

Waar/Wanneer?

donderdag 6 juni 2019 - 19u-20u: voordracht + aansluitende receptie
Faculteit Wetenschappen - Campus Sterre - Krijgslaan 281 - Gent - gebouw S9 - 2e verdieping - Aud.A2
De campus is gemakkelijk bereikbaar met de fiets, de bus en de trein. (De campus ligt op wandelafstand van station Gent-Sint-Pieters.)
Indien u toch met de wagen komt kan u op de avond van de lezing de campus op- en afrijden. De slagbomen zullen open staan of automatisch openen wanneer u voorrijdt. Er is een lift in het gebouw aanwezig.

Voordracht

Prof. Diederik Depla - Vakgroep Vastestofwetenschappen - Onderzoeksgroep DRAFT (Dedicated Research on Advanced Films and Targets)

Hoe veranderen we staal in goud? Hoe boren we door harde materialen? Hoe isoleren we vensterglas? Hoe houden we aardappelchips knapperig? Het antwoord op deze en vele andere vragen is: met behulp van een dunne laag. Wat is een dunne laag en hoe dun is dun? Een blad uit het kopieertoestel heeft een dikte van ongeveer één tiende van een millimeter. Sommige dunne lagen hebben een dikte van slechts 10 nanometer. Dit betekent dat je tienduizend lagen op elkaar moet plaatsen om tot de dikte van een blad te komen. Hoewel deze lagen ontzettend dun zijn, worden ze op grote schaal toegepast. In deze presentatie wordt aan de hand van tal van voorbeelden deze fascinerende wereld belicht. Daarnaast worden ook de productiemethodes samen met de technologische uitdagingen besproken.

Inschrijven

U kan uw aanwezigheid aangeven via de EventManager. U ontvangt dan een bevestigings-e-mail waarin nog eens duidelijk locatie, datum en uur staan vermeld. Het is wenselijk om dit te doen omdat wij u dan in geval van een wijziging onmiddellijk via e-mail op de hoogte kunnen brengen. Mocht u last minute toch niet aanwezig kunnen zijn, dan is het niet nodig dat u ons hiervan op de hoogte brengt.

Andere voordrachten

Deze voordracht maakt deel uit van een reeks ingericht in het kader van Public Outreach. Zo brengen we actueel onderzoek aan de faculteit wetenschappen tot bij een breed publiek. Bekijk het volledige programma voor 2018-2019.

Wens je voortaan op de hoogte te blijven van deze voordrachten, schrijf je in op onze . (Enkel klikken en versturen.)