COVID-19 is een tijdruimtelijk verhaal: van tracking & tracing, over tijdruimtelijke clusteranalyses tot inplanting van testcentra

Waar/Wanneer? - Voordracht - Inschrijven verplicht - Andere voordrachten

Waar/Wanneer/Bereikbaarheid?

dinsdag 2 maart 2021 - 19u-20u
Door de geldende coronamaatregelen vindt deze voordracht online plaats. De link naar de lezing wordt u via e-mail toegestuurd nadat u zich hebt ingeschreven.

Voordracht

Prof. dr. Nico Van de Weghe - Vakgroep Geografie - OG Cartografie & GIS

In het onderzoeken en bestrijden van COVID-19 treden virologen, epidemiologen en biostatistici logischerwijze sterk op de voorgrond. Analyse van de verspreiding van een dergelijk virus is bij uitstek een tijdruimtelijk gegeven, waar geografen dagdagelijks mee bezig zijn. Het is daarom ook interessant om vanuit de geografische invalshoek het virus te bestuderen.

In de CartoGIS onderzoeksgroep hebben we vele jaren ervaring in tijdruimtelijk onderzoek, onder andere gelinkt aan Location-Based Services, Geografische InformatieSystemen, geovisualisatie en Data Mining. Deze methoden worden uitgebreid ingezet bij het onderzoeken en bestrijden van het Coronavirus.

In deze presentatie wordt een overzicht gegeven welke van deze methoden effectief hierbij zijn ingezet. Naast interessante resultaten zal er tevens ingegaan worden op de verschillende problemen die dit onderzoek in deze toch wel ongeziene crisis met zich meebrachten.

Inschrijven verplicht

Alle voordrachten zijn gratis. Vooraf inschrijven is verplicht en kan via de EventManager. U ontvangt dan een bevestigings-e-mail met o.a. de link naar de lezing. Zo kunnen wij u in geval van een wijziging ook snel op de hoogte brengen via e-mail. Mocht u last minute toch niet kunnen deelnemen, laat ons dit weten via ipvw.ices@ugent.be, zodat wij uw plaats aan iemand anders kunnen toekennen.

Andere voordrachten

Deze voordracht maakt deel uit van een reeks ingericht in het kader van Public Outreach. Zo brengen we actueel onderzoek aan de faculteit wetenschappen tot bij een breed publiek. Bekijk het volledige programma voor 2020-2021.

Wens je voortaan op de hoogte te blijven van deze voordrachten, schrijf je in op onze . (Enkel klikken en versturen.)