m² biodiversiteit

Gezondheid in gevaar

Onze planeet is ziek. Er gaan steeds meer en luidere alarmbellen af. De opwarming van het klimaat zorgt voor extreme weersomstandigheden en heeft ingrijpende gevolgen voor landbouw en onze voedselvoorziening. De roep om het anders aan te pakken klinkt steeds luider. Meer zorg voor de biodiversiteit rondom ons en verder weg, is dé remedie. 

Terwijl voor sommige soorten en natuurtypes grote oppervlakken nodig zijn, wordt steeds meer duidelijk dat ook kleinschalige natuurelementen een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Die hoeven niet ver van ons bed te liggen om van betekenis te zijn. Onze huizen en tuinen, onze scholen, bedrijven en hun terreinen, ... beslaan een belangrijk deel van de oppervlakte van ons land. Door die natuurlijk in te richten en waar mogelijk uit te breiden - bv. door ontharding - voorzien we onder meer in extra habitat en verbindende stapstenen voor fauna en flora, dragen we bij aan de bestuiving, zorgen we voor verkoeling, en maken we infiltratie van water mogelijk.

Biodiversiteit als remedie

Daarom roepen de 100 partners van de beweging #SamenVoorBiodiversiteit op om samen aan de slag te gaan voor meer biodiversiteit: elke m² telt! En zo bij te dragen aan een gezonde planeet voor onszelf, onze kinderen en kleinkinderen. Alle tips en info vind je via www.samenvoorbiodiversiteit.be.

Het is helemaal niet moeilijk, voor sommige acties hoef je zelfs amper iets te doen: laat een stukje verwilderen (beste excuus voor het vervelende grasmaaien), vervang tegels door groen, plant een struik of boom, maak een geveltuintje, ...

Op www.samenvoorbiodiversiteit.be kan je jouw inspanning(en) registreren. Dat is belangrijk om te meten hoeveel biodiversiteit erbij komt. En zo maak je ook kans op leuke prijzen: inkomtickets, t-shirts, verrassingspakketten, bloemenzaadjes, ...