Linden, cross-mediaal figuur uit de negentiende eeuw.

Plantenjager

Jean LindenDe negentiende eeuwse Belgische botanicus Jean Linden (1817 - 1898) trok op vraag van de regering in 1835 naar Zuid-Amerika. Hij verbleef onder meer in Brazilië, Mexico, Cuba, Colombië en Venezuela. Tijdens zijn expedities was hij op jacht naar nieuwe soorten (voornamelijk orchideeën) om deze in cultuur te brengen en onderzocht hij hun natuurlijke groeiomstandigheden.

 

Orchideeën

Jean Linden was één van de grondleggers van de commerciële teelt van tropische orchideeën in Europa. Hij introduceerde honderden tropische planten in België. Hij was de stichter of overnemer van een aantal bloeiende plantenkwekerijen (onder meer in het Gentse) en auteur van toonaangevende werken.

Talrijke nieuwe plantensoorten werden naar hem vernoemd. Jean Linden leverde een aanzienlijke bijdrage voor de welvaart in het 19de eeuwse België en in het bijzonder voor de ontwikkeling van de horticultuur in het Gentse.

Alles over het leven en werk van Jean Linden kan je vinden in het boek Linden Explorer Master of the Orchid, geschreven door een achter-kleinkind Nicole Ceulemans en op volgende site: www.jeanlinden.com.

Erfgoedcollectie

De speciSpecimen Lindenmens die Linden op zijn reizen verzamelde zijn terechtgekomen in meerdere herbaria: in België zijn ze voornamelijk te vinden in het herbarium van het Agentschap Plantentuin Meise en in het herbarium van de Universiteit Gent. Beide collecties bevatten samen meer dan 4000 specimens.

De collecties bevatten talrijke type-specimens, die als unieke referentie dienen voor de wetenschappelijk naam van een plant. De type-specimens zijn zeer waardevol voor iedereeen die met planten werkt omdat zij het mogelijk maken om planten eenduidig te benoemen. Ze zijn omwille van hun uniek karakter zeer belangrijk bij de opstelling van flora's en systematische studies van planten.

Het project ontsluit de erfgoedcollectie van Jean Linden in de herbaria te Meise en te Gent. De digitale beelden van de herbariumspecimens kan je raadplegen op het virtuele herbarium van het Agentschap Plantentuin.

Dit project (1/9/2013 - 31/8/2014) werd uitgevoerd door het Agentschap Plantentuin Meise en de Plantentuin Universiteit Gent met de steun van de Vlaamse overheid.

Logo Vlaamse overheid Logo Meise Logo Plantentuin