Verenigingen

De Plantentuin onderhoudt goede betrekkingen met een aantal verenigingen van plantenliefhebbers. Doorgaans houden ze er hun activiteiten en vergaderingen. Verder organiseren ze lezingendagen en ondersteunen ze het beheer van specifieke plantencollecties. Sommige hebben er zelfs een bibliotheek uitgebouwd.

 
De Vrienden van de Plantentuin ondersteunen de werking van de Plantentuin en organiseren regelmatig activiteiten in en buiten de Plantentuin. Ze coördineren ook de gidsenwerking.

De vereniging telt ongeveer 600 leden en vierde in 2006 haar 25ste verjaardag. De leden ontvangen 4 maal per jaar een ledenblad en kunnen deelnemen aan tal van boeiende uitstappen.
 
Drosera vzw verenigt liefhebbers van vleesetende planten. De vereniging verzorgt in de Plantentuin een eigen collectie en zorgt voor de inrichting van het moerasgedeelte in de mediterrane tuin. Drosera beschikt in de Plantentuin over een eigen bibliotheek. 


De Orchideeën Vereniging Vlaanderen vzw - regio Oost-Vlaanderen geeft advies bij het beheer van de orchideeëncollectie van de Plantentuin. De vereniging heeft in de tuin een eigen bibliotheek en organiseert er jaarlijks de Dag van de Orchidee. 

 
In de Vlaamse Rotsplanten Vereniging vinden meer dan 100 liefhebbers van rots- en alpenplanten elkaar. Ze komen jaarlijks enkele malen in de Plantentuin samen voor een lezingendag.