Bioblitz - Dag van de Biodiversiteit

Plantentuin Gent organiseert op zaterdag 21 mei een ware Bioblitz. Natuurliefhebbers, jong en oud, komen samen om zoveel mogelijk soorten waar te nemen. Neem een kijkje in het uitgebreide programma: voor elk wat wils!

Soorten zoeken met ObsIdentify

KoolmeesExpert of volledige leek? Natuurvriend of enkel nieuwsgierig? Allen samen gaan we op zoek naar wilde planten, paddenstoelen, vogels, nachtvlinders, bijen, spinnen en nog veel meer. Geholpen door specialisten zoeken we zo veel mogelijk soorten in de Plantentuin.  Geen expert ter plaatse? Dan kan ook Obsidentify ons helpen. Op deze manier brengen we met z’n allen de biodiversiteit binnen onze geliefde Plantentuin in kaart.

Kom  je kennis testen en ontdek welke enorme verscheidenheid de natuur in de stad te bieden heeft. De lijst van alle soorten gevonden tijdens deze BioBlitz wordt publiek gemaakt en vormt de basis voor verder wetenschappelijk onderzoek.

Biodiversiteit dichtbij en ver weg

Groen van toen

Katrijn Vannerum vertelt je meer over de verloren flora van Oost-Vlaanderen. Deze lezing wordt gevolgd door een rondleiding doorheen de plantentuin en een uniek bezoek aan het herbarium. Ontdek welke planten hier voor de industriële revolutie groeiden en bloeiden. Deze activiteit is een aanrader voor plantenliefhebbers met een ecologische en historische interesse.

De bedreigde wierrookbomen van Socotra (Jemen)

Kay Van Damme gaat dieper in hoe onze Plantentuin bijdraagt aan het beschermen van de endemische en bedreigde flora van Socotra. Kom te weten hoe genetisch onderzoek hieromtrent essentieel is.

Orchideeën van bij ons

Dacht je dat orchideeën enkel in de tropen voorkomen? Niets is minder waar. Breng een bezoek aan de fototentoonstelling in de Victoriahall en ontdek er de verborgen parels van bij ons. De tentoonstelling werd opgebouwd in samenwerking met Orchideeënvriend Vlaanderen.

Geleide wandelingen in de tuin

Maak kennis met de levende collecties van de plantentuin onder leiding van onze plantentuingidsen of breng een bezoek achter de schermen in het gezelschap van de hortulana. Je komt meer te weten over het doen en laten van tropische en minder tropische planten. Je reist van het ene continent naar het andere en geniet met al je zintuigen van de wondere wereld der planten.

Zelf aan de slag

Eerder zin in iets interactiefs of zoek je iets voor de kleinsten onder ons, dan is één van onze workshops misschien wel dé oplossing.

Vijverwriemels: nieuwsgierig naar de kriebeldieren die in het water leven? Dominick Verschelde, conservator voor de collectie dierkunde in het GUM, neemt ons mee op ontdekkingstocht. Eén schep in de vijver en een nieuwe wereld gaat open. Kijk mee onder de loep en ontdek het kleinste leven van onze tuin. Deze workshop is  geschikt voor jong en oud.

Vleesetende planten: leer alles over de verzorging en vermeerdering  van vleesetende planten. Voor de gepassioneerde leden van vzw Drosera hebben deze bijzondere planten geen geheimen.

Vogels zoeken: in het arboretum zitten foto's verstopt van veel voorkomende vogels van bij ons. Ken je ze allemaal? Deze zoektocht werd ontwikkeld door Natuurpunt vzw.

Nachtvlinders

Vanaf 21u is er de mogelijkheid om, samen met specialisten, nachtvlinders en vleermuizen (onder voorbehoud) te determineren. We voorzien nodige materiaal ter plaatse, maar neem gerust je persoonlijke determinatieboek mee.

Vleermuizen

Tijdens onze BioBlitz zal er ’s avonds ook heel wat te doen zijn rond vleermuizen. Wist je dat 1/4de van alle zoogdieren vleermuizen zijn? Hans Vermeiren (Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt) zorgt ervoor dat je ons evenement verlaat als een echte vleermuizenexpert! Met een net tussen de bomen en een batdetector in de hand zorgt hij ervoor dat jullie de vleermuizen van dichtbij kunnen bekijken. Een echte aanrader voor jong en oud! 

Programma overzicht

Het startschot voor onze Bioblitz wordt gegeven op 21 mei, 12u ’s middags en eindigt om 24u ’s nachts. Alle activiteiten zijn gratis en starten in het palmarium.

12 u - 24 u: doorlopend bioblitz, vogelzoektocht, fototentoonstelling Orchideeën van bij ons

14 u - 20 u: doorlopend cafetaria

13.30 u: Groen van toen, lezing + rondleiding door dr. Katrijn Vannerum

14.30 u: Bedreigde wierrookbomen op Socotra, presentatie door dr. Kay Van Damme

15.00 u: Geleide wandeling in de plantentuin o.l.v. Leen Van Hoecke

15.30 u: Workshop vijverwriemels o.l.v. Dominick Verschelde

16.00 u: Bezoek achter de schermen van de plantentuin o.l.v. hortulana

16.30 u: Workhshop vleesetende planten o.l.v. Drosera vzw

17.00 u:  Geleide wandeling in de planententuin o.l. Joost Buyse

21 u - 24 u: Nachtvlinders en vleermuizen spotten


Voor meer info of wil je bijdragen/opdagen als specialist, stuur dan gerust een mailtje naar Tim.Claerhout@UGent.be.

Tot dan!