Getuigenissen tewerkstelling

Filip Delaei - Senior Local Trial Manager

Naam: Filip Delaei

Opleiding: Licentiaat (Master) in de Biotechnologie

Afgestudeerd in: 1998

Jobtitel: Senior Local Trial Manager

Bedrijf: Janssen, Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, nl.janssenbelgium.be/

Sector: Farmaceutische sector

CV:

1994 – 1997 / Licentiaat in de Biotechnologie / Universiteit Gent

1998 - 2000 / Wetenschappelijk onderzoeker (doctoraat) / VIB

2001 - 2003 / Clinical research associate / Harrison Clinical Research

2003 - 2004 / Data manager / EORTC

2004 - 2004 / Site manager / Valesta

2004 - 2006 / Site manager / Janssen, Johnson & Johnson

2007 - 2007 / Senior site manager / Janssen, Johnson & Johnson

2007 – 2013 / Local trial manager / Janssen, Johnson & Johnson

2013 – nu / Senior local trial manager / Janssen, Johnson & Johnson

1. Huidige functie

Janssen maakt deel uit van een wereldwijde groep farmaceutische bedrijven: Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson. Ons doel is het ontwikkelen en aanbieden van geneesmiddelen en therapeutische oplossingen voor diverse ziektes via goed onderbouwd, wetenschappelijk onderzoek.

Als Senior Local Trial Manager zorg ik voor het project management van klinische studies in al zijn aspecten.

Onder project management valt: de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van de klinische studie toetsen, contractonderhandelingen met ziekenhuizen, indienen van dossiers bij ethische commissies en FAGG ter goedkeuring, inhoudelijke besprekingen met artsen en specialisten, begeleiden en opleiden van collega’s, samenwerken met externe bedrijven die logistiek de trial verzorgen, de veiligheid van de patiënt verzekeren, enzovoort.

Er zijn verschillende zaken die me erg aantrekken in mijn job, zoals de afwisseling in taken en het werken in een boeiende, uitdagende internationale omgeving. Daarnaast vind ik het geweldig om er mee voor te zorgen dat nieuwe behandelingen geregistreerd en terugbetaald worden zodat mensen met ernstige ziektes genezen kunnen worden. Tot slot vind ik het ook interessant om deel uit te maken van nevenprojecten (pilot projects, think tanks) binnen het bedrijf, naast mijn reguliere werk.

Om mijn functie uit te oefenen, is het belangrijk om zin te hebben om te ondernemen en bij te leren, gezond verstand te bezitten, maar ook menselijke kennis in de brede zin van het woord.

Mijn opleiding was zeker een goede basis, klinisch onderzoek is immers het verlengde van wat er in het labo gebeurt. Elke medicatie heeft zijn oorsprong in het fundamenteel onderzoek. De werking van het onderzoeksmiddel kan je enkel begrijpen met de nodige achtergrondkennis (pathways, technieken). Bijvoorbeeld, bij HIV en HepC klinische studies wordt de virale lading in het bloed opgevolgd door een PCR-test. Weten wat deze test inhoudt en hoe deze uitgevoerd wordt, is pas een begin.

2. Loopbaan

Vijftien jaar geleden was de opleiding Biotechnologie nog zeer jong en leek het logisch om te doctoreren en je opleidingskennis in het labo verder te ontwikkelen en toe te passen. Er waren toen slechts een handvol spin-offs of biotechnologiebedrijven te vinden in Zwijnaarde of Leuven, en de bekendheid van het diploma buiten dat wereldje was zeer beperkt. Nu liggen de kaarten anders en zijn er meer mogelijkheden. Anderzijds heb ik er ervaren dat een doctoraat geen must is en ik dezelfde functie uitoefen als mensen die wel een doctoraat hebben behaald, die industrie-apotheker of bio-ingenieur zijn van opleiding. Je eigen weg zoeken, je karakter is bepalend(er) voor hoe je de zaken aanpakt en vooruitgang boekt.

Ik heb nog altijd een hart voor wetenschap en ben werkzaam in de laatste stap van medicatieontwikkeling en onderzoek (vóór commercialisatie). Dagdagelijks werk wordt hier gecomplementeerd met diverse interessante aspecten van een multinational.

3. Arbeidsmarkt

Er is tegenwoordig veel meer vraag naar biotechnologen dan 15 jaar geleden. Op we arbeidsmarkt worden we vooral geapprecieerd voor onze zin voor verbetering, het begrijpen van processen, en een gezonde combinatie tussen theorie en praktijk.

4. Studiekeuze

Ik heb destijds voor Biotechnologie gekozen omdat het een toekomstgerichte opleiding is en ik zin had om een stukje van de wereld te ontrafelen. Ik raad deze studiekeuze aan toekomstige studenten aan, maar hou in het achterhoofd dat er een wereld bestaat naast doctoreren.

5. Opleiding

Een universitaire opleiding heeft me gevormd. Ik vind het daarnaast belangrijk om je kennis te blijven bijschaven, niks is voltooid.

Het meest opmerkelijke moment uit mijn studietijd was toen iemand, bij het uitspreken van het woord “biotechnologie”, dacht dat ik protheses maakte, mechanische techniek toepassen op het menselijk lichaam.

6. Tips voor toekomstige studenten

Gewoon doen! Biotechnologie heeft tegenwoordig een boeiend en beter netwerk. Probeer Erasmus om je horizonten te verbreden.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Ga op zoek naar wat je interesseert!

Meer informatie over jobmogelijkheden en getuigenissen van werknemers bij Janssen, is te vinden op http://www.careers.jnj.com/nl.

Ann De Boeck - Support Manager Quality

Chemie - De Boeck AnnNaam: Ann De Boeck

Opleiding: Licentiaat en Doctoraat in de Scheikunde (Chemie)

Afgestudeerd in: 1989 en doctoraat 1994

Jobtitel: Support Manager Quality

Bedrijf: ArcelorMittal Gent, www.arcelormittalgent.com

Sector: Staalindustrie

 

CV:

1986 – 1989 / Licentiaat in de Scheikunde / Universiteit Gent

1989 – 1994 / Doctoraat in de Scheikunde / Universiteit Gent

1993 – 2000 / Onderzoeker / OCAS, Onderzoekscentrum ArcelorMittal Gent

2000 - nu / Staff Manager Quality / ArcelorMittal Gent

1. Huidige functie

ArcellorMittal Gent is een producent van vlak-koolstofstaal.

Als Support Manager Quality volg ik productgerelateerde langetermijnprojecten op, zoals het organiseren en begeleiden van industriële proeven in de 3 verzinkingslijnen. Dit gaat van nieuwe staalkwaliteiten tot milieuvriendelijke alternatieven voor bestaande nabehandelingen. Tot mijn takenpakket hoort ook het uitbouwen van de kennis over oppervlakfouten op vuurverzinkte staalplaat (oorzaken/oplossingen), en het op punt zetten van specifieke meetmethodes op de lijnen en procesopvolging/- optimalisatie.

Wat me vooral aantrekt in mijn functie is de afwisseling, voldoende uitdagingen en de contacten met vele mensen, gaande van operatoren op de werkvloer tot collega’s bij andere bedrijven.

Om mijn job uit te oefenen, is het vooral belangrijk om sociaalvaardig en stressbestendig te zijn, sterk te zijn in analytisch denken en teamwork, en een groot doorzettingsvermogen te bezitten.

Mijn opleiding Chemie was hiervoor een goede basis, maar er was ook veel training-on-the-job.

2. Loopbaan

Ik heb vlot werk gevonden, bijna onmiddellijk na het afstuderen. Bij de 2de sollicitatie kreeg ik al een job aangeboden.

In 1989 ben ik gestart bij het Labo voor Algemene Metallurgie, Siderurgie en Fysische Metaalkunde (UGent) als wetenschappelijk medewerker op een project voor Sidmar (nu ArcelorMittal Gent). Dit was in het kader van het bouwen van een pilootlijn voor het elektrolytisch verzinken van staal, en vormde de basis voor mijn doctoraat. Daarna kon ik aan de slag als projectleider bij OCAS (Onderzoekscentrum voor de Aanwending van Staal = R&D centrum van Sidmar). Gedurende 7 jaar heb ik daar onderzoek gedaan op coatings en nabehandelingen op staal, en heb ik zeer veel contacten gelegd met binnen- en buitenlandse collega’s en klanten. In 2000 heb ik de overstap gemaakt van een onderzoeks- naar een productie-omgeving, en ben ik gestart in de verzinkingslijnen van het toenmalige Sidmar als ondersteuningsverantwoordelijke kwaliteit. Dit is een functie die perfect in het verlengde lag van mijn vorige jobs. Onderzoekservaring en product- en proceskennis is hierbij zeer waardevol, maar daarnaast is ook het contact met iedereen binnen het productieproces essentieel. Deze functie voer ik nog steeds uit.

3. Arbeidsmarkt

Er is veel vraag naar chemici op de arbeidsmarkt.

4. Studiekeuze

Ik heb voor Chemie gekozen uit interesse en de mogelijkheid destijds om les te geven. Alhoewel ik absoluut geen spijt heb van mijn studiekeuze en huidige loopbaan, denk ik dat ik nu eerder voor biomedische wetenschappen zou kiezen (dit bestond vroeger nog niet) of eerder iets pedagogisch.

Ik raad de opleiding Chemie aan toekomstige studenten aan omdat het een boeiende, gevarieerde opleiding is en er nog voldoende tewerkstellingsmogelijkheden zijn. De opleiding is wel verlengd van 4 naar 5 jaar en er zijn tevens een aantal keuzevakken bijgekomen.

5. Opleiding

Aangezien de opleiding in de periode tussen 18 en 22 jaar plaatsvindt, is het toch een belangrijke schakel in het “volwassen worden”. Ik heb leerervaring opgedaan zowel op intellectueel, sociaal en mentaal vlak.

Ik heb gedoctoreerd. Aanvankelijk wou ik direct beginnen werken, maar ik ben dan in het Labo voor Algemene Metallurgie terecht gekomen en kreeg de mogelijkheid om toch te doctoreren. Aangezien een doctoraat een meerwaarde is (een groot deel van de afgestudeerde licentiaten chemie doctoreerde toen ook), heb ik die kans met beide handen aangenomen, vooral omdat het onderzoek zeer concreet was en direct bruikbaar in de industrie.

Ik heb mooie herinneringen aan mijn studententijd. Ondanks het harde werken (zeer goed gevulde lesweken, labo’s…) was er voldoende tijd voor ontspanning.

6. Tips voor toekomstige studenten

Laat je niet ontmoedigen tijdens de eerste maanden. Ik kwam uit een wiskunde-richting in het secundair en had eigenlijk zeer weinig chemie gehad. Tijdens de eerste lessen was het soms zwaar, maar ik heb de moed niet opgegeven en doorgezet, met succes.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Bekijk ook tewerkstellingsmogelijkheden buiten de klassieke chemie-bedrijven.

Bart Dervaux - Lead analytical specialist

Naam: Bart Dervaux

Opleiding: Licentiaat en Doctoraat in de Chemie

Afgestudeerd in: 2005, doctoraat in 2010

Jobtitel: Lead analytical specialist

Bedrijf: Dow Benelux b.v. (Terneuzen, Nederland), www.dow.com

Sector: Chemie

CV:

2001 – 2005 / Master in de Chemie / Universiteit Gent

2005 – 2010 / Doctoraat in de chemie / Universiteit Gent

2010 – 2011 / Postdoctoraal onderzoeker / Universiteit Gent

2011 – nu / Lead analytical specialist / Dow Benelux b.v.

1. Huidige functie

Dow Benelux produceert kunststoffen en basischemicaliën die je in ontelbaar veel producten en toepassingen terugvindt. Het gaat vooral om halffabrikaten: korrels en vloeistoffen die worden verwerkt in bijvoorbeeld verpakkingen, elektronica, speelgoed, bouwmaterialen, geneesmiddelen en cosmetica.

Ik werk in een niet-routine anorganisch lab.

Ik ben de verantwoordelijke voor het lab en het aanspreekpunt voor klanten in verband met anorganische analyses. Ik zorg voor de coördinatie van de analyses en werk samen met andere labs binnen Dow zodat een antwoord op de vraag van de klant kan gegeven worden. Ik doe zelf ook labo werk, als afwisseling en om gevoel te krijgen met de basis.

Wat me het meeste aantrekt in mijn functie is de afwisseling in taken, de verantwoordelijkheid die ik krijg en de mogelijkheid om deel te nemen aan grote projecten.

Om als lead analytical specialist aan de slag te gaan, is het belangrijk om te kunnen presenteren, samenwerken met anderen en kritisch nadenken over iets. Mijn opleiding (en doctoraat) was een heel goede basis voor mijn job; niet zozeer naar inhoud zelf toe maar naar de algemene vorming en vaardigheden.

2. Loopbaan

Toen ik in 2010 afstudeerde, was het jobaanbod beperkt. Ik heb toch gemakkelijk een job gevonden: ik heb 4 sollicitatiebrieven geschreven en onmiddellijk 2 jobaanbiedingen gekregen.

Ik werk nu 2 jaar als lead analytical specialist bij Dow en de jobinhoud is al heel wat veranderd in die korte tijd, wegens hervormingen binnen de organisatie. Ik heb mogen werken aan grote projecten door deze hervormingen, wat dus in mijn voordeel speelde.

3. Arbeidsmarkt

Er is voldoende vraag naar en aanbod van chemici op de arbeidsmarkt.

Vooral een doctoraat wordt geapprecieerd op de arbeidsmarkt omdat daar heel wat niet-wetenschappelijke vaardigheden worden aangeleerd zoals zelfstandig werk, samenwerken en presenteren.

4. Studiekeuze

Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat chemie me interesseerde en dat graag deed in het secundair onderwijs. Je moet een opleiding kiezen die je graag doet.

Ik ben nog steeds heel tevreden met mijn studiekeuze; ik deed het graag en doe het nog altijd graag. Ik raad de Chemie aan voor mensen die geïnteresseerd zijn in chemie en die het graag doen; dan gaat het studeren vanzelf.

5. Opleiding

Ik heb een doctoraat gedaan omdat je met een Licentiaat-(Master)diploma niet zo veel kan doen binnen de industrie, ofwel moet je minderwaardig werk doen. Mijn doctoraatsstudie heeft mijn persoonlijkheid sterk veranderd. Je leert samenwerken, komt in contact met andere gedachten en culturen, en je leert presenteren.

Wat me vooral bijblijft uit mijn studententijd is de kleine, gezellige groep vrienden die samen studeerde. In mijn tijd zijn we met 12 personen als Licentiaat afgestudeerd, het was een hechte bende.

6. Tips voor toekomstige studenten

Kies iets wat je interesseert, wat je graag doet!

Bart Rondas - Kabinetsattaché Stad Gent

Geografie - Rondas BartNaam: Bart Rondas

Opleiding: Licentiaat Geografie, Licentiaat Planning en ruimtelijke ontwikkeling, Master Urban growth management

Afgestudeerd in: 1989, 1991, 1992

Jobtitel: Kabinetsattaché van de Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen

Bedrijf: Stad Gent, www.gent.be

Sector: Overheid

 

CV:

1985 – 1989 / Licentiaat Geografie / Universiteit Gent

1989 – 1991 / Licentiaat Planning en ruimtelijke ontwikkeling / Universiteit Gent

1991 – 1992 / Master Urban growth management / Oxford Brookes University

1989 – 1991 / Wetenschappelijk onderzoeker / Universiteit Gent

1992 - 1994 / Junior consultant / Mens en Ruimte

1994 - 1996 / Adjunct van de directie / Stad Gent

1996 - 2006 / Kabinetssecretaris / Stad Gent

2007 – nu / Kabinetsattaché van de Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen / Stad Gent

1. Huidige functie

Als kabinetsattaché van de Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen richt ik mij op dossiers m.b.t. toerisme en onroerend goed in de Stad Gent. Ik start projecten mee op, en help mee om intern het beleid en de besluitvorming van de stad te sturen. Verder doe ik veel lobbywerk en geef ik mee richting aan de begroting van de diensten van de schepen.

Wat me vooral aanspreekt in mijn job is de politieke omgeving en het meewerken aan beleidskeuzes en besluitvorming.

Als kabinetsattaché is het vooral belangrijk om van alle markten thuis te zijn, je flexibel op te stellen en niet snel op te geven. Je moet in staat zijn om tot de kern van een probleem door te dringen: doelstellingen bepalen, lijnen uitzetten en bewaken, en argumenteren en overtuigen tot je resultaat ziet. Je moet je kunnen open stellen voor nieuwe domeinen waarin je nooit actief te zijn.

Wat enorm positief is aan een algemene opleiding zoals geografie, is dat je een all rounder kunt zijn die flexibel inzetbaar is. De ruimtelijke benadering geeft vaak een meerwaarde aan bepaalde beleidsproblemen, voor veel andere mensen is dat iets nieuws.

2. Loopbaan

Ik heb mijn licentiaat Geografie behaald aan de Universiteit Gent in 1989. Ik heb er toen voor gekozen om verder te studeren, en heb nog twee diploma’s behaald. Het eerste was een Licentiaat Planning en ruimtelijke ontwikkeling eveneens aan de Universiteit Gent, en nadien volgde een Master Urban growth management aan de Oxford Brookes University in het Verenigd Koninkrijk.

Ik heb voor deze bijkomende studies gekozen uit interesse voor ruimtelijke ontwikkeling, dit sluit aan bij mijn geografische opleiding. Daarnaast biedt het ook bredere jobmogelijkheden.

Ik had werkzekerheid nog voor ik mijn derde diploma behaalde. Een buitenlands diploma is een visitekaartje, maar diploma’s zijn minder en minder een basis om werknemers op te selecteren.

Ik ben gestart als wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit Gent tijdens het behalen van mijn tweede diploma. Nadien ben ik aan de slag gegaan als Junior consultant bij een ruimtelijk studiebureel dat actief was voor de Europese Commissie. Sinds 1994 werk ik voor Stad Gent, hier heb ik zowel administratie als kabinetwerk gedaan.

3. Arbeidsmarkt

Geografen worden vooral geapprecieerd voor hun ruimtelijke benadering, rationeel denkvermogen en wetenschappelijke insteek in een sector die minder werkt met analyse, probleemstelling, doelstellingen en actieplannen. Daarnaast zijn we ook sterk in cijfermatig werk.

Vanuit de overheid is er minder vraag naar mensen met een Geografie-diploma. Veel van mijn studiegenoten vonden werk in het onderwijs en in banken. Ik ken ook geografen die politiek actief zijn, verkozen zelfs. Dat komt omdat ruimte en sociale geografie politiek relevant zijn, men gelooft in de maakbaarheid van de samenleving, via ruimtelijke ontwikkeling, planning en architectuur.

4. Studiekeuze

Ik heb voor Geografie gekozen uit interesse. Ik raad deze keuze aan toekomstige studenten aan, alleen als je er echt van houdt. Het is misschien niet de beste keuze om carrière te maken, maar het biedt zeker mogelijkheden.

5. Opleiding

Mijn opleiding Geografie heeft ervoor gezorgd dat de liefde voor de aarde mij bijblijft. Wat ik ook doe professioneel, ik bekijk regio’s en landschappen met een geografische bril.

De leukste herinnering aan mijn studieloopbaan is het leren kennen van de wereld.

6. Tips voor toekomstige studenten

Doe iets wat je graag doet maar blijf er niet in gevangen, het leven is meer dan werken alleen.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Proef eerst van zoveel mogelijk zaken voor je je definitief settelt in een job, tenzij je een academische carrière beoogt. Dat laatste moet volgens mij een van de meest bevredigende jobs zijn die er bestaan, intellectuele honger is immers nooit gestild.

Studeer zoveel mogelijk bij tijdens het werken, liefst zo breed mogelijk : kok, gids, automecanicien, leraar,…. Je kan altijd je leven omgooien als je dat echt wil, op gelijk welke leeftijd.

Bram Desmet - CEO

Wiskunde - Desmet BramNaam: Bram Desmet

Opleiding: Licentiaat in de Wiskunde, Master Business Administration, Doctoraat in Operationeel onderzoek

Afgestudeerd in: 1998, 2004 en 2009

Jobtitel: CEO

Bedrijf: SOLVENTURE, www.solventuregroup.com

Sector: S&OP Software gebaseerde consulting

 

CV

1994 - 1998 / Licentiaat in de Wiskunde / Universiteit Gent

2002 - 2004 / Master in Business Administration / Vlerick

2006 - 2009 / Doctoraat in operationeel onderzoek / Universiteit Gent

1998 - 2003 / Sidmar (Arcelor-Mittal Gent) / IT functie

2003 – 2016 / Management consultant, lid van het management team België / MÖBIUS

2009 – nu / CEO / SOLVENTURE, software gebaseerde consulting

1. Huidige functie

Solventure is een niche speler op het gebied van Sales & Operations Planning en ondersteunt bedrijven om het volledige potentieel van hun supply chain te ontsluiten door een optimaal ingericht S&OP-proces. Solventure verkoopt hiervoor niet alleen software, maar biedt ook supply chain analyses waarbij operationele data wordt vertaald in waardevolle planningsinformatie.

Wat me vooral aantrekt in mijn job is de afwisseling: de organisaties waarvoor je werkt en de inhoud zijn telkens verschillend.

Om mijn functie te beoefenen, heb je vooral analytische vaardigheden en emotionele intelligentie nodig. Je moet sterk zijn in teamwork, grondig te werk gaan en gericht zijn op het behalen van een resultaat. Mijn opleiding Wiskunde vormde hier een erg goede basis voor, wiskunde is een universele taal.

2. Loopbaan

Toen ik in 1998 afstudeerde als Licentiaat Wiskunde, was er enorm veel vraag naar IT’ers op de arbeidsmarkt. Ik heb toen 5 jaar bij Sidmar in een IT-functie gewerkt en een aanvullende opleiding Business Administration gevolgd omdat ik wou begrijpen hoe een bedrijf functioneert.

Sinds 2003 ben ik in consultancy terecht gekomen, wat ik momenteel nog steeds doe. Ik had eerst een meer technisch-inhoudelijke rol waarna ik ben doorgegroeid naar een management functie met focus op het organiseren en laten groeien van de consulting activiteiten.

Intussen heb ik ook een doctoraat in operationeel onderzoek behaald aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen. Dit was een uitloper van een project bij een klant waarbij ik een nieuw voorraadmodel had ontwikkeld en dit in mijn vrije tijd verder heb onderzocht.

3. Arbeidsmarkt

Als wiskundige wordt je op de arbeidsmarkt serieus genomen, hoewel er weinig expliciet naar wiskundigen wordt gevraagd bij vacatures. Wiskundigen worden vooral geapprecieerd omdat ze sterk zijn in analytisch en conceptueel denken.

Grote organisaties zijn uitermate complex. Als wiskundige heb je een stapje voor om met abstractere modellen de werking van zo een organisatie te beschrijven. Ik denk aan process modellering, business architectuur, ... In industrie en retail organisaties worden veel veranderingen afgetoetst op hun ‘business case’. Dat is een cijfermatige evaluatie van de kosten en de baten. Voor wiskundigen is dat een thuismatch. Bedrijven beschikken over steeds meer gegevens. De grote uitdaging is dat te vertalen naar inzichten. Wiskundigen zijn ook daar uitermate goed voor geplaatst.

4. Studiekeuze

Ik heb voor een opleiding tot wiskundige gekozen omdat ik in het secundair onderwijs goed was in wiskunde en dit dieper wou verkennen. Ik zou deze keuze opnieuw maken en raad deze keuze ook aan toekomstige studenten aan omdat Wiskunde een basisopleiding is waarmee je alle kanten uit kan.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me vooral geleerd om conceptueel en analytisch te denken, grote hoeveelheden informatie te verwerken en het heeft me ook zelfvertrouwen gegeven.

6. Tips voor toekomstige studenten

Kies voor een goed basisdiploma, ga voor iets wat je graag doet en waar je goed in bent. Na het behalen van je Master-diploma zal je blijven studeren, op je werk en via bijkomende opleidingen. Ga voor levenslang leren.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Verander voldoende snel van job, 2 à 3 jaar in de eerste job is voldoende. Doe eens iets anders en zet jezelf niet te snel vast!

Branimir Njezic - Teaching assistant

Name: Branimir Njezic

Study: EUMAINE

Graduated in: 2010

Job title: Teaching assistant

Company/Institute: University of Banja Luka, http://www.unibl.org/en

Sector: Higher education

1. Current position

I work at the University of Banja Luka as a teaching assistant. I’m responsible for the practical parts of lecturing and the analysis of official samples in the laboratory of nematology. In addition, I also do research on nematodes.

What attracts me in my job is the interaction with students and the independent research.

As a teaching assistant, it is important to have good theoretical and practical knowledge of the topics, communication skills, and commitment to research. My education was an excellent basis for this job.

2. Career

After getting my Bachelor degree, I got the opportunity to start working at the University of Banja Luka. I was not interested in other job positions.

Two years later, I enrolled at the EUMAINE program at Ghent University. After graduation in 2010, I went back to the University of Banja Luka and got a promotion due to the diploma I gained. Since then, I started doing research for my PhD thesis and developed a laboratory for nematodes where we do research and analyse official samples.

3. Choosing Nematology

I choose to study Nematology (EUMAINE) because it would help to develop my career. I would still select the same program and recommend it to future students. I gained experience and knowledge that is very useful for my current job position. It offers me perspective since I am the only graduated nematologist in the country.

4. Study

During my studies I made the attitude to work hard, learned to do research, and gained a sense of responsibility. I still use many techniques that I learned in the EUMAINE-program at Ghent University.

The best memory from my time as a student is my thesis defense: even in 15 minutes, I could present 2 years of progress. Amazing!

5. Helping future students

Nematology is fun, with a friendly community of students and professors, but it requires highly motivated people because it’s very specific.

Carol Van der Donck - Head of Consulting Services

Naam: Carol Van der Donck

Opleiding: Master in de Wiskunde

Afgestudeerd in: 1998

Jobtitel: Head of Consulting Services

Bedrijf: Docbyte, www.docbyte.com

Sector: IT services, ICT-Informatica

CV:

1994 – 1998 / Master in de Wiskunde / Universiteit Gent

1998 - 1999 / Wetenschappelijk onderzoeker / Universiteit Gent

1999 - 2000 / Functioneel analist / NMBS

2003 - 2011 / Business unit manager / IRIS

2011 - 2012 / Sales manager BeLux / IRIS

2012 - 2014 / Delivery and operations manager / Gam Consult

2014 - nu / Head of Consulting Services / Docbyte

1. Huidige functie

Ik ben Head of Consulting Services bij Docbyte, een IT consultancy bedrijf. Dit houdt in dat ik zowel project management, consultancy in het domein van document- en contentmanagement en business development combineer. Samen met het team consultants staan we in voor de kwaliteitsvolle oplevering van contracten waarbij dienstverlening, kwaliteit en added value centraal staan.

Wat me aantrekt in mijn functie, is de variëteit: geen twee dagen zijn dezelfde door de diversiteit aan projecten en eventuele problemen die opgelost dienen te worden. Daarnaast is de begeleiding van de projecten erg leuk omdat ik deze mee vorm geef en er mijn stempel op kan drukken.

Als manager is het vooral belangrijk om stressbestendig en stipt te zijn, goede communicatievaardigheden te bezitten, en sterk te zijn in het oplossen van problemen.

Mijn opleiding als wiskundige is zeker een goede basis voor mijn functie: de aangeleerde manieren van analyseren en synthetiseren zijn heel nuttig.

2. Loopbaan

Nadat ik afgestudeerd was als wiskundige, ben ik gestart als wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit Gent met oog op een doctoraat. Ik heb dit anderhalf jaar gedaan maar maakte het niet af omdat ik geen academische carrière nastreefde. Daarna ben ik als functioneel analist bij de NMBS beland, en van daaruit ben ik verder naar IT/informatica overgeschakeld. In een middelgrote Belgische IT onderneming, IRIS, heb ik verschillende functies kunnen uitoefenen: project manager, product manager, business unit manager, practice leader en sales manager. Na een tweetal jaar als delivery and operations manager ben ik nu bij Docbyte aan de slag.

3. Arbeidsmarkt

Er is veel vraag op de arbeidsmarkt naar mensen met mijn diploma. Een stevige wetenschappelijke basis en bewezen kennis is een pluspunt en zorgt voor een vlotte start. Dit geeft doorzicht en inzet weer, zeker met de grote onderscheiding waarmee ik afgestudeerd ben, geeft dit kennis en intelligentie weer.

Wiskundigen worden op de arbeidsmarkt vooral geapprecieerd voor: hun analytisch denkvermogen, de mogelijkheid om snel van A naar B linken en oplossingen te kunnen leggen, flexibiliteit om in verschillende situaties en met diverse technologieën snel de weg te vinden, snelle synthetisering en de essentie kunnen distilleren en weergeven, doorzicht in complexe problemen en deze ook goed kunnen verwoorden.

4. Studiekeuze

Ik heb voor Wiskunde gekozen omdat ik mijn opties op de arbeidsmarkt wou openhouden en daarom voor een eerder algemene opleiding wou gaan.

Ik zou deze keuze zeker opnieuw maken. Het was heel interessant, ik heb heel veel geleerd en deed het ook heel graag. De complexiteit van analyse van wiskundige modellen spreekt me nog steeds aan en het analytisch vermogen en inzicht gebruik ik nog steeds.

Ik raad deze keuze ook aan, als je de capaciteiten hebt en je latere werkinvulling nog wil openhouden, is dit een prima studiekeuze.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me doorzicht en analyse bijgebracht, en heeft me geleerd om werk te organiseren en plannen.

De leukste herinnering aan mijn studententijd is toch naar de les gaan op vrijdagochtend na een lange nacht uitgaan, en de onbezorgdheid tijdens het studentenleven.

6. Tips voor toekomstige studenten

Wiskunde heeft een beetje een negatief imago maar is echt niet enkel voor de ‘nerds’ onder ons. Het is een prima opleiding die je een aantal vaardigheden voor het leven meegeeft. Uiteraard moet je er wel aanleg voor hebben, het nodige doorzicht en de discipline om regelmatig je cursussen bij te houden.

Het is ook een waanbeeld dat je enkel leerkracht wiskunde kan worden na deze opleiding: ik wist vanaf de eerste dag dat onderwijs niets voor mij was. Op de arbeidsmarkt is dit diploma zeker gevraagd, eventueel met een specialisatie zoals naar verzekeringswezen of eerder algemeen zoals ik deed.

Wat jobmogelijkheden betreft: Denk vooral na over wat je wil doen, elke dag, en zet je er honderd percent voor in. Net zoals je tijdens een examen aan elk detail van een bewijsvoering moet denken, moet je dezelfde zin voor detail in je dagelijkse job leggen en dan kom je zeker vooruit.

David Van Rooij - Docent

Geologie - Van Rooij DavidNaam: David Van Rooij

Opleiding: Licentiaat in de Geologie, Doctoraat in de Geologie, ManaMa DEA Géosciences Marines

Afgestudeerd in: 1998, Doctoraat behaald in 2004

Jobtitel: Docent Mariene Geologie en Geofysica

Bedrijf/Instituut: Universiteit Gent, www.earthweb.ugent.be

Sector: Onderzoek en Hoger onderwijs

 

CV:

1994 – 1998 / Licentiaat Geologie / Universiteit Gent

1998 – 1999 / DEA Géosciences Marines / Université de Bretagne Occidentale (Frankrijk)

1998 – 1999 / Doctoraatsbursaal voor GOA-project

1999 – 2004 / IWT doctoraatsbursaal / Universiteit Gent

2004 – 2004 / Project engineer HSS / DEME Groep

2004 – 2005 / Wetenschappelijk personeel GIS

2005 - 2010 / Postdoctoraal onderzoeker / FWO

2010 - nu / Docent / Universiteit Gent

1. Huidige functie

Mijn functie bestaat uit onderzoek, onderwijs en dienstverlening in het vakgebied mariene geologie en geofysica aan de Universiteit Gent.

 • Het lesgeven betreft zowel algemene als gespecialiseerde vakken, zowel in de Bachelors als Masters geologie en daarbuiten (hydrografie, geografie, biologie…).
 • Voor het onderzoek geef ik dagelijkse leiding aan een onderzoeksteam van binnen- en buitenlandse doctoraatstudenten op mariene, geofysische, sedimentologische en geochemische onderwerpen. Dit houdt ook de organisatie van onderzoekscampagnes in, evenals het werven van de nodige fondsen.
 • Onder dienstverlening valt elke activiteit die ondersteuning vereist door een specialist in de geologie. Dit kunnen contacten met de media zijn, studenten middelbaar onderwijs informatie geven, of bijscholingen organiseren voor leerkrachten.

Wat me in de eerste plaats aantrekt in mijn job is de zelfstandigheid en dagelijkse variabiliteit. Het lesgeven blijft verrijkend, je moet continu nieuwe manieren vinden om complexe materie op een enthousiaste manier over te brengen aan jongeren, en zodoende ook het enthousiasme over te brengen. Daarnaast kan ik tijdens de jaarlijkse expedities soms ergens onderzoek uitvoeren waar nooit eerder iemand is geweest.

Mijn opleiding was uiteraard een goede basis voor mijn functie als docent en als all-round mariene geoloog, alhoewel dat je dat op het moment van afstuderen niet echt beseft. Maar uiteindelijk heb ik in mijn opleiding alle troeven gekregen om de multidisciplinaire wetenschapper te worden die ik nu ben. Naast de wetenschappelijke kennis is het ook belangrijk om flexibel te zijn en sterk te zijn in communicatie, talen en IT.

2. Loopbaan

Een licentiaat Geologie duurde vroeger 4 jaar (nu is het 5 jaar). Nadat ik was afgestudeerd, had ik het gevoel om niet klaar te zijn. Daarom heb ik een specialisatiejaar mariene geologie gevolgd in Brest, Frankrijk. Dit heeft me eigenlijk de wetenschapper gemaakt die ik nu ben. Als ik iets zou aanraden aan een geologie student, is het om zeker een tijd in het buitenland te studeren; geologie heeft geen grenzen.

Aangezien ik in het buitenland aan een gerenommeerd onderzoeksinstituut (IFREMER) kon werken op oceanische data, was het een logisch vervolg om te doctoreren. Ik was gebeten door een eigen onderwerp, dat ik zelf heb ontwikkeld naar een project.

Na het doctoraat was het wel even zoeken, maar er waren wel vrij veel kansen, in zowel binnen- als buitenland, academisch of in de industrie.

3. Arbeidsmarkt

Persoonlijk denk ik dat, zeker gezien het aantal afstuderende geologen, de arbeidsmarkt wel best meevalt voor geologen. Een belangrijke afnemer blijft de baggerindustrie, terwijl het onderwijs ook goed doenbaar is voor geologen. Toch gaat maar een minderheid in het onderwijs, wat voor mij een goed teken is dat geologen elders gewild zijn.

Geologen worden op de arbeidsmarkt vooral geapprecieerd voor hun multidisciplinariteit. Het diploma Geologie aan de UGent geeft een brede vorming in zo goed als alle aspecten van de geologie. Daarom kan je, als je wil, ook gemakkelijk “omvormen” naar een andere discipline, als het moet.

4. Studiekeuze

Ik heb Geologie eigenlijk gekozen door eliminatie binnen de exacte wetenschappen. Ik had een sterk wiskundige richting gevolgd, waarvan de meeste studenten de richting burgerlijk ingenieur uitgingen. Dat wilde ik niet (geen enkele toegepaste wetenschap, zelfs geen architectuur), en ook geen wiskunde of fysica. Informatica stond me helemaal niet aan, en voor biologie dacht ik te weinig latijn te kunnen. Dus moest keuze worden gemaakt tussen Geologie en Geografie. Geologie was, zoals nu nog, vrij onbekend in het secundair onderwijs. Maar na het inwinnen van informatie over wat een geoloog eigenlijk deed, was de keuze snel gemaakt. En na de eerste les, was ik als helemaal “verliefd” op het vak. Ik zou dezelfde studiekeuze zeker opnieuw maken.

Iedereen die echt interesse heeft in aardwetenschappen of de geschiedenis van het leven, en de wereld wil verkennen, komt aan zijn trekken als hij of zij geologie gaat studeren. Daarnaast zijn de groepen vrij klein (40-tal in het eerste jaar, 20-tal in de andere jaren), zodat je een heel speciale sfeer hebt tussen de studenten onderling. Veel groter moeten die groepen ook niet worden, omdat dan de relatief kleine afzetmarkt wordt overspoeld. Er is echter ook een sociaal aspect aan de geologie: veel afgestudeerden vinden (gemakkelijker) werk in het buitenland. Dit heeft ook zijn effecten op gezinsleven etc. Als je de keuze maakt, moet je wel degelijk beseffen dat je niet perse alleen maar werk zal vinden op 5 km van je huis.

5. Opleiding

Het speciale aan een geoloog is het relativerende aspect van tijd kunnen begrijpen, en de tijdsduur waarover geologische processen zich voordoen. We leren ook op een speciale manier naar de Aarde kijken; in 4D. Iets wat nu op 200 m hoogte op de evenaar ligt, kan misschien enkele miljoen jaar geleden op 5000 m diepte aan de noordpool hebben gelegen. Dat heeft “tijd” nodig om te begrijpen.

Ik benut in mijn huidige functie vooral geofysica om seismische profielen te kunnen interpreteren, en sedimentologie om er de verschillende processen uit te halen. Daarnaast heb ik vooral vanuit mijn thesis geleerd om zelfstandig te werken.

Wat me het meeste bijblijft uit mijn studententijd is het kameraadschap binnen een kleine groep, en verantwoordelijkheden leren nemen in het presidium. Over mijn studieloopbaan onthoud ik vooral het vlotte contact met de professoren, de vele reizen (soms dacht ik in een bus te leven), en het moment waarop ik de kans kreeg om voor mijn thesis deel te nemen aan een oceanografische expeditie.

6. Tips voor toekomstige studenten

 • Gebruik je taalkennis. Pas dit toe in het buitenland om ten minste één semester buiten België te studeren.
 • Wees gemotiveerd, en hou een doel voor ogen.
 • Studeer met regelmaat, maak een schema op,… maar vergeet niet te ontspannen!
 • Praat met je collega’s over je leerstof, discussieer!
 • Wees niet bang om vragen te stellen, en wees nog minder bang om te antwoorden in de les!
 • Sta open voor andere, aanverwante domeinen en technologie.
 • Koop goede terreinkledij.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Kijk op de Facebook-site van de Geologie aan de UGent!

Dirk Van Haelter - Secretaris van de Raad van Bestuur

Geografie - Van Haelter Dirk

Naam: Dirk Van Haelter

Opleiding: Licentiaat in de Aardrijkskundige Wetenschappen (Geografie)

Afgestudeerd in: 1984

Jobtitel: Secretaris van de Raad van Bestuur

Bedrijf: Universiteit Gent, www.ugent.be

Sector: Hoger onderwijs

 

CV:

1980 – 1984 / Licentiaat Aardrijkskundige Wetenschappen / Universiteit Gent

1984 - 1985 / Geaggregeerde H.S.O - wetenschappen groep aardrijkskunde / Universiteit Gent

1985 – 1986 / Burgerdienst / Universiteit Gent

1987 - 1987 / Ingroeibaan leraar H.S.O. aardrijkskunde/ Atheneum Gent en Lyceum Aalst

1987 – 1989 / Radarwaarnemer Loodswezen / Zeebrugge

1989 – 1990 / Opsteller / Stad Gent

1990 – 1994 / Secretaris van de administratie / TMVW

1994 - 1994 / Consulent personeelsbeleid / CEVI

1995 – 1999 / Kabinetssecretaris schepen personeelsbeleid en informatica / Stad Gent

1999 – 2009 / Afdelingshoofd Personeelsbeleid / Universiteit Gent

2009 – nu / Secretaris van Raad van Bestuur / UGent

1. Huidige functie

Als secretaris van de Raad van Bestuur sta ik in voor de organisatie en verslaggeving van o.a. de Raad van Bestuur, het Bestuurscollege en het Directiecollege van de Universiteit Gent. Daarnaast organiseer ik ook de interne verkiezingen en ben ik griffier in tuchtprocedures.

Het leukste aan mijn job is aanwezig zijn bij de strategische beslissingen van de UGent.

Als secretaris is het vooral belangrijk om goede administratieve vaardigheden en organisatietalent te bezitten. Daarnaast is natuurlijk ook loyaliteit van belang.

2. Loopbaan

Ik ben afgestudeerd in 1984. De jaren ’80 werden gekenmerkt door economische terugval en besparingen, er waren toen dus niet veel jobmogelijkheden.

Na een korte periode in het onderwijs, ben ik 15 jaar actief geweest in de human resources in overheidsdiensten. Sinds 2009 werk ik als secretaris van de Raad van Bestuur aan de UGent.

3. Arbeidsmarkt

Ik denk dat er meer vraag is naar geografen op de arbeidsmarkt door de opkomst van geomatica: o.a. geografische informatiesystemen, grootschalige basiskaarten, digitale cartografie, enzovoort.

Geografen worden door werkgevers vooral geapprecieerd voor hun brede kijk: die krijg je door de vele disciplines die je aanleert tijdens je opleiding.

4. Studiekeuze

Ik heb voor de opleiding Geografie gekozen uit interesse voor de materie. Ik zou deze keuze zeker opnieuw maken, het was een boeiende opleiding. Ik raad het ook aan toekomstige studenten aan die erin geïnteresseerd zijn.

5. Opleiding

De opleiding was algemeen vormend. Vooral de wetenschappelijke methodiek bij het organiseren, benut ik nu nog steeds.

Wat me het meeste bijblijft uit mijn studieloopbaan zijn de excursies.

6. Tips voor toekomstige studenten

Als aardrijkskunde je interesseert, moet je het gewoon doen en voor Geografie kiezen zonder verder na te denken over de professionele toekomst want die hangt veelal van toevalligheden af.

Dirk Vandenbroucke - Lead Engineer

FSK - Vandenbroucke DirkNaam: Dirk Vandenbroucke

Opleiding: Licentiaat en Doctoraat in de Natuurkunde (Fysica)

Afgestudeerd in: 1982,  en Doctoraat behaald in 1987

Jobtitel: Lead engineer – Management Image Quality

Bedrijf: Agfa Healthcare NV, www.agfa.com

Sector: Medische beeldvorming

 

CV:

1978 – 1982 / Licentiaat in de Natuurkundige wetenschappen / Universiteit Gent

1982 – 1987 / Doctoraat in de Natuurkundige wetenschappen / Universiteit Gent

1987 – 2001 / Onderzoeksleider, Fysische karakterisering AgX / Agfa-Gevaert NV

2001 – nu / Lead engineer, Image Quality Management / Agfa Healthcare

1. Huidige functie

Agfa HealthCare, als deel van de Agfa-Gevaert Groep, is een wereldspeler op het vlak van diagnostische beeldvorming en healthcare IT oplossingen. Agfa HealthCare ontwerpt, ontwikkelt en levert systemen voor de registratie, beheer en processing van diagnostische beelden en klinisch/administratieve informatie voor ziekenhuizen en gezondheidszorgfaciliteiten, evenals contrast media voor verscheidene diagnostische toepassingen.

Iedereen heeft al wel eens een radiologische opname laten maken. Agfa is een betrouwbare leverancier voor Scherm/Film systemen. Het diagnostisch beeld is daarbij een zilverhalogenide film die na belichten en na ontwikkelen in een chemisch bad de film is die de radioloog op de lichtkast evalueert. Sinds de jaren ’90 is Agfa-Gevaert, en later Agfa Healthcare, met de ontwikkeling van digitale systemen begonnen. CR (computed radiography) en DR (direct radiography) hebben grotendeels de AgX gebaseerde filmen verdrongen. CR systemen werken met beeldplaten in cassettes die na belichten in een digitaliseer eenheid tot een evalueerbaar beeld leiden. DR systemen hebben een TFT gebaseerde detector waarmee het röntgenbeeld direct digitaal kan uitgelezen worden.

Als lead engineer ben ik momenteel verantwoordelijk voor de coördinatie van experimentele beeldkwaliteitsonderzoeken van radiologische systemen, en het definiëren en uitwerken van kwaliteitscontrolemethoden voor de productie hiervan. In die functie werk ik voornamelijk mee aan de ontwikkeling van CR systemen, waarbij de meeste aandacht gaat naar de mammografie toepassing en naar systemen voor onderzoek van vroeggeboren kinderen. Ook volg ik de technologie van DR systemen en doe geregeld verkennende en vergelijkende testen op commerciële systemen.

Ik neem daarnaast ook deel aan internationale standaardcomité (ISO en IEC). Internationale standaarden hebben als doel uniforme methodes voor meten van eigenschappen van systemen of formaten van componenten vast te leggen.

Wat me het meest aanspreekt in mijn job is het onderzoek: er is een grote variatie aan activiteiten en je komt in verschillende laboratoria terecht.

Om mijn job uit te oefenen, is het vooral belangrijk om stressbestendig en planmatig te zijn, sterk wetenschappelijk inzicht te bezitten, en veel positieve inzet te tonen. Mijn opleiding heeft me hier goed op voorbereid.

2. Loopbaan

Mijn eerste sollicitatie was bij Agfa-Gevaert. Ik ben toen onmiddellijk aangenomen en werk er intussen al 27 jaar als onderzoeker. De eerste elf jaar voerde ik basisonderzoek uit in AgX technologie, nadien ben ik overgeschakeld naar applicatiegericht onderzoek in medisch diagnostische beeldsystemen. Dit doe ik nu nog steeds.

3. Arbeidsmarkt

Fysici worden op de arbeidsmarkt vooral geapprecieerd voor hun basis wetenschappelijk inzicht en hun sterke kennis van fysica en optica.

4. Studiekeuze

Ik heb voor Fysica gekozen omdat dit een richting is met een brede waaier aan beroepsmogelijkheden. Op dat moment trok vooral het onderwijs me aan. Na het behalen van mijn licentiaat (Master) bleek dit me echter minder goed te liggen. Ik heb er toen voor gekozen om verder te studeren en mijn doctoraat te behalen.

Ik zou zeker opnieuw voor Fysica (en Sterrenkunde) kiezen, en raad deze keuze ook aan toekomstige studenten aan. Intussen hebben twee van mijn kinderen er ook voor gekozen om Fysica en Sterrenkunde te gaan studeren.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me vooral wetenschappelijk inzicht en doorzettingsvermogen bijgebracht. De wetenschappelijke kennis en vaardigheden die ik toen geleerd heb, benut ik nu nog steeds.

De leukste herinnering uit mijn studententijd was toch het studentenleven. Het tweede bachelorjaar was voor mij het moeilijkste jaar maar ook het jaar met de meeste ‘studentikoze uitspattingen’. Daarnaast is ook mijn thesisonderzoek me bijgebleven, dit was heel vormend en leerrijk.

6. Tips voor toekomstige studenten

Fysica en Sterrenkunde is een brede vorming die veel mogelijkheden en een rijke persoonlijke vorming biedt. Hard werken levert resultaten op!

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Er zijn veel specialisaties mogelijk, er liggen veel kansen in het secundair en hoger onderwijs, en België biedt een wereldwijd erkende kwaliteit van vorming. Grijp deze kans!

Filip Pynckels - Directeur-Generaal ICT

Wiskunde - Pynckels Filip

Naam: Filip Pynckels

Opleiding: Licentiaat in de Wiskunde, Licentiaat in de Informatica

Afgestudeerd in: 1987, 1989

Jobtitel: Directeur-generaal ICT

Bedrijf: Federale Overheidsdienst (Fod) Binnenlandse Zaken, www.ibz.be

Sector: Overheid

 

CV:

1983 - 1987 / Licentiaat in de Wiskunde / Universiteit Gent

1987 - 1989 / Licentiaat in de Informatica / Universiteit Gent

1988 - 1989/ Assistent / Universiteit Gent, Laboratorium voor Informatica

1989 - 2002/ Directeur ICT / Fod Financiën

2002 – 2003 / Directeur Competentienetwerken / Fod P&O - Federaal Opleidingsinstituut

2003 – nu / Directeur-generaal ICT / Fod Binnenlandse Zaken

1. Huidige functie

Als directeur-generaal ICT is het mijn taak om de ICT-machine van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken te laten draaien. Indien daarvoor grote beslissingen moeten genomen worden dan neem ik die, maar indien er een heel klein radertje moet geolied worden, dan doe ik dat ook. Vanzelfsprekend heb ik daartoe de steun van een hele hoop competente collega's.

Wat me vooral aantrekt in mijn functie is de variatie in taken.

Om mijn job uit te oefenen, is het vooral belangrijk om sterk te zijn in gestructureerd en analytisch denken, en een grondige kennis van ICT en communicatieve vaardigheden te bezitten.

Mijn opleiding wiskunde heeft me nog meer in de richting van het gestructureerd denken gezet. Mijn opleiding Informatica heeft me vooral diepgaande en brede kennis meegegeven die ik kan gebruiken in mijn beroep.

2. Loopbaan

Er waren veel jobmogelijkheden toen ik afstudeerde: zelfs maanden voordat ik mijn diploma behaalde, kreeg ik jobaanbiedingen.

Ik kreeg na mijn eerste jaar Informatica ook een drietal aanbiedingen voor een assistentschap aan de Universiteit Gent. Ik heb gekozen voor hetgeen me het meeste aansprak, en waarbij ik tevens verder kon werken aan mijn tweede jaar informatica.

Ik ben niet voor een doctoraatsstudie gegaan omdat ik het gevoel had dat een doctoraat mij niet vooruit zou helpen bij het carrière pad dat ik voor ogen had.

3. Arbeidsmarkt

Er is veel vraag naar mensen met mijn diploma.

Wiskundigen en informatici worden op de arbeidsmarkt vooral geapprecieerd voor hun grondige kennis van ICT, communicatieve vaardigheden, gestructureerd denken, en analytisch en synthetisch vermogen.

4. Studiekeuze

Ik ben op een eerder impulsieve wijze tot deze studiekeuze gekomen. Achteraf gezien is het een zeer goede keuze geweest om Wiskunde, en nadien ook Informatica, te studeren.

Nu zou ik misschien voor Burgerlijk ingenieur kiezen hoewel ik daar, naar mijn aanvoelen, niet mee geraakt zou zijn tot waar ik nu sta.

5. Opleiding

Omdat ik Wiskunde - optie Informatica heb gevolgd, zijn er programmeervakken en inleidingen in de ICT geweest waar ik nu nog iets aan heb. Tevens konden we tijdens de opleiding Wiskunde reeds keuzevakken uit de opleiding Informatica volgen, wat ik ook deed, en wat me ook kennis heeft bijgebracht die ik nog steeds kan gebruiken.

De meest opmerkelijke herinnering aan mijn studententijd was het moment waarop ik afgestudeerd ben aan de Universiteit Gent.

6. Tips voor toekomstige studenten

Weet goed waaraan je begint. Wiskunde is een richting met toegevoegde waarde, maar tevens een richting die eerder theoretisch is. Kies je studierichting volgens je interesse en ingesteldheid.

Frank Tamsin - Senior Solution Architect

Wiskunde - Tamsin Frank

Naam: Frank Tamsin

Opleiding: Licentiaat in de Wiskunde

Afgestudeerd in: 1986

Jobtitel: Senior Solution Architect

Bedrijf: International Business Systems (IBS) Enterprise Belgium NV, http://www.ibs.net/

Sector: IT consulting

 

CV:

1982 - 1986 / Licentiaat in de Wiskunde / Universiteit Gent

1987 - 1988 / Postgraduaat Informatica / Universiteit Gent

1987 - 1989/ Leraar in het secundair onderwijs / Onze-Lieve-Vrouwecollege (Brugge)

1989 – 1997 / Technisch consultant / International Business Systems

1997 – 2012 / Senior business consultant en Project manager / International Business Systems

2012 – nu / Senior solution architect / International Business Systems

1. Huidige functie

IBS verzorgt software en de daarbij horende diensten voor bedrijfstoepassingen. Ik werk binnen de afdeling warehouse management systems (het beheer van goederenstromen in een magazijnen, aan de hand van een logistic execution system).

Als Senior Solution Architect ben ik verantwoordelijk voor het nagaan van de behoeften van klanten en gebruikers, en het vertalen van deze behoeften naar een architectuurontwerp voor software. Vervolgens wordt nagegaan in welke mate en hoe het architectuurontwerp kan geconfigureerd worden binnen het gebruikte softwarepakket, en dien ik bijkomend maatwerk te definiëren om tegemoet te komen aan eventuele tekortkomingen. Ik begeleid tot slot ook het implementatietraject en de betrokken functionele en technische consultants.

Wat me vooral aantrekt in mijn job is de afwisseling in het takenpakket en de confrontatie met steeds wisselende probleemstellingen.

Deze functie vereist goede analytische vaardigheden, maar daarnaast zijn absoluut ook synthetische vaardigheden van belang. Concreet betekent dat je in staat moet zijn om de behoeften van klanten te analyseren en structureren tot werkbare oplossingen, en om verschillende ogenschijnlijk verschillende processen te herleiden tot één centraal principe. Deze zaken komen beide uiteraard uitgebreid aan bod in de opleiding Wiskunde.

2. Loopbaan

Op het ogenblik van mijn afstuderen was het economisch klimaat niet echt gunstig, toch heb ik geen problemen ervaren bij het vinden van een job.

3. Arbeidsmarkt

De vraag is meestal minder specifiek voor wiskundigen, maar ze kan wel uitstekend via dit diploma ingevuld worden. Er is veel vraag naar de competenties die eigen zijn aan de opleiding wiskunde, zoals sterk zijn in analytisch en synthetisch denken. Daarnaast speelt ook abstraheringsvermogen een belangrijke rol. Niet onbelangrijk is ook het vermogen om alternatieve invalshoeken te bekijken en te overwegen voor het benaderen van problemen (wat men ook wel eens ‘thinking out of the box’ noemt). Dit onder meer (maar niet uitsluitend) omdat dit soms tot onverwachte, kortere en/of efficiëntere oplossingen voor een bepaald probleem kan leiden.

4. Studiekeuze

In het secundair onderwijs (en zelfs al daarvoor) had ik een sterke interesse in wiskunde en wetenschappen. Daarbij was het vooral de zuivere wetenschap die mij aantrok, eerder dan de toepassingen, daarom heb ik voor de opleiding Wiskunde gekozen.

Vermits ik nog nooit spijt gehad heb over deze keuze, is de kans zeer groot dat ik opnieuw dezelfde opleiding zou kiezen. Daarnaast heb ik ook een grote interesse voor sterrenkunde, en gezien de meer fysische richting die deze wetenschapstak de laatste decennia is uitgegaan, is het niet denkbeeldig dat de keuze ook op fysica en sterrenkunde zou kunnen vallen.

Ik raad deze opleiding Wiskunde ook zonder enige twijfel aan toekomstige studenten aan.

5. Opleiding

Na de Licentie Wiskunde (Master) heb ik nog een postgraduaat Informatica gevolgd.

Ik ben niet gedoctoreerd, wat deels te wijten is aan het feit dat de mogelijkheden daartoe destijds heel wat beperkter waren dan tegenwoordig (waardoor dit toen eigenlijk enkel voor de absolute topstudenten weggelegd was).

6. Tips voor toekomstige studenten

Het belangrijkste advies naar jongeren toe is dat ze bij hun studiekeuze best steeds hun hart volgen, en niet het verstand dat hen door anderen (zoals ouders, leraars, ...) wordt aangepraat.

Ze dienen uiteraard voor zichzelf uit te maken waar hun interesses liggen: is er interesse voor wiskunde op zich, of ziet men het eerder als hulpmiddel bij meer technische toepassingen, of is men meer aangetrokken tot natuurkunde? Maar voor wie wil genieten van de schoonheid van de wiskunde op zich, is deze studierichting zeker een aanrader. Interesse is eigenlijk het sleutelwoord. De studentenjaren zijn de periode bij uitstek waarin men zich volop kan toeleggen op wat men interessant en leuk vindt.

De jobmogelijkheden hoeven in elk geval geen belemmering te zijn bij een keuze voor wiskunde als studierichting. Voor wie kiest voor zuivere wiskunde, zijn er nadien tal van mogelijkheden om aan de slag te kunnen, zelfs ook in meer toegepaste richtingen. De studierichting verschaft hoe dan ook een dermate solide vorming dat men zich geen zorgen hoeft te maken over mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Hendrik De Cooman - Lector

FSK - De Cooman Hendrik

Naam: Hendrik De Cooman

Opleiding: Licentiaat in de Natuurkunde (Fysica), Doctoraat in de Natuurkunde

Afgestudeerd in: 2005, Doctoraat behaald in 2009

Jobtitel: Lector

Bedrijf/Instituut: Karel de Grote-Hogeschool, www.kdg.be

Sector: Hoger onderwijs

 

CV:

2001 – 2005 / Licentiaat in de Natuurkunde / Universiteit Gent

2005 – 2009 / Doctoraat in de wetenschappen: Natuurkunde / Universiteit Gent

2009 – 2012 / Postdoctoraal onderzoeker / Universiteit Gent

2012 – nu / Lector / Karel de Grote-Hogeschool

1. Huidige functie

Op de Karel de Grote-Hogeschool verzorg ik het onderwijs van fysica, wiskunde en statistiek in al zijn aspecten: doceren, oefeningensessies en practica begeleiden, cursusmateriaal samenstellen, leerlingen begeleiden, onderwijsvernieuwingsprojecten mee helpen uitdenken en uitvoeren,…

Wat me vooral aantrekt in mijn functie is het contact met jonge mensen en de grote mate van zelfstandigheid. Daarnaast spreekt het me aan om me te verdiepen in de leerinhoud zodat ik die zo duidelijk en correct mogelijk kan overbrengen. Ook het ‘podiumaspect’ van lesgeven, de aangename collegiale sfeer en de flexibiliteit (bijvoorbeeld voor thuiswerk) zijn pluspunten van een job als lector.

Tijdens mijn studies ontwikkelde ik voldoende kennis en redeneervermogen om de leerstof die ik nu geef met gemak inhoudelijk te beheersen. Mijn doctoraat is voor deze job vooral waardevol vanuit het standpunt van communicatie: presentaties geven, posters maken, lesgeven, practica begeleiden,...

Als lector is het vooral belangrijk om sterk te zijn in communicatie en graag te communiceren. Verder moet je veel enthousiasme en een positieve ingesteldheid bezitten (soms ook bij gebrek aan enthousiasme bij de studenten) en kunnen meedenken vanuit standpunt van de student. Tot slot is ook een brede kennisbasis, een goed redeneervermogen en de wil en zin om zelf de leerinhoud permanent bij te werken essentieel.

2. Loopbaan

Na het behalen van mijn Licentiaat in de Natuurkunde in 2005, heb ik een doctoraatsstudie aangevangen. Dit was deels uit interesse voor wetenschappelijk onderzoek en de grote mate van zelfstandigheid, en deels omdat ik niet goed wist wat ik wou en het dan logisch was om die kans te grijpen. Je kan op latere leeftijd altijd nog in het onderwijs of de industrie stappen, maar dat is veel minder vanzelfsprekend in het onderzoek.

Ik heb mijn doctoraat behaald in 2009 en heb nadien nog 3 jaar als postdoctoraal onderzoeker gewerkt aan de Universiteit Gent.

In 2012 kwam er, na enkele maanden zoeken en solliciteren, onverwacht een vacature vrij aan de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen voor een lector wiskunde en fysica. Ik heb mijn kans gegrepen en doe deze job nog steeds met plezier.

3. Arbeidsmarkt

Het aantal vacatures specifiek voor mensen met een Master- of Doctoraatsdiploma in de Fysica en Sterrenkunde is vrij beperkt. Een groot deel van de vacatures situeert zich in het academisch onderzoek.

Werkgevers hebben volgens mij vaak geen duidelijk beeld van iemand die afstudeert in de Fysica en Sterrenkunde. Wie er toch zicht op heeft, apprecieert vooral het doorgedreven analytisch redeneervermogen en de sterke wiskundige basis.

4. Studiekeuze

Ik heb voor een opleiding Fysica en Sterrenkunde gekozen uit interesse voor het fundamenteel wetenschappelijke. De nadruk ligt niet op het kennen en toepassen, maar op het begrijpen en redeneren.

Ik zou deze keuze zeker opnieuw maken. Vele cursussen vond ik echt interessant, waardoor ik sterk intrinsiek gemotiveerd was voor mijn studies. Je leert zaken die je zeer moeilijk op volledig zelfstandige basis zou kunnen verwerken (in tegenstelling tot bijvoorbeeld talen) en ontwikkelt een sterk wiskundig-analytisch denkvermogen, dat in allerlei opzichten nuttig is. Je krijgt ook een voldoende brede wetenschappelijke basis om technologische ontwikkelingen in de maatschappij te kunnen plaatsen.

Ik raad deze opleiding ook aan toekomstige studenten aan, maar enkel aan studenten met een uitgesproken interesse voor het fundamenteel-wetenschappelijke en een voldoende sterke wiskundebasis.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me vooral een sterk analytisch redeneervermogen, brede wiskundebasis en het doorzettingsvermogen om zaken tot op het bot uit te spitten, bijgebracht. Deze zaken benut ik nog steeds in mijn huidige job als lector, samen met een uitgebreide kennis over fundamentele fysische denkbeelden, wetten en principes.

De leukste herinneringen uit mijn studieloop baan zijn de uitleg van professor Verschelde over waarom licht rechtdoor gaat (of beter: lijkt te gaan) op basis van kwantumrelativistische principes. Ook de zeer geslaagde imitatie van professor Impens door een medestudent in het bijzijn van de man zelf en de zeer gevatte en humoristische reactie van professor Impens daarop zal me altijd bijblijven.

6. Tips voor toekomstige studenten

Zoek een studie die je interesseert en waarvoor je je kan motiveren. Laat praktische aspecten (zoals werkzekerheid later) en emotionele aspecten (zoals wat vrienden uit het secundair gaan studeren) niet doorwegen. Wees niet bang van richtingen met de (al dan niet terechte) reputatie een grotere studielast te geven en kies niet voor richtingen omdat ze de reputatie hebben gemakkelijk te zijn. Wees realistisch: wie criminologie gaat studeren, komt niet in CSI-scenario’s terecht. Wie fysica gaat studeren, krijgt ook veel wiskunde te verwerken die je in eerste instantie misschien niet interesseert. Wie rechten of geneeskunde studeert, verdient niet automatisch veel geld. Enzovoort. Besef ook dat er voor veel studenten geen perfecte/ideale keuze bestaat, maar eens je voor iets kiest, moet je ervoor gaan. Alleen dan kan je weten of het je ligt of niet.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Blijf altijd praten met allerlei mensen. Zorg dat je perspectief op de (job)wereld ruim genoeg blijft, netwerken is de boodschap.

Jan De Beule - Postdoctoraal onderzoeker

Wiskunde - De Beule Jan

Naam: Jan De Beule

Opleiding: Master in de Wiskunde, Doctoraat in de Wiskunde

Afgestudeerd in: 2000, Doctoraat behaald in 2004

Jobtitel: Postdoctoraal Onderzoeker FWO

Bedrijf/Instituut: Universiteit Gent, www.ugent.be / www.fwo.be

Sector: Wetenschappelijk onderzoek

 

CV:

1996 - 2000 / Master in de Wiskunde / Universiteit Gent

2000 - 2004 / Doctoraat in de Wiskunde / Universiteit Gent

2004 – 2007 / Postdoctoraal medewerker / Universiteit Gent

2007 - 2008 / Navorser, beleidsadviseur / FWO

2007 – 2009 / Postdoctoraal onderzoeker / GOA-project

2009 – nu / Postdoctoraal onderzoeker FWO / Universiteit Gent

2012 – nu / Deeltijds docent / Vrije Universiteit Brussel

1. Huidige functie

Als postdoctoraal onderzoeker bestaat mijn job uit voltijds wetenschappelijk onderzoek, aangevuld met een kleine onderwijsopdracht en een beperkte dienstverlening.

 • Mijn onderzoeksgebied is de eindige meetkunde. Dit is een gebied in de zuivere wiskunde dat men (in de ruime zin) kan indelen als een deelgebied van de discrete wiskunde. De gebruikte technieken om het onderzoek te doen zijn voornamelijk meetkundig, combinatorisch en algebraïsch. Mijn onderzoek is fundamenteel van aard, d.w.z. dat het gemotiveerd wordt door het vakgebied zelf en niet onmiddellijk door eventuele toepassingen. Anderzijds zijn er toepassingen in de codeertheorie en de cryptografie. Discrete wiskunde is een vakgebied dat heel veel connecties met en toepassingen in de informatica heeft.
 • Aan de UGent doceer ik het vak ‘Relaties en Structuren’ in de eerste Bachelor Wiskunde en het vak ‘Computeralgebra’ in de Master Wiskunde. Aan de VUB doceer ik het vak ‘Voortgezette Analyse’ in de tweede Bachelor Ingenieur-Architect. Ook het promotorschap van masterscripties is één van mijn onderwijsgerelateerde taken.
 • Tenslotte zijn er ook dienstverlenende taken, zoals het geven van informatie aan toekomstige studenten wiskunde tijdens allerlei studie-informatieactiviteiten, het voorstellen van wetenschap en wiskunde aan het algemeen publiek op de dag van de wetenschap of het wetenschapsfeest, het verzorgen van een lessenreeks over onderwerpen uit de hedendaagse wiskunde in het secundair onderwijs, enzovoort.

Als (post)doctoraal onderzoeker is het belangrijk om zelfstandig te werk te kunnen gaan, goede communicatievaardigheden, zin voor initiatief en natuurlijk ook de noodzakelijke wetenschappelijke vaardigheden te bezitten.

Wat me vooral aanspreekt in mijn functie is de academische vrijheid, het contact met studenten en internationale onderzoekers, en de verantwoordelijkheid in de opleidingen.

2. Loopbaan

Tijdens mijn laatste jaar kreeg ik een aanbieding van de Vakgroep Wiskunde aan de Universiteit Gent om een doctoraatsstudie aan te vatten, gefinancierd door een beurs. Ik heb deze kans gegrepen omdat mijn interesse voor wetenschap alleen maar is toegenomen gedurende mijn studies. Doctoreren sloot daarbij volledig aan. Mijn postdoctoraal onderzoek werd grotendeels op basis van zelfstandig aangevraagde projecten en mandaten ondersteund.

Andere tewerkstellingsopties waren het onderwijs of de bedrijfssector. Tijdens het laatste jaar waren er contacten met bedrijven uit allerlei sectoren, dit had vrijwel zeker tot jobaanbiedingen kunnen leiden. Vlak na mijn afstuderen kreeg ik ook aanbiedingen vanuit het secundair onderwijs om als leerkracht aan de slag te gaan.

3. Arbeidsmarkt

Indirect is er veel vraag naar wiskundigen op de arbeidsmarkt.

In de ICT-sector kunnen wiskundigen zonder meer concurreren met informatici en burgerlijk ingenieurs in de computerwetenschappen (op software gebied). Binnen de financiële sector wordt aan wiskundigen dikwijls een opleidingstraject aangeboden, en zijn wiskundigen met een actuariële opleiding zeer gegeerd. Wiskundigen moeten echter ook durven solliciteren naar functies waar technische diploma’s zoals burgerlijk ingenieur of informatica gevraagd worden, een aantal bedrijven komt niet zelf op het idee om onder wiskundigen te rekruteren.

Wiskundigen worden vooral geapprecieerd voor hun wetenschappelijke, analytische en communicatieve vaardigheden.

4. Studiekeuze

Ik koos voor de opleiding wiskunde uit interesse, en met het oog op een mogelijke carrière in het onderwijs.

Vanuit wetenschappelijk standpunt was er geen betere keuze mogelijk en zou ik de studierichting onmiddellijk opnieuw kiezen. Typisch worden leerlingen uit het secundair onderwijs die goed zijn in wiskunde geconfronteerd met de keuze tussen een zuiver wetenschappelijke studie, zoals wiskunde, en een meer toegepaste richting, zoals burgerlijk ingenieur. Afgestudeerden met een doctoraat komen wel vaker voor korte of lange perioden in een echte academische carrière terecht.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me vooral op wetenschappelijk vlak gevormd. Ik heb er geleerd om te redeneren en analytisch te denken, vaardigheden die ik nu nog steeds benut in mijn job.

6. Tips voor toekomstige studenten

Als je denkt aan een universitaire studie dan moet je voluit kiezen voor hetgeen je interesseert, zonder veel na te denken over eventuele beroepen. Als je op voorhand wil rekening houden met een beroep, ga dan zeer goed na of de studierichting die je daartoe moet/wil volgen, je zal liggen.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Aarzel niet om te solliciteren voor jobs die je interesseren!

Jonathan Leliaert - Doctoraatsstudent

Naam: Jonathan Leliaert

Opleiding: Master in de Fysica en Sterrenkunde

Afgestudeerd in: 2012

Jobtitel: Doctoraatsstudent

Bedrijf/Instituut: Universiteit Gent, www.ugent.be

Sector: Hoger onderwijs, Onderzoek

CV:

2008 – 2012 / Master in de Fysica en Sterrenkunde / Universiteit Gent

2012 – nu / Doctoraatsstudent / Universiteit Gent

1. Huidige functie

Als doctoraatsstudent doe ik onderzoek naar de invloed van materiaaldefecten op magnetische dynamica op de nanoschaal. Daarnaast begeleid ik ook practica en projecten in verschillende opleidingen aan de Faculteit Wetenschappen en de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Het leukste aan mijn functie is om zelf te bepalen wat ik wil onderzoeken en op welke manier. Dit is zeer uitdagend.

Om als onderzoeker (doctoraatsstudent) aan de slag te gaan, is het belangrijk om sterk te zijn in kritisch en probleemoplossend denken en om niet bang te zijn om te werken.

Een opleiding tot Master in de Fysica is zeker een goede basis om aan een Doctoraat in de Fysica te beginnen.

2. Loopbaan

Nadat ik was afgestudeerd, heb ik me geïnformeerd om te doctoreren. Er kwam toen een positie vrij en daar ben ik zowat ingerold. Dit is mijn eerste job.

3. Arbeidsmarkt

Fysici en sterrenkundigen worden op de arbeidsmarkt vooral gewaardeerd voor hun probleemoplossend vermogen.

4. Studiekeuze

Ik heb voor de opleiding Fysica en Sterrenkunde gekozen uit interesse.

Ik zou deze studiekeuze zeker opnieuw maken en raad dit ook aan toekomstige studenten aan. Ik heb een grondige kennis van de fysica opgedaan, en een brede kijk op hoe de wereld (natuurkundig gezien) werkt. Dat is voor mezelf enorm verrijkend geweest en het onderzoek om die kennis uit te breiden is een zeer mooie job.

5. Opleiding

Dankzij mijn studies heb ik meer inzicht in de werking van het universum, maar ook in mezelf, opgedaan. Ik heb daarnaast een grondige wiskundige basis meegekregen en heb inzicht in verschillende systemen. Die kennis stelt me in staat om dagdagelijks nieuwe problemen op te lossen.

De leukste herinnering aan mijn studententijd is de sfeer die er onder medestudenten en collega's heerste.

6. Tips voor toekomstige studenten

Doe wat je graag doet en laat je vooral niet teveel beïnvloeden door anderen bij het maken van je studiekeuze.

Karel Lambert - Trainee Patent Attorney

Chemie - Lambert KarelNaam: Karel Lambert

Opleiding: Licentiaat en Doctoraat in de Chemie

Afgestudeerd in: 2004 en doctoraat en 2011

Jobtitel: Trainee Patent Attorney

Bedrijf: De Clercq & Partners, www.dcp-ip.com

Sector: Consultancy (Intellectual Property)

 

CV:

2000 - 2004 / Licentiaat in de Chemie / Universiteit Gent

2004 – 2005 / Leerstoel Chemie / Koninklijke Militaire School

2005 - 2011 / Doctor-assistent in de Chemie / Universiteit Gent

2007 – 2010 / Bachelor in de Rechten / Universiteit Gent

2011 – nu / Trainee Patent Attorney / De Clercq & Partners

1. Huidige functie

In hoofdzaak verzorgen wij bij De Clercq & Partners het schrijven en de prosecutie van octrooiaanvragen: bedrijven komen naar ons toe met een idee, wij vertalen dit naar een octrooi. Een octrooi of patent is het exclusief recht om een product of uitvinding industrieel te maken en verkopen.

Het leukste aan mijn job is de variatie: het vakgebied hangt af van klant tot klant, je leert elke dag wel iets bij.

Om mijn functie uit te oefenen, zijn vooral schrijfvaardigheid, taalvaardigheid, analytisch denken, en een brede interesse nodig. De licentiaatsopleiding volstond voor een goede basiskennis, de doctoraatsopleiding was nuttig voor het verwerven van de nodige soft skills.

2. Loopbaan

Ik heb ondervonden dat het zonder doctoraat niet eenvoudig is om een job op niveau te vinden. De jobmogelijkheden zijn dan beperkt tot het onderwijs en enkele overheidsjobs. Er zijn doorgaans wel voldoende posities om als doctoraatsstudent te kunnen werken.

Na het afstuderen ben ik gestart bij Defensie als kandidaat-officier bijzondere werving. Ik kreeg er 4 maand militaire training, waarna ik kon werken aan de leerstoel Chemie in de Koninklijke Militaire School. Na acht maanden heb ik mijn ontslag ingediend om assistent te worden op de Vakgroep Anorganische en Fysische Chemie aan de UGent, waar ik lesgaf en kon werken aan een doctoraat. Ik heb dit gecombineerd met een opleiding Rechten (academische Bachelor) als werkstudent. Daarna ben ik gestart bij mijn huidige werkgever.

3. Arbeidsmarkt

Er is voldoende werk voor chemici, maar het is duidelijk dat de bedrijfswereld vooral ingenieurs zoekt. Als pas afgestudeerd chemicus word je zeker niet gestalkt door headhunters, je zal zelf actie moeten ondernemen.

Ik kan zelf appreciëren dat de opleiding Chemie vrij breed is opgevat, zodat je bagage hebt in een ruim aantal wetenschappelijke disciplines.

4. Studiekeuze

Destijds kon je na de Bachelor Chemie kiezen tussen een specialisatie Chemie, Biochemie, of Biotechnologie. Ik ben begonnen in de Bachelor Chemie met de bedoeling de licenties Biotechnologie te doen. Tijdens de bachelorjaren bleek ik toch een grotere voorkeur voor chemie te hebben. Ergens is het jammer dat de huidige studenten – voor zover ik weet – deze keuze in het begin moeten maken.

Ik heb geen spijt van mijn keuze, want ik heb mijn werk altijd graag gedaan. Anderzijds, als ik opnieuw zou moeten kiezen zou ik ook overwegen om Burgerlijk Ingenieur of Arts te kiezen. De waardering op de arbeidsmarkt voor deze richtingen blijft nog altijd een stuk hoger.

Ik zou deze studiekeuze zeker niet afraden aan toekomstige studenten, maar voor een aantal studenten is Burgerlijk of Industrieel ingenieur wellicht een interessantere keuze. Als je meer theoretisch dan praktisch bent ingesteld, is een Master Chemie wellicht beter dan een ingenieursstudie. Ik zou ook Chemie afraden voor wie deze richting kiest omdat hij/zij houdt van wetenschappen, maar niet van wiskunde.

5. Opleiding

De opleiding focust op de ontwikkeling van hard skills (basiskennis, labowerk), helaas wat minder op soft skills. Ik heb er een brede wetenschappelijke basiskennis aan overgehouden.

Ik ben gedoctoreerd omdat dit een must is als je een carrière buiten het onderwijs ambieert. En ondanks het feit dat het moet, is het gewoon een fijn leven als doctoraatsstudent. Ik heb tijdens mijn doctoraat ook een Bachelor Rechten gevolgd, deels uit interesse en deels om mijn latere jobmogelijkheden te verbreden.

Leuke herinneringen aan mijn studententijd: Elke chemiestudent kan wel vertellen over een aantal labo-incidentjes…

6. Tips voor toekomstige studenten

Kies Chemie omdat dit je favoriete wetenschap is, niet omdat je niet goed bent in wiskunde en talen, en op één of andere manier door eliminatie bij Chemie terecht komt. Vraag je ook niet teveel af of je handig genoeg bent voor het labowerk, dat komt vanzelf.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: De jobmogelijkheden zijn quasi onbeperkt. Het is goed te beseffen dat je studiekeuze belangrijk is, maar niet in die mate dat het de rest van je leven vastlegt. Er zijn zoveel mogelijkheden om later bij te stu(de)ren.

Kathleen Van de Moortel - Specialist ertsen en grondstoffen

Geologie - Van de Moortel Kathleen

Naam: Kathleen Van de Moortel

Opleiding: Master in de Geologie

Afgestudeerd in: 2008

Jobtitel: Specialist ertsen en grondstoffen

Bedrijf: Arcelor Mittal, corporate.arcelormittal.com

Sector: Staal

 

CV:

2003 – 2008 / Master in de Geologie – Optie mineralen en geomaterialen / Universiteit Gent

2008 – 2011 / Hydrografisch surveyor / Jan De Nul

2012 – nu / Specialist ertsen en grondstoffen / Arcelor Mittal

1. Huidige functie

Arcelor Mittal is werelds grootste staal- en mijnbouwbedrijf.

In Gent/Zelzate zijn er 2 sinterfabrieken en 2 hoogovens van ArcelorMittal. Hierin worden ertsen, die overwegend uit ijzeroxiden bestaan, gereduceerd tot vloeibaar ruwijzer. Op jaarbasis wordt zo’n 4,5 miljoen ton ruwijzer  geproduceerd. Hiervoor zijn meer dan 8 miljoen ton grondstoffen nodig: ijzerertsen, kolen, kalksteen, cokes, poederkool en antracieten.

Als specialist grondstoffen ben ik verantwoordelijk voor kwaliteitsopvolging, bestellingen, logistiek (schepen, trucks, stocks) en chemische berekeningen voor werkingspunten van deze sinterfabrieken en hoogovens.

Het leukste aan mijn job is de verantwoordelijkheid en de afwisseling in taken, deze zijn tegelijkertijd leidinggevend en ondersteunend. Daarnaast is het een boeiende, internationale omgeving om te werken en krijg je een zeer brede kijk op mijnbouw en staalnijverheid.

In mijn functie is het belangrijk om ondernemend te zijn, je sterk in te zetten, te luisteren naar anderen en diplomatisch te werk te gaan. Mijn opleiding was een goede basis voor mijn job.

2. Loopbaan

Toen ik afstudeerde, waren er veel jobmogelijkheden voor mensen met een Geologie-diploma. Ik had al een contract getekend nog voor ik volledig afgestudeerd was.

Mijn eerste job was bij Jan De Nul, waar ik werkte als surveyor in het buitenland. Hierbij stond ik in voor de geografische positioneringsystemen aan boord van de schepen en het uitvoeren van bathymetrische metingen. Deze info, vooral multibeam- en landmeetkundige data, dienden als basis voor kaarten die opvolging van de baggerwerken vergemakkelijkten. Deze job bracht me in West-Australië, waar we de haven uitbreidden voor twee zeer grote ijzerertsproducenten en in Panama, voor de verbreding van het kanaal en sluizenproject. Ik heb dit gedurende 3,5 jaar gedaan met een regime van 2 maanden werken en 1 maand vakantie. Het waren jaren waarin ik ongelooflijk veel kon leren en zien op zeer korte tijd.

Sinds 2012 werk ik bij Arcelor Mittal als specialist in ertsen en grondstoffen, hierbij kon ik meer mijn kennis als geoloog/mineraloog gebruiken. Deze overstap leidde tot meer stabiliteit: projecten worden opgevolgd van het begin tot het einde en het netwerk dat ik opbouw is stabieler, en het is ook een aangenamer leven naast het werk. Toch, het is nog steeds een zeer dynamische omgeving (werkingspunten van de fabrieken wijzigen, toevoer en kwaliteiten van grondstoffen veranderen, herstructureringen, internationale contacten…) maar het is zeer verrijkend om dit alles te kunnen kaderen in een veranderende staalindustrie.

3. Arbeidsmarkt

Er is veel vraag naar geologen op de arbeidsmarkt, vooral in de baggerindustrie en milieusector.

Geologen worden vooral geapprecieerd voor hun algemene gedrevenheid en goede communicatievaardigheden. Daarnaast bezitten we niet alleen zeer specifieke kennis van geologie, maar ook van ruimere aspecten zoals linken naar andere specialisaties (als biologie, chemie, geografie, fysica, archeologie en bodemkunde). Binnen de staalnijverheid wordt vooral onze mineralogische kennis op prijs gesteld.

4. Studiekeuze

Ik heb voor Geologie gekozen omwille van mijn interesse in verschillende wetenschappen en natuur, en vooral in het ruimere plaatje van de processen die de aarde gevormd hebben.

Ik kende de richting niet, totdat een vulkanoloog op vakantie in Sicilië me rondleidde op de Etna: een nieuwe wereld ging letterlijk voor mij open. Thuisgekomen bekeek ik de UG-boekjes die informatie gaven over geologie, en ik wist onmiddellijk wat ik ging studeren.

Ik zou nog steeds dezelfde studiekeuze maken en raad dit zeker ook aan toekomstige studenten aan, maar je moet wel bereid zijn om (deels) internationaal te studeren/werken.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me op veel vlakken gevormd. Op menselijk vlak heb ik vooral geleerd om initiatief te nemen, meer zelfzekerheid te hebben, een mentaliteit om niet op te geven, en vooral samenwerking. De opleiding heeft me ook veel kennis bijgebracht, veel geologische principes, kennis van materialen en van de natuur. In mijn huidige job benut ik vooral mijn kennis van mineralogie nog steeds.

Als geologiestudenten gingen we heel vaak op uitstap voor één of meerdere dagen. De superhete dagen op Santorini, de ijskoude nachten in een tentje in de Ardennen,… Vele momenten waren onvergetelijk, het is moeilijk om er één uit te kiezen! Zelfs nu spreken we nog veel over onze studententijd, het heeft een band voor het leven gemaakt tussen mij en mijn oud-klasgenoten.

6. Tips voor toekomstige studenten

Vooral een goede basis aan chemie en fysica is nodig vooraleer men aan de studie begint.

Het is één van de ruimste opleidingen, waarin heel verschillende leerstof aan bod komt. Zowel theoretische kennis wordt sterk benadrukt, maar er wordt ook veel geëist op toegepast vlak (veel practica, veel excursies, veldwerk, papers, oefeningen en stage). Geologen zijn zeer goede teamplayers, maar ook zelfstandigheid is essentieel.

Er zijn veel interessante jobs op de markt , maar je moet wel bereid zijn om (deels) internationaal te studeren/werken.

Katty Van de Steene - Leerkracht en Preventieadviseur

Naam: Katty Van de Steene

Opleiding: Licentiaat in de Scheikunde (Chemie)

Afgestudeerd in: 2002

Jobtitel: Leerkracht en Preventieadviseur

Bedrijf: Sint-Franciscusinstituut, www.sintfranciscusinstituut.be

Sector: Secundair onderwijs

 

CV:

1998 – 2002 / Licentiaat in de Scheikunde / Universiteit Gent

2002 – 2003 / Aggregaat secundair onderwijs / Universiteit Gent

2011 / Opleiding preventieadviseur niveau 3

2002 – 2011 / Leerkracht wiskunde, fysica, biologie, chemie / Sint-Franciscusinstituut

2011 – nu / Leerkracht en Preventieadviseur / Sint-Franciscusinstituut

 

1. Huidige functie

Ik ben leerkracht Chemie en Fysica in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.

Vanaf mijn kinderjaren wist ik reeds dat ik later les wou geven. Toen ik in het secundair onderwijs de liefde voor chemie ontdekte, was voor mij de link al vlug gelegd. Ik wou later ook graag leerlingen motiveren zoals mijn leerkracht bij mij deed. Ik doe dit intussen al 12 jaar.

Daarnaast ben ik sinds 2 jaar geleden ook preventieadviseur in de school.

De taken van een preventieadviseur zijn zeer uitgebreid en vol van afwisseling. De functie houdt in dat je de directie adviseert inzake veiligheid en welzijn van de personeelsleden en de leerlingen. Het opstellen van een intern noodplan voor de school i.v.m. evacuatie en andere mogelijke crisissituaties is één van mijn taken. Andere opdrachten zijn organiseren van het aankoopbeleid, toezicht op periodieke controles van turnmateriaal, branders, liften door externe diensten, overleg met architecten voor renovatiewerken,…

Het leukste aan mijn job als leerkracht is het contact met de leerlingen. Als preventieadviseur spreken vooral de afwisseling in taken en de verantwoordelijkheid me aan.

Om als leerkracht wetenschappen aan de slag te gaan, is het vooral belangrijk om sterk te zijn in communicatie met leerlingen en daarnaast voldoende wetenschappelijke kennis te bezitten. Mijn opleiding was hier zeker een goede basis voor.

2. Loopbaan

Na het behalen van mijn Licentiaatsdiploma Chemie en Aggregaat (lerarenopleiding), ben ik in 2002 via een vervangingspool gestart in het secundair onderwijs.

3. Arbeidsmarkt

Er is veel vraag naar leerkrachten wetenschappen maar het is tegenwoordig niet altijd evident om vast benoemd te worden in het onderwijs.

Chemici worden op de arbeidsmarkt vooral geapprecieerd om hun wetenschappelijke kennis en praktische vaardigheden.

4. Studiekeuze

Ik heb voor de opleiding Chemie gekozen uit interesse voor het vak tijdens mijn secundaire studies.

Ik zou deze keuze opnieuw maken, ik ben blij met de gevolgde richting. Ik raad deze studierichting ook aan toekomstige studenten aan, het is een boeiende en veelzijdige richting als je uiteraard graag wetenschappen doet!

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me vooral een goede studiehouding, en planning- en doorzettingsvermogen bijgebracht.

Wat me vooral bijblijft uit mijn studieloopbaan zijn de practica Organische Chemie. Deze waren steeds zeer aangenaam.

6. Tips voor toekomstige studenten

Chemie studeren is zeer boeiend en je kan er achteraf heel veel verschillende richtingen mee uit.

Kevin Lambeets - Consulent Natuur

Biologie - Lambeets Kevin

Naam: Kevin Lambeets

Opleiding: Licentiaat in de Biologie (optie Dierkunde), Doctoraat in de Wetenschappen: Biologie

Afgestudeerd in: 2004, Doctoraat behaald in 2009

Jobtitel: Consulent Natuur

Bedrijf: Natuurpunt, www.natuurpunt.be

Sector: Non-profit sector

 

CV:

2000 - 2004 / Licentiaat in de Biologie, optie Dierkunde / Universiteit Gent

2004 - 2009 / Doctoraat in de Wetenschappen: Biologie / Universiteit Gent

2009 - 2009 / Wetenschappelijk onderzoeker / Universiteit Gent, Natuurpunt Studie

2009 – 2012 / Consulent planning, regio Antwerpen / Natuurpunt

2012 – nu / Consulent natuur, regio Vlaams-Brabant / Natuurpunt

1. Huidige functie

Ik werk als consulent natuur voor Natuurpunt, de grootste vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen.

Ik werk steeds samen met lokale vrijwilligers en andere consulenten, en ondersteun het beheer van de natuurgebieden in het oosten van Vlaams-Brabant tot net over de Antwerpse grens.

Concreet houdt mijn job in dat ik enerzijds een aanspreekpunt ben voor de werking rond de natuurgebieden en bijhorende beheerplannen opstel. Anderzijds geef ik vorming rond natuurbeheer, en ondersteun ik natuurstudie, monitoring en verenigingsinitiatieven in de natuurgebieden. Samen met andere collega’s verzorg ik de communicatie rond de natuurgebieden zoals persberichten, publicaties, acties, enzovoort.

Wat mij vooral aantrekt in deze job, is de concrete bijdrage die ik lever aan natuurbehoud, -bescherming en –herstel in Vlaanderen. Het is een erg uitdagende en afwisselende functie waarbij allerlei aspecten van de opleiding biologie aan bod komen. Niet enkel soortenkennis is van tel, ook ecologie, bodemkunde, hydrologie,… en een belangrijke portie praktische terreinervaring zijn cruciaal.

Om mijn functie uit te oefenen, zijn vlotte sociale en communicatieve vaardigheden essentieel. Daarnaast wordt verwacht dat je zelfstandig en flexibel kan werken en dat je beschikt over een gezonde portie kritische ingesteldheid. Kennis van GIS, (natuur-)beleid en wetgeving zijn een surplus.

2. Loopbaan

Na mijn opleiding Biologie kreeg ik de kans als IWT-bursaal een doctoraal traject af te leggen. Ik wou me daarbij verdiepen in de ecologie van oevergebonden levensgemeenschappen, en alzo een bijdrage leveren tot het behoud van deze unieke systemen. Ik heb mijn doctoraat behaald in 2009 aan de Universiteit Gent (Onderzoeksgroep Terrestrische Ecologie). Na een periode van rust en reizen, kon ik gedurende een maand aan de slag als medewerker bij Natuurpunt Studie. Nadien dwong ik mijn kansen af als consulent natuurplanning bij Natuurpunt Beheer, specifiek voor de Regio Antwerpen (2009 - 2012). Sinds 2012 ben ik werkzaam als consulent natuur in mijn thuisregio, nl. Vlaams-Brabant.

3. Arbeidsmarkt

Biologen worden op de arbeidsmarkt gewaardeerd dankzij hun brede vorming en domein overschrijdende kennis; naast louter biologie beheersen ze ook andere wetenschappelijke disciplines. Vaak kunnen ze vlot schrijven en is constructief samenwerken met anderen geen probleem. Biologen zijn kritisch van geest en flexibel ingesteld.

4. Studiekeuze

Ik heb voor de opleiding Biologie gekozen uit interesse. Ik zou deze keuze opnieuw maken gezien de brede wetenschappelijke vorming en de vaak inspirerende en enthousiasmerende lesgevers.

Ik raad Biologie ook toekomstige studenten aan, zeker nu individuele trajecten en professionalisering in de opleiding mogelijk zijn. De richting vergt heel wat persoonlijke inspanningen en verantwoordelijkheid van de studenten. Je moet met andere woorden bereid zijn om te werken, maar dat zal op de arbeidsmarkt niet anders zijn.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me vooral bijgebracht om nieuwsgierig te blijven, kritisch na te denken en samen te werken waar het kan. Ik benut deze kritische ingesteldheid, de onderzoekscompetenties en het domein overschrijdend denken nog steeds. Verder heb ik geleerd om vlotter informatie te delen, wat zeer belangrijk is binnen mijn functie bij Natuurpunt.

Het leukste aan mijn studententijd was het ‘vrijheid – blijheid’ gevoel en de talrijke vriendschappen die ik heb overgehouden.

6. Tips voor toekomstige studenten

Denk zeer goed na vooraleer je een doctoraatsonderzoek start. Het behalen van een doctoraatstitel kan later je jobmogelijkheden beïnvloeden. Anderzijds was het een fantastische tijd, een verrijkende ervaring tussen en samen met tal van intrigerende mensen.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Een opleiding als bioloog is in Vlaanderen misschien niet de meest voor de hand liggende keuze. De arbeidsmarkt is vaak verzadigd en onze overheid heeft weinig aandacht voor natuur en milieu... Maar bij dromen start de verandering van de wereld, dus ga ervoor!

Kris Van Troos - Advisor

Geologie - Van Troos Kris

Naam: Kris Van Troos

Opleiding: Licentiaat Geologie

Afgestudeerd in: 2003

Jobtitel: Advisor

Bedrijf: IMDC (International Marine & Dredging Consultants), www.imdc.be

Sector: Offshore energy, baggerindustrie, oceanografie, haveninfrastructuren

 

CV:

1999 – 2003 / Licentiaat Geologie / Universiteit Gent

2004 – 2009 / Geoloog / Jan De Nul

2009 – 2010 / Research & Development Project engineer / Envisan

2010 – 2012 / Project manager / GEMS International nv

2013 – nu / Advisor / IMDC

1. Huidige functie

IMDC is een ingenieurs-en adviesbureau dat gespecialiseerd is in watergerelateerde projecten.

Ik zorg voor de dagdagelijkse operationele leiding van de IMDC meetdienst. Daarnaast valt ook de coördinatie van oceanografische meetprojecten onder mijn bevoegdheid en stel ik “client representatives” ter beschikking voor geofysische en geotechnische surveys.

Het leukste aan mijn job is de grote afwisseling. Na jaren van reizen en werken in het buitenland, heb ik nu het comfort van een job in België die me nog steeds de kans biedt om regelmatig het terrein op te gaan.

Om mijn functie uit te oefenen is het vooral belangrijk om een wetenschappelijke manier van denken en praktijkervaring te hebben. Daarnaast moet je van aanpakken weten, zelfinitiatief en organisatietalent vertonen, en met mensen kunnen omgaan.

Mijn opleiding was een goede basis voor mijn job. Het bood me een brede wetenschappelijke basis waardoor ik gedurende mijn eerste werkjaren praktijkervaring kon opdoen in allerhande grondonderzoeken. Deze ervaring gebruik ik nu voor de coördinatie van projecten.

2. Loopbaan

Na het afstuderen als geoloog heb je een aantal keuzes: verder studeren, naar het buitenland gaan met veel veldwerk, in België in de milieusector of voor de overheid aan de slag gaan, in de academische wereld blijven, lesgeven, … Als vrije vogel heb ik na het afstuderen resoluut voor het buitenlandse avontuur gekozen.

Ik was gestart met een aanvullende opleiding “Milieuwetenschappen en –technologieën”, maar ik ben gestopt in februari omdat ik plots een aantrekkelijk jobaanbod kreeg in de baggersector bij Jan De Nul. Ik heb er 5 jaar gewerkt en daar de kans gekregen om als geoloog allerhande geofysische en geotechnische grondonderzoeken te organiseren over de hele wereld. Ik heb er de kneepjes van het vak geleerd en vooral om in alle omstandigheden mijn plan trekken. Deze job was ook ideaal om verschillende culturen te leren kennen en zodoende de mensenkennis op te doen die later heel goed van pas zou komen.

Na Jan De Nul heb ik anderhalf jaar binnen de Research & Development afdeling gewerkt in de milieu-sector als R&D Engineer. Dit is nog steeds de meest aangewezen sector om in België als geoloog te werken. Onderzoek bleek echter minder bij mij te passen, waardoor ik al snel terug overgestapt ben naar de internationale grondonderzoeken en surveys.

Zo ben ik gedurende 2,5 jaar projectleider geworden bij een internationaal surveybedrijf (GEMS) en heb projecten uitgevoerd voor Shell, de havens van Antwerpen/Gent/Zeebrugge en grondstoffenproducenten. GEMS werd echter zeer slecht geleid, waardoor de werkomstandigheden soms erg moeilijk waren. Niettemin, in moeilijke en stressvolle situaties leer je steeds het meest. Na het faillissement ben ik als adviseur bij een consultant voor marine infrastructuren en bagger (IMDC) gaan werken. Hier ben ik tot op heden aan de slag.

3. Arbeidsmarkt

Er is relatief weinig vraag naar geologen van de binnenlandse arbeidsmarkt, maar er is dan ook slechts een kleine groep werkzoekende geologen die elk jaar op de arbeidsmarkt komen. Buitenland is geen enkel probleem qua arbeidsmarkt. Eens je wat ervaring hebt, is het relatief eenvoudig om een nieuwe job te vinden.

Ik ken héél weinig geologen die lang werkzoekende gebleven zijn. Ik ken geen enkele collega die uit noodzaak uiteindelijk een job moeten zoeken heeft die niet bij zijn opleiding past (zoals je wel dikwijls van andere diploma’s hoort).

Geologen zijn meestal “hands-on” medewerkers met een brede wetenschappelijke basis en interesse waardoor ze op de arbeidsmarkt als multifunctioneel ervaren worden. Dit opent perspectieven om ook binnen bedrijven na verloop van tijd eens van functie te veranderen en je loopbaan uit te bouwen.

4. Studiekeuze

Ik heb getwijfeld tussen Biologie en Geologie, beide staan in nauw contact met de natuur en beloven veldwerk, wat mijn voorwaarden waren. De kleine studentengroep, vele excursies en kansen op werk in het buitenland hebben mij op de infodag snel doen beslissen om Geologie te gaan doen.

Ik zou nog steeds dezelfde studiekeuze maken. Door het lage aantal afgestudeerden elk jaar is er geen probleem om werk te vinden. Geologie biedt een brede wetenschappelijke basis waar je in de loop van je latere loopbaan nog alle kanten mee op kan (multifunctioneel).

Ik raad Geologie ook aan toekomstige studenten aan als het een gefundeerde studiekeuze is. Eens de keuze gemaakt, is er 100% inzet nodig anders red je het niet.

5. Opleiding

Ik heb tijdens de opleiding een bepaalde manier van denken en observeren meegekregen in combinatie met een “niet bang zijn om je handen vuil te maken”-mentaliteit. Een andere manier van denken dan een ingenieur meekrijgt, maar even waardevol.

De leukste herinneringen aan mijn studententijd zijn alle excursies die ik samen met de geologiestudenten en –proffen gemaakt heb. Met je prof in tenten op een bergtop op 3000m slapen waar het ’s nachts stevig vriest, die typische excursies zijn iets dat je in geen enkele andere studierichting tegenkomt en waarvan elke student bij het afstuderen beseft dat hij/zij ze zal missen.

6. Tips voor toekomstige studenten

Je moet een voldoende wetenschappelijke achtergrond in het middelbaar hebben gehad. Ik vond de bachelorjaren met zwaartepunten Fysica en Chemie niet gemakkelijk. Eerst word je wetenschapper, pas in de laatste jaren word je geoloog.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Als je in België wil werken is kennis van GIS een pluspunt. Dit is een keuzevak dat in mijn tijd weinig gekozen werd omwille van de zwaarte. Echter, het komt in overheidsdiensten heel vaak terug. Verder adviseer ik jonge net afgestudeerde en ongebonden geologen om met hun diploma op zak de wereld in te trekken (via een Belgische firma is dit het gemakkelijkst) en enkele jaren later met hun ervaring terug te komen voor een meer standaardjob die je nodig hebt als je het wil combineren met een familiaal leven.

Leen Balcaen - Director Enhanced Content

Geografie - Balcaen Leen

 

Naam: Leen Balcaen

Opleiding: Licentiaat in de Geografie

Afgestudeerd in: 2000

Jobtitel: Director Enhanced Content

Bedrijf: TomTom, www.tomtom.com

Sector: IT, Navigation

 

CV:

1996 – 2000 / Master Geografie / Universiteit Gent

2001 – 2003 / Project manager / ESRI BeLux

2003 – 2004 / Customer support officer / Tele Atlas

2004 – 2006 / Technical customer manager / Tele Atlas

2006 – 2008 / Senior manager technical customer support personal navigation & wireless / Tele Atlas

2008 – 2009 / Senior program manager / Tele Atlas

2010 – 2010 / Senior program manager community input / TomTom

2010 – 2011 / Director enhanced content, points of interest / TomTom

2012 – nu / Director enhanced content / TomTom

1. Huidige functie

TomTom produceert verkeersinformatie, locatie- en navigatie–oplossingen voor allerlei toepassingen: draagbare navigatiesystemen voor wagens, apps voor smartphones, gps-horloges voor sporters, digitale kaarten, verkeersdata voor mobiliteitstudies,…

Ik stuur een team van 25 personen aan die verantwoordelijk zijn voor het maken van een databank die bestaat uit Nuttige Plaatsen (Points of Interest) wereldwijd, zoals hotels, restaurants, ziekenhuizen, benzine stations,...

Het leukste aan mijn job is de multiculturele werkomgeving, welke heel wat variatie met zich meebrengt. Ook het instaan voor een volledig creatieproces spreekt me erg aan: dat begint bij het zoeken naar informatie, daarna volgt het verwerken van deze gegevens tot het uiteindelijk op de markt brengen van data producten.

In het kader van mijn functie is het nodig om vlot en duidelijk te kunnen communiceren gecombineerd met daadkracht in het nemen van beslissingen in een snel veranderende omgeving. Mijn opleiding Geografie heeft me in staat gesteld om op korte termijn veel informatie intellectueel te verwerken en heeft me alle basisbegrippen bijgebracht die ik dagdagelijks in de praktijk breng.

2. Loopbaan

Na mijn studies ben ik op zoek gegaan naar een job die mij echt interesseerde, waarbij ik een aantal aanbiedingen afgeslagen heb die me niet 100% lagen. Ik heb niet gedoctoreerd omdat ik het studeren moe was. De ‘echte’ wereld riep me en ik was klaar om met beide voeten in het werkleven te stappen.

Ik ben begonnen als project manager bij ESRI, een softwarebedrijf in het Brusselse. Na 2 jaren in dit kleine bedrijf vond ik de tijd rijp om andere oorden op te zoeken. Tijdens deze zoektocht heb ik spontaan gesolliciteerd bij TeleAtlas, een bedrijf in het Gentse, dat ik had leren kennen tijdens mijn opleiding Geografie. Daar ben ik dan aangenomen op de afdeling Customer Support. Doorheen de jaren ben ik blijven doorgroeien in dit bedrijf, dat sinds 2008 TomTom is geworden. Ik ben hier intussen 10 jaar werkzaam en heb in verschillende departementen en functies gewerkt.

Na enige tijd in Customer Support, ben ik doorgegroeid tot leidinggevende van datzelfde team. Daarna werd mij gevraagd om een nieuw project op te starten als program manager. Na de succesvolle afronding van dit project, ben ik gevraagd om het departement te leiden dat instaat voor de Points of Interest. In dit domein ben ik ondertussen 3 jaren werkzaam.

3. Arbeidsmarkt

Op de arbeidsmarkt komen geografen veelal terecht in het onderwijs of in de administratie. Vaak wordt er niet bij stil gestaan dat geografen ook perfect terecht kunnen in de privé-sector.

In onze bedrijfscontext zijn geografen van groot belang door hun algemene kennis van Geografische Informatiesystemen (GIS), interesse in en kennis van andere culturen en capaciteiten voor het managen van projecten.

4. Studiekeuze

Ik heb voor Geografie gekozen omdat ik een grote interesse had in IT, in reizen en in andere culturen.

Ik zou absoluut opnieuw voor deze opleiding kiezen omdat ik mede dankzij deze studie nu een job kan uitoefenen die me uitermate boeit en die ik fantastisch vind.

Ik raad deze studiekeuze aan mensen aan die geïnteresseerd zijn in de wereld rondom hen.

5. Opleiding

De opleiding heeft me in staat gesteld om zelfstanding te denken en om grote hoeveelheden materie in korte tijd te kunnen verwerken. De basisterminologie op gebied van Geografische Informatiesystemen die ik tijdens mijn studies aanleerde, benut ik nu nog steeds. Ook de inzage hoe andere landen functioneren en georganiseerd zijn op het gebied van verkeersinfrastructuur, administratie,... is erg relevant.

Wat me het meeste bijblijft van mijn studieloopbaan zijn de interessante discussies met de proffen en het koppig niet willen toegeven van mijn ongelijk!

 

6. Tips voor toekomstige studenten

De belangrijkste tip die ik zou willen meegeven aan jongeren is: als je het allemaal nog niet zo goed weet na de middelbare school, wacht nog even met je inschrijven in een bepaalde richting. Neem tijdens de eerste weken van het academiejaar de tijd om lessen bij te wonen van richtingen die je aanspreken. Na deze eerste weken kan je pas een goed beeld vormen van de richtingen en kan je nog altijd beslissen welke richting je echt aanspreekt. De boot eventjes afhouden, kan je het verlies van een volledig academiejaar besparen!

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Kies vanaf dag 1 een job die je graag wilt doen en neem niet het eerste het beste wat langskomt. Deze eerste job bepaalt immers in erg grote mate het verdere verloop van je carrière.

Leen Brouns - Praktijkassistent

Naam: Leen Brouns

Opleiding: Licentiaat in de Wiskunde, Doctoraat in de Wiskunde

Afgestudeerd in: 1996, Doctoraat behaald in 2000

Jobtitel: Praktijkassistent

Bedrijf/Instituut: Universiteit Gent, www.tiwi.ugent.be

Sector: Hoger onderwijs

CV:

1992 - 1996 / Licentiaat in de wiskunde / Universiteit Gent

1996 - 2000 / Doctoraat in de Wetenschappen: Wiskunde / Universiteit Gent

2000 - 2001/ Interim leerkracht / Don Bosco Zwijnaarde

2001 – 2013 / (Praktijk)assistent / Hogeschool Gent – opleiding Industrieel Ingenieur Informatica

2013 – nu / Praktijkassistent / Universiteit Gent

1. Huidige functie

Als praktijkassistent zorg ik voor het opstellen en begeleiden van de labo’s “Informatica” (programmeren in C, C++ en Java) en “Algoritmen” in de derde bachelor Industrieel Ingenieur (vnl. richting Informatica). Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het theorievak “Discrete Wiskunde” in de masteropleiding van diezelfde afstudeerrichting. Tenslotte doe ik ook aan dienstverlening door lezingen en workshops te geven aan scholieren uit het secundair onderwijs.

Wat me het meest aantrekt in mijn job, is continu nieuwe dingen bijleren. Dikwijls leer je bij van de fouten die studenten maken, dit giet je in een didactisch concept, en vervolgens kan je feedback geven aan de studenten. De samenwerking met collega’s die ook op zoek zijn naar nieuwe invalshoeken om zaken vlotter aangeleerd te krijgen, is ook erg leuk.

Om als praktijkassistent aan de slag te gaan, is het vooral belangrijk om sterk te zijn in communicatie: eerst naar jezelf toe (communiceer nieuwe leerinhouden naar jezelf toe, tot je zelf oordeelt dat de logica goed opgebouwd is), en dan naar je studenten toe (zorg dat de opbouw van je redeneringen en oefeningen voor hen verstaanbaar is).

Mijn opleiding was een goede basis voor mijn functie. We leerden dat het belangrijk is je eigen gedachtegang zeer grondig op een rijtje te zetten en te onderzoeken vóór je er iemand anders mee probeert te overtuigen.

2. Loopbaan

Er zijn veel jobmogelijkheden voor wiskundigen. In de media wordt vaak aangehaald dat er een gebrek is aan leerkrachten in het secundair onderwijs.

Ik heb tot nu toe nog nooit moeten solliciteren. Toen ik mijn Licentiaat-diploma behaalde, werd me een doctoraatspositie aangeboden aan de UGent. Ik heb deze kans gegrepen omdat ik hoopte (langer) les te kunnen geven in het hoger onderwijs met een doctoraat op zak. Nadien kon ik op de Hogeschool Gent, en nu ook de Universiteit Gent, aan de slag als praktijkassistent.

3. Arbeidsmarkt

Wiskundigen worden op de arbeidsmarkt vooral geapprecieerd voor hun logisch redeneerwerk en communicatie gestoeld op uitgespitte redeneringen en navolgbare feiten.

4. Studiekeuze

Ik heb voor de opleiding Wiskunde gekozen omdat het me aantrok, dit lag al vast van toen ik nog geen 14 jaar was. Ik zou deze keuze zeker opnieuw maken en raad het ook aan toekomstige studenten aan als ze net zoals mij aangetrokken worden tot de kracht en schoonheid van wiskunde.

5. Opleiding

Op inhoudelijk vlak heb ik geleerd dat er verschillende onderdelen van de wiskunde zijn, waarbij de minst tastbare (eindige meetkunde) het meest tot de verbeelding spreken, en de meer tastbare (analyse) minder. Wat me nog steeds bijblijft is het inzicht dat nog niet alles geweten is in de wiskunde, en de vaardigheid om moeilijke teksten uit te benen tot op het bot en dat dan weer te geven.

Het meest opmerkelijke moment uit mijn studieloopbaan was het examen differentiaalmeetkunde in de eerste bachelor. Ik was beginnen blokken bij hoofdstuk 2, wat een zeer slecht idee was aangezien de rekenregels in hoofdstuk 1 stonden. Eens dat rechtgezet was, kon ik me uitleven in de berekeningen. De bijvraag op het examen heb ik dan ook ijverig nagerekend met vijf bladzijden rekenwerk. De prof bekeek mijn antwoorden, mompelde goedkeurend en zei toen dat je dit ook met twee simpele zinnetjes had kunnen aantonen. Een aha-erlebnis! Op het examen nog wat bijleren, was ook een grote troef van de opleiding.

6. Tips voor toekomstige studenten

Ga voor wat je hart je ingeeft!

En eens je er bent: erger je niet aan de stelling-bewijs-stelling-bewijs-opbouw van de eerste lessen; maar probeer uit te pluizen hoe die resultaten tot stand kwamen. Zorg dat je met medestudenten kan communiceren om moeilijke stappen aan elkaar uit te leggen.

Lieven Volckaert - Aankoop- en kwaliteitsverantwoordelijke

BCBT - Volckaert LievenNaam: Lieven Volckaert

Opleiding: Master in de Biochemie en de Biotechnologie

Afgestudeerd in: 2010

Jobtitel: Aankoop- en kwaliteitsverantwoordelijke

Bedrijf: Bakkerij Thyssen NV

Sector: Voedingsindustrie

CV:

2005 - 2010 / Master in de Biochemie en de Biotechnologie / Universiteit Gent

2010 – 2011 / Doctoraatsstudent Plantenbiotechnologie / Universiteit Gent

2011 – nu / Kwaliteitsverantwoordelijke / Bakkerij Thyssen NV

1. Huidige functie

Ik werk bij Bakkerij Thyssen, een semi-industriële bakkerij.

Als aankoop- en kwaliteitsverantwoordelijke sta ik in voor de voedselveiligheid van de bakkerij. Ik zorg verder voor het stockbeheer, de aankoop van grondstoffen en halffabricaten, en het aanleren, evalueren en aanpassen van kwaliteitssystemen. Daarnaast is het mijn verantwoordelijkheid om technische basiskennis van de machines en productiesystemen te verwerven, de bestellingsadministratie toe te passen, personeelsmotivatiesystemen op te stellen, enzovoort.

Mijn job spreekt me vooral aan omdat het een uitdaging is om het bedrijf te verbeteren en naar een hoger (kwaliteits)niveau te tillen. Mijn functie is erg afwisselend met veel verantwoordelijkheden.

Om mijn functie uit te oefenen, is het belangrijk dat je goed met mensen kan omgaan en veel kennis hebt van kiemen en pathogenen, gisten, schimmels en ongedierte. Verder moet je ook vertrouwd zijn met informatica en moet je sterk zijn in het oplossen van problemen.

2. Loopbaan

Mijn loopbaan is vrij vlot van start gegaan, ik heb snel de job gevonden die ik zocht.

Na het behalen van mijn diploma in 2010, heb ik 1 jaar als doctoraatsstudent gewerkt bij de Vakgroep Plantenbiotechnologie op de Universiteit Gent. Hiermee ben ik gestopt omdat ik na een jaar niet meer gemotiveerd was om aan onderzoek te doen over eenzelfde onderwerp.

Ik ben toen overgestapt naar de privé sector, wat mijn blik gigantisch verruimd heeft. Je moet ineens met heel wat meer zaken rekening houden om een bepaald doel te bereiken. Ik ben toen bij Bakkerij Thyssen terechtgekomen als kwaliteitsverantwoordelijke, wat ik nu nog steeds doe.

3. Arbeidsmarkt

Biochemici en biotechnologen worden op de arbeidsmarkt vooral geapprecieerd voor hun kennis van microbiologie, biochemie en voedselveiligheid.

De meeste van mijn medestudenten zijn na hun studies gestart met een doctoraat of zijn in de biotechnologische sector of het onderwijs terecht gekomen.

4. Studiekeuze

Ik heb voor de studie Biochemie en Biotechnologie gekozen uit interesse voor het vakgebied, als een combinatie van chemie en biologie. Ik zou deze keuze zeker opnieuw maken; biochemie is een heel boeiende leermaterie die ik aan iedereen aanraad.

Ik was mijn studies gestart als Burgerlijk Ingenieur maar de materie was te doods. Na één jaar ben ik veranderd naar Biochemie en Biotechnologie.

5. Opleiding

Mijn opleiding tot wetenschapper heeft me veel praktijkervaring en kennis bijgebracht, wat ervoor zorgt dat ik nu problemen of uitdagingen benader met een wetenschappelijke of analytische blik. Dit zie ik als een enorm pluspunt: ondanks mijn jonge leeftijd merk ik dat ik verder sta dan anderen die niet over dezelfde achtergrondkennis beschikken.

Ik heb heel veel memorabele herinneringen uit mijn studententijd maar een van de leukste was toch de doopcantus bij Chemica, de studentenvereniging, in mijn functie als schachtentemmer.

Voor meer informatie over Chemica, de studentenvereniging voor alle studenten Chemie en Biochemie & Biotechnologie aan de UGent: fkserv.ugent.be/chemica/

6. Tips voor toekomstige studenten

Als je geïnteresseerd bent in de biologie van het leven en wilt weten hoe alle wetten van de natuur in elkaar passen, dan is Biochemie en Biotechnologie ongetwijfeld iets voor jou. Je achterhaalt de complexiteit van het leven en wordt opgeleid om zelf aan de slag te gaan als wetenschapper op topniveau. UGent kan op biochemisch vlak concurreren met de top van de wereld.

Kies bewust, kies zelf, en niet omdat iemand anders zegt dat je beter een bepaalde keuze maakt. Probeer je eigen weg te vinden en vooral, doe later iets wat je zelf leuk vindt, ook al heeft dit weinig te maken met wat je ooit gestudeerd hebt. Een diploma is belangrijk, maar wat je uiteindelijk later wil doen, daar kan enkel jij over beslissen.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Zoek na het afstuderen een job die je aanspreekt, met doorgroeimogelijkheden, en blijf ook tijdens je werk kijken naar andere vacatures. Alle kennis die je opdoet bij een bedrijf, is bagage die je kan meenemen om verder op te klimmen naar iets wat je zelf écht wil doen. Dit is niet evident om dit onmiddellijk na het afstuderen te vinden, veel bedrijven zoeken immers meer ervaren werknemers. Doe gerust enkele jaren ervaring op vooraleer te beslissen. Je bent jong en je wilt wat! Go for it!

Marijn Van Hulle - Mass Spectrometry Sales & Demo Lab Supervisor

Chemie - Van Hulle MarijnNaam: Marijn Van Hulle

Opleiding: Licentiaat en Doctoraat in de Chemie

Afgestudeerd in: 1998, Doctoraat behaald in 2004

Jobtitel: Mass Spectrometry Sales & Demo Lab Supervisor, Benelux

Bedrijf: Waters , www.waters.com

Sector: Analytische meetapparatuur

CV:

1994 – 1998 / Licentiaat in de Chemie / Universiteit Gent

1999 – 2004 / Doctoraat in de Chemie / Universiteit Gent

2004 - 2008 / Mass spectrometry applications specialist, demolab manager / Waters

2008 – 2013 / Mass spectrometry sales and applications specialist / Waters

2013 – nu / Mass spectrometry sales and demo lab supervisor Benelux / Waters

1. Huidige functie

Waters is een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf, opgericht in 1958 door Jim Waters, met hoofdkantoor in Milford (USA) dat wereldwijd 5700 mensen tewerkstelt. Waters is een wereldspeler op het vlak van chromatografische en massaspectrometrische technologieën voor (bio)farmaceutische analyses alsook voor residu analyse binnen de milieu-, voedings-, proteomics, klinische en chemische sector.

In mijn huidige rol ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van een laboratorium waar we jaarlijks tientallen klanten en prospects uitnodigen voor een demonstratie van hun toekomstige chromatografische en/of massaspectrometrische applicaties op onze toestellen. Omdat een geslaagde demo de ultieme stap is naar een bestelling (van 100.000-500.000 euro), is de druk hoog om week na week applicaties te ontwikkelen die net dat ietsje beter zijn dan die van onze concurrenten. Daarnaast voer ik een deel van de commerciële activiteiten mee uit, voornamelijk binnen de voedings- en milieusector, alsook ziekenhuizen.

Wat me het meeste aantrekt in mijn job is de combinatie van wetenschap, omgaan met klanten en management.

Om mijn functie uit te voeren, is het belangrijk om flexibel en klantgericht te zijn, goed te kunnen samenwerken (interactie tussen sales, application support en service), en de drive te hebben om een project tijdig af te werken, te rapporteren en meteen aan een nieuw project te beginnen.

Ik gebruik nog dagelijks de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn opleiding in de vakken chemie, wiskunde en fysica.

2. Loopbaan

Na het behalen van mijn licentiaatsdiploma (Master) ben ik bewust aan een doctoraat begonnen, goed beseffende dat dit een deuropener zou zijn voor functies met groeipotentieel in grote bedrijven, en met de wetenschap dat dit een vorming zou zijn tot een kritisch en analytische nadenkend wetenschapper.

Mijn huidige job is me aangeboden net voor het indienen van mijn doctoraatsthesis. Waters is een wereldspeler op vlak van chromatografie en massaspectrometrie. Van Amerikaanse bedrijven is bovendien gekend dat de financiële verloning volgens de prestaties is, vandaar was de keuze voor Waters snel gemaakt. Zo ben ik in feite nooit moeten gaan solliciteren.

Ik ben begonnen als application specialist in 2004. Na een viertal jaar ben ik meer in de commerciële richting geëvolueerd. Als sales specialist was ik verantwoordelijk voor de verkoop van MS apparatuur in de klinische, milieu en voedingsmarkt. Sinds dit jaar ben ik verantwoordelijk voor het laboratorium alsook voor het globale omzetcijfer van het gamma massaspectrometrische toestellen in de Benelux. Ik blijf zelf ook actief commercieel bezig om de voeling met de klant niet te verliezen.

3. Arbeidsmarkt

Een doctoraat wetenschappen opent hoe dan ook deuren. In mijn zoektocht naar nieuwe mensen in het lab, kies ik resoluut voor hogeropgeleide mensen omdat ik er bij deze groep van mensen van uitga dat ze geleerd hebben na te denken, in teamverband en individueel te kunnen werken en ze ook in staat zijn resultaten tijdig af te leveren en dit keurig kunnen rapporteren, ook onder druk. Ik ben ervan overtuigd dat mensen met dit profiel in veel firma’s kunnen beginnen.

Waters is een internationaal bedrijf waarin zeker groeipotentieel is. Vandaar heb ik me tot nog toe niet laten verleiden om van werkgever te veranderen. De opgedane kennis/ervaring is een enorme rijkdom voor zowel werkgever als werknemer, vandaar is er zeer weinig verloop binnen onze firma. Met een gezonde ambitie kan je om de 4-5 jaar gegarandeerd een andere functie uitoefenen binnen ons bedrijf (sales, support, service, marketing, business development, sales management, product management, R&D...).

Chemici worden op de arbeidsmarkt vooral geapprecieerd voor hun analytische aanpak en kennis ter zake. Dit is een zeer technologische markt, en product specialisten worden nog meer geapprecieerd als ze een degelijke wetenschappelijke basis hebben. In mijn geval komt daarnaast nog de hands-on ervaring op deze toestellen erbij, zodat klanten mij niet enkel zien als een verkoper maar als een betrouwbare partner.

4. Studiekeuze

Ik heb voor de opleiding Chemie gekozen uit interesse opgedaan tijdens het secundair onderwijs, en uit het besef dat alles rondom ons chemie omvat.

Ik heb nooit spijt gehad van deze keuze en zou het wellicht opnieuw doen.

De richting scheikunde is een zware opleiding met veel theorie alsook veel practicum sessies, doch met enorm veel mogelijkheden binnen deze opleiding: polymeer, analytische, organische synthese, biochemie... Je leert op een fundamentele manier na te denken.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me leren durven nadenken en projectmatig werken. Het doelgericht aanpakken van en het analytisch inzicht in de problematiek van applicaties benut ik nu nog steeds.

Ik heb enorm veel leuke herinneringen aan mijn studententijd:

 • Ik ben er mijn echtgenote tegen het lijf gelopen.
 • Ik ben ooit naar huis gereden van mijn labo, op het moment dat mijn collega’s ’s morgens aankwamen.
 • Ik heb 4 maanden in Wenen gewerkt aan mijn licentiaatsthesis.
 • Ik heb 2 maanden in China gewerkt aan mijn doctoraatsthesis.
 • Ik ben bestuurslid geweest in de studentenvereniging.
 • Hoe ik ooit na de eerste cantus ben thuis geraakt, weet ik nog steeds niet.
 • Ik heb er een aantal zeer goede vrienden aan over gehouden.
 • Kortom, teveel om op te noemen!

6. Tips voor toekomstige studenten

Durf na te denken! Ga ervan uit dat je met dit diploma en de juiste ingesteldheid wellicht jobzekerheid hebt en dat deze sector nog eens goed betaalt ook. Via deze richting kun je in vele sectoren terechtkomen: farmaceutica, voeding, productie, dienstverlening, academisch, klinisch, milieu, biotechnologie, analytische support, R&D, noem maar op.

Wees bereid om vijf jaar flink te studeren!

Marjanne Sevenant - Environmental and Social Specialist

Geografie - Sevenant Marjanne

 

Naam: Marjanne Sevenant

Opleiding: Master in de Geografie, Specifieke Lerarenopleiding, Doctoraat in de Geografie

Afgestudeerd in: 1998, 1999 en Doctoraat behaald in 2010

Jobtitel: Environmental and Social Specialist

Bedrijf: International Finance Corporation (IFC) – member of the World Bank Group, www.ifc.org

Sector: Internationale financiële instellingen, Duurzaamheid

 

 

CV:

1994 – 1998 / Master in de Geografie / Universiteit Gent

1998 – 1999 / Specifieke lerarenopleiding / Universiteit Gent

1998 – 2004 / Wetenschappelijk medewerker / Universiteit Gent

2000 – 2001 / Halftijdse medewerker / NGO Vredeseilanden

2004 – 2010 / Doctor-assistent / Universiteit Gent

2010 – nu / Environmental and Social Specialist / International Finance Corporation (IFC)

1. Huidige functie

IFC biedt wereldwijd investeringsproducten en advies aan bedrijven die werkzaam zijn in landen met opkomende economieëen, ter bevordering van ontwikkeling en ter bestrijding van armoede. IFC streeft ernaar om dit op een economisch, ecologisch en sociaal duurzame manier te doen. Hiervoor heeft IFC zichzelf 8 normen opgelegd (IFC Performance Standards) die o.a. gaan over vervuiling, biodiversiteit, arbeidsomstandigheden, rechten van de inheemse bevolking, enzovoort.

Mijn dagelijkse werk bestaat erin de adviesprojecten die IFC opstart en uitvoert, te screenen en te monitoren op ecologische en sociale risico’s, en milderende maatregelen voor te stellen en op te volgen. Daarnaast ontwerp en geef ik ook training over IFC’s Sustainability Policy binnen de organisatie.

Er is heel veel afwisseling in mijn job, zowel wat betreft het soort projecten (inhoudelijke en geografische verscheidenheid), als het internationale karakter ervan. Ook mijn team van directe collega’s is een bonte internationale mix. Kortom, mijn job biedt mij een wijd venster op de wereld. Daarnaast krijg ik een enorme flexibiliteit om van thuis te werken (tegenwoordig werk ik vanuit Amman in een team dat voornamelijk in Washington DC zit met een manager in Istanbul) zodat ik perfect een uitdagende job met mijn gezin kan combineren.

De brede waaier aan onderwerpen die eigen is aan de opleiding geografie was zeker een goede basis voor mijn huidige functie, al heb ik natuurlijk de grootste ervaring opgedaan tijdens de jobs na mijn studies. De vaardigheden die je nodig hebt om een doctoraat te schrijven, komen mij vandaag erg van pas, ook omdat in mijn job veel persoonlijk initiatief en zelfstandig werk wordt verwacht. Schrijftechnische vaardigheden alsook spreekvaardigheid (opgedaan tijdens internationale congressen) in het Engels zijn uiteraard ook heel belangrijk. De vaardigheden en technieken opgedaan tijdens de Lerarenopleiding waren een goede voorbereiding voor de trainingen die ik ontwerp en geef.

2. Loopbaan

Ik heb na mijn studies niet vaak een job moeten zoeken. Ik kon onmiddellijk aan de slag als wetenschappelijk medewerker op de vakgroep Geografie, waar ik afgestudeerd was. Daar werkte ik aan projecten en beleidsstudies voor de Vlaamse overheid (o.a. milieu-effectrapportering). Dit heb ik een zestal jaar gedaan, afgewisseld met een deeltijdse job als medewerker in de NGO Vredeseilanden rond een landbouwproject in Vlaanderen. In 2004 kon ik beginnen als assistent in dezelfde vakgroep, waar ik onderwijs en dienstverlening combineerde met onderzoek. In 2010 verdedigde ik mijn doctoraat voor een internationale jury. Daarna verhuisde ik met mijn man naar Washington DC waar ik mijn huidige job vond. Ik werd aangenomen op basis van mijn doctoraatstitel, die een internationaal aanvaarde maatstaf is. Na 3 jaar in de Verenigde Staten, verhuisden we in de zomer van 2013 naar Amman, de hoofdstad van Jordanië, waar ik mijn werk voor het IFC in hetzelfde team kan verderzetten.

3. Arbeidsmarkt

Geografie behoort tot de diploma’s die o.a. in aanmerking komen voor het zeer uiteenlopende werk rond duurzaamheid. Eén van de grootste troeven is zeker het algemene karakter van de opleiding met de vaardigheid tot ruimtelijk en inhoudelijk synthetiseren. Daarnaast worden geografen vooral geapprecieerd voor hun geografisch (ruimtelijk grensoverschrijdend) denken, het kunnen in kaart brengen van problemen, contextualiseren, technische vaardigheden (GIS, mapping, statistiek, etc.), multi-, inter- en transdisciplinair denken en werken, enzovoort.

Ik durf te denken dat mijn diploma sterk gewaardeerd wordt op de arbeidsmarkt, zeker omdat niemand van mijn jaargenoten langdurig werkloos is geweest en we allen in zeer uiteenlopende jobs terecht zijn gekomen.

4. Studiekeuze

Toen ik een studiekeuze moest maken, twijfelde ik tussen een heel aantal interesses en dus een heel aantal richtingen zoals filologie, psychologie, geneeskunde en wetenschappen. Uiteindelijk koos ik voor wetenschappen omdat ik nog altijd op andere manieren in aanraking met taal kon komen. Geografie was voor mij de opleiding waar het allemaal een beetje samenkwam: menswetenschappen, milieu, internationaal karakter, etc. Het raakvlak tussen al deze interesses vond ik terug in het onderwerp van mijn doctoraatsonderzoek (landschapsbeleving) en in het onderwerp van mijn huidige job (ontwikkelingssamenwerking).

Ik ben er zeker van dat ik opnieuw zou twijfelen tussen studierichtingen omdat er zoveel is dat mij interesseert. Met mijn huidige job in gedachten zou ik opnieuw Geografie kiezen, maar ik zou er misschien een meer ingenieurstechnisch aspect aan koppelen (veel van mijn projecten gaan over agribusiness, en daar mis ik wat background).

Ik raad Geografie zeker aan toekomstige studenten aan. De uiteenlopende mogelijkheden na de studiekeuze worden vaak onderschat, alsook de vrijheid die je hebt om zelf richting te geven aan het vervolg door bijvoorbeeld onderwerpkeuze van de Bachelorproef, Masterproef of doctoraat.

Ik heb gedoctoreerd, maar pas enkele jaren na het afstuderen. Eerst zag ik er het nut niet van in, maar na enkele jaren in het wetenschappelijk onderzoek begreep ik dat het goed zou zijn neerslag en synthese te maken van mijn onderzoeksresultaten, en mijn inspanningen te verzilveren in een doctoraat (op basis van mijn PhD diploma heb ik ook mijn huidige internationale job gekregen). De opkomst van het artikelendoctoraat (waar ik radicaal voor koos) heeft me overtuigd tot het schrijven van een doctoraat waarvan ik zeker wist dat het grootste deel ook relevant was en gelezen zou worden binnen de onderzoekswereld van mijn discipline.

5. Opleiding

Hoe ik persoonlijk gevormd werd door mijn studie, dat kwam uit onverwachte hoek en werd door mezelf wat in de hand gewerkt: voor mijn Masterproef koos ik ervoor naar een ruraal gebied in Kreta te gaan om er tijdens veldwerk de interactie van mens en landschap te bestuderen. Deze ervaring is op veel gebieden een levenservaring geweest en was bepalend voor keuzes die ik daarna heb gemaakt. Ik heb er ook vrienden voor het leven gemaakt.

Een andere fijne ervaring was de buitenlandse excursie: een week met de jaargenoten door Frankrijk toeren. Het gevarieerde karakter van Geografie trok zeer diverse jaargenoten aan, boeiende mensen om te ontmoeten.

6. Tips voor toekomstige studenten

Probeer met zoveel mogelijk mensen te spreken die deze studierichting volgen of gevolgd hebben: wat vonden ze leuk, interessant, overbodig, saai, etc.? In de tweede plaats: welke jobs hebben we er aan over gehouden? Er zijn sowieso een aantal ‘ballast’-vakken die je erbij moet nemen, en je moet overwegen of je dat zult kunnen opbrengen. Probeer ook na te gaan of de onderwerpen van de bachelor- en masterproeven je liggen: zij zijn een afspiegeling van de inhoud van de opleiding.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Laat je niet al teveel leiden door huidige jobtrends, deze kunnen veranderen. Kies vooral voor het nu: een studierichting waarvan je denkt dat je ze graag zal doen. De rest komt dan (meestal) vanzelf. Ik zelf ben niet aangenomen op basis van mijn diploma geografie, maar op basis van mijn vaardigheden en attitudes die ik op de universiteit tijdens mijn master- en doctoraatsopleiding heb aangeleerd gekregen.

Michel Ranschaert - Surveyor

Naam: Michel Ranschaert

Opleiding: Master in de Geologie

Afgestudeerd in: 2012

Jobtitel: Surveyor

Bedrijf: Jan De Nul, www.jandenul.com

Sector: Baggersector

CV:

2007 – 2012 / Master in de Geologie / Universiteit Gent

2012 – nu / Surveyor / Jan De Nul

1. Huidige functie

Jan De Nul is marktleider in bagger- en mariene werken, en in gespecialiseerde diensten voor de markt van olie, gas en hernieuwbare energie.

Als surveyor voer ik topografische en bahymetrische metingen uit voor het opvolgen van baggerwerkzaamheden en landwinningswerken. Ik ben erg veel in het buitenland, zoals in Trinidad en Tobago, Myanmar, Argentinië, Rusland en Colombia.

Wat me het meeste aantrekt in mijn functie is het verblijf in het buitenland, de variatie in de job, en de combinatie van zowel manueel als intellectueel werk.

Om als surveyor aan de slag te gaan, is het belangrijk om flexibel en mobiel te zijn, een groot aanpassingsvermogen te hebben, en taalvaardig te zijn. Je moet je plan kunnen trekken.

Mijn opleiding was een goede basis voor deze functie, vooral de vakken met betrekking tot de mariene geologie hebben voor een goede achtergrond gezorgd.

2. Loopbaan

Toen ik in 2012 mijn diploma Geologie behaalde, heb ik onmiddellijk gesolliciteerd bij de twee grote baggerbedrijven in België: Jan De Nul en DEME. Binnen de anderhalve maand was mijn contract ondertekend bij Jan De Nul en sindsdien ben ik daar werkzaam als surveyor. Na zeven weken opleiding kreeg ik al projecten in het buitenland.

Ik heb geen doctoraat nagestreefd. Na het behalen van een Masterdiploma vond ik het tijd om op de arbeidsmarkt terecht te komen en de wereld te ontdekken.

3. Arbeidsmarkt

Elk jaar worden een paar surveyors aangenomen binnen Jan De Nul. Een paar geologen maken deel uit van de ploeg.

Geologen worden op de arbeidsmarkt vooral geapprecieerd voor hun brede basiskennis die toegepast moet worden tijdens het werk. We komen in aanraking met zowel geografie, elektronica, softwarevaardigheden, …

4. Studiekeuze

Ik heb voor Geologie gekozen omdat het een opleiding is waarin alle wetenschappen aan bod komen, en waarin de processen die ontstaan hebben gegeven aan de Aarde bestudeerd worden.

Ik zou deze keuze zeker opnieuw maken. Geologie is een interessante opleiding in een kleine groep. Veldstages en excursies brengen het theoretisch gedeelte veel dichter bij het praktisch nut. Voor iedereen die geïnteresseerd is in aardwetenschappen en de werking van de Aarde is dit zeker een aan te raden opleiding.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft vooral mijn brede algemene wetenschappelijke kennis uitgebouwd. Daarnaast heb ik geleerd om landschappen en reliëf te interpreteren.

Wat me het meeste bijblijft aan mijn studieloopbaan zijn de meerdaagse excursies waarbij de theorie op het terrein werd toegepast.

6. Tips voor toekomstige studenten

Als geografie als interessant bevonden wordt, dan zou ik zeker eens informeren naar de opleiding geologie.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Er zijn veel keuzemogelijkheden aan jobs in functie van de weg die je inslaat als geoloog. Er zijn enorm veel specialisatiedomeinen, voor elk wat wils.

Mike Nachtegael - Voorzitter OCMW en Schepen voor Financiën

Wiskunde - Nachtegael MikeNaam: Mike Nachtegael

Opleiding: Master in de Wiskunde, Doctoraat in de Wiskunde

Afgestudeerd in: 1998, doctoraat in 2002

Jobtitel: Voorzitter OCMW en Schepen voor Financiën

Bedrijf: Stad Sint-Niklaas, www.ocmwsintniklaas.bewww.sint-niklaas.be

Sector: Openbaar bestuur

CV:

1994 - 1998 / Master in de Wiskunde / Universiteit Gent

2002 - 2008 / Doctor-assistent / Universiteit Gent

2008 – nu / Gastprofessor / Universiteit Gent

2011 – 2012 / Schepen voor Financiën / Stad Sint-Niklaas

2013 – nu / Schepen voor Financiën en OCMW-voorzitter / Stad Sint-Niklaas

1. Huidige functie

Als Schepen voor Financiën is het mijn verantwoordelijkheid dat de stadsfinanciën ‘gezond’ zijn. Als schepen speel je een belangrijke rol bij het opstellen van het financieel meerjarenplan van de stad en de jaarlijkse budgetten, en bij het dagdagelijks opvolgen daarvan.

Als voorzitter van het OCMW heb ik de leiding over de werking van deze instelling, met als kerntaken sociale dienstverlening (individuele hulpverlening, wat heel wat kan inhouden), residentiële seniorenzorg (verhuur van bejaardenwoningen, serviceflats, beheer van 5 woonzorgcentra), en thuiszorg (gezinshulp, poetshulp, …).

Het zijn allemaal boeiende en interessante uitdagingen die maatschappelijk relevant zijn. Het is een enorme uitdaging om een stadsbudget mee vorm te geven en ervoor te zorgen dat het in evenwicht is. Het is een even boeiende uitdaging om een instelling zoals het OCMW, met bijna 1000 werknemers, te leiden. De variëteit aan werk en de (vrij directe) lokale impact ervan maken de job zeer aantrekkelijk.

Mijn opleiding is een zeer goede basis voor mijn job. Als wiskundige ben je sowieso als een vis in het water als er veel cijfers en tabellen aan te pas komen, en dat is in mijn functie als Schepen voor Financiën bijzonder handig. Inzicht verkrijgen in een budget en meerjarenplan, de impact inschatten van bepaalde maatregelen, en linken kunnen leggen tussen cijfers zijn voor de uitoefening van mijn taak zeer belangrijk. Als wiskundige heb je ook geleerd om snel doorzicht te krijgen in complexe structuren, en ook dat komt van pas. Een OCMW bijvoorbeeld is een vrij complexe organisatie, met heel wat activiteiten, vergaderfora en neven-verenigingen.

De belangrijkste vaardigheden nodig voor mijn functie zijn verantwoordelijkheid, organisatietalent, diplomatie, communicatieve vaardigheden, en inzicht in cijfers.

2. Loopbaan

Na het afstuderen ben ik aan een doctoraat begonnen aan de Universiteit Gent, uit interesse en omwille van de uitdaging. In een latere fase van dat doctoraat ben ik, bij wijze van hobby, actief geworden in een lokale partijafdeling. Na meegedaan te hebben aan de gemeenteraadsverkiezingen van Sint-Niklaas, ben ik in de gemeenteraad terecht gekomen en zo doorgestroomd naar een schepenmandaat.

3. Studiekeuze

Ik heb voor deze opleiding gekozen vanuit een grote interesse voor wiskunde.

Ik zou deze keuze opnieuw maken en ook aanraden aan toekomstige studenten omdat wiskunde mooi in elkaar zit: het is niet alleen theoretisch knap maar heeft ook veel toepassingen.

4. Opleiding

Mijn opleiding heeft me vooral inzicht in complexe systemen, de capaciteit om moeilijke structuren te ontleden en te begrijpen, en probleemoplossend denken bijgebracht.

De meest opmerkelijke herinnering uit mijn studententijd is het behalen van mijn doctoraat, de dag van de publieke verdediging. Dat zal altijd in mijn geheugen gegrift staan.

5. Tips voor toekomstige studenten

Je moet datgene kiezen dat jou het meeste aanspreekt en waarvoor jij de meeste interesse hebt. Laat je niet leiden door wat anderen kiezen. Laat je ook niet leiden door de “mode van het moment”. Doe wat je graag doet!

Ngo Xuan Quang - Environmental Management and Technology

Nematology - Ngo Xuan Quang

Name: Ngo Xuan Quang

Study: Master of Science in Nematology, Doctor of Science in Biology (Faculty of Science, Ghent University)

Graduated in: 2006, 2012

Job title: Head of the Department of Environmental Management and Technology

Company: Institute of Tropical Biology, Vietnam Academy of Science and Technology, www.itb.ac.vn, www.vast.ac.vn

Sector: Research

1. Current position

I am Head of the Department of Environmental Management and Technology at the Institute of Tropical Biology in Vietnam. I do research on nematology, aquatic ecology, and environmental management.

The best thing about my job is that I can work and use what I learned at Ghent University.

2. Career

There were some job opportunities for me after graduation.

I started working as a researcher in 2002 in my current department. In 2005, I followed the PINC program at the Ghent University and returned home after graduation, in 2006. I was selected to be Deputy – Head of Department in 2007 and became Head of Department after finishing my PhD at Ghent University in 2012, thanks to grant of VLIR – UOS.

3. Labour market

There is a high demand for people with PhD degree. Nematology-graduates are also importantly appreciated by employers for their research skills.

4. Choosing Nematology

I choose to study Nematology because it’s useful for my current job. Nematologists can be used in many work areas such as environmental research, nematode control in agricultural system, etc.

I would still choose this study and also recommend it to my students and colleagues.

5. Study

I work on what I’ve learned. I still use the knowledge on identification, species description and ecological aspects acquired during my studies. Further, I gained knowledge on data analysis, scientific reporting and publication skills.

The most remarkable moment from my time as a Nematology-student was my thesis defence for the professors of Ghent University.

6. Helping future students

Try your best to learn Nematology at Ghent University when you are there, you probably won’t get other opportunities to learn it again in your own country.

Philip Bogaert - Leerkracht

Wiskunde - Bogaert Philip

 

Naam: Philip Bogaert

Opleiding: Licentiaat in de Wiskunde

Afgestudeerd in: 1983

Jobtitel: Leerkracht

Bedrijf/Instituut: SMI-Aalst, www.smi-aalst.be

Sector: Secundair onderwijs

 

CV:

1979 – 1983 / Licentiaat in de Wiskunde / Universiteit Gent

1983 – 1986 / Leerkracht / VTI Dendermonde

1986 – 1989 / Leerkracht / Sint-Maarteninstituut Aalst

1989 – 1994 / Lector / KAHO Sint-Lieven, Opleiding Industrieel Ingenieur

1987 – 1999 / Leerkracht informatica / VTH Aalst (avondschool)

1994 – 1999 / Halftijds leerkracht, halftijds lector / Sint-Maarteninstituut Aalst, KAHO Sint-Lieven

1999 – nu / Leerkracht secundair onderwijs / Sint-Maarteninstituut Aalst

1. Huidige functie

Scholengroep Sint-MaartenIk ben fulltime leerkracht wiskunde in het secundair onderwijs.

Daarnaast ben ik ook medeauteur van de boekenreeks ‘Van Basis tot Limiet’, studieboeken wiskunde voor het secundair onderwijs.Van basis tot limiet

Tot slot ben ik lid van de stuurgroep Wiskunde Oost-Vlaanderen en van T3-education Belgium. De stuurgroep Wiskunde Oost-Vlaanderen bestaat uit een groep leerkrachten wiskunde (representatief samengesteld uit de eerste, tweede en derde graad, uit zowel het ASO, TSO als BSO zijn) die samen met de vakbegeleiding kijken welke bijscholingen eventueel interessant en/of noodzakelijk zijn. De stuurgroep T3-Vlaanderen is een groep wiskundigen rond Texas Instruments die de nieuwe toepassingen en technologieën op een educatieve manier proberen te integreren op het werkveld.

Wat me vooral aantrekt in mijn job, is het werken met jongvolwassenen en de afwisseling in taken.

Om als leerkracht aan de slag te gaan, zijn, naast de vakinhouden (kennis van het vak wiskunde), vooral sociale vaardigheden enorm belangrijk. Je moet kunnen omgaan met mensen: als leerkracht kom je immers continu in contact met leerlingen, collega’s en ouders.

2. Loopbaan

Sinds ik ben afgestudeerd in 1983, heb ik altijd als leerkracht gewerkt. Ik was voordien actief in de jongerenwerking als animator, waar ik de smaak te pakken heb gekregen om met jongeren te werken. Ik heb gedurende mijn carrière op verschillende niveaus les gegeven, waardoor er veel afwisseling was in mijn job. Zo heb ik in het TSO, ASO, avondonderwijs en hoger onderwijs les gegeven. Ik heb steeds wiskunde gegeven, soms aangevuld met een uurtje informatica.

3. Arbeidsmarkt

Toen ik afstudeerde, was het niet evident om een job in het onderwijs te vinden. Toch heb ik steeds werk gehad. Tegenwoordig is er een groot lerarentekort, vooral wiskundeleraren zijn erg gewenst, wat dus een groot voordeel is voor mensen die nu voor wiskunde kiezen.

Wiskundigen komen ook vaak in de IT-sector terecht, zo ben ik zelf ooit gecontacteerd door een firma om op hun IT-afdeling te komen werken.

4. Studiekeuze

Ik heb voor de opleiding Wiskunde gekozen uit liefde voor het vak. Ik zou onmiddellijk dezelfde keuze maken, en raad deze studiekeuze ook aan toekomstige studenten aan.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me vooral vakinhoudelijk gevormd. Daarnaast heb ik ook logisch leren redeneren, een vaardigheid die ik nu nog steeds benut.

Na het behalen van mijn Licentiaat Wiskunde heb ik nog verschillende cursussen Informatica gevolgd ter aanvulling.

De leukste herinnering aan mijn studententijd is de sfeer die onder de studenten heerste.

6. Tips voor toekomstige studenten

Zonder motivatie kom je er niet!

Regelmatig werken is bij deze soort studies echt nodig.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Kies in de eerste plaats een job die je graag doet.

Pieter Vandecasteele - Business Analyst

Wiskunde - Vandecasteele Pieter

Naam: Pieter Vandecasteele

Opleiding: Licentiaat in de Wiskunde en Doctoraat in de Wiskunde

Afgestudeerd in: 2000, Doctoraat behaald in 2004

Jobtitel: Business Analyst Sales & Operations Planning

Bedrijf: CNH Industrial, www.cnhindustrial.com

Sector: Agricultural Equipment

 

CV:

1996 - 2000 / Licentiaat in de Wiskunde / Universiteit Gent

2000 - 2004 / Doctoraat in de Wiskunde / Universiteit Gent

2005 - 2011 / Senior EUC Analyst / KBS Asset management

2011 - 2012 / Head End User Computing / KBS Asset management

2012 – nu / Business Analyst Sales & Operations Planning / CNH Industrial

1. Huidige functie

Ik werk voor CNH Industrial, een bedrijf dat werkmachines (zoals tractoren, brandweerwagens, graafmachines, vrachtwagens,… ) ontwerpt, produceert en verkoopt.

Als Business Analyst Sales & Operations Planning (S&OP) ben ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van applicaties en algoritmes ter ondersteuning van het S&OP proces. Dit is een bedrijfsproces dat de verwachte vraag naar eindproducten zo goed mogelijk probeert te af te stemmen op de productie.

De vele parameters en randvoorwaarden maken van S&OP een ingewikkeld proces. Mijn dienst is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van applicaties die het ingeven van de data moet faciliteren en het menselijk rekenwerk moet minimaliseren. Daarnaast worden algoritmes voorzien om voorspellingen op hogere niveaus van de producthiërarchie zinvol om te zetten naar individuele types.

Ik heb de volgende kerntaken:

 • Opstellen van vereisten voor de IT afdeling, waarmee we nauw samenwerken
 • Valideren van nieuw opgeleverde stukken
 • Opstellen van vereisten voor mijn eigen team
 • Opvolgen van m’n team
 • Ontwikkelen van disaggregatie-algoritmes
 • Statistische voorspellingen opstellen

Wat me vooral aanspreekt in mijn job is het vertalen van wiskundige algoritmes naar werkbare applicaties.

Om deze functie uit te oefenen is vooral analytisch denkvermogen en IT-kennis erg belangrijk. Mijn opleiding was hiervoor een goede basis, maar on-the-job bijleren blijft noodzakelijk voor elke job.

2. Loopbaan

Uit interesse en passie voor wiskunde, ben ik na het behalen van mijn Masteropleiding gestart met een doctoraat aan de Universiteit Gent. Na het behalen van mijn doctoraat in 2004, heb ik een spontane sollicitatie ingezonden bij KBC Asset Management in Brussel. Ik kreeg onmiddellijk een job aangeboden, en heb daar uiteindelijk 7 jaar gewerkt. Ik deed deze job heel graag, maar het pendelen naar Brussel werd me te veel. Sinds 2012 werk ik bij CNH Industrial, als hoofd van een team van 3 mensen.

3. Arbeidsmarkt

Op de arbeidsmarkt is er veel vraag naar mensen die een Master Wiskunde behaald hebben, maar minder vraag naar Doctorandi in de Wiskunde.

4. Studiekeuze

Ik heb voor deze studie gekozen uit passie voor wiskunde. Ik zou deze keuze zonder twijfel opnieuw maken. Met betrekking tot mijn doctoraat had ik misschien beter bijkomend een Master in de Informatica behaald in plaats van te doctoreren, dat is relevanter op de arbeidsmarkt.

5. Opleiding

Mijn studies hebben me vooral algemene kennis en een wiskundige, analytische manier van denken bijgebracht. Het heeft me getoond dat wiskundige theorieën verbluffend mooi kunnen zijn.

6. Tips voor toekomstige studenten

Ik vermoed dat mensen die aan een opleiding wiskunde beginnen (meer dan andere richtingen) daar ook bewust en uit overtuiging voor kiezen. Onderschat de richting niet. Ben je niet gepassioneerd, begin er dan niet aan.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Zorg ervoor dat je, naast je wiskundige capaciteiten, ook op IT vlak je mannetje kan staan. Mijn ervaring leert me dat bedrijven meestal op zoek zijn naar wiskundige profielen die daarnaast ook nog vlot overweg kunnen met één of meerdere programmeertalen (Java, C#), softwarepakketten als Office (kennis van VBA is héél relevant), databases, query languages zoals SQL, enzovoort.

Sectoren waarvan ik uit eigen ervaring weet dat je er met een diploma wiskunde terecht kunt, zijn Banken en Verzekeringen, Logistiek, Supply Chain Management en elke IT vacature (mits voldoende IT kennis).

Reinhilde Schoonjans - Scientific Officer EFSA

BCBT - Schoonjans Reinhilde

Naam: Reinhilde Schoonjans

Opleiding: Licentiaat in de Biotechnologie, Doctoraat in de Biotechnologie, Europees Octrooi gemachtigde

Afgestudeerd in: 1994, Doctoraat behaald in 1999, Kwalificatie Octrooigemachtigde behaald in 2005

Jobtitel: Scientific Officer

Bedrijf: European Food Safety Authority (EFSA), http://www.efsa.europa.eu/

Sector: Risk assessment for the European food and feed chain

 

CV:

1990 - 1994 / Licentiaat in de Biotechnologie / Universiteit Gent

1994 - 1999 / Doctoraat in de Biotechnologie / Universiteit Gent

1999 – 2000 / Postdoctoraal onderzoeker / Universiteit Gent en Academisch Ziekenhuis Maastricht

2000 - 2004 / Intellectual property liaison / CropDesign

2004 - 2005 / Intellectual property officer / Devgen

2005 – nu / Scientific Officer / EFSA

1. Huidige functie

EFSA geeft wetenschappelijk advies over de veiligheid van voedingsproducten voor mens en milieu. Als wetenschapper in EFSA werkte ik mee aan de risicobeoordeling van GM planten; GM micro-organismen; transgeen DNA in producten van dieren gevoederd met GMOs; cloning en endocrien actieve stoffen. Momenteel coördineer ik een netwerk van nationale experts om de veiligheid van nanomaterialen in voedsel en leefmilieu beter in kaart te brengen en de Europese Commissie te helpen met vernieuwde wetgeving voor nanomaterialen. Daarnaast werk ik ook aan gespecialiseerde onderwerpen binnen de milieuveiligheid: de risicobeoordeling voor beschermde diersoorten en het potentieel voor ecologische recovery van populaties. De opinies van EFSA worden gecommuniceerd naar het brede publiek, wetenschapscommunicatie is dus ook een belangrijk deel van mijn functie.

Werken op Europees niveau in co-operatie met alle lidstaten is fascinerend. De brede interesse van het publiek in EFSA’s werk (soms grote media aandacht, soms politieke en controversiële onderwerpen), de grote variatie in de taken en de multidisciplinaire aanpak maken mijn functie boeiend en blijven voor de nodige uitdagingen zorgen.

Mijn opleiding heeft me zeer goed voorbereid op een functie als risicobeoordelaar waar vooral een goed wetenschappelijk denkvermogen voor nodig is. Kritisch onderzoeken, onpartijdige en pragmatische oplossingen zoeken, afwegen van (soms tegenstrijdige) informatie behoren tot de dagelijkse taken. Goed communiceren en wetenschappelijk rapporteren/publiceren zijn essentiële vaardigheden.

2. Loopbaan

Na het behalen van mijn Masterdiploma in de Biotechnologie, startte mijn loopbaan met een doctoraatsonderzoek naar bispecifieke antilichamen voor immunotherapie tegen kanker. Dit onderzoek heb ik verder gezet in het buitenland als postdoctoraal onderzoeker voor een Europees onderzoeksproject.

Na deze academisch onderzoeksfase, koos ik voor jobs in spin-off bedrijven waar ik meewerkte aan de bescherming van belangrijke onderzoeksresultaten via octrooien en business development.

Sinds 2005 werk ik voor EFSA als risico beoordelaar, eerst in de GMO Unit en nadien in de Scientific Committee Unit.

3. Arbeidsmarkt

Na mijn academisch onderzoek, waren er op de arbeidsmarkt geen posities die heel nauw aansloten bij mijn wetenschappelijke specialisatie. Echter, een brede waaier van mogelijkheden lag open voor wetenschappers in de medische of agrarische biotechnologische sector. Ik ben op een paar toevalligheden afgegaan en uiteindelijk heel tevreden met de mogelijkheden die op de arbeidsmarkt open kwamen.

Biotechnologen worden op de arbeidsmarkt vooral gewaardeerd voor hun grondige wetenschappelijke aanpak, het snel kunnen analyseren van grote informatiepakketten en het correct rapporteren van resultaten.

4. Studiekeuze

Biotechnologie bracht me de kennis over hoe een levend wezen in elkaar zit en kan functioneren. De mogelijkheden van dit vak breiden zich nog steeds verder uit. Er is nog veel kennis te ontdekken en te implementeren. Ik kan deze studiekeuze van harte aanbevelen en zou ze zelf zeker opnieuw maken.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft beantwoord aan mijn diepe interesse voor de mechanismes van het leven. Ik benut nu nog steeds mijn kennis van moleculaire biologie, genetica, biochemie, (an)organische chemie, milieukunde, ecologie, cellulaire biologie en immunologie die ik vanuit mijn studies kon beginnen opbouwen.

Een Masterdiploma was volgens mij niet genoeg is om door te stoten tot hogere kader functies. Mede daarom heb ik gekozen voor een doctoraatsstudie.

De leukste herinnering aan mijn studieloopbaan was mijn doctoraatsverdediging: op dat moment ben jij echt de topspecialist over dat kleine stukje onderzoek dat je zelf hebt verricht.

6. Tips voor toekomstige studenten

Volg je hart bij het maken van je studiekeuze.

Na het behalen van je diploma: Stel je open voor meerdere mogelijkheden op de arbeidsmarkt en bereid je altijd goed voor op sollicitaties.

Sarah Van Laere - Retail Intelligence Manager

Wiskunde - Van Laere SarahNaam: Sarah Van Laere

Opleiding: Licentiaat Wiskunde (optie Mathematische Fysica en Sterrenkunde) en Master in Marketing Analysis

Afgestudeerd in: 2003 en 2004

Jobtitel: Retail Intelligence Manager

Bedrijf: Eni Gas & Power, http://www.eni.com/nl_BE/home.html

Sector: Utilities (energy)

CV:

1998 – 2003 / Licentiaat Wiskunde / Universiteit Gent

2003 – 2004 / Master in Marketing Analysis / Universiteit Gent

2004 - 2006 / Business analyst, Consultant / SolidPartners

2006 - 2007 / Analytical & modelling assistant / Fortis Lease

2007 - 2009/ Customer insight expert / Eni Gas & Power (Vroeger: Nuon Belgium)

2009 - 2012 / Customer intelligence manager / Eni Gas & Power (Vroeger: Nuon Belgium)

2012 – nu / Retail intelligence manager / Eni Gas & Power

1. Huidige functie

Eni Gas & Power is een energiebedrijf gericht op het vinden, produceren, transporteren, transformeren en de marketing van olie en gas. Sinds 2011 is Eni actief op de Belgische Retail Markt voor het leveren van aardgas en elektriciteit aan zowel residentiële als klein-professionele klanten.

Mijn team is verantwoordelijk voor het geven van inzichten in het klantengedrag, de commerciële campagnes en de interne klantprocessen van Eni op basis van wiskundige analyses. Wij geven hierover advies aan verschillende departementen ter ondersteuning van belangrijke strategische beslissingen.

 

 • Inzichten in klantgedrag: Wie zijn onze beste klanten? Welke van deze goede klanten gaat ons de komende maanden verlaten? Hiervoor bouwen we voorspellingsmodellen die gebaseerd zijn op wiskundige algoritmes, zoals “Zijn er correlaties tussen de levensduur van de klant en de kosten die hij maakt?”.
 • Inzichten in onze commerciële campagnes: Regelmatig worden er (reclame)campagnes gevoerd om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat onze klanten niet naar concurrent zouden gaan. Het is onze taak om vooraf de meest optimale doelgroep te bepalen en nadien te evalueren of deze campagnes iets opgebracht hebben.
 • Inzichten in interne klantprocessen: Elk jaar worden talrijke initiatieven genomen om onze interne processen te verbeteren. Hiervoor maken wij voor – en na-analyses en vergelijken we of statistisch significante verbeteringen teweeg gebracht zijn.

Daarnaast doen we ook aan marktonderzoek: we bevragen de Belgische markt over hun noden en behoeften op vlak van services en producten, we volgen marktevoluties op en bekijken of deze evoluties statistisch relevant zijn of niet.

Het allerleukste aan mijn job is dat wij, met de inzichten die we bovenhalen, mee de toekomst van het bedrijf bepalen. We tonen aan dat je met een beperkt budget toch veel kan doen als je op een slimme manier werkt.

Om mijn functie uit te voeren, heb je vooral een passie voor cijfers en wiskundige algoritmes nodig. Je moet gemotiveerd zijn om op zoek te gaan naar het ‘waarom’ van de dingen en mee te helpen bouwen aan oplossingen. Daarnaast heb je ook overtuigingskracht nodig om o.a. andere mensen te leren hoe ze cijfers op een juiste manier moeten interpreteren, en moet je wiskundige resultaten naar business logica kunnen vertalen.

Mijn wiskundige opleiding was hier zeker een goede basis voor, ik ontwikkelde de nodige vaardigheden om met cijfers en data om te gaan en deze objectief te interpreteren.

2. Loopbaan

Na mijn wiskundige opleiding wist ik dat ik niet in het onderwijs wou staan maar in het bedrijfsleven aan de slag wou gaan. Ik kende toen de mogelijkheden niet echt en wou nog een extra jaar studeren om meer feeling met de bedrijfswereld te krijgen. De Master in Marketing Analysis was de ideale manier om samen te werken met echte bedrijven in een academische setting.

Ik had verschillende jobaanbiedingen nog voor ik afgestudeerd was. Er was veel interesse in mijn profiel, zowel door consultancy bedrijven als door bedrijven in de banksector.

Ik heb de eerste 2 jaren van mijn loopbaan als consultant gewerkt bij een bedrijf dat gespecialiseerd was in IT management. Dit heeft me enorm veel bijgebracht over database management (ETL, data manipulatie, DWH,...). Nadien wou ik meer analysewerk gaan doen en ben ik gestart als Analytical & Modelling assistent voor de credit risk afdeling van Fortis Lease. Mijn job bestond toen vooral uit het ontwikkelen van statistische modellen voor de Basel2 reglementering.

Sinds 2007 werk ik voor mijn huidig bedrijf, Eni Gas & Power (wat vroeger Nuon heette). Ik ben gestart als customer insight expert, heb ondertussen mijn eigen team uitgebouwd, en sinds 2012 maak ik deel uit van het managementteam van onze Retail-afdeling.

3. Arbeidsmarkt

Volgens mij is er een groeiende vraag naar analisten op de arbeidsmarkt, wat in de toekomst zelfs nog zal toenemen. Bedrijven beschikken tegenwoordig over meer en meer data, en ze weten zelf niet meer wat te doen met al deze gegevens. Er zijn dus mensen nodig die deze data kunnen analyseren en de meest relevante bedrijfsinformatie kunnen bovenhalen.

4. Studiekeuze

Al sinds de lagere school was rekenen mijn sterkste vak waardoor ik uiteindelijk in het secundair onderwijs de richting 8uur wiskunde ben gaan volgen. In mijn laatste 2 jaren had ik een uitstekende leerkracht wiskunde die haar passie heeft weten over te brengen naar mij. Daardoor heb ik voor de opleiding Wiskunde aan de universiteit gekozen.

Ik heb zeker geen spijt van mijn studiekeuze. Het heeft me bevestigd dat ik iemand ben die graag beslissingen neemt op basis van feiten en objectieve gegevens, en dat ik heel moeilijk overweg kan met subjectieve beoordelingen. Ik vind het nog steeds fascinerend om te leren hoe dagdagelijkse dingen wiskundig in elkaar zitten, wiskunde zit uiteindelijk in alles rondom ons.

Ik raad toekomstige studenten zeker aan om voor de opleiding Wiskunde te kiezen. Deze studierichting geeft je een uitstekende basis om alle kanten mee uit te gaan. Als wiskundige kan je aan de slag in verschillende departementen binnen een bedrijf en ook in verschillende sectoren zoals banking, retail, telecommunicatie, energie, …

5. Opleiding

Door de opleiding wiskunde leer je bepaalde technische vaardigheden zoals analytisch en probleemoplossend denken, het oplossen van complexe vragen door het probleem uiteen te trekken in meerdere bijvragen, en relevante conclusies uit cijfers en gegevens kunnen halen. Daarnaast leer je ook om zelfstandig aan de slag te gaan en echt te werken om bepaalde resultaten te behalen, iets wat zeker nodig is in het bedrijfsleven.

Het meest opmerkelijke moment uit mijn studieloopbaan was voor mij het schrijven van mijn thesis. Die ging over hartritmestoornissen,  waardoor ik heb beseft dat we met wiskunde veel problemen van gelijk welke aard (medische, financiële vraagstukken,…) kunnen analyseren en mee kunnen werken aan oplossingen.

6. Tips voor toekomstige studenten

Door Wiskunde te kiezen kan je elke kant op in het bedrijfsleven, in verschillende sectoren (telecommunicatie, banking, energie, media,…) en elke afdeling (marketing, klantendienst, financiën,…). Het bedrijfsleven heeft wiskundigen/analisten nodig!

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Jullie mogen altijd bij mij komen solliciteren!

 

Shuvash Bhattarai - Plant Research Scientist

Nematology - Bhattarai ShuvashName: Shuvash Bhattarai

Study: Master in Nematology

Graduated in: 2003

Job title: Plant Research Scientist

Company: Chemtura Europe Ltd, www.chemtura.com

Sector: Agrochemical

1. Current position

As a Plant Research Scientist, I conduct research on insects, pests and pathogens, including nematodes. I’m responsible for providing professional scientific support and advice in the area of fungicide, insecticide, Nematicide and acaricide product development programmes, primarily within the EAME region but also globally for some activities.

What attracts me in my job is the wide range of responsibilities and the chance to explore my knowledge to the wider scientific, regulatory and business community across the world. The absolute best thing about my job is getting the opportunity to contribute to feeding the growing population of the world by giving a sustainable solution of pest and pathogens control in order to maximize the crop yield.

To practice this job, it is important to be innovative, confident, independent, and be a good decision maker. Further, you need to have good presentation skills and, naturally, research skills on the wider range of pests and pathogens as well.

2. Career

My career started after completing my PhD. Before, there were very few opportunities in a very competitive environment. Currently, my career is on right track and there is still a lot to learn and achieve.

3. Labour market

There is a high demand for people with a Nematology-degree. Employers especially appreciate our research skills, innovative thinking, good decision making capability and confidence.

4. Choosing Nematology

I choose to study Nematology because of my interest in nematodes at that stage. I knew that nematodes are very important in agriculture but there are only a few experts on Nematology.

I recommend this program to future students, there is still a lack of technical people in this field.

5. Study

My education helped to develop my research skills, build my confidence and a more logical way of thinking.

The best memory from my time as a Nematology-student is meeting with international students and getting to know their culture and different ways of living. I had never seen it before anywhere else.

6. Helping future students

Nematology is a nice course, with a lot of opportunities. Work hard, discuss with tutors and friends if something isn’t clear, be more practical and always focus on what you are doing. There are still a lot of opportunities to well-trained Nematologists.

With regard to job opportunities: Building a network within the scientific community will help you to find a job.

Stijn Claeys - Senior adviseur / Projectleider / Onderzoeker

Geologie - Claeys StijnNaam: Stijn Claeys

Opleiding: Bachelor in de industriële chemie, Master in de Geologie

Afgestudeerd in: 1993, 1995

Jobtitel: Senior adviseur / Projectleider / Onderzoeker / Praktijkassistent Geology

Bedrijf/Instituut: Antea-group / Waterbouwkundig Laboratorium/ Universiteit Hasselt

Sector: Hydrografie, Baggerwerken, Sedimentology

CV:

1989 – 1992 / Bachelor (Gegradueerde) in de industriële chemie / Rega-instituut

1993 – 1995 / Master in de Geologie / Universiteit Gent

1998 - 2001 / Projectleider/ DEC Dredging International

2002 - 2004 / General & Business development manager / Medida

2003 - 2004 / Operational manager / Gems International

2003 - 2008 / Projectleider / Gems International

2004 - 2012 / Metocean Manager / Gems International

2007 - 2012 / Onderzoeker en projectleider via Gems International / Waterbouwkundig labo

2002 – nu / Praktijkassistent / Universiteit Hasselt

2007 – nu / Doctoraat / KUL

2013 – nu / Senior adviseur / Antea group, Waterbouwkundig laboratorium

1. Huidige functie

Bij Antea en het Waterbouwkundig laboratorium (WL) werk ik als onderzoeker en zorg ik voor de begeleiding en uitvoering van sediment-gerelateerde werken/onderzoek (zoals baggerwerken, spill-monitoring, overstromingsproblematiek, Sigma-plan, milieu ‘Building With Nature’, navigatie in waterlopen en aanslibbingproblematiek).

Als praktijkassistent aan de Universiteit Hasselt ben ik verantwoordelijk voor de praktijklessen ‘Algemene Geologie’ en ‘Theorie (bodemkunde en plaatbepaling)’.

Tot slot ben ik ook aan het doctoreren aan de KULeuven.

Het leukste aan mijn job vind ik de combinatie van alles: onderzoek en bijleren bij Antea en WL, lesgeven en in contact komen met studenten aan de Universiteit Hasselt.

Om mijn functie uit te oefenen, is het belangrijk om innovatief en stressbestendig te zijn, sterk te zijn in projectleiderschap (financieel, personeel, uitvoerend), een goed ruimtelijk inzicht te hebben en kennis van dataverwerking en hardware assimilatie te bezitten.

Mijn opleiding Geologie was hier zeker een goede basis voor.

2. Loopbaan

Toen ik afstudeerde in 1998, was er weinig werk voor geologen. Door het opkomen van algemene milieu-bedrijven en milieugerichte staatsinstellingen is er heel veel werk ter beschikking gekomen.

Mijn loopbaan bestaat dan ook uit een heel aantal verschillende functies:

 • Controle bierbrouwen: laborant
 • Milieu-boringen: zelfstandige uitvoerder/handlanger
 • Natuursteenbedrijf (dakbedekking): directeur
 • Steengroeve Blauwe steen (Ierland): uitbater
 • Slibbehandelingen baggerwerken, saneringen: projectleider
 • Surveybedrijf: algemeen directeur, Operational Manager, Metocean manager
 • Consultancy: Senior Adviseur
 • Praktijkassistent

3. Arbeidsmarkt

Er is heel veel vraag naar geologen op de arbeidsmarkt. We worden vooral geapprecieerd voor ons ‘anders denken, vanuit een andere wereld’.

4. Studiekeuze

Ik heb voor Geologie gekozen omdat ik gefascineerd ben door de Aarde en er veel buitenwerk aan te pas komt in deze studie.

Ik ben nog steeds tevreden met mijn studiekeuze en raad deze studie zeker aan.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me vooral een andere manier van denken bijgebracht, gezorgd dat ik met beide voeten op de grond sta en me een gevoel met de werkelijkheid gegeven. Ik benut nu nog steeds de kennis over sediment en hydrologie die ik tijdens mijn studies aangeleerd heb gekregen.

Wat me het meeste bijblijft uit mijn studententijd zijn de studentenclub en mijn medestudenten.

6. Tips voor toekomstige studenten

Het is heel belangrijk om je studie Geologie te combineren met elektronica en toegepaste software en programmeren. Volg de nieuwe trends zoals GIS, 3D simulaties, sensoren,…

Tim De Kock - Assistent

Geologie - De Kock Tim

Naam: Tim De Kock

Opleiding: Master in de Geologie

Afgestudeerd in: 2009

Jobtitel: Assistent

Bedrijf/Instituut: Universiteit Gent, www.sgig.ugent.be

Sector: Onderzoek en Hoger onderwijs

 

CV:

2004 – 2009 / Master in de Geologie / Universiteit Gent

2010 – nu / Doctoraat cultureel erfgoed Noord-West België / Universiteit Gent

1. Huidige functie

Naast fundamenteel onderzoek rond de kwaliteit en verwering van natuursteen, is onze groep met onze kennis ook beschikbaar voor de professionele markt die vaak beroep doet op onze expertise. Typische voorbeelden zijn de identificatie van historische natuursteensoorten in cultureel erfgoed, maar ook schade-onderzoek aan natuursteen in cultureel erfgoed of kwaliteitsonderzoek van nieuwe steensoorten. Verder verzorg ik samen met mijn collega’s een deel van het onderwijs in de wetenschapsopleidingen aan de Universiteit Gent. Ikzelf sta in voor practica en excursiebegeleiding en kom zo in contact met de studenten geologie, biologie en chemie.

Het leukste aan mijn job is de vrijheid in onderzoek, om tijd te kunnen besteden aan de problemen of opvallende resultaten die je tegenkomt. Vooral als deze op termijn bijdragen aan praktische uitvoering bij bijvoorbeeld restauratiewerken, natuursteenexploitatie of –invoer.

Ik ga het veld op met geologen, biologen en chemici in opleiding, en het is best leuk om de verschillende interesses van de groepen te zien. In de opleiding geologie zie ik de studenten minstens gedurende 3, maar vaak de volle 5 jaar van hun opleiding. Het geeft veel voldoening om de studenten in hun kennis, maar ook als persoon te zien evolueren gedurende deze 5 jaar.

Als onderzoeker heb je toch wat positivisme nodig om door te zetten, vooral als je onderzoek vaak afwisselt met onderwijsactiviteiten en dus tijdelijk ‘on-hold’ staat. Hetzelfde geldt voor onderwijsactiviteiten, zonder positivisme breng je minder over op de studenten.

Mijn opleiding was zeker een goede basis voor mijn functie als assistent. Ze laat mij zelfs toe om de practica die zelf mijn opleiding hebben verzorgd, nog te verbeteren.

2. Loopbaan

Na het maken van mijn thesis heb ik in overleg met mijn promotor beslist dat ik nog verder in het onderzoek wou blijven en dus een onderzoekbeurs zou aanvragen. Uiteindelijk is dat een assistentenmandaat geworden. In de maanden voor het ingaan van mijn mandaat was ik vrijwillig medewerker en heb ik tijdelijke contracten gekregen voor onderzoeksprojecten binnen mijn onderzoeksgroep.

Mijn assistentenmandaat is gekoppeld aan een doctoraatsopleiding. Dit heeft me de mogelijkheid gegeven om me bij te scholen in algemene vaardigheden. Het geeft me ook de tijd om mijn kennis verder te vergroten en nieuwe onderzoekstechnieken te leren kennen. Daarnaast heb ik veel internationale ervaring kunnen opdoen door studieverblijven, internationale congressen, internationaal veldwerk of het ontvangen van buitenlandse onderzoekers. Ik kom tevens veel in contact met de industrie in mijn onderzoeksgebied. De vele practica en excursies die ik als assistent begeleid, hebben me veel ervaring gegeven in het verbeteren van onderwijstechnieken. Ondanks het feit dat ik dus maar één functie heb beoefend, is deze toch vrij divers.

3. Arbeidsmarkt

De arbeidsmarktmogelijkheden voor mensen met een universitair diploma zijn gewoon ruim, en dat is niet anders voor een diploma geologie. Ik ken niemand die geen werk vindt en de sectoren waarin iedereen werkt zijn heel divers.

Geologen worden vooral geapprecieerd om het grote pakket aan basiswetenschappen dat we meedragen, samen met het vermogen om ruimtelijk en analytisch te denken. Elke situatie in geologie is uniek en dus moet een geoloog gebruik maken van zijn ruime basiskennis, maar tevens moet hij out-of-the-box kunnen denken en liefst nog in vier dimensies; ruimte en tijd. Vooral dat laatste is een sterk punt. Daarnaast is er natuurlijk de kennis die eigen is aan de opleiding: het begrijpen van geologische systemen voor processen als vulkanisme, aardbevingen, oliewinning, alternatieve energieproductie etc. en de kennis over alle geologische materialen, van bodems tot meteorieten.

4. Studiekeuze

Ik heb voor de opleiding Geologie gekozen vanwege de diversiteit en de mogelijkheid om zowel labo- als veldwerk te doen. Geologie is een studie die me lag als persoon, het heeft me geen moeite gekost en ik ben nog steeds geboeid door mijn werk.

Gezien de diversiteit is geologie aan te raden aan een hele groep mensen: mensen die graag veldwerk doen, mensen die graag computermodellen opmaken of bestuderen en echte labo-onderzoekers; mensen die gefascineerd zijn door vulkanologie, seismologie, paleontologie, sedimentologie, petrologie, …

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me vooral gevormd op vlak van kennis en probleemoplossend denken.

Ik ben bezig aan een doctoraat, omdat het onderwerp mij interesseert en de mogelijkheid geeft om mijn kennis uit te diepen en praktische ervaring op te doen. Daarnaast krijg je veel mogelijkheden om een netwerk op te bouwen en internationaal te werken. Ik volg ook een 3-jarige opleiding in avondschool, omdat die raakvlakken vertoont met mijn onderwerp, maar waarin toch veel zaken aan bod komen waar ik in mijn opleiding niet mee in contact gekomen ben, zoals boekhouden en recht.

Wat me het meeste bijblijft uit mijn studieloopbaan, zijn vast en zeker de excursies. De kennis die je kan opdoen op het veld is enorm. En het is natuurlijk aangenamer op een mooie locatie dan op de lesbanken.

6. Tips voor toekomstige studenten

Je bent best geboeid door wetenschappen in het algemeen. Bekijk de verschillende lespakketten vanaf het 2e jaar heel nauwkeurig en je zal zien hoe divers de opleiding is. In de masteropleiding ga je zelf beslissen welke richting je uit wil.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: De sectoren waarin een geoloog terecht komt, zijn echt heel uitgebreid. Het hangt af van je eigen interesse!

Timothy Nuttens - Assistent

Geografie - Nuttens Timothy

 

Naam: Timothy Nuttens

Opleiding: Master in de Geomatica en Landmeetkunde

Afgestudeerd in: 2007

Jobtitel: Assistent (vanaf 01/01/2014 wetenschappelijk medewerker op de vakgroep Geografie)

Bedrijf/Instituut: Universiteit Gent – Vakgroep Geografie

Sector: Hoger onderwijs, Onderzoek

 

CV:

2003 – 2007 / Master in de Geomatica en Landmeetkunde / Universiteit Gent

2007 - 2007 / Surveyor, Landmeter / Teccon bvba (studiebureau)

2008 – 2013 / Assistant, Doctoraat (AAP) / Universiteit Gent

2014 – nu / Wetenschappelijk medewerker / Universiteit Gent

1. Huidige functie

Ik werk als assistent op de vakgroep Geografie van de Universiteit Gent. Ongeveer de helft van mijn opdracht bestaat uit onderwijs aan studenten Geomatica en Landmeetkunde. Dit omvat practica en theorielessen geven, oefeningen uitleggen, examineren, enzovoort. De andere helft omvat onderzoek uitvoeren in de landmeetkunde. Ik onderzoek het gebruik van laserscanning voor deformatiemetingen van tunnels. Daarnaast zetel ik ook nog in raden en commissies als vertegenwoordiger van het AAP (Academisch Assisterend Personeel).

Deze afwisseling tussen onderzoek (individueel werk) en onderwijs (contact met studenten) spreekt me erg aan. Een ander leuk aspect aan mijn functie is dat ik elke dag bijleer en die kennis ook kan overdragen naar de studenten toe (inclusief mijn eigen onderzoek integreren in de lessen).

Om als onderzoeker aan de slag te gaan, is het belangrijk om zelfstandig en gefocust te kunnen werken, je te kunnen verdiepen in een bepaald onderwerp en de resultaten en ideeën ervan ook te kunnen beschrijven en uitleggen, zowel in Engelstalige papers als in meer toegankelijke Nederlandstalige teksten voor infodagen. Voor onderwijs is vooral concepten kunnen uitleggen en studenten kunnen bijstaan bij praktische problemen belangrijk.

Mijn opleiding was hiervoor een goede basis.

2. Loopbaan

Er waren zeker voldoende keuzemogelijkheden als geograaf/landmeter op de arbeidsmarkt, gaande van werken als landmeter bij kleine of grote studiebureaus, je vestigen als zelfstandig landmeter, in een GIS-bedrijf (Geo-ICT sector) gaan werken, in het buitenland bij baggerbedrijven aan de slag gaan, enzovoort. Ook het middelbaar of hoger onderwijs is een optie.

Toen ik afgestudeerde, heb ik eerst gesolliciteerd bij een privéfirma/studiebureau. Ik werd onmiddellijk aangenomen en heb er een paar maanden gewerkt als landmeter. Toen dan ook de AAP-vacature (assistent) vrijkwam op de vakgroep Geografie, ben ik daarvoor gegaan. Van 2008 tot 2013 heb ik er als assistent gewerkt. Vanaf 2014 werk ik op dezelfde vakgroep als wetenschappelijk medewerker.

3. Arbeidsmarkt

Er is zeer veel vraag naar landmeters op de arbeidsmarkt. In het vakgebied van de landmeetkunde zelf (landmeter is naar mijn weten nog steeds een knelpuntberoep) is er voldoende vraag naar Masters Landmeetkunde. Daarnaast is er ook de steeds groeiende vraag naar Geo_ICT opgeleiden, waar de opleiding Geomatica en Landmeetkunde de ideale studiekeuze voor is. Ook leerkrachten aardrijkskunde worden gezocht.

Geografen en landmeters worden vooral geapprecieerd voor hun zeer ruime studie (basiskennis van bredere geografie, recht, wiskunde en wetenschappen), maar ook voldoende diepgaande kennis in de vakgebieden Geomatica en Landmeetkunde, waarbij er dankzij de keuzevakken gerichte specialisaties mogelijk zijn (Geo-ICT, Landmeetkunde, Hydrografie...). Ook de stages die geïntegreerd zijn in de opleiding, zijn een belangrijke meerwaarde.

4. Studiekeuze

Ik heb voor Geografie/Landmeetkunde gekozen omdat deze studie een combinatie is tussen wiskunde, buiten werken en een aantal aspecten van architectuur (zoals plannen tekenen).

Ik zou nog steeds dezelfde studiekeuze maken en raad dit ook aan toekomstige studenten aan. Het is een studierichting die een combinatie van heel veel aspecten aanbiedt (wiskunde, recht, basiswetenschappen, bredere geografie...) en die tijdens de opleiding nog de mogelijkheid biedt de eigen interesses verder te ontdekken (toch meer de pure geografie, of meer de eigenlijke landmeetkunde, hydrografie, Geo-ICT) en zich te gaan specialiseren in die bepaalde richting. Daardoor hoeft de student eigenlijk nog niet bij het begin van het eerste jaar zeker te weten wat hij later wil doen als job of welke richting hij/zij uit wil.

5. Opleiding

Dankzij de opleiding ben ik socialer geworden (het is een kleine richting waar iedereen elkaar kent), en heb ik geleerd om probleemoplossend te denken en kennis te verzamelen, analyseren en communiceren.

Wat me het meeste bijblijft uit mijn studententijd is de groepssfeer in onze opleiding: we komen nog steeds een paar keer per jaar samen met de meeste studenten uit onze opleiding.

6. Tips voor toekomstige studenten

Contacteer studenten die nu met de opleiding bezig zijn, doe mee met cursuscruisen en wees je ervan bewust dat deze opleiding iemand een heel brede waaier aan jobmogelijkheden biedt, zonder dat bij de aanvang van de studies al moet worden gekozen.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Focus niet te veel op publieke vacatures, ik heb de indruk dat vacatures voor landmeters en Geo-ICT dikwijls niet via de grote kanalen verspreid worden. Zoek gericht op websites van vakverenigingen of bedrijven zelf, dit biedt een beter beeld.

Virág Venekey - Professor

Nematology - Venekey Virag

 

Name: Virág Venekey

Study: Master in Nematology, PhD in Oceanography

Graduated in: 2007

Job title: Professor

Company/Institute: Federal University of Pará, Brazil, www.ufpa.br

Sector: Institute of Biological Sciences

 

1. Current position

My work as a professor includes teaching and doing research.

I teach to graduate and post-graduate students. My graduation classes are for the Biology and Oceanography students and I have been teaching them about General Ecology (with application in aquatic ecosystems), Scientific Methodology and Benthology. As for the post-graduation classes, they are for the Master- and PhD-students of the Post-graduation in Aquatic Ecology and Fisheries Resources and include themes as Scientific Methodology, Marine Ecology and Benthology.

The other part of my job is to carry on research about ecology and taxonomy of meiobenthos with an emphasis on nematodes from different parts of Amazonian estuaries, reefs and sandy beaches.

The best thing about my job is to be part of the formation of new biologists and scientific researchers. Just seeing them achieving their diploma and professional ambitions gives me great satisfaction.

To be a professor, you must be open-minded because we need to teach very different types of students (people). Mostly, there is a thin line between keeping the teaching quality high but also respecting these differences.

My education was a very good basis for this job. I had the opportunity to learn from the best professionals in my area and this helped me to prepare for my responsibilities nowadays.

2. Career

I graduated in Biological Sciences at the Federal University of Pernambuco in 2001, and came to Belgium to study Nematology. I got my Masters in Nematology at Ghent University in 2002, went back to the Federal University of Pernambuco and started a PhD in Biological Oceanography.

My PhD graduation was in 2007 and immediately after, I moved to Northern Brazil and started to work as a Post-doc researcher. In Brazil, there are huge differences between regions and the Northern region is the one with a greater need for new researchers and therefore, with more job opportunities. A few months later, a professor position opened up and I was successful in getting it.

3. Labour market

In Brazil, new universities have been created so new job opportunities are appearing for professors and researchers. However, there are also new post-graduation courses and the number of researchers with a Master and PhD degree is growing. Nevertheless, my perception is that the demand is higher than few years ago, especially in more isolated areas of Brazil (out of the main cities).

In my area it is necessary to be open-minded and to have initiative. Also, one needs to understand that as a researcher and a professo,r you will be studying forever. You need to keep up with new knowledge and try to find a way to teach it to new generations.

4. Choosing Nematology

While I was getting my Biological degree, I developed studies with the meiobenthos community and nematodes are the dominant group in that. For a Master degree, it was natural to continue my studies with a focus on nematodes so I went to Belgium.

I would definitely choose the same program again. I learned from the best nematologists and had wonderful personal experiences as well during my student time in Belgium. For those who want to work with nematodes, the Nematology course of Ghent University is the place to be!

5. Study

I finished my Nematology course more than 10 years ago. But even after all this time, after completing my PhD and after having my professor position, my student period following the Nematology course is still one of most important events of my life. Some of my most important professional connections were made due to my time in Belgium.

All the information and knowledge about nematodes I learned there, is still useful today, especially for my research. If I need to choose one, I would say the topics on nematodes morphology and taxonomy are the most important ones.

The most remarkable moment from my time as a Nematology student was the thesis defence. The opportunity to meet many other students from different countries was also a very special personal experience.

6. Helping future students

If you want to work with nematodes do not hesitate in applying! The University of Ghent is the best place to learn about nematodes!

With regard to job opportunities: Be open-minded and don’t be afraid in trying to work in different places (or even different countries). You can be positively surprised with your choice!

Wouter Smet - Growth Hacker

Wiskunde - Smet Wouter

Naam: Wouter Smet

Opleiding: Master in de Natuurkunde (Fysica), Master in de Wiskunde

Afgestudeerd in: 2007 en 2008

Jobtitel: Growth Hacker

Bedrijf: Engagor, http://engagor.com

Sector: IT, Social media

 

CV:

2002 – 2007 / Master in de Natuurkunde / Universiteit Gent

2007 – 2008 / Master in de Wiskunde / Universidad Complutense de Madrid

2007 - 2008 / Risk analyst software / Vose Software

2009 - 2010 / Web developer / Netlog

2010 - 2011 / API developer, product manager / Netlog

2011 - 2011 / Developer, critical operations / Massive Media

2011 - 2013 / Customer relations & support / Engagor

2011 – nu / Co-founder & CEO / MyShoppingTab

2013 – nu / Joomla! developer / ZeroDD Soluzioni Informatiche

2013 – nu / Growth hacker / Engagor

1. Huidige functie

Engagor is een online platform dat door grote bedrijven en agentschappen gebruikt wordt om alle aspecten van hun social media activiteiten te beheren: zowel het uitvoeren, opvolgen als analyseren ervan. Het wordt vooral door marketing, PR en customer service diensten gebruikt, en typisch door redelijk zichtbare bedrijven zoals Telenet, Belfius en NMBS.

Als growth hacker ben ik verantwoordelijk voor de technische kant van (online) marketing: creatieve en analytische strategieën uitdenken, implementeren en evalueren aan de hand van zowel externe analytics tools en zelf intern geprogrammeerde dashboards/reports/charts/databases, die bijdragen aan het groeien van Engagor. De ‘growth’ slaat zowel op marketing (i.e. website visitors, kwalitatieve leads) als inkomsten: veel bezoekers krijgen op je website is één ding, maar kunnen we bepaald gedrag ook linken aan de waarschijnlijkheid om klant te worden?

(Voor meer informatie over growth hackers: http://www.aginnt.com/growth-hacker#.UqrzUmRDsyA)

Het leukste aan mijn job is de mix van analytisch denken en begrijpen, creatief met ideeën komen, en ook de opgedane kennis en vaardigheden van de voorbije jaren kunnen toepassen om de ideeën werkelijkheid te maken. Daarnaast hebben web startups vaak jonge, gemotiveerde en intelligente werknemers met veel belang aan ‘all round’ skills ( Engagor is geen uitzondering), en dus is het team erg fijn om mee samen te werken.

Om als growth hacker aan de slag te gaan, is het belangrijk om analytisch inzicht, creativiteit en een liefde voor het zowel creëren als het beantwoorden van nuttige vragen die bijdragen tot het bereiken van de gestelde doelen, te bezitten.

Verder heb je ook technische IT kennis nodig, in mijn geval web programmeren, om te zien wat steek houdt om zelf te implementeren, verschillende bronnen van externe data correct te combineren, enzovoort.

Mijn wiskunde-opleiding was zeker een goede basis voor mijn functie, zowel de “zet een in woorden geformuleerd probleem om in een exact kwantitatief vraagstuk” van de fysica, als de nadruk op scherpe, elegante en ondubbelzinnige definities en gevolgtrekkingen van de wiskunde.

2. Loopbaan

Toen ik afstudeerde als Master in de Wiskunde en in de Natuurkunde, waren er veel jobmogelijkheden. Ik ben bij een klein software- en consultingbedrijf in Gent (Vose Software) beland omdat een collega-student uit de natuurkunde daar reeds werkte. Ik heb er een jaar gewerkt.

Vervolgens ben ik als webdeveloper bij Netlog terechtgekomen, wat later Massive Media is geworden toen ze ook de datingsite Twoo erbij maakten. Hier ben ik 2 jaar gebleven.

Sinds 2011 werk ik bij Engagor: eerst freelance als Customer relations & support, en sinds 2013 als growth hacker.

In 2011 werd ik eveneens medeoprichter en CEO van MyShoppingTab, een e-commerce oplossing.

3. Arbeidsmarkt

Voor zover ik weet, is er veel vraag naar wiskundigen en natuurkundigen op de arbeidsmarkt. Niemand van mijn UGent-medestudenten uit de fysica of wiskunde heeft ooit moeite gehad om een job te vinden, hetzij in de bankwereld, hetzij in onderzoek, hetzij in technologie-gerichte bedrijven.

Wiskundigen en fysici worden vooral geapprecieerd voor hun analytisch inzicht, een instinctieve ‘maak het zo simpel en helder mogelijk’-attitude, en probleemoplossend denken.

4. Studiekeuze

Ik heb voor deze opleiding gekozen uit liefde voor de natuurkunde, en later ook wiskunde. Ik heb weinig stilgestaan bij concrete carrièremogelijkheden bij de start van mijn studies, ik wou gewoon op een zo diepgaand mogelijke manier weten hoe de mensheid het universum al had doorgrond.

Achteraf bekeken, zou ik nog steeds dezelfde studiekeuze maken. Fysica en wiskunde zijn extreem bevredigend om te leren kennen, en enkel als je ze als zuivere universiteitsrichting doet kan je zo ongebreideld zonder veel afleiding alles leren (in tegenstelling tot het middelbaar en andere richtingen zoals ingenieur, economie,…, waar er veel afleidingen buiten de zuivere wetenschap zijn).

Ik raad deze studiekeuze ook aan toekomstige studenten aan, maar “you got to really, really love it!”.

5. Opleiding

Na het eerste jaar natuurkunde (dat toen nog 100% samenviel met wiskunde), heb ik de beide richtingen parallel gestudeerd. Ik heb wiskunde een jaar later afgemaakt dan natuurkunde.

Ik heb ervoor gekozen om niet te doctoreren omdat ik teveel zin had in teamwerk en ik een fan ben van snelle, concrete doelen i.p.v. een meerjarenplan. De privé leek voor beide vlakken beter.

Wat me het meeste bijblijft uit mijn studieloopbaan is het begin van mijn studies. Weg met al die brede (en dus per definitie vrij oppervlakkige/beperkte) waaier aan vakken uit het secundair onderwijs, enkel nog maar de schoonheid van de wiskunde en natuurkunde, en bovendien op het hoogste niveau mogelijk!

6. Tips voor toekomstige studenten

Enkel doen als je het heel, heel graag doet om de wetenschap zelf, niet uit carrièreoverwegingen. De carrière komt wel, al was het maar omdat de wereld wiskundigen ziet als ‘slim genoeg voor wiskunde, dus hij/zij zal ook wel aankunnen wat voor deze job nodig is’.

Als wiskunde tijdens het middelbaar ooit moeilijk aanvoelde, of als je iets anders dan 8u wiskunde hebt gedaan, denk dan toch 2 keer na voor je aan deze studie begint.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Don’t worry about it, wetenschappers worden steeds meer en meer nodig!

Nele Verbiest - Doctoraatsstudent

Informatica - Verbiest Nele

Naam: Nele Verbiest

Opleiding: Bachelor in de Wiskunde, Master in de Wiskundige Informatica

Afgestudeerd in: 2008, 2010

Jobtitel: Doctoraatsstudent

Bedrijf/Instituut: Universiteit Gent, www.cwi.ugent.be

Sector: Informatica

 

CV:

2005 – 2008 / Bachelor in de Wiskunde / Universiteit Gent

2008 – 2010 / Master in de Wiskundige Informatica / Universiteit Gent

2010 – nu / Doctoraatsstudent / Universiteit Gent

1. Huidige functie

Als doctoraatsstudent doe ik onderzoek naar datareductiemethoden gebaseerd op het vaagruwverzamelingenmodel. Dit onderzoek wordt gepubliceerd in tijdschriften en in verhandelingen van conferenties waarop ik presentaties geef. Daarnaast geef ik bordoefeningen aan masterstudenten wiskunde en begeleid ik studenten bij het maken van hun projecten en thesissen.

Als doctoraatsstudent kan je zelfstandig je werk plannen en organiseren. Op die manier kan je gemakkelijk variatie brengen in je werk en zien geen twee dagen er hetzelfde uit. Ik mag ook veel reizen, zo ga ik ongeveer twee keer per jaar op conferentie en heb ik al meerdere studieverblijven in de Verenigde Staten en Spanje achter de rug.

In de opleiding wiskundige informatica krijg je het beste van twee werelden mee: ik heb het gevoel dat ik technisch sterk genoeg onderlegd ben om mijn onderzoek uit te voeren, ik kan goed programmeren en heb bijna nooit problemen met computerwerk. Aan de andere kant heb ik ook een goede wiskundige basis die vaak een voordeel is als ik algoritmes moet ontwerpen.

Als doctoraatsstudent is het belangrijk nauwkeurig te kunnen werken, georganiseerd te werk te gaan en creatief te zijn.

2. Loopbaan

De promotor van mijn master thesis was promotor van een project waar men een doctoraatsstudent voor zocht. Ik heb deze kans met beide handen aangegrepen en heb niet naar andere jobs gezocht.

3. Arbeidsmarkt

Er is niet specifiek vraag naar mensen met een diploma Wiskundige Informatica omdat deze opleiding niet echt bekend is in de industrie. Er is echter wel een heel grote vraag naar mensen in de informaticasector, waar dit diploma dus perfect op aansluit.

4. Studiekeuze

Ik wou sowieso wetenschappen studeren omdat ik wist dat dat goed ligt op de arbeidsmarkt. Ik heb voor de opleiding Wiskunde gekozen omdat dit de meest fundamentele wetenschap is. De keuze voor de Master Wiskundige Informatica lag niet voor de hand, er zijn maar weinig studenten die deze richting kiezen. Ik heb ervoor gekozen omdat ik tijdens de bacheloropleiding aanvoelde dat de informaticavakken mij meer lagen en omdat de vakken in deze opleiding mij aanspraken. Ook denk ik dat er in de industrie meer vraag is naar mensen die zowel technisch geschoold zijn als een wiskundige achtergrond hebben.

Ik zou zeker opnieuw kiezen voor de Master Wiskundige Informatica en raad deze keuze ook aan toekomstige studenten aan. De studie is leuk en interessant, en er zijn weinig studenten zodat de lessen interactief verlopen. Ik zou eventueel wel een Bachelor Informatica gedaan hebben in plaats van Wiskunde (waarmee je ook rechtstreekse toegang hebt tot de Master Wiskundige Informatica).

5. Opleiding

Mijn studies hebben me vooral geleerd om abstract te denken en georganiseerd te werk te gaan.

Tijdens mijn laatste masterjaar heb ik een half jaar in Halle (Duitsland) gestudeerd via het Erasmus programma. Deze tijd was onvergetelijk, zowel op studiegebied als op sociaal vlak. Ook het maken van mijn thesis was zeer boeiend en het is door dat onderzoek dat ik nu een doctoraat schrijf.

6. Tips voor toekomstige studenten

Vaak staan jongeren voor de keuze ingenieur of exacte wetenschappen. Ik denk dat ze goed moeten kijken naar beide programma’s en moeten nadenken welke studie het best bij hen past en bij de job die ze later willen uitoefenen.

Michaël Vyverman - Doctoraatsstudent

Informatica - Vyverman Michael

Naam: Michaël Vyverman

Opleiding: Bachelor Wiskunde – Master Wiskundige Informatica

Afgestudeerd in: 2008 en 2010

Jobtitel: Doctoraatsstudent

Bedrijf/Instituut: Universiteit Gent, www.ugent.be

Sector: Academische sector

 

CV:

2005 - 2008 / Bachelor in de Wiskunde / Universiteit Gent

2008 – 2010 / Master in de Wiskundige Informatica / Universiteit Gent

2010 - nu / Doctoraatsstudent / Universiteit Gent

1. Huidige functie

Als doctoraatsstudent bestaat mijn hoofdtaak uit wetenschappelijk onderzoek als basis voor het schrijven van mijn doctoraatsthesis. Ik doe onderzoek naar het ontwerpen van algoritmen en datastructuren voor het efficiënt verwerken van biologische sequenties, zoals DNA. Verder heb ik een kleine onderwijstaak waarbij ik oefeningensessies begeleid voor een cursus in de Bachelor Informatica.

Een doctoraatsonderzoek laat je toe om een probleem volledig te analyseren en te bestuderen. Het wordt een reeks opeenvolgende puzzels die je moet oplossen, maar waarvan de voldoening heel groot is wanneer je eindelijk een oplossing gevonden hebt die werkt, en waarvan je kan zeggen dat deze oplossing nieuw is en kan wedijveren met gelijkaardig onderzoek in de rest van de wereld.

Binnen de Master Wiskundige Informatica heb ik de minor Onderzoek gekozen, wat een heel goede basis is voor mijn functie als doctoraatsstudent. Verder is de Masterthesis een mooie inleiding tot het werk dat ik nu doe. Specifieke kennis moet je natuurlijk zelf opbouwen, aangezien het onderwerp van een doctoraat heel specifiek is, maar een brede basis van het domein heb ik tijdens mijn opleiding kunnen verwerven.

Om in de academische sector aan de slag te gaan, moet je een onderzoeksmentaliteit hebben. Dit wil zeggen dat je zelfstandig een onderwerp moet kunnen analyseren, waarbij je kritisch moet kunnen omgaan met de beschikbare informatie, grondig en exact moet kunnen tewerk gaan en waarbij je moet kunnen putten uit je ervaring en brede kennis. Een goede portie uithoudingsvermogen is ook nuttig.

2. Loopbaan

Ik had reeds tijdens mijn laatste Masterjaar uitzicht op een doctoraatsbeurs. Hierdoor ben ik niet verder op zoek gegaan naar andere jobmogelijkheden. Ik ben meteen na mijn opleiding begonnen aan het doctoraat, waar ik momenteel nog aan werk.

3. Arbeidsmarkt

Ik heb de arbeidsmarkt nog niet verkend vermits ik een doctoraatsbeurs aangeboden kreeg. Tijdens het laatste jaar van mijn opleiding heb ik wel enkele jobbeurzen en jobevents bezocht. Daaruit bleek dat het diploma Wiskundige Informatica nagenoeg onbekend was op de arbeidsmarkt. Dit was echter niet onlogisch, aangezien de opleiding nog maar enkele jaren bestond. Na een beschrijving van de opleiding, bleek echter dat er wel degelijk interesse was voor mensen met mijn profiel. Voor vele sectoren werd het diploma als gelijkwaardig beschouwd aan zowel een diploma Informatica, Wiskunde, alsook Burgerlijk Ingenieur-Computerwetenschappen. Voor zover ik weet hebben ook al mijn medestudenten snel een job gevonden in een functie waar het diploma werd geapprecieerd.

4. Studiekeuze

Mijn keuze voor de Bachelor Wiskunde werd beïnvloed door mijn ervaringen in het secundair onderwijs. Tijdens deze opleiding kwam ik in aanraking met vakken uit de Bachelor Informatica, enerzijds via verplichte vakken, anderzijds door mijn keuze voor de minor Informatica. Ik merkte dat binnen de toegepaste wiskunde, mijn interesse vooral uitging naar de vakken in de informatica, met de logische keuze voor de Master Wiskundige Informatica tot gevolg.

Ik zou zeker opnieuw voor Wiskundige Informatica kiezen. Inhoudelijk was de richting boeiend en het heeft me vele nuttige vaardigheden bijgebracht die ik nu nog gebruik.

Ik vind dat een studiekeuze gemaakt moet worden op basis van interesses. Dit gezegd zijnde, indien je interesse hebt in de materie die in de Wiskundige Informatica wordt onderwezen (inclusief in de grote hoeveelheid aan vrij te kiezen vakken), dan is deze opleiding zeker een aanrader. De opleiding is van een hoogstaand niveau, maar biedt ook een goede begeleiding door de kleinere groepen waarin je les krijgt. Tot slot hoef je je geen zorgen te maken over jobmogelijkheden, informatici zijn erg gewenst op de arbeidsmarkt.

5. Opleiding

Een universitaire studie en het studentenleven vormen je sowieso. Je leert meer zelfstandig te zijn, krijgt meer vrijheid en verantwoordelijkheden, … Specifiek aan deze opleiding echter, heb ik gevonden wat ik graag doe, waar ik goed in ben en wat mijn limieten zijn. Ik heb het gevoel dat ik ook sterker geworden ben in de vaardigheden en attitudes die ik nu goed kan gebruiken.

De kennis die ik nodig heb voor mijn doctoraatsonderzoek is heel specifiek. Ik gebruik dagelijks nog kennis die ik heb opgedaan over algoritmen en datastructuren, maar ook praktische informaticavaardigheden, zoals programmeren. Verder zou ik zonder die wiskundige achtergrond een groot deel van de kennis die ik nu gebruik niet zo goed onder de knie hebben. Tot slot benut ik ook vaardigheden die impliciet nodig waren binnen mijn opleiding, zoals kunnen analyseren, leren en redeneren.

Ik heb vele leuke herinneringen aan mijn studententijd en studieloopbaan. Specifiek aan de opleiding waren bijvoorbeeld de momenten waarbij een bewijs wordt besproken en je beseft hoe mooi en elegant het in elkaar zit. Ook denk ik met plezier terug aan lessen waarbij kon worden gediscussieerd en waar we samen tot een oplossing konden komen voor een oefening. Deze interactieve lessen kwamen veel voor in de Master, waar de groepen klein waren.

6. Tips voor toekomstige studenten

Een goede tip is om eens persoonlijk contact op te nemen met lesgevers, studenten of oud-studenten op de infodagen. Deze mensen kunnen een duidelijker beeld scheppen van de inhoud van de opleiding dan een infobrochure. Verder is het goed om op voorhand zelf te onderzoeken waar je interesses en vaardigheden liggen.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: De meeste informatie kan je vinden via infobrochures of infomomenten van de opleiding. Je kan ook lesgevers uit de opleiding contacteren, aangezien deze proberen bij te houden waar oud-studenten terecht komen. Vacatures voor mensen met dit diploma zal je niet meteen in de krant zien staan, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn.

Tot slot nog enkele interessante weetjes: je kan student Wiskundige Informatica ook de lerarenopleiding wiskunde volgen, deze opleiding vormt daarnaast ook een goede basis voor een start in het academisch onderzoek, en dankzij een bedrijfsstage kan je tijdens je opleiding ook eens kennis maken met mogelijke functies die je later kunt uitoefenen.

Nathalie Roels - Milieu-inspecteur

Naam: Nathalie Roels

Opleiding: Master in de Biochemie en Biotechnologie

Afgestudeerd in: 2013

Jobtitel: Milieu-inspecteur

Bedrijf: Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie - www.lne.be/

Sector: Duurzaamheid en milieu

CV:

2007 – 2013 / Master in de Biochemie en Biotechnologie / Universiteit Gent

2013 – nu / Milieu-inspecteur / Vlaamse Overheid

1. Huidige functie

Ik werk als milieu-inspecteur voor het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) bij de buitendienst West-Vlaanderen (Brugge). Als milieu-inspecteur ben ik bevoegd voor de handhaving van de milieuhygiënewetgeving. Hiervoor voer ik controles uit bij GBPV-bedrijven en bedrijven die werken/onderzoek uitvoeren op GGO’s, om na te gaan of de bedrijven de voorwaarden van hun milieuvergunning naleven. Indien een schending van de regelgeving wordt waargenomen, zijn we verplicht om de nodige handhavingsmatregelen toe te passen om de toestand te remediëren.

De Vlaamse Overheid is een instituut dat een goede reputatie heeft als werkgever en waar je de kans krijgt om jezelf te ontwikkelen en te groeien in je functie. Het is bovendien een job die een balans vormt tussen wetenschap en maatschappelijke toepasbaarheid. Aangezien het steeds belangrijker wordt om op een duurzame manier om te gaan met het milieu, biedt mijn job mij de opportuniteit om mijn wetenschappelijk kennis te gebruiken op een andere manier dan academisch onderzoek.

Het is een uitdagende en varieerde job waarbij elk dossier verschillend is. Deze variëteit zorgt ervoor dat het werk nooit eentonig wordt. Het is bovendien ook een job waarbij je veel op de baan bent en contact hebt met veel verschillende individuen. Ik ben een sociaal persoon, dus voor mij is dit een zeer belangrijk aspect. Ten laatste heeft deze job ertoe geleid dat mijn horizon uitgebreid wordt en dat ik elke dag nieuwe dingen leer en ontdek.

Mijn opleiding biedt mij de wetenschappelijke kennis aan, maar in praktijk is dit niet voldoende. Het is functie waarbij je eigenlijk moet groeien in je job door zoveel mogelijk inspecties uit te voeren en dan aan doende te leren en jezelf professioneel verder te ontwikkelen.

Vaardigheden

Aangezien je veel contact hebt met mensen, moet je klantgericht zijn en over goede sociale vaardigheden beschikken. Het is ook van belang dat je goed je werk kan organiseren en onder verhoogde druk steeds kwaliteitsvol werk kan afleveren. Je draagt namelijk een grote verantwoordelijk ten opzichte van de bedrijven die je inspecteert. Hierbij is ook voornaam dat je over een uitstekende schrijfvaardigheid beschikt, want je moet veel verslagen opmaken die terugvloeien naar de exploitant, het parket of de overheid. Je moet jezelf vlot kunnen uitdrukken.

Het is eveneens belangrijk dat je goed kan samenwerken en overleggen met collega’s, want een inspectie doe je praktisch nooit alleen maar met twee. Bovendien moet je ook iemand zijn die het niet erg vind om regelmatig eens je collega’s een handje toe te steken.

Attitudes

Milieu-inspecteur is niet iets waarvoor je kan studeren. Je beschikt over een welbepaalde wetenschappelijk kennis, maar om een goede inspecteur te worden moet je zelf actief meewerken aan je eigen professionele ontwikkeling. Je moet openstaan om continu bij te leren en up to date te blijven met de veranderingen in wetgeving. Je moet eveneens openstaan om mee te denken over het verbeteren van processen en taakuitvoering en ten laatste moet je ook openstaan om bij te leren van mensen met jarenlange ervaring in het uitoefenen van deze job. Met andere woorden, een gemotiveerd individu die enthousiast is om nog bij te leren en openstaat voor nieuwe dingen is zeker geschikt voor een job als milieu-inspecteur.

2. Loopbaan

Ik ben afgestudeerd als Master in de Biochemie en Biotechnologie in 2013. De zoektocht naar werk is niet zo vlot verlopen. De hoofdreden hiervoor is dat je bij de meeste sollicitaties wel voldoet aan het profiel, maar als pas afgestudeerde nog geen concrete werkervaring hebt.

Ik heb tegelijkertijd ook meegedaan met examens voor de Federale en Vlaamse Overheid omdat ze daar ook mensen zochten met een wetenschappelijk diploma waarbij ervaring geen vereiste was. Zo ben ik bij de functie milieu-inspecteur terechtgekomen. Dit is mijn eerste job.

3. Arbeidsmarkt

Biochemici en biotechnologen beschikken over een redelijk specifiek diploma in de exacte wetenschappen en de meeste jobs zijn te vinden grote biotechnologische bedrijven. Er zijn wel tamelijk wat vacatures, maar het probleem in de biotechnologische sector is dat je met je master diploma meestal moet werken als laborant(e) terwijl je niet gestudeerd hebt om laborant(e) te worden. Voor hogere functies wordt dan meestal een aantal jaren ervaring vereist, waar je als pas afgestudeerde uiteraard niet over beschikt.

Met dit diploma zijn we echter niet gebonden aan de biotechnologische sector, er zijn ook aanbiedingen in bedrijven in de voeding (kwaliteit, laboverantwoordelijke, productie…) en farmacie (vertegenwoordiger,..).

Biochemici en biotechnologen worden op de arbeidsmarkt vooral gewaardeerd voor hun kritisch en analytisch denkvermogen, nauwkeurigheid en de gestructureerde en doordachte wijze waarop we taken uitvoeren en deadlines behalen.

4. Studiekeuze

Ik ben altijd zeer sterk geïnteresseerd geweest in wetenschappen. Op de infodag heb ik uiteindelijk voor Biochemie en Biotechnologie gekozen omdat het een nieuwe richting was die nog continu evolueerde. Het is een opleiding met materie die nooit stilstaat maar waar altijd nieuwe dingen ontdekt worden, en met een grote variëteit in het lessenschema.

Ik raad deze richting vooral aan voor mensen die geïnteresseerd zijn in wetenschap op moleculair niveau. Wil je daarentegen echt geen labowerk of moleculair onderzoek doen, dan raad ik deze richting niet echt aan.

5. Opleiding

Voor mij was de opleiding Biochemie en Biotechnologie een perfecte mix tussen theorie en praktijk waarbij ik de materie zowel in de breedte als in de diepte heb kunnen ervaren. De moleculaire benadering van wetenschappelijke onderwerpen maakt de opleiding uniek en uiteenlopend. Deze opleiding heeft mij ook gestimuleerd om met een kritische en weloverwogen blik tegen dingen aan te kijken. Het volgen van deze richting heeft zijn invloed uitgeoefend op mijn denkvermogen en me gevormd tot de persoonlijkheid die ik nu ben en eveneens de basis gevormd voor mijn toekomstige werkkeuze.

Gedurende deze opleiding heb ik een zeer kritische geest ontwikkeld. Deze kritische ingesteldheid komt zeer goed van pas tijdens het uitoefenen van mijn job, aangezien een kritische kijk op de dossiers die je behandelt van grote noodzaak is. Tijdens de stages heb ik ook geleerd om nauwkeurig en precies te werken want ervaring in het labo leerde mij dat haast en spoed zelden goed afliep. Deze nauwkeurigheid en precisie zijn eigenschappen die ik in mijn functie als milieu-inspecteur ten volle kan benutten, want indien je die eigenschappen niet bezit kan je gemakkelijk verlopen lopen tussen alle dossiers die je behandelt.

Ik heb niet gedoctoreerd, omdat ik geen academische carrière wilde nastreven. Ik heb na het behalen van mijn masterdiploma ook beseft dat ik niet continu in het labo wilde staan.

Het meest opmerkelijke moment uit mijn studieloopbaan was het moment waarop mijn naam werd afgeroepen tijdens de proclamatie. Op dat moment heb ik pas echt beseft dat ik na al het harde werken, puffen en afzien met volle overtuiging en fierheid de eindstreep gehaald heb. Dat moment staat voor eeuwig in mijn geheugen gegraveerd.

6. Tips voor toekomstige studenten

Eerst en vooral moet je voor jezelf nagaan of je echt interesse hebt om je volledig te verdiepen in een richting die zich focust op exacte wetenschap. Het is namelijk een richting die de nadruk legt op biologische fenomenen op moleculair niveau. Met andere woorden, als je deze studie overweegt, moet je weten dat je eigenlijk jezelf voorbereidt op een carrière in het wetenschappelijk onderzoek.

Ten tweede moet je ook een onderscheid maken tussen laborant(e) en een master. Indien je nu al weet dat je continu labowerk wilt uitvoeren, zou je beter informeren om laborant te worden. Als je liever meer wilt verdiepen in het onderzoek zelf (literatuur, leiding geven,..) dan is deze richting ideaal.

Ik vind het ook belangrijk dat toekomstige studenten het verschil kennen met de richtingen die aanleunen tegen Biochemie en Biotechnologie zoals Bio-ingenieur, Biologie en Biomedische Wetenschappen.

 • Indien je geïnteresseerd bent in wetenschap maar tegelijkertijd ook een grote interesse toont in actuele maatschappelijk uitdagingen en de economische aspecten die hiermee gepaard gaan (zoals klimaatverandering, voedingschandalen, eindige grondstoffen,…) zit je niet in de juiste richting. Dan moet je eerder kiezen voor bio-ingenieur.
 • Anderzijds, als je meer wilt focussen op het biologische aspect, namelijk de biologie van macromoleculen ten opzichte van het ecosysteem, dan zou je beter kiezen voor biologie.
 • Indien je uitsluitend wil focussen op fundamentele studie van de mens en de processen die ziekten veroorzaken, dan zou je beter kiezen voor Biomedische wetenschappen.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Er zijn verschillende soorten jobs die je kan uitoefenen met een diploma Biochemie en Biotechnologie. Ik denk dat je na je studies zelf zult aanvoelen in welke richting je uit wilt gaan en welke soort verantwoordelijk en uitdaging je wilt in je toekomstige job. Ik ben van mening dat er voor iedereen een job is die voor hem/haar de perfecte professionele uitdaging zal bieden.

Jan Seys - Communicatieverantwoordelijke

Biologie - Seys Jan

Naam: Jan Seys

Opleiding: Master in de Biologie, Aggregaatsdiploma (Specifieke Lerarenopleiding), Doctoraat in de Biologie

Afgestudeerd in: 1985, 1987, Doctoraat behaald in 2001

Jobtitel: Communicatieverantwoordelijke

Bedrijf/Instituut: Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), www.vliz.be

Sector: Ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek

 

CV:

1981 – 185 / Licentiaat in de Biologie / Universiteit Gent

1985 – 1987 / Agregaatsdiploma / Universiteit Gent

1988 - 1991/ Onderzoeker / Universiteit Gent

1991 - 1993/ Onderzoeker / Instituut voor Natuurbehoud (INBO)

1991 - 1992/ Leerkracht / Crombeeninstituut

1993 - 1995/ Manager Kenya-Belgie project in Mariene Wetenschappen / Vrije Universiteit Brussel

1995 - 1998/ Onderzoeker / Universiteit Gent

1998 - 2000/ Onderzoeker / Instituut voor Natuurbehoud (INBO)

2000 – nu / Communicatieverantwoordelijke / Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)

1. Huidige functie

Het VLIZ is een knooppunt voor marien en kustgebonden onderzoek.

Vanuit communicatie proberen we een zo breed mogelijk publiek te informeren over de zee en over het zee- en kustwetenschappelijk onderzoek en kennis. Dat doen we via publicaties, een infoloket, bijwonen van publieke evenementen, zelf (co)organiseren van evenementen, geven van presentaties, creatieve projecten, enzovoort.

Wat me vooral aantrekt in mijn functie is de link met wetenschap en objectiveerbare informatie, rond een groot en boeiend thema (“de zee”). Omdat we communicatieve ondersteuning bieden aan een zeer breed doelpubliek, is de job per definitie leerrijk, zeer gevarieerd en sociaal.

Biologen zijn goed en breed opgeleid en kennelijk degelijk voorbereid om een brede waaier aan activiteiten en inzichten te verwerken. Dit merken we bij aanwervingen.

Voor mijn functie zijn vooral een passie voor kennis en wetenschap, openheid, communicatieve vaardigheden en teamspirit erg belangrijk.

2. Loopbaan

Toen ik afstudeerde als Licentiaat Biologie in 1985, was er nauwelijks werk voor biologen. Nagenoeg niemand van mijn medestudenten bleef in het onderzoek. Het merendeel herschoolde naar IT, medisch vertegenwoordiger of ging in het onderwijs.

Zelf heb ik toch een poging gewaagd om in het onderzoek te blijven. Zo heb ik gedurende 10 jaar projectwerk aan de Universiteit Gent en het INBO gedaan, met tussendoor het aangrijpen van opportuniteiten zoals één jaar docent aan lerarenopleiding en twee jaar managing director van een samenwerkingsprogramma tussen België en Kenia in de zeewetenschappen (met vestiging in Mombasa, dit was dus een leuke buitenlandse ervaring). In 2000 ben ik als communicatieverantwoordelijke aangesteld bij het nieuw opgerichte VLIZ, wat ik tot op vandaag nog doe.

3. Arbeidsmarkt

Momenteel zijn het wat moeilijkere tijden op de arbeidsmarkt maar globaal genomen is het toch gunstiger dan toen ik afstudeerde vanwege de grotere aandacht voor natuur en milieu. Ook in de communicatiebranche – waarin  ik vrij toevallig vanuit de biologie verzeild ben geraakt door een interesse in educatie – is vandaag meer werk dan toen.

Biologen worden op de arbeidsmarkt vooral gewaardeerd voor hun brede kijk (ook op vakgebied en de maatschappelijke relevantie daarvan), geïntegreerd denken, teamspirit en flexibele opstelling.

4. Studiekeuze

Ik heb voor de opleiding Biologie gekozen omdat ik al van kinds af aan bezeten ben door natuur. Ik zou deze keuze zeker opnieuw maken, je passie volgen is immers de beste garantie voor vlotte studies en leuk werk. Ik raad deze keuze ook aan toekomstige studenten aan.

5. Opleiding

Na het behalen van mijn Licentiaatsdiploma in 1985, heb ik dus eerst nog een Aggregaat studie aangevat vanuit mijn interesse in educatie. Na tien jaar wetenschappelijk onderzoek, heb ik in 2001 ook een doctoraat behaald. Je kunt jezelf nu eenmaal moeilijk een wetenschapper noemen en niet werken richting een doctoraat…

Het is moeilijk te zeggen wat de leukste herinnering is aan mijn studententijd. Alles samen genomen was het een boeiende periode samen met vrienden en medestudenten, in een creatieve omgeving met de nodige impulsen.

6. Tips voor toekomstige studenten

Biologie is en blijft een open richting die jongeren klaarstoomt voor een brede waaier aan jobs. Hoewel het soms minder praktisch toepasbaar is dan bijvoorbeeld bio-ingenieurstudies of geneeskunde, wordt vaak een betere basis gelegd van waaruit je nog heel veel kanten uit kunt.

Mijn levensverhaal – op mijn 18de was ik bezeten door natuur en had ik nooit gedacht communicatieverantwoordelijke van een wetenschappelijk instituut te worden, ik zou er toen zelfs voor bedankt hebben maar vind dit nu een droomjob – bewijst dit ten dele.

Tips voor jongeren:

 • Doe wat je doet steeds zo goed mogelijk, je wordt op alles afgerekend.
 • Stel je open op en benut de brede kijk die je in je studies biologie wordt bijgebracht
 • Ga voor wat je écht wilt! Ik wou iets met natuur doen en met het delen van informatie met anderen en vond finaal die job als communicator waar ik zeer gelukkig mee ben.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Na al die jaren ben ik nog steeds geneigd te denken dat kiezen in functie van werkzekerheid of –kansen niet de beste optie is. Gedrevenheid en passie zijn vaak veel betere garanties voor een gelukkig leven.

Deirdre Luyckx - Docent

Naam: Deirdre Luyckx

Opleiding: Licentiaat in de Wiskunde, Doctoraat in de Wiskunde

Afgestudeerd in: 1999, Doctoraat behaald in 2002

Jobtitel: Docent

Bedrijf: Hogere Zeevaartschool Antwerpen, www.hzs.be

Sector: Hoger onderwijs

CV:

1994 - 1999 / Licentiaat in de wiskunde / Universiteit Gent

1999 - 2002 / Doctor in de Wiskunde / Universiteit Gent

2007 - 2008 / Master of Statistical Data Analysis / Universiteit Gent

Postdoctoraal onderzoeker / Universiteit Gent

Databeheer ontwikkelingssamenwerking / Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken

2007 – nu / Eerst als assistent, nadien docent / Hogere Zeevaartschool Antwerpen

1. Huidige functie

Ik werk als docent aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen. Bijzonder aan deze school is het internationale karakter: de opleidingen worden aangeboden in het Nederlands en in het Frans. Vooral de Franstalige afdeling trekt veel buitenlandse studenten aan. Al het personeel werkt in beide afdelingen en geeft dus les in beide talen, en in mindere mate ook in het Engels

Ik doceer wiskunde, fysica, informatica en wetenschappelijke onderzoeksmethodologie aan studenten in de academische masteropleiding Nautische Wetenschappen, en aan studenten in de professionele bacheloropleiding Scheepswerktuigkunde. Daarnaast ben ik promotor van een wetenschappelijk onderzoeksproject, begeleid ik masterscripties en ben ik promotor van een doctoraat.

Een belangrijke troef van deze job is de combinatie van onderwijs met wetenschappelijk onderzoek. Het contact met de studenten is steeds weer anders en verfrissend, en in het wetenschappelijk onderzoek kan ik mij uitleven. Het is ook leuk dat je die twee kunt combineren in de begeleiding van masterscripties. Bovendien is het interessant om in de bredere wereld van de scheepvaart te werken. Mijn collega’s komen uit heel verschillende domeinen, gaande van geneeskunde en recht, over talen, wetenschappen en toegepaste wetenschappen tot kapiteins ter lange omvaart. Deze diversiteit verbreedt je blikveld.

Mijn opleiding was zonder enige twijfel een goede basis voor mijn functie. Naast de vakkennis op gebied van wiskunde en fysica, heb ik ook de zin voor onderzoek en de wetenschappelijke methode aangeleerd, wat bijna elke dag nuttig is.

2. Loopbaan

Na mijn licentiaat wiskunde heb ik eerst gedoctoreerd, omdat het onderzoek mij sterk aansprak.

Aansluitend hierop volgden een aantal jaren als postdoctoraal onderzoeker FWO. Op zoek naar een bredere job, heb ik mij vervolgens op de arbeidsmarkt buiten de universiteit gestort. Als doctor in de wiskunde solliciteer je in een kleine en gespecialiseerde sector, maar het jobaanbod is toch gevarieerd. Het komt erop aan je eigen richting te kiezen.

Ik heb toen als statisticus bij de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken gewerkt. Daar hield ik me bezig met het databeheer in verband met ontwikkelingssamenwerking. Na enige tijd begon het weer te kriebelen om in het hoger onderwijs te stappen, maar dan liefst in een bredere omgeving dan de vakgroep wiskunde. De job in de Hogere Zeevaartschool kwam als geroepen. Daar ben ik begonnen als assistent, en later gepromoveerd tot docent.

3. Arbeidsmarkt

Wiskundigen doen het behoorlijk goed op de arbeidsmarkt. De vraag is eerder beperkt, maar het aanbod ook. De meesten vinden na het afstuderen probleemloos werk, in zeer diverse beroepen gaande van de bankenwereld over consultancy, programmeur en statisticus tot het onderwijs.

Wiskundigen worden vooral geapprecieerd voor hun vermogen om problemen te analyseren en modellen op te stellen die een deel van de werkelijkheid beschrijven en voorspellen. Daarnaast wordt ook het kunnen omgaan met cijfers en complexe algoritmen gewaardeerd.

4. Studiekeuze

Ik heb voor wiskunde gekozen uit interesse. De axiomatische opbouw, de helderheid en de duidelijkheid van de wiskunde hebben mij steeds aangesproken. Ik zou nu waarschijnlijk nog steeds dezelfde keuze maken, al zou ik de opleiding burgerlijk ingenieur wat meer in overweging nemen dan destijds. Ik vermoed dat de balans echter nog steeds zou doorslaan in de richting van wiskunde.

De opleiding wiskunde is een goede keuze, op voorwaarde dat het vak je aanspreekt. Een wiskundige denkt liefst in abstracte modellen en is minder gericht op toepassingen dan bijvoorbeeld een ingenieur.

5. Opleiding

De opleiding heeft mij enerzijds vakkennis bijgebracht, en anderzijds analytisch denkvermogen en een voldoende basis van modelleren en programmeren.

In mijn job is de pure vakkennis op gebied van wiskunde en fysica uiteraard belangrijk. Ook de vaardigheden in verband met wetenschappelijke onderzoeksmethodologie en wetenschappelijke tekstverwerking zijn nuttig, net als de basis programmeren die werd gelegd.

Daarnaast heb ik nog een master na master statistische data-analyse gevolgd. Ook die is zeer nuttig gebleken; mijn kennis van statistische modellen pas ik regelmatig toe in het wetenschappelijk onderzoek waarmee ik mij nu bezighoud.

Mijn studententijd was een prachtige tijd. Wat mij het meest is bijgebleven, is het gevoel een wereld van wetenschap te ontdekken die mij daarvoor onbekend was.

6. Tips voor toekomstige studenten

Laat je niet afschrikken door het stereotype van de wiskundige als nerd. Wiskundigen zijn ook gewoon mensen, en je kunt er later een heleboel kanten mee op.

Op naar de arbeidsmarkt: Gebruik je wiskunde als basis en kies zelf welke kant je wil opgaan. Je vindt wiskundigen terug in zeer uiteenlopende beroepen. De theoretische opleiding en je vermogen om abstract te denken, zijn belangrijke troeven op de arbeidsmarkt.

Dirk Van Heule - Professor

Naam: Dirk Van Heule

Opleiding: Licentiaat in de Wiskunde, Licentiaat in de Informatica en Doctoraat in de Wiskunde

Afgestudeerd in: 1978, 1991 en Doctoraat behaald in 1999

Jobtitel: Professor

Bedrijf/Instituut: Koninklijke Militaire School, www.rma.ac.be

Sector: Hoger onderwijs

CV:

1974 - 1978 / Licentiaat in de Wiskunde / Universiteit Gent

1989 – 1991 / Licentiaat in de Informatica / Vrije Universiteit Brussel

1993 – 1999 / Doctoraat in de Wiskunde / Universiteit Gent

1979 – 1990 / Leerkracht / Koninklijke Kadettenschool (secundair onderwijs)

1990 – nu / Professor / Koninklijke Militaire Academie

1. Huidige functie

De Koninklijke Militaire School is een militaire universiteit die zorgt voor de opleiding van officieren. Als professor heb ik twee centrale taken: ik geef les in Analyse en Cryptografie, en ik voer ook onderzoek naar Cryptografie.

Het leukste aan mijn job is het lesgeven en de vrijheid die ik krijg.

Vooral creativiteit en organisatietalent zijn belangrijk om mijn job uit te voeren, mijn opleiding was hier een zeer goede basis voor.

2. Loopbaan

Toen ik in 1978 afstudeerde, waren er veel jobmogelijkheden.

Ik ben gestart als leerkracht wiskunde in het secundair onderwijs, dit heb ik 11 jaar lang gedaan. Nadien ben ik op de Koninklijke Militaire School terechtgekomen, eerst als assistent en toen als professor.

3. Arbeidsmarkt

Tegenwoordig is er vooral in de financiële wereld veel vraag naar wiskundigen.

We worden vooral geapprecieerd voor ons relativeringsvermogen.

4. Studiekeuze

Ik heb voor de opleiding wiskunde gekozen omdat ik goed was in wiskunde en het altijd goed wist uit te leggen. Ik zou deze studierichting ook aan toekomstige studenten aanraden.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me vooral logisch denken en doorzettingsvermogen bijgebracht, deze vaardigheden benut ik nu nog steeds.

Na het afwerken van mijn Licentiaat Wiskunde heb ik, uit interesse en in het kader van carrièremogelijkheden, verder gestudeerd. Ik heb nog een Licentiaat Informatica behaald en ben uiteindelijk ook gedoctoreerd in de Wiskunde.

Het meest opmerkelijke moment uit mijn studententijd was het behalen van mijn doctoraat.

6. Tips voor toekomstige studenten

Informeer je goed bij het kiezen van een studierichting, maar kies tenslotte wat je denkt graag te doen.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Tegenwoordig moet een afgestudeerde vooral flexibel zijn, met wiskunde kan je veel kanten uit.