Ann De Boeck - Support Manager Quality

Chemie - De Boeck AnnNaam: Ann De Boeck

Opleiding: Licentiaat en Doctoraat in de Scheikunde (Chemie)

Afgestudeerd in: 1989 en doctoraat 1994

Jobtitel: Support Manager Quality

Bedrijf: ArcelorMittal Gent, www.arcelormittalgent.com

Sector: Staalindustrie

 

CV:

1986 – 1989 / Licentiaat in de Scheikunde / Universiteit Gent

1989 – 1994 / Doctoraat in de Scheikunde / Universiteit Gent

1993 – 2000 / Onderzoeker / OCAS, Onderzoekscentrum ArcelorMittal Gent

2000 - nu / Staff Manager Quality / ArcelorMittal Gent

1. Huidige functie

ArcellorMittal Gent is een producent van vlak-koolstofstaal.

Als Support Manager Quality volg ik productgerelateerde langetermijnprojecten op, zoals het organiseren en begeleiden van industriële proeven in de 3 verzinkingslijnen. Dit gaat van nieuwe staalkwaliteiten tot milieuvriendelijke alternatieven voor bestaande nabehandelingen. Tot mijn takenpakket hoort ook het uitbouwen van de kennis over oppervlakfouten op vuurverzinkte staalplaat (oorzaken/oplossingen), en het op punt zetten van specifieke meetmethodes op de lijnen en procesopvolging/- optimalisatie.

Wat me vooral aantrekt in mijn functie is de afwisseling, voldoende uitdagingen en de contacten met vele mensen, gaande van operatoren op de werkvloer tot collega’s bij andere bedrijven.

Om mijn job uit te oefenen, is het vooral belangrijk om sociaalvaardig en stressbestendig te zijn, sterk te zijn in analytisch denken en teamwork, en een groot doorzettingsvermogen te bezitten.

Mijn opleiding Chemie was hiervoor een goede basis, maar er was ook veel training-on-the-job.

2. Loopbaan

Ik heb vlot werk gevonden, bijna onmiddellijk na het afstuderen. Bij de 2de sollicitatie kreeg ik al een job aangeboden.

In 1989 ben ik gestart bij het Labo voor Algemene Metallurgie, Siderurgie en Fysische Metaalkunde (UGent) als wetenschappelijk medewerker op een project voor Sidmar (nu ArcelorMittal Gent). Dit was in het kader van het bouwen van een pilootlijn voor het elektrolytisch verzinken van staal, en vormde de basis voor mijn doctoraat. Daarna kon ik aan de slag als projectleider bij OCAS (Onderzoekscentrum voor de Aanwending van Staal = R&D centrum van Sidmar). Gedurende 7 jaar heb ik daar onderzoek gedaan op coatings en nabehandelingen op staal, en heb ik zeer veel contacten gelegd met binnen- en buitenlandse collega’s en klanten. In 2000 heb ik de overstap gemaakt van een onderzoeks- naar een productie-omgeving, en ben ik gestart in de verzinkingslijnen van het toenmalige Sidmar als ondersteuningsverantwoordelijke kwaliteit. Dit is een functie die perfect in het verlengde lag van mijn vorige jobs. Onderzoekservaring en product- en proceskennis is hierbij zeer waardevol, maar daarnaast is ook het contact met iedereen binnen het productieproces essentieel. Deze functie voer ik nog steeds uit.

3. Arbeidsmarkt

Er is veel vraag naar chemici op de arbeidsmarkt.

4. Studiekeuze

Ik heb voor Chemie gekozen uit interesse en de mogelijkheid destijds om les te geven. Alhoewel ik absoluut geen spijt heb van mijn studiekeuze en huidige loopbaan, denk ik dat ik nu eerder voor biomedische wetenschappen zou kiezen (dit bestond vroeger nog niet) of eerder iets pedagogisch.

Ik raad de opleiding Chemie aan toekomstige studenten aan omdat het een boeiende, gevarieerde opleiding is en er nog voldoende tewerkstellingsmogelijkheden zijn. De opleiding is wel verlengd van 4 naar 5 jaar en er zijn tevens een aantal keuzevakken bijgekomen.

5. Opleiding

Aangezien de opleiding in de periode tussen 18 en 22 jaar plaatsvindt, is het toch een belangrijke schakel in het “volwassen worden”. Ik heb leerervaring opgedaan zowel op intellectueel, sociaal en mentaal vlak.

Ik heb gedoctoreerd. Aanvankelijk wou ik direct beginnen werken, maar ik ben dan in het Labo voor Algemene Metallurgie terecht gekomen en kreeg de mogelijkheid om toch te doctoreren. Aangezien een doctoraat een meerwaarde is (een groot deel van de afgestudeerde licentiaten chemie doctoreerde toen ook), heb ik die kans met beide handen aangenomen, vooral omdat het onderzoek zeer concreet was en direct bruikbaar in de industrie.

Ik heb mooie herinneringen aan mijn studententijd. Ondanks het harde werken (zeer goed gevulde lesweken, labo’s…) was er voldoende tijd voor ontspanning.

6. Tips voor toekomstige studenten

Laat je niet ontmoedigen tijdens de eerste maanden. Ik kwam uit een wiskunde-richting in het secundair en had eigenlijk zeer weinig chemie gehad. Tijdens de eerste lessen was het soms zwaar, maar ik heb de moed niet opgegeven en doorgezet, met succes.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Bekijk ook tewerkstellingsmogelijkheden buiten de klassieke chemie-bedrijven.