Bart Dervaux - Lead analytical specialist

Naam: Bart Dervaux

Opleiding: Licentiaat en Doctoraat in de Chemie

Afgestudeerd in: 2005, doctoraat in 2010

Jobtitel: Lead analytical specialist

Bedrijf: Dow Benelux b.v. (Terneuzen, Nederland), www.dow.com

Sector: Chemie

CV:

2001 – 2005 / Master in de Chemie / Universiteit Gent

2005 – 2010 / Doctoraat in de chemie / Universiteit Gent

2010 – 2011 / Postdoctoraal onderzoeker / Universiteit Gent

2011 – nu / Lead analytical specialist / Dow Benelux b.v.

1. Huidige functie

Dow Benelux produceert kunststoffen en basischemicaliën die je in ontelbaar veel producten en toepassingen terugvindt. Het gaat vooral om halffabrikaten: korrels en vloeistoffen die worden verwerkt in bijvoorbeeld verpakkingen, elektronica, speelgoed, bouwmaterialen, geneesmiddelen en cosmetica.

Ik werk in een niet-routine anorganisch lab.

Ik ben de verantwoordelijke voor het lab en het aanspreekpunt voor klanten in verband met anorganische analyses. Ik zorg voor de coördinatie van de analyses en werk samen met andere labs binnen Dow zodat een antwoord op de vraag van de klant kan gegeven worden. Ik doe zelf ook labo werk, als afwisseling en om gevoel te krijgen met de basis.

Wat me het meeste aantrekt in mijn functie is de afwisseling in taken, de verantwoordelijkheid die ik krijg en de mogelijkheid om deel te nemen aan grote projecten.

Om als lead analytical specialist aan de slag te gaan, is het belangrijk om te kunnen presenteren, samenwerken met anderen en kritisch nadenken over iets. Mijn opleiding (en doctoraat) was een heel goede basis voor mijn job; niet zozeer naar inhoud zelf toe maar naar de algemene vorming en vaardigheden.

2. Loopbaan

Toen ik in 2010 afstudeerde, was het jobaanbod beperkt. Ik heb toch gemakkelijk een job gevonden: ik heb 4 sollicitatiebrieven geschreven en onmiddellijk 2 jobaanbiedingen gekregen.

Ik werk nu 2 jaar als lead analytical specialist bij Dow en de jobinhoud is al heel wat veranderd in die korte tijd, wegens hervormingen binnen de organisatie. Ik heb mogen werken aan grote projecten door deze hervormingen, wat dus in mijn voordeel speelde.

3. Arbeidsmarkt

Er is voldoende vraag naar en aanbod van chemici op de arbeidsmarkt.

Vooral een doctoraat wordt geapprecieerd op de arbeidsmarkt omdat daar heel wat niet-wetenschappelijke vaardigheden worden aangeleerd zoals zelfstandig werk, samenwerken en presenteren.

4. Studiekeuze

Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat chemie me interesseerde en dat graag deed in het secundair onderwijs. Je moet een opleiding kiezen die je graag doet.

Ik ben nog steeds heel tevreden met mijn studiekeuze; ik deed het graag en doe het nog altijd graag. Ik raad de Chemie aan voor mensen die geïnteresseerd zijn in chemie en die het graag doen; dan gaat het studeren vanzelf.

5. Opleiding

Ik heb een doctoraat gedaan omdat je met een Licentiaat-(Master)diploma niet zo veel kan doen binnen de industrie, ofwel moet je minderwaardig werk doen. Mijn doctoraatsstudie heeft mijn persoonlijkheid sterk veranderd. Je leert samenwerken, komt in contact met andere gedachten en culturen, en je leert presenteren.

Wat me vooral bijblijft uit mijn studententijd is de kleine, gezellige groep vrienden die samen studeerde. In mijn tijd zijn we met 12 personen als Licentiaat afgestudeerd, het was een hechte bende.

6. Tips voor toekomstige studenten

Kies iets wat je interesseert, wat je graag doet!