Bart Rondas - Kabinetsattaché Stad Gent

Geografie - Rondas BartNaam: Bart Rondas

Opleiding: Licentiaat Geografie, Licentiaat Planning en ruimtelijke ontwikkeling, Master Urban growth management

Afgestudeerd in: 1989, 1991, 1992

Jobtitel: Kabinetsattaché van de Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen

Bedrijf: Stad Gent, www.gent.be

Sector: Overheid

 

CV:

1985 – 1989 / Licentiaat Geografie / Universiteit Gent

1989 – 1991 / Licentiaat Planning en ruimtelijke ontwikkeling / Universiteit Gent

1991 – 1992 / Master Urban growth management / Oxford Brookes University

1989 – 1991 / Wetenschappelijk onderzoeker / Universiteit Gent

1992 - 1994 / Junior consultant / Mens en Ruimte

1994 - 1996 / Adjunct van de directie / Stad Gent

1996 - 2006 / Kabinetssecretaris / Stad Gent

2007 – nu / Kabinetsattaché van de Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen / Stad Gent

1. Huidige functie

Als kabinetsattaché van de Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen richt ik mij op dossiers m.b.t. toerisme en onroerend goed in de Stad Gent. Ik start projecten mee op, en help mee om intern het beleid en de besluitvorming van de stad te sturen. Verder doe ik veel lobbywerk en geef ik mee richting aan de begroting van de diensten van de schepen.

Wat me vooral aanspreekt in mijn job is de politieke omgeving en het meewerken aan beleidskeuzes en besluitvorming.

Als kabinetsattaché is het vooral belangrijk om van alle markten thuis te zijn, je flexibel op te stellen en niet snel op te geven. Je moet in staat zijn om tot de kern van een probleem door te dringen: doelstellingen bepalen, lijnen uitzetten en bewaken, en argumenteren en overtuigen tot je resultaat ziet. Je moet je kunnen open stellen voor nieuwe domeinen waarin je nooit actief te zijn.

Wat enorm positief is aan een algemene opleiding zoals geografie, is dat je een all rounder kunt zijn die flexibel inzetbaar is. De ruimtelijke benadering geeft vaak een meerwaarde aan bepaalde beleidsproblemen, voor veel andere mensen is dat iets nieuws.

2. Loopbaan

Ik heb mijn licentiaat Geografie behaald aan de Universiteit Gent in 1989. Ik heb er toen voor gekozen om verder te studeren, en heb nog twee diploma’s behaald. Het eerste was een Licentiaat Planning en ruimtelijke ontwikkeling eveneens aan de Universiteit Gent, en nadien volgde een Master Urban growth management aan de Oxford Brookes University in het Verenigd Koninkrijk.

Ik heb voor deze bijkomende studies gekozen uit interesse voor ruimtelijke ontwikkeling, dit sluit aan bij mijn geografische opleiding. Daarnaast biedt het ook bredere jobmogelijkheden.

Ik had werkzekerheid nog voor ik mijn derde diploma behaalde. Een buitenlands diploma is een visitekaartje, maar diploma’s zijn minder en minder een basis om werknemers op te selecteren.

Ik ben gestart als wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit Gent tijdens het behalen van mijn tweede diploma. Nadien ben ik aan de slag gegaan als Junior consultant bij een ruimtelijk studiebureel dat actief was voor de Europese Commissie. Sinds 1994 werk ik voor Stad Gent, hier heb ik zowel administratie als kabinetwerk gedaan.

3. Arbeidsmarkt

Geografen worden vooral geapprecieerd voor hun ruimtelijke benadering, rationeel denkvermogen en wetenschappelijke insteek in een sector die minder werkt met analyse, probleemstelling, doelstellingen en actieplannen. Daarnaast zijn we ook sterk in cijfermatig werk.

Vanuit de overheid is er minder vraag naar mensen met een Geografie-diploma. Veel van mijn studiegenoten vonden werk in het onderwijs en in banken. Ik ken ook geografen die politiek actief zijn, verkozen zelfs. Dat komt omdat ruimte en sociale geografie politiek relevant zijn, men gelooft in de maakbaarheid van de samenleving, via ruimtelijke ontwikkeling, planning en architectuur.

4. Studiekeuze

Ik heb voor Geografie gekozen uit interesse. Ik raad deze keuze aan toekomstige studenten aan, alleen als je er echt van houdt. Het is misschien niet de beste keuze om carrière te maken, maar het biedt zeker mogelijkheden.

5. Opleiding

Mijn opleiding Geografie heeft ervoor gezorgd dat de liefde voor de aarde mij bijblijft. Wat ik ook doe professioneel, ik bekijk regio’s en landschappen met een geografische bril.

De leukste herinnering aan mijn studieloopbaan is het leren kennen van de wereld.

6. Tips voor toekomstige studenten

Doe iets wat je graag doet maar blijf er niet in gevangen, het leven is meer dan werken alleen.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Proef eerst van zoveel mogelijk zaken voor je je definitief settelt in een job, tenzij je een academische carrière beoogt. Dat laatste moet volgens mij een van de meest bevredigende jobs zijn die er bestaan, intellectuele honger is immers nooit gestild.

Studeer zoveel mogelijk bij tijdens het werken, liefst zo breed mogelijk : kok, gids, automecanicien, leraar,…. Je kan altijd je leven omgooien als je dat echt wil, op gelijk welke leeftijd.