Bram Desmet - CEO

Wiskunde - Desmet BramNaam: Bram Desmet

Opleiding: Licentiaat in de Wiskunde, Master Business Administration, Doctoraat in Operationeel onderzoek

Afgestudeerd in: 1998, 2004 en 2009

Jobtitel: CEO

Bedrijf: SOLVENTURE, www.solventuregroup.com

Sector: S&OP Software gebaseerde consulting

 

CV

1994 - 1998 / Licentiaat in de Wiskunde / Universiteit Gent

2002 - 2004 / Master in Business Administration / Vlerick

2006 - 2009 / Doctoraat in operationeel onderzoek / Universiteit Gent

1998 - 2003 / Sidmar (Arcelor-Mittal Gent) / IT functie

2003 – 2016 / Management consultant, lid van het management team België / MÖBIUS

2009 – nu / CEO / SOLVENTURE, software gebaseerde consulting

1. Huidige functie

Solventure is een niche speler op het gebied van Sales & Operations Planning en ondersteunt bedrijven om het volledige potentieel van hun supply chain te ontsluiten door een optimaal ingericht S&OP-proces. Solventure verkoopt hiervoor niet alleen software, maar biedt ook supply chain analyses waarbij operationele data wordt vertaald in waardevolle planningsinformatie.

Wat me vooral aantrekt in mijn job is de afwisseling: de organisaties waarvoor je werkt en de inhoud zijn telkens verschillend.

Om mijn functie te beoefenen, heb je vooral analytische vaardigheden en emotionele intelligentie nodig. Je moet sterk zijn in teamwork, grondig te werk gaan en gericht zijn op het behalen van een resultaat. Mijn opleiding Wiskunde vormde hier een erg goede basis voor, wiskunde is een universele taal.

2. Loopbaan

Toen ik in 1998 afstudeerde als Licentiaat Wiskunde, was er enorm veel vraag naar IT’ers op de arbeidsmarkt. Ik heb toen 5 jaar bij Sidmar in een IT-functie gewerkt en een aanvullende opleiding Business Administration gevolgd omdat ik wou begrijpen hoe een bedrijf functioneert.

Sinds 2003 ben ik in consultancy terecht gekomen, wat ik momenteel nog steeds doe. Ik had eerst een meer technisch-inhoudelijke rol waarna ik ben doorgegroeid naar een management functie met focus op het organiseren en laten groeien van de consulting activiteiten.

Intussen heb ik ook een doctoraat in operationeel onderzoek behaald aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen. Dit was een uitloper van een project bij een klant waarbij ik een nieuw voorraadmodel had ontwikkeld en dit in mijn vrije tijd verder heb onderzocht.

3. Arbeidsmarkt

Als wiskundige wordt je op de arbeidsmarkt serieus genomen, hoewel er weinig expliciet naar wiskundigen wordt gevraagd bij vacatures. Wiskundigen worden vooral geapprecieerd omdat ze sterk zijn in analytisch en conceptueel denken.

Grote organisaties zijn uitermate complex. Als wiskundige heb je een stapje voor om met abstractere modellen de werking van zo een organisatie te beschrijven. Ik denk aan process modellering, business architectuur, ... In industrie en retail organisaties worden veel veranderingen afgetoetst op hun ‘business case’. Dat is een cijfermatige evaluatie van de kosten en de baten. Voor wiskundigen is dat een thuismatch. Bedrijven beschikken over steeds meer gegevens. De grote uitdaging is dat te vertalen naar inzichten. Wiskundigen zijn ook daar uitermate goed voor geplaatst.

4. Studiekeuze

Ik heb voor een opleiding tot wiskundige gekozen omdat ik in het secundair onderwijs goed was in wiskunde en dit dieper wou verkennen. Ik zou deze keuze opnieuw maken en raad deze keuze ook aan toekomstige studenten aan omdat Wiskunde een basisopleiding is waarmee je alle kanten uit kan.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me vooral geleerd om conceptueel en analytisch te denken, grote hoeveelheden informatie te verwerken en het heeft me ook zelfvertrouwen gegeven.

6. Tips voor toekomstige studenten

Kies voor een goed basisdiploma, ga voor iets wat je graag doet en waar je goed in bent. Na het behalen van je Master-diploma zal je blijven studeren, op je werk en via bijkomende opleidingen. Ga voor levenslang leren.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Verander voldoende snel van job, 2 à 3 jaar in de eerste job is voldoende. Doe eens iets anders en zet jezelf niet te snel vast!