Filip Delaei - Senior Local Trial Manager

Naam: Filip Delaei

Opleiding: Licentiaat (Master) in de Biotechnologie

Afgestudeerd in: 1998

Jobtitel: Senior Local Trial Manager

Bedrijf: Janssen, Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnsonhttp://www.janssen.com/belgium/

Sector: Farmaceutische sector

CV:

1994 – 1997 / Licentiaat in de Biotechnologie / Universiteit Gent

1998 - 2000 / Wetenschappelijk onderzoeker (doctoraat) / VIB

2001 - 2003 / Clinical research associate / Harrison Clinical Research

2003 - 2004 / Data manager / EORTC

2004 - 2004 / Site manager / Valesta

2004 - 2006 / Site manager / Janssen, Johnson & Johnson

2007 - 2007 / Senior site manager / Janssen, Johnson & Johnson

2007 – 2013 / Local trial manager / Janssen, Johnson & Johnson

2013 – nu / Senior local trial manager / Janssen, Johnson & Johnson

1. Huidige functie

Janssen maakt deel uit van een wereldwijde groep farmaceutische bedrijven: Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson. Ons doel is het ontwikkelen en aanbieden van geneesmiddelen en therapeutische oplossingen voor diverse ziektes via goed onderbouwd, wetenschappelijk onderzoek.

Als Senior Local Trial Manager zorg ik voor het project management van klinische studies in al zijn aspecten.

Onder project management valt: de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van de klinische studie toetsen, contractonderhandelingen met ziekenhuizen, indienen van dossiers bij ethische commissies en FAGG ter goedkeuring, inhoudelijke besprekingen met artsen en specialisten, begeleiden en opleiden van collega’s, samenwerken met externe bedrijven die logistiek de trial verzorgen, de veiligheid van de patiënt verzekeren, enzovoort.

Er zijn verschillende zaken die me erg aantrekken in mijn job, zoals de afwisseling in taken en het werken in een boeiende, uitdagende internationale omgeving. Daarnaast vind ik het geweldig om er mee voor te zorgen dat nieuwe behandelingen geregistreerd en terugbetaald worden zodat mensen met ernstige ziektes genezen kunnen worden. Tot slot vind ik het ook interessant om deel uit te maken van nevenprojecten (pilot projects, think tanks) binnen het bedrijf, naast mijn reguliere werk.

Om mijn functie uit te oefenen, is het belangrijk om zin te hebben om te ondernemen en bij te leren, gezond verstand te bezitten, maar ook menselijke kennis in de brede zin van het woord.

Mijn opleiding was zeker een goede basis, klinisch onderzoek is immers het verlengde van wat er in het labo gebeurt. Elke medicatie heeft zijn oorsprong in het fundamenteel onderzoek. De werking van het onderzoeksmiddel kan je enkel begrijpen met de nodige achtergrondkennis (pathways, technieken). Bijvoorbeeld, bij HIV en HepC klinische studies wordt de virale lading in het bloed opgevolgd door een PCR-test. Weten wat deze test inhoudt en hoe deze uitgevoerd wordt, is pas een begin.

2. Loopbaan

Vijftien jaar geleden was de opleiding Biotechnologie nog zeer jong en leek het logisch om te doctoreren en je opleidingskennis in het labo verder te ontwikkelen en toe te passen. Er waren toen slechts een handvol spin-offs of biotechnologiebedrijven te vinden in Zwijnaarde of Leuven, en de bekendheid van het diploma buiten dat wereldje was zeer beperkt. Nu liggen de kaarten anders en zijn er meer mogelijkheden. Anderzijds heb ik er ervaren dat een doctoraat geen must is en ik dezelfde functie uitoefen als mensen die wel een doctoraat hebben behaald, die industrie-apotheker of bio-ingenieur zijn van opleiding. Je eigen weg zoeken, je karakter is bepalend(er) voor hoe je de zaken aanpakt en vooruitgang boekt.

Ik heb nog altijd een hart voor wetenschap en ben werkzaam in de laatste stap van medicatieontwikkeling en onderzoek (vóór commercialisatie). Dagdagelijks werk wordt hier gecomplementeerd met diverse interessante aspecten van een multinational.

3. Arbeidsmarkt

Er is tegenwoordig veel meer vraag naar biotechnologen dan 15 jaar geleden. Op we arbeidsmarkt worden we vooral geapprecieerd voor onze zin voor verbetering, het begrijpen van processen, en een gezonde combinatie tussen theorie en praktijk.

4. Studiekeuze

Ik heb destijds voor Biotechnologie gekozen omdat het een toekomstgerichte opleiding is en ik zin had om een stukje van de wereld te ontrafelen. Ik raad deze studiekeuze aan toekomstige studenten aan, maar hou in het achterhoofd dat er een wereld bestaat naast doctoreren.

5. Opleiding

Een universitaire opleiding heeft me gevormd. Ik vind het daarnaast belangrijk om je kennis te blijven bijschaven, niks is voltooid.

Het meest opmerkelijke moment uit mijn studietijd was toen iemand, bij het uitspreken van het woord “biotechnologie”, dacht dat ik protheses maakte, mechanische techniek toepassen op het menselijk lichaam.

6. Tips voor toekomstige studenten

Gewoon doen! Biotechnologie heeft tegenwoordig een boeiend en beter netwerk. Probeer Erasmus om je horizonten te verbreden.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Ga op zoek naar wat je interesseert!

Meer informatie over jobmogelijkheden en getuigenissen van werknemers bij Janssen, is te vinden op http://www.careers.jnj.com.