Kevin Lambeets - Consulent Natuur

Biologie - Lambeets Kevin

Naam: Kevin Lambeets

Opleiding: Licentiaat in de Biologie (optie Dierkunde), Doctoraat in de Wetenschappen: Biologie

Afgestudeerd in: 2004, Doctoraat behaald in 2009

Jobtitel: Consulent Natuur

Bedrijf: Natuurpunt, www.natuurpunt.be

Sector: Non-profit sector

 

CV:

2000 - 2004 / Licentiaat in de Biologie, optie Dierkunde / Universiteit Gent

2004 - 2009 / Doctoraat in de Wetenschappen: Biologie / Universiteit Gent

2009 - 2009 / Wetenschappelijk onderzoeker / Universiteit Gent, Natuurpunt Studie

2009 – 2012 / Consulent planning, regio Antwerpen / Natuurpunt

2012 – nu / Consulent natuur, regio Vlaams-Brabant / Natuurpunt

1. Huidige functie

Ik werk als consulent natuur voor Natuurpunt, de grootste vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen.

Ik werk steeds samen met lokale vrijwilligers en andere consulenten, en ondersteun het beheer van de natuurgebieden in het oosten van Vlaams-Brabant tot net over de Antwerpse grens.

Concreet houdt mijn job in dat ik enerzijds een aanspreekpunt ben voor de werking rond de natuurgebieden en bijhorende beheerplannen opstel. Anderzijds geef ik vorming rond natuurbeheer, en ondersteun ik natuurstudie, monitoring en verenigingsinitiatieven in de natuurgebieden. Samen met andere collega’s verzorg ik de communicatie rond de natuurgebieden zoals persberichten, publicaties, acties, enzovoort.

Wat mij vooral aantrekt in deze job, is de concrete bijdrage die ik lever aan natuurbehoud, -bescherming en –herstel in Vlaanderen. Het is een erg uitdagende en afwisselende functie waarbij allerlei aspecten van de opleiding biologie aan bod komen. Niet enkel soortenkennis is van tel, ook ecologie, bodemkunde, hydrologie,… en een belangrijke portie praktische terreinervaring zijn cruciaal.

Om mijn functie uit te oefenen, zijn vlotte sociale en communicatieve vaardigheden essentieel. Daarnaast wordt verwacht dat je zelfstandig en flexibel kan werken en dat je beschikt over een gezonde portie kritische ingesteldheid. Kennis van GIS, (natuur-)beleid en wetgeving zijn een surplus.

2. Loopbaan

Na mijn opleiding Biologie kreeg ik de kans als IWT-bursaal een doctoraal traject af te leggen. Ik wou me daarbij verdiepen in de ecologie van oevergebonden levensgemeenschappen, en alzo een bijdrage leveren tot het behoud van deze unieke systemen. Ik heb mijn doctoraat behaald in 2009 aan de Universiteit Gent (Onderzoeksgroep Terrestrische Ecologie). Na een periode van rust en reizen, kon ik gedurende een maand aan de slag als medewerker bij Natuurpunt Studie. Nadien dwong ik mijn kansen af als consulent natuurplanning bij Natuurpunt Beheer, specifiek voor de Regio Antwerpen (2009 - 2012). Sinds 2012 ben ik werkzaam als consulent natuur in mijn thuisregio, nl. Vlaams-Brabant.

3. Arbeidsmarkt

Biologen worden op de arbeidsmarkt gewaardeerd dankzij hun brede vorming en domein overschrijdende kennis; naast louter biologie beheersen ze ook andere wetenschappelijke disciplines. Vaak kunnen ze vlot schrijven en is constructief samenwerken met anderen geen probleem. Biologen zijn kritisch van geest en flexibel ingesteld.

4. Studiekeuze

Ik heb voor de opleiding Biologie gekozen uit interesse. Ik zou deze keuze opnieuw maken gezien de brede wetenschappelijke vorming en de vaak inspirerende en enthousiasmerende lesgevers.

Ik raad Biologie ook toekomstige studenten aan, zeker nu individuele trajecten en professionalisering in de opleiding mogelijk zijn. De richting vergt heel wat persoonlijke inspanningen en verantwoordelijkheid van de studenten. Je moet met andere woorden bereid zijn om te werken, maar dat zal op de arbeidsmarkt niet anders zijn.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me vooral bijgebracht om nieuwsgierig te blijven, kritisch na te denken en samen te werken waar het kan. Ik benut deze kritische ingesteldheid, de onderzoekscompetenties en het domein overschrijdend denken nog steeds. Verder heb ik geleerd om vlotter informatie te delen, wat zeer belangrijk is binnen mijn functie bij Natuurpunt.

Het leukste aan mijn studententijd was het ‘vrijheid – blijheid’ gevoel en de talrijke vriendschappen die ik heb overgehouden.

6. Tips voor toekomstige studenten

Denk zeer goed na vooraleer je een doctoraatsonderzoek start. Het behalen van een doctoraatstitel kan later je jobmogelijkheden beïnvloeden. Anderzijds was het een fantastische tijd, een verrijkende ervaring tussen en samen met tal van intrigerende mensen.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Een opleiding als bioloog is in Vlaanderen misschien niet de meest voor de hand liggende keuze. De arbeidsmarkt is vaak verzadigd en onze overheid heeft weinig aandacht voor natuur en milieu... Maar bij dromen start de verandering van de wereld, dus ga ervoor!