Kris Van Troos - Advisor

Geologie - Van Troos Kris

Naam: Kris Van Troos

Opleiding: Licentiaat Geologie

Afgestudeerd in: 2003

Jobtitel: Advisor

Bedrijf: IMDC (International Marine & Dredging Consultants), www.imdc.be

Sector: Offshore energy, baggerindustrie, oceanografie, haveninfrastructuren

 

CV:

1999 – 2003 / Licentiaat Geologie / Universiteit Gent

2004 – 2009 / Geoloog / Jan De Nul

2009 – 2010 / Research & Development Project engineer / Envisan

2010 – 2012 / Project manager / GEMS International nv

2013 – nu / Advisor / IMDC

1. Huidige functie

IMDC is een ingenieurs-en adviesbureau dat gespecialiseerd is in watergerelateerde projecten.

Ik zorg voor de dagdagelijkse operationele leiding van de IMDC meetdienst. Daarnaast valt ook de coördinatie van oceanografische meetprojecten onder mijn bevoegdheid en stel ik “client representatives” ter beschikking voor geofysische en geotechnische surveys.

Het leukste aan mijn job is de grote afwisseling. Na jaren van reizen en werken in het buitenland, heb ik nu het comfort van een job in België die me nog steeds de kans biedt om regelmatig het terrein op te gaan.

Om mijn functie uit te oefenen is het vooral belangrijk om een wetenschappelijke manier van denken en praktijkervaring te hebben. Daarnaast moet je van aanpakken weten, zelfinitiatief en organisatietalent vertonen, en met mensen kunnen omgaan.

Mijn opleiding was een goede basis voor mijn job. Het bood me een brede wetenschappelijke basis waardoor ik gedurende mijn eerste werkjaren praktijkervaring kon opdoen in allerhande grondonderzoeken. Deze ervaring gebruik ik nu voor de coördinatie van projecten.

2. Loopbaan

Na het afstuderen als geoloog heb je een aantal keuzes: verder studeren, naar het buitenland gaan met veel veldwerk, in België in de milieusector of voor de overheid aan de slag gaan, in de academische wereld blijven, lesgeven, … Als vrije vogel heb ik na het afstuderen resoluut voor het buitenlandse avontuur gekozen.

Ik was gestart met een aanvullende opleiding “Milieuwetenschappen en –technologieën”, maar ik ben gestopt in februari omdat ik plots een aantrekkelijk jobaanbod kreeg in de baggersector bij Jan De Nul. Ik heb er 5 jaar gewerkt en daar de kans gekregen om als geoloog allerhande geofysische en geotechnische grondonderzoeken te organiseren over de hele wereld. Ik heb er de kneepjes van het vak geleerd en vooral om in alle omstandigheden mijn plan trekken. Deze job was ook ideaal om verschillende culturen te leren kennen en zodoende de mensenkennis op te doen die later heel goed van pas zou komen.

Na Jan De Nul heb ik anderhalf jaar binnen de Research & Development afdeling gewerkt in de milieu-sector als R&D Engineer. Dit is nog steeds de meest aangewezen sector om in België als geoloog te werken. Onderzoek bleek echter minder bij mij te passen, waardoor ik al snel terug overgestapt ben naar de internationale grondonderzoeken en surveys.

Zo ben ik gedurende 2,5 jaar projectleider geworden bij een internationaal surveybedrijf (GEMS) en heb projecten uitgevoerd voor Shell, de havens van Antwerpen/Gent/Zeebrugge en grondstoffenproducenten. GEMS werd echter zeer slecht geleid, waardoor de werkomstandigheden soms erg moeilijk waren. Niettemin, in moeilijke en stressvolle situaties leer je steeds het meest. Na het faillissement ben ik als adviseur bij een consultant voor marine infrastructuren en bagger (IMDC) gaan werken. Hier ben ik tot op heden aan de slag.

3. Arbeidsmarkt

Er is relatief weinig vraag naar geologen van de binnenlandse arbeidsmarkt, maar er is dan ook slechts een kleine groep werkzoekende geologen die elk jaar op de arbeidsmarkt komen. Buitenland is geen enkel probleem qua arbeidsmarkt. Eens je wat ervaring hebt, is het relatief eenvoudig om een nieuwe job te vinden.

Ik ken héél weinig geologen die lang werkzoekende gebleven zijn. Ik ken geen enkele collega die uit noodzaak uiteindelijk een job moeten zoeken heeft die niet bij zijn opleiding past (zoals je wel dikwijls van andere diploma’s hoort).

Geologen zijn meestal “hands-on” medewerkers met een brede wetenschappelijke basis en interesse waardoor ze op de arbeidsmarkt als multifunctioneel ervaren worden. Dit opent perspectieven om ook binnen bedrijven na verloop van tijd eens van functie te veranderen en je loopbaan uit te bouwen.

4. Studiekeuze

Ik heb getwijfeld tussen Biologie en Geologie, beide staan in nauw contact met de natuur en beloven veldwerk, wat mijn voorwaarden waren. De kleine studentengroep, vele excursies en kansen op werk in het buitenland hebben mij op de infodag snel doen beslissen om Geologie te gaan doen.

Ik zou nog steeds dezelfde studiekeuze maken. Door het lage aantal afgestudeerden elk jaar is er geen probleem om werk te vinden. Geologie biedt een brede wetenschappelijke basis waar je in de loop van je latere loopbaan nog alle kanten mee op kan (multifunctioneel).

Ik raad Geologie ook aan toekomstige studenten aan als het een gefundeerde studiekeuze is. Eens de keuze gemaakt, is er 100% inzet nodig anders red je het niet.

5. Opleiding

Ik heb tijdens de opleiding een bepaalde manier van denken en observeren meegekregen in combinatie met een “niet bang zijn om je handen vuil te maken”-mentaliteit. Een andere manier van denken dan een ingenieur meekrijgt, maar even waardevol.

De leukste herinneringen aan mijn studententijd zijn alle excursies die ik samen met de geologiestudenten en –proffen gemaakt heb. Met je prof in tenten op een bergtop op 3000m slapen waar het ’s nachts stevig vriest, die typische excursies zijn iets dat je in geen enkele andere studierichting tegenkomt en waarvan elke student bij het afstuderen beseft dat hij/zij ze zal missen.

6. Tips voor toekomstige studenten

Je moet een voldoende wetenschappelijke achtergrond in het middelbaar hebben gehad. Ik vond de bachelorjaren met zwaartepunten Fysica en Chemie niet gemakkelijk. Eerst word je wetenschapper, pas in de laatste jaren word je geoloog.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Als je in België wil werken is kennis van GIS een pluspunt. Dit is een keuzevak dat in mijn tijd weinig gekozen werd omwille van de zwaarte. Echter, het komt in overheidsdiensten heel vaak terug. Verder adviseer ik jonge net afgestudeerde en ongebonden geologen om met hun diploma op zak de wereld in te trekken (via een Belgische firma is dit het gemakkelijkst) en enkele jaren later met hun ervaring terug te komen voor een meer standaardjob die je nodig hebt als je het wil combineren met een familiaal leven.