Marijn Van Hulle - Mass Spectrometry Sales & Demo Lab Supervisor

Chemie - Van Hulle MarijnNaam: Marijn Van Hulle

Opleiding: Licentiaat en Doctoraat in de Chemie

Afgestudeerd in: 1998, Doctoraat behaald in 2004

Jobtitel: Mass Spectrometry Sales & Demo Lab Supervisor, Benelux

Bedrijf: Waters , www.waters.com

Sector: Analytische meetapparatuur

CV:

1994 – 1998 / Licentiaat in de Chemie / Universiteit Gent

1999 – 2004 / Doctoraat in de Chemie / Universiteit Gent

2004 - 2008 / Mass spectrometry applications specialist, demolab manager / Waters

2008 – 2013 / Mass spectrometry sales and applications specialist / Waters

2013 – nu / Mass spectrometry sales and demo lab supervisor Benelux / Waters

1. Huidige functie

Waters is een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf, opgericht in 1958 door Jim Waters, met hoofdkantoor in Milford (USA) dat wereldwijd 5700 mensen tewerkstelt. Waters is een wereldspeler op het vlak van chromatografische en massaspectrometrische technologieën voor (bio)farmaceutische analyses alsook voor residu analyse binnen de milieu-, voedings-, proteomics, klinische en chemische sector.

In mijn huidige rol ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van een laboratorium waar we jaarlijks tientallen klanten en prospects uitnodigen voor een demonstratie van hun toekomstige chromatografische en/of massaspectrometrische applicaties op onze toestellen. Omdat een geslaagde demo de ultieme stap is naar een bestelling (van 100.000-500.000 euro), is de druk hoog om week na week applicaties te ontwikkelen die net dat ietsje beter zijn dan die van onze concurrenten. Daarnaast voer ik een deel van de commerciële activiteiten mee uit, voornamelijk binnen de voedings- en milieusector, alsook ziekenhuizen.

Wat me het meeste aantrekt in mijn job is de combinatie van wetenschap, omgaan met klanten en management.

Om mijn functie uit te voeren, is het belangrijk om flexibel en klantgericht te zijn, goed te kunnen samenwerken (interactie tussen sales, application support en service), en de drive te hebben om een project tijdig af te werken, te rapporteren en meteen aan een nieuw project te beginnen.

Ik gebruik nog dagelijks de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn opleiding in de vakken chemie, wiskunde en fysica.

2. Loopbaan

Na het behalen van mijn licentiaatsdiploma (Master) ben ik bewust aan een doctoraat begonnen, goed beseffende dat dit een deuropener zou zijn voor functies met groeipotentieel in grote bedrijven, en met de wetenschap dat dit een vorming zou zijn tot een kritisch en analytische nadenkend wetenschapper.

Mijn huidige job is me aangeboden net voor het indienen van mijn doctoraatsthesis. Waters is een wereldspeler op vlak van chromatografie en massaspectrometrie. Van Amerikaanse bedrijven is bovendien gekend dat de financiële verloning volgens de prestaties is, vandaar was de keuze voor Waters snel gemaakt. Zo ben ik in feite nooit moeten gaan solliciteren.

Ik ben begonnen als application specialist in 2004. Na een viertal jaar ben ik meer in de commerciële richting geëvolueerd. Als sales specialist was ik verantwoordelijk voor de verkoop van MS apparatuur in de klinische, milieu en voedingsmarkt. Sinds dit jaar ben ik verantwoordelijk voor het laboratorium alsook voor het globale omzetcijfer van het gamma massaspectrometrische toestellen in de Benelux. Ik blijf zelf ook actief commercieel bezig om de voeling met de klant niet te verliezen.

3. Arbeidsmarkt

Een doctoraat wetenschappen opent hoe dan ook deuren. In mijn zoektocht naar nieuwe mensen in het lab, kies ik resoluut voor hogeropgeleide mensen omdat ik er bij deze groep van mensen van uitga dat ze geleerd hebben na te denken, in teamverband en individueel te kunnen werken en ze ook in staat zijn resultaten tijdig af te leveren en dit keurig kunnen rapporteren, ook onder druk. Ik ben ervan overtuigd dat mensen met dit profiel in veel firma’s kunnen beginnen.

Waters is een internationaal bedrijf waarin zeker groeipotentieel is. Vandaar heb ik me tot nog toe niet laten verleiden om van werkgever te veranderen. De opgedane kennis/ervaring is een enorme rijkdom voor zowel werkgever als werknemer, vandaar is er zeer weinig verloop binnen onze firma. Met een gezonde ambitie kan je om de 4-5 jaar gegarandeerd een andere functie uitoefenen binnen ons bedrijf (sales, support, service, marketing, business development, sales management, product management, R&D...).

Chemici worden op de arbeidsmarkt vooral geapprecieerd voor hun analytische aanpak en kennis ter zake. Dit is een zeer technologische markt, en product specialisten worden nog meer geapprecieerd als ze een degelijke wetenschappelijke basis hebben. In mijn geval komt daarnaast nog de hands-on ervaring op deze toestellen erbij, zodat klanten mij niet enkel zien als een verkoper maar als een betrouwbare partner.

4. Studiekeuze

Ik heb voor de opleiding Chemie gekozen uit interesse opgedaan tijdens het secundair onderwijs, en uit het besef dat alles rondom ons chemie omvat.

Ik heb nooit spijt gehad van deze keuze en zou het wellicht opnieuw doen.

De richting scheikunde is een zware opleiding met veel theorie alsook veel practicum sessies, doch met enorm veel mogelijkheden binnen deze opleiding: polymeer, analytische, organische synthese, biochemie... Je leert op een fundamentele manier na te denken.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me leren durven nadenken en projectmatig werken. Het doelgericht aanpakken van en het analytisch inzicht in de problematiek van applicaties benut ik nu nog steeds.

Ik heb enorm veel leuke herinneringen aan mijn studententijd:

  • Ik ben er mijn echtgenote tegen het lijf gelopen.
  • Ik ben ooit naar huis gereden van mijn labo, op het moment dat mijn collega’s ’s morgens aankwamen.
  • Ik heb 4 maanden in Wenen gewerkt aan mijn licentiaatsthesis.
  • Ik heb 2 maanden in China gewerkt aan mijn doctoraatsthesis.
  • Ik ben bestuurslid geweest in de studentenvereniging.
  • Hoe ik ooit na de eerste cantus ben thuis geraakt, weet ik nog steeds niet.
  • Ik heb er een aantal zeer goede vrienden aan over gehouden.
  • Kortom, teveel om op te noemen!

6. Tips voor toekomstige studenten

Durf na te denken! Ga ervan uit dat je met dit diploma en de juiste ingesteldheid wellicht jobzekerheid hebt en dat deze sector nog eens goed betaalt ook. Via deze richting kun je in vele sectoren terechtkomen: farmaceutica, voeding, productie, dienstverlening, academisch, klinisch, milieu, biotechnologie, analytische support, R&D, noem maar op.

Wees bereid om vijf jaar flink te studeren!