Nele Verbiest - Doctoraatsstudent

Informatica - Verbiest Nele

Naam: Nele Verbiest

Opleiding: Bachelor in de Wiskunde, Master in de Wiskundige Informatica

Afgestudeerd in: 2008, 2010

Jobtitel: Doctoraatsstudent

Bedrijf/Instituut: Universiteit Gent, www.cwi.ugent.be

Sector: Informatica

 

CV:

2005 – 2008 / Bachelor in de Wiskunde / Universiteit Gent

2008 – 2010 / Master in de Wiskundige Informatica / Universiteit Gent

2010 – nu / Doctoraatsstudent / Universiteit Gent

1. Huidige functie

Als doctoraatsstudent doe ik onderzoek naar datareductiemethoden gebaseerd op het vaagruwverzamelingenmodel. Dit onderzoek wordt gepubliceerd in tijdschriften en in verhandelingen van conferenties waarop ik presentaties geef. Daarnaast geef ik bordoefeningen aan masterstudenten wiskunde en begeleid ik studenten bij het maken van hun projecten en thesissen.

Als doctoraatsstudent kan je zelfstandig je werk plannen en organiseren. Op die manier kan je gemakkelijk variatie brengen in je werk en zien geen twee dagen er hetzelfde uit. Ik mag ook veel reizen, zo ga ik ongeveer twee keer per jaar op conferentie en heb ik al meerdere studieverblijven in de Verenigde Staten en Spanje achter de rug.

In de opleiding wiskundige informatica krijg je het beste van twee werelden mee: ik heb het gevoel dat ik technisch sterk genoeg onderlegd ben om mijn onderzoek uit te voeren, ik kan goed programmeren en heb bijna nooit problemen met computerwerk. Aan de andere kant heb ik ook een goede wiskundige basis die vaak een voordeel is als ik algoritmes moet ontwerpen.

Als doctoraatsstudent is het belangrijk nauwkeurig te kunnen werken, georganiseerd te werk te gaan en creatief te zijn.

2. Loopbaan

De promotor van mijn master thesis was promotor van een project waar men een doctoraatsstudent voor zocht. Ik heb deze kans met beide handen aangegrepen en heb niet naar andere jobs gezocht.

3. Arbeidsmarkt

Er is niet specifiek vraag naar mensen met een diploma Wiskundige Informatica omdat deze opleiding niet echt bekend is in de industrie. Er is echter wel een heel grote vraag naar mensen in de informaticasector, waar dit diploma dus perfect op aansluit.

4. Studiekeuze

Ik wou sowieso wetenschappen studeren omdat ik wist dat dat goed ligt op de arbeidsmarkt. Ik heb voor de opleiding Wiskunde gekozen omdat dit de meest fundamentele wetenschap is. De keuze voor de Master Wiskundige Informatica lag niet voor de hand, er zijn maar weinig studenten die deze richting kiezen. Ik heb ervoor gekozen omdat ik tijdens de bacheloropleiding aanvoelde dat de informaticavakken mij meer lagen en omdat de vakken in deze opleiding mij aanspraken. Ook denk ik dat er in de industrie meer vraag is naar mensen die zowel technisch geschoold zijn als een wiskundige achtergrond hebben.

Ik zou zeker opnieuw kiezen voor de Master Wiskundige Informatica en raad deze keuze ook aan toekomstige studenten aan. De studie is leuk en interessant, en er zijn weinig studenten zodat de lessen interactief verlopen. Ik zou eventueel wel een Bachelor Informatica gedaan hebben in plaats van Wiskunde (waarmee je ook rechtstreekse toegang hebt tot de Master Wiskundige Informatica).

5. Opleiding

Mijn studies hebben me vooral geleerd om abstract te denken en georganiseerd te werk te gaan.

Tijdens mijn laatste masterjaar heb ik een half jaar in Halle (Duitsland) gestudeerd via het Erasmus programma. Deze tijd was onvergetelijk, zowel op studiegebied als op sociaal vlak. Ook het maken van mijn thesis was zeer boeiend en het is door dat onderzoek dat ik nu een doctoraat schrijf.

6. Tips voor toekomstige studenten

Vaak staan jongeren voor de keuze ingenieur of exacte wetenschappen. Ik denk dat ze goed moeten kijken naar beide programma’s en moeten nadenken welke studie het best bij hen past en bij de job die ze later willen uitoefenen.