Tim De Kock - Docent

NGeologie - De Kock Timaam: Tim De Kock

Opleiding: Master in de Geologie

Afgestudeerd in: 2009

Jobtitel: Docent

Bedrijf/Instituut: Universiteit Antwerpen, https://www.uantwerpen.be/en/research-groups/arches/

Sector: Onderzoek en Hoger onderwijs

 

CV:

2004-2009 / Master in de Geologie / Universiteit Gent

2010-2016 / Assistent – Doctoraatstudent / Universiteit Gent

2016 – nu / Oprichter spin-off Inspect BV

2016 – 2019 / FWO postdoctoraal onderzoeker / Universiteit Gent

2019 – 2020 / BOF postdoctoraal onderzoeker / Universiteit Gent

2020 – nu / tenure track professor / Universiteit Antwerpen

1. Huidige functie

Als professor ben ik verbonden aan de afstudeerrichtingen Erfgoedstudies en Conservatie/Restauratie aan de Universiteit van Antwerpen. Ik doceer wetenschappelijke vakken rond materiaaleigenschappen en onderzoekstechnieken, maar ook maatschappelijke vakken rond duurzaamheid. Daarnaast doe ik ook onderzoek dat zich focust op de overlap van (steenachtige) erfgoedmaterialen, natuurlijke processen, klimaat en erfgoed. Daar komen verschillende onderzoeksthema’s uit, zoals het bestuderen van klimaatgebonden degradatie van steenachtige materialen in de gebouwschil, het gebruik van natuur voor adaptatie van erfgoedgebouwen en -objecten aan een wijzigende klimatologische context of het testen van conserverende behandelingen.

2. Loopbaan

Ik heb na mijn studies aan UGent ook mijn carrièrepad aan daar ontwikkeld en ik ben de UGent en de opleiding Geologie dan ook zeer erkentelijk. Tijdens mijn carrière aan UGent heb ik als assistent reeds de mogelijkheid gehad om onderzoek, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening te combineren. De interactie met studenten is altijd belangrijk geweest voor mij. Maar ook de interactie met collega-onderzoekers wereldwijd heeft nog sterk bijgedragen tot mijn latere keuze om academisch te blijven. Mijn buitenlandse onderzoekservaring is dan ook vrij divers geweest; van laboratoriumonderzoek aan synchrotroninstellingen tot veldwerk in de fjorden van Svalbard. Na een post-doc en het oprichten van een spin-off consultancy bureau volgend op mijn doctoraat ben ik sinds 2020 gestart aan de Universiteit van Antwerpen.

3. Arbeidsmarkt

De mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn zeer ruim. De grote troeven van geologen zijn de multidisciplinaire wetenschappelijke vorming en ons vermogen om te denken in verschillende dimensies en vanuit natuurlijke processen. Mijn eigen functie is daar een mooi voorbeeld van; als geoloog ben ik zelf professor geworden in een ander domein, namelijk erfgoed en conservatie-restauratie. De brede basis gaf me immers de mogelijkheid om na mijn studies mijn eigen pad en eigen interesses te volgen.

4. Studiekeuze

Ik heb voor de opleiding Geologie gekozen vanwege de diversiteit en de mogelijkheid om zowel labo- als veldwerk te doen. Geologie is een studie die me lag als persoon, het heeft me geen moeite gekost en ik ben nog steeds geboeid door mijn werk.

Gezien de diversiteit is geologie aan te raden aan een hele groep mensen: mensen die graag veldwerk doen, mensen die graag computermodellen opmaken of bestuderen en echte labo-onderzoekers; mensen die gefascineerd zijn door milieu, natuur, klimaat of gewoonweg de wereld rondom ons.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me vooral gevormd op vlak van kennis en probleemoplossend denken.

Wat me het meeste bijblijft uit mijn studieloopbaan, zijn vast en zeker de excursies. De kennis die je kan opdoen op het veld is enorm. En het is natuurlijk aangenamer op een mooie locatie dan op de lesbanken.

6. Tips voor toekomstige studenten

Je bent best geboeid door wetenschappen in het algemeen. Bekijk de verschillende lespakketten vanaf het 2e jaar heel nauwkeurig en je zal zien hoe divers de opleiding is. In de masteropleiding ga je zelf beslissen welke richting je uit wil.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: De sectoren waarin een geoloog terecht komt, zijn echt heel uitgebreid. Het hangt af van je eigen interesse!