Wouter Smet - Growth Hacker

Wiskunde - Smet Wouter

Naam: Wouter Smet

Opleiding: Master in de Natuurkunde (Fysica), Master in de Wiskunde

Afgestudeerd in: 2007 en 2008

Jobtitel: Growth Hacker

Bedrijf: Engagor, http://engagor.com

Sector: IT, Social media

 

CV:

2002 – 2007 / Master in de Natuurkunde / Universiteit Gent

2007 – 2008 / Master in de Wiskunde / Universidad Complutense de Madrid

2007 - 2008 / Risk analyst software / Vose Software

2009 - 2010 / Web developer / Netlog

2010 - 2011 / API developer, product manager / Netlog

2011 - 2011 / Developer, critical operations / Massive Media

2011 - 2013 / Customer relations & support / Engagor

2011 – nu / Co-founder & CEO / MyShoppingTab

2013 – nu / Joomla! developer / ZeroDD Soluzioni Informatiche

2013 – nu / Growth hacker / Engagor

1. Huidige functie

Engagor is een online platform dat door grote bedrijven en agentschappen gebruikt wordt om alle aspecten van hun social media activiteiten te beheren: zowel het uitvoeren, opvolgen als analyseren ervan. Het wordt vooral door marketing, PR en customer service diensten gebruikt, en typisch door redelijk zichtbare bedrijven zoals Telenet, Belfius en NMBS.

Als growth hacker ben ik verantwoordelijk voor de technische kant van (online) marketing: creatieve en analytische strategieën uitdenken, implementeren en evalueren aan de hand van zowel externe analytics tools en zelf intern geprogrammeerde dashboards/reports/charts/databases, die bijdragen aan het groeien van Engagor. De ‘growth’ slaat zowel op marketing (i.e. website visitors, kwalitatieve leads) als inkomsten: veel bezoekers krijgen op je website is één ding, maar kunnen we bepaald gedrag ook linken aan de waarschijnlijkheid om klant te worden?

(Voor meer informatie over growth hackers: http://www.aginnt.com/growth-hacker#.UqrzUmRDsyA)

Het leukste aan mijn job is de mix van analytisch denken en begrijpen, creatief met ideeën komen, en ook de opgedane kennis en vaardigheden van de voorbije jaren kunnen toepassen om de ideeën werkelijkheid te maken. Daarnaast hebben web startups vaak jonge, gemotiveerde en intelligente werknemers met veel belang aan ‘all round’ skills ( Engagor is geen uitzondering), en dus is het team erg fijn om mee samen te werken.

Om als growth hacker aan de slag te gaan, is het belangrijk om analytisch inzicht, creativiteit en een liefde voor het zowel creëren als het beantwoorden van nuttige vragen die bijdragen tot het bereiken van de gestelde doelen, te bezitten.

Verder heb je ook technische IT kennis nodig, in mijn geval web programmeren, om te zien wat steek houdt om zelf te implementeren, verschillende bronnen van externe data correct te combineren, enzovoort.

Mijn wiskunde-opleiding was zeker een goede basis voor mijn functie, zowel de “zet een in woorden geformuleerd probleem om in een exact kwantitatief vraagstuk” van de fysica, als de nadruk op scherpe, elegante en ondubbelzinnige definities en gevolgtrekkingen van de wiskunde.

2. Loopbaan

Toen ik afstudeerde als Master in de Wiskunde en in de Natuurkunde, waren er veel jobmogelijkheden. Ik ben bij een klein software- en consultingbedrijf in Gent (Vose Software) beland omdat een collega-student uit de natuurkunde daar reeds werkte. Ik heb er een jaar gewerkt.

Vervolgens ben ik als webdeveloper bij Netlog terechtgekomen, wat later Massive Media is geworden toen ze ook de datingsite Twoo erbij maakten. Hier ben ik 2 jaar gebleven.

Sinds 2011 werk ik bij Engagor: eerst freelance als Customer relations & support, en sinds 2013 als growth hacker.

In 2011 werd ik eveneens medeoprichter en CEO van MyShoppingTab, een e-commerce oplossing.

3. Arbeidsmarkt

Voor zover ik weet, is er veel vraag naar wiskundigen en natuurkundigen op de arbeidsmarkt. Niemand van mijn UGent-medestudenten uit de fysica of wiskunde heeft ooit moeite gehad om een job te vinden, hetzij in de bankwereld, hetzij in onderzoek, hetzij in technologie-gerichte bedrijven.

Wiskundigen en fysici worden vooral geapprecieerd voor hun analytisch inzicht, een instinctieve ‘maak het zo simpel en helder mogelijk’-attitude, en probleemoplossend denken.

4. Studiekeuze

Ik heb voor deze opleiding gekozen uit liefde voor de natuurkunde, en later ook wiskunde. Ik heb weinig stilgestaan bij concrete carrièremogelijkheden bij de start van mijn studies, ik wou gewoon op een zo diepgaand mogelijke manier weten hoe de mensheid het universum al had doorgrond.

Achteraf bekeken, zou ik nog steeds dezelfde studiekeuze maken. Fysica en wiskunde zijn extreem bevredigend om te leren kennen, en enkel als je ze als zuivere universiteitsrichting doet kan je zo ongebreideld zonder veel afleiding alles leren (in tegenstelling tot het middelbaar en andere richtingen zoals ingenieur, economie,…, waar er veel afleidingen buiten de zuivere wetenschap zijn).

Ik raad deze studiekeuze ook aan toekomstige studenten aan, maar “you got to really, really love it!”.

5. Opleiding

Na het eerste jaar natuurkunde (dat toen nog 100% samenviel met wiskunde), heb ik de beide richtingen parallel gestudeerd. Ik heb wiskunde een jaar later afgemaakt dan natuurkunde.

Ik heb ervoor gekozen om niet te doctoreren omdat ik teveel zin had in teamwerk en ik een fan ben van snelle, concrete doelen i.p.v. een meerjarenplan. De privé leek voor beide vlakken beter.

Wat me het meeste bijblijft uit mijn studieloopbaan is het begin van mijn studies. Weg met al die brede (en dus per definitie vrij oppervlakkige/beperkte) waaier aan vakken uit het secundair onderwijs, enkel nog maar de schoonheid van de wiskunde en natuurkunde, en bovendien op het hoogste niveau mogelijk!

6. Tips voor toekomstige studenten

Enkel doen als je het heel, heel graag doet om de wetenschap zelf, niet uit carrièreoverwegingen. De carrière komt wel, al was het maar omdat de wereld wiskundigen ziet als ‘slim genoeg voor wiskunde, dus hij/zij zal ook wel aankunnen wat voor deze job nodig is’.

Als wiskunde tijdens het middelbaar ooit moeilijk aanvoelde, of als je iets anders dan 8u wiskunde hebt gedaan, denk dan toch 2 keer na voor je aan deze studie begint.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Don’t worry about it, wetenschappers worden steeds meer en meer nodig!