Projecten onderwijsinnovatie 2016
React!
Promotor: Prof. Christophe Scholliers
Projectomschrijving: Het vak functioneel en logisch programmeren leert studenten de concepten van de functionele programmeertaal Haskell. Dit omvat basisconcepten zoals luie uitvoering, algebraïsche datatypes, polymorfisme, type classen maar ook meer geavanceerde concepten zoals continuaties, functoren, monoids, monads en monad omvormers. Bovenop deze concepten is het zo dat de notie van assignment niet bestaat in pure functionele talen. Programmeren zonder deze notie is voor studenten bijzonder moeilijk aangezien dit voor vele studenten de allereerste keer is dat ze geconfronteerd worden met zo een programmeermodel. Het is dan ook nodig dat de studenten zich verdiepen in deze programmeertaal door het maken van allerhande oefeningen.
Vaak zijn het type oefeningen die studenten moeten oplossen echter zeer theoretisch van aard, bijvoorbeeld oefeningen over lijsten, het implementeren van de lambda calculus enzoverder. Het is dan ook bijzonder moeilijk voor studenten om in te zien hoe deze meer theoretische concepten ook hun nut hebben in het programmeren van dagdagelijkse programma's.
Samenvattend is het doel van dit onderwijsproject studenten te stimuleren om diepe kennis te vergaren over theoretische concepten door deze praktisch toe te passen voor het programmeren van robots. Bovendien is het gebruik van robots niet beperkt tot het aanleren van functionele programmeertalen. Deze robots zouden dus in een latere fase ook kunnen worden ingezet voor andere vakken.
Lees het volledige projectvoorstel...
Documenteren, rapporteren & delen: universele smartphone microscoopadapters voor microfotografie
Vakgroep/dienst: Biologie (WE11)
Promotor: Dr. Olivier Leroux
Lees het volledige projectvoorstel...
Actief leren in algoritmen en datastructuren
Vakgroep/dienst: Toegepaste Wiskunde, Informatica en Statistiek (WE02)
Promotor: Prof. Veerle Fack
Het is de bedoeling van dit onderwijsinnovatieproject om te experimenteren met technieken die de interactie van de lesgever met de studenten en de activiteit van de studenten tijdens de hoorcolleges kan verhogen.
Dit zal uitgewerkt worden in een aantal opleidingsonderdelen in het vakgebied “Algoritmen en Datastructuren”, die aan bod komen in zeer uiteenlopende groepen qua interesse en qua grootte. Dit betekent dat er zowel groepen eerste-bachelorstudenten als groepen masterstudenten zijn – en het is duidelijk dat een niet-actieve student zich gemakkelijk kan “verstoppen” in een grote groep bij een activiteit tijdens een hoorcollege. Verder zijn er zowel “domein-eigen” studenten, voor wie informatica de hoofdopleiding is, als studenten waarvoor dergelijk vak slechts een “bijvak” is (bijvoorbeeld uit de geomatica of biotechnologie) – en met name voor deze laatste groepen studenten is het minder makkelijk om ze tijdens hoorcolleges bij de les te houden.
Verder is er ook nood aan hulpmiddelen om het zelfstandig werk van studenten buiten de contacturen gemakkelijk op te volgen. Vooral bij grotere groepen bachelorstudenten is het geen evidentie om de studenten tot dit zelfstandig werk te stimuleren. Bij groepen masterstudenten is er doorgaans minder ondersteuning door AAP en moet de opvolging door de lesgever zelf gebeuren. Goed uitgebouwde leerpaden in een elektronische leeromgeving (zoals Minerva) kunnen hierbij helpen. Ook dit zal uitgebouwd worden voor de hoger vermelde opleidingsonderdelen.
Lees het volledige projectvoorstel...
Multidisciplinair leerplatform voor nematologie onderwijs en capaciteitsopbouw
Vakgroep/dienst: Biologie (WE11) - masteropleiding nematologie
Promotor: Prof. Wim Bert
Met dit projectvoorstel willen we meer inzetten op blended learning met als doel de studenten beter voorbereid naar de les te laten komen en hen meer digitaal materiaal aan te reiken om achteraf te bekijken.
Lees het volledige projectvoorstel...
Het stimuleren van probleemoplossend denken tijdens PC oefeningen: het gebruik van een tablet voor gepersonaliseerde begeleiding en feedback
Vakgroep/dienst: Plantenbiotechnologie en Bio-informatica (WE09)
Promotor: Prof. Klaas Vandepoele
Projectomschrijving: Als onderwijsinnovatieproject stel ik voor om werkcolleges interactiever te maken en de studenten hun wetenschappelijke creativiteit op een persoonlijke en interactieve manier aan te scherpen.
Lees het volledige projectvoorstel...
Flipped classroom: interactieve integratie van reader
Vakgroep/dienst: Geografie (WE12)
Promotor: Prof. Veerle Van Eetvelde
Projectomschrijving: Het opleidingonderdeel Landschapsgenese (Master Geografie en Master Archeologie) bestaat uit verschillende modules die gebruik maken van de werkvormen hoorcolleges, geïntegreerde terreinoefening en
Deze reader heeft drie doelstellingen:
- In functie van de thema’s die behandeld worden tijdens de excursie zullen de studenten papers aangeboden krijgen die ze moeten doornemen als voorbereiding op de terugkoppeling van de excursie in de lessen. De papers worden geselecteerd zodat ze een beeld geven over de interdisciplinaire benadering die noodzakelijk is voor landschapsgenese (geografie, archeologie, bodemkunde, geofysische prospectietechnieken) in het studiegebied van de excursie (bv. zandig Vlaanderen in de Vlaamse Vallei). Elke student dient de papers te lezen en de bijhorende vragen te beantwoorden. Tijdens de eerste les na de excursie worden de vragen behandeld (= fase 1).
- Bijkomende papers over andere aspecten van Landschapsgenese worden gelezen en besproken aan de hand van de 7 vragen die tijdens de flashpresentaties op het einde van de hele cursus worden bediscussieerd (= fase 2).
- De studenten moeten de reader sowieso doornemen als voorbereiding op het examen.
Dit project zal m.a.w. de reader op een interactieve manier integreren in de les en wordt gebruikt als een flipped classroom. Om interactie tussen de studenten onderling en lesgevers te vergroten tijdens de voorbereiding van de bespreking zal gebruik gemaakt worden van NotaBene (zie praktische uitwerking).
Lees het volledige projectvoorstel...
Get out your comfort zone: feedback geven en krijgen op presentaties
Vakgroep/dienst: Geografie (WE12)
Promotor: Prof. Veerle Van Eetvelde
Ter voorbereiding van deze presentatie krijgen de studenten een toelichting over presentatietechnieken (opmaak van een powerpoint, structuur, taalgebruik, …). Aangezien de geïntegreerde oefening wordt uitgewerkt in groep dienen de studenten ook goed af te spreken wie welke aspecten zal presenteren en bespreken.
Lees het volledige projectvoorstel...
Inzet van een interactief bord in het practicumonderwijs biologie
Vakgroep/dienst: Biologie (WE11)
Promotor: Prof. Annemieke Verbeken
Lees het volledige projectvoorstel...
Een online monitoraat: een uitbreiding op een sterke studie-ondersteuning
Vakgroep/dienst: Facultaire Dienst Onderwijsondersteuning (WE58)
Promotor: Prof. Mieke Adriaens, Onderwijsdirecteur
In dit onderwijsinnovatieproject zal er geëxperimenteerd worden met een online platform, WizIQ, waarbij de studenten online begeleid kunnen worden, op de cruciale momenten wanneer zij aan het studeren zijn. Op deze manier is er tevens een extra mogelijkheid om vragen te kunnen beantwoorden tijdens de drukke examenperiodes. De online tool WizIQ (https://www.wiziq.com) bevat een online bord waarop PowerPoint, Word, Excel en pdf bestanden kunnen geprojecteerd worden. Er zijn ook vlotte mogelijkheden om met webcam te werken, om het persoonlijk contact te vergroten.
Lees het volledige projectvoorstel...
Ondersteuning en promotie van Activerend leren
Vakgroep/dienst: Facultaire Dienst Onderwijsondersteuning (WE58)
Promotor: Prof. Mieke Adriaens, Onderwijsdirecteur
In het kader van talentontwikkeling van docenten zal er een Broodje Martinnovatie georganiseerd worden met als centrale thema ‘Activerend leren’. Daarin zullen een aantal goede praktijken toegelicht worden en zullen een aantal beschikbare ondersteunende tools in Minerva en Curios gedemonstreerd worden. Deelthema’s rond activerend leren zijn: de gerichte integratie van ICT in een rijke en afwisselende mengeling van onderwijsvormen zoals flipping the classroom en allerlei vormen van blended learning, tussentijdse activering van studenten, probleemgestuurd onderwijs, peer review, studenten laten doceren, probleemgestuurde practica, het gebruik van werkvormen als groepswerk, integratieseminaries, werkcolleges, PGO (probleemgestuurd onderwijs)-tutorials, projecten, stages, …
We proberen steeds zoveel mogelijk te vertrekken van concrete onderwijsproblemen die zich stellen en daarop in te spelen, met klassieke of digitale innovatieve oplossingen, waarbij de acties op langere termijn de continue talentontwikkeling van studenten en personeel m.b.t. onderwijs beogen.
Lees het volledige projectvoorstel...
Proeftuinen rond multiperspectivisme
Vakgroep/dienst: Facultaire Dienst Onderwijsondersteuning (WE58)
Promotor: Prof. Mieke Adriaens, Onderwijsdirecteur
- Spoor 1: Het thema multiperspectivisme als containerbegrip zichtbaar maken
- Spoor 2: Ondernemerschap aan de faculteit WE vergroten
- Spoor 3: De structurele integratie van duurzaamheidseducatie in de opleidingen promoten
- Spoor 4: Interdisciplinair symposium Masterproef
Lees het volledige projectvoorstel...
Communicatie en talentontwikkeling rond onderwijsinnovatie
Vakgroep/dienst: Facultaire Dienst Onderwijsondersteuning (WE58)
Promotor: Prof. Mieke Adriaens, Onderwijsdirecteur
We streven daarbij steeds naar laagdrempelige participatieve acties zoals een facultaire studentenwedstrijd rond onderwijsinnovatie en een aantal lunches rond onderwijsinnovatie (Broodje Martinnovatie), waarbij sprekers hun praktijkervaringen rond een welbepaald thema naar voor brengen, het actief verspreiden van de oproep voor onderwijsinnovatieprojecten, de brainstorms met alle verschillende opleidingscommissies, de tandem website/nieuwsbrieven,…