Inzet van een interactief bord in het practicumonderwijs biologie
Promotor: Prof. Annemieke Verbeken
Projectmedewerkers: Bauters Kenneth, De lange Ruben, Kristof de Vos, D’hondt Bram, Eeckhout Sharon, Van de Putte Kobeke
Korte beschrijving van het onderwijsinnovatieproject
Tijdens de practica van plantkunde wordt de diversiteit van planten op macroscopisch (morfologie) en microscopisch (histologie, anatomie) niveau bestudeerd. De studenten leren hierbij om observaties op een wetenschappelijk verantwoorde manier te tekenen (bv. bloemdiagrammen, cellen, weefsels). Deze tekeningen zijn vaak omvangrijk, en staan bovendien centraal in de evaluaties. Daarom maken de assistenten veelvuldig gebruik van een bord om bepaalde details uit deze tekeningen te verduidelijken. Het is van belang dat deze verduidelijkingen toegankelijk zijn voor alle studenten in de zaal (± 130 aanwezigen).
Doelstellingen van het project + tijdsbesteding
Daarnaast kunnen de beelden ook live gestuurd worden naar een tablet of smartphone, waarbij maximaal 250 studenten kunnen meekijken. Hiervoor moet je een app installeren, die zowel werkt met een iOS- of een Android-besturing. Ook kunnen de tekeningen na het practicum worden opgeladen op minerva, zodat de studenten zich optimaal kunnen voorbereiden op het examen.
Om niks aan het toeval over te laten zal er een grondiger marktonderzoek uitgevoerd worden, waarbij verschillende modellen van diverse fabricanten worden uitgetest. Een belangrijke vereiste is immers dat er gewoon kan getekend worden zoals met een traditioneel bord (door een vertraging in de digitale doorvertaling treden er bij bv. een SMART Board of SMART Podium kleine onvolmaaktheden in de tekening op). Gelet dat de tekeningen die de studenten moeten maken heel nauwkeurig moeten zijn (bv. perfect gesloten contouren van de cellen), en het bovendien omvangrijke tekeningen zijn, is het SMART sympodium hierdoor geen goede oplossing.