Weblectures:instructievideo’s practica

Projecttitel: Opname van instructievideo’s over basistechnieken in de geïntegreerde practica biochemie en biotechnologie
Vakgroep/Dienst: Biochemie en Microbiologie (WE10), L-ProBE
Promotor: Prof. Bart Devreese
Projectmedewerkers: Linda Vermeulen

Korte beschrijving van het onderwijsinnovatieproject

Camtasia StudioMet dit project willen we opnames maken over het uitvoeren van de basistechnieken die in de geïntegreerde practica in de bachelor-opleiding Biochemie en Biotechnologie aan bod komen. Deze instructiefilmpjes zullen ingezet worden als voorbereiding op de practica. Enerzijds geeft dit de studenten vooraf een goed beeld van de aan te leren techniek. Anderzijds kunnen de video’s ook gebruikt worden om de finesses van een bepaalde techniek op te frissen wanneer deze in een volgend geïntegreerd practicum terug aan bod komen.

De instructievideo’s zijn in eerste instantie gericht op de technieken en vaardigheden die tijdens de geïntegreerde practica van de bachelor-opleiding Biochemie en Biotechnologie aan bod komen. Aangezien een aantal technieken ook voorkomen in de practica die georganiseerd worden voor de bachelor-opleiding Biologie kunnen de video’s ook daar ingezet worden.

Doelstellingen van het project + tijdsbesteding

Het doel van dit onderwijsinnovatieproject is om instructievideo’s over de basistechnieken die in de practica van de bachelor Biochemie en Biotechnologie aan bod komen, ter beschikking te stellen van de studenten. Het gaat over technieken die dagdagelijks gebruikt worden door onderzoekers in het veld van de Levenswetenschappen We denken hierbij bv. aan het steriel uitplaten van bacteriën, agarosegelelektroforese, SDS-PAGE,… Wij zijn ervan overtuigd dat deze video’s veel meer zullen bijdragen tot het leerproces in vergelijking met uitgeschreven teksten.

Usb microfoonDeze video’s zullen ook helpen in het verwerkingsproces van de verschillende technieken. Wanneer de techniek een 2e of 3e maal wordt toegepast (in een ander practicum) kan de student deze opnames immers ter herhaling herbekijken ter voorbereiding van het practicum.

Momenteel zijn voor diverse technieken reeds Engelstalige video’s beschikbaar via YouTube. Helaas is de werkwijze in deze filmpjes vaak net iets anders dan wat in het practicum dient te gebeuren. We vinden het daarom nuttig om eigen instructievideo’s te maken met de specifieke toestellen die ook in de practica gebruikt worden. Daarnaast kunnen ook extra tips meegegeven worden.

We willen de instructievideo’s zowel in het Nederlands (voor bachelor-studenten) als in het Engels (voor master-studenten) aanbieden. De opnames, of een deel ervan, kunnen publiek worden verspreid, wat de uitstraling van de opleiding kan verhogen. De Engelse instructievideo’s kunnen we mogelijk verspreiden via het tijdschrift JoVE.

Voor de praktische uitvoering van het project voorzien we 5 fasen:

 • Selectie van de technieken (januari 2015)
 • Uitwerken van de scenario’s (maart-april 2015)
 • Opname van de instructievideo’s (mei-juli 2015)
 • Publicatie op Minerva (infosite van de opleiding) (september 2015)
 • Evaluatie op basis van feedback door studenten en ervaringen van de begeleiding (AJ 2015-2016)

Realisaties

Onderstaande technieken werden geïllustreerd via één of meerdere instructievideo’s:

 • bereiden van groeimedium, gebruik van de autoclaaf
 • droog steriliseren
 • massieve ent
 • massieve ent met wattenstaaf
 • pipetteren
 • gieten van platen
 • SDS-PAGE
 • enten: steekent & streepent
 • maken van een steriele verdunningsreeks
 • gebruik van een verdeelpomp

De opgenomen weblectures zijn te bekijken via Minerva door in te tekenen op de cursus met cursuscode "C003364", getiteld "Geïntegreerd practicum: basisanalyse van microbiële en eukaryote cellen" - prof. dr. P. Vandamme, dr. M. Aerts, N. N., prof. dr. G. Berx
Zie: http://minerva.ugent.be/main/course_home/course_home.php?cidReq=C00336402015