Ontwikkeling van nieuwe exchange bias structuren op basis van ferriet materialen.

Groep: DyNaMat

Promotor: Prof. Bartel Van Waeyenberge

Begeleiding: Mathias Helsen, Jonas De Clercq

Inlichtingen: tel. 09/264.43.42 of contacteer rechtstreeks een betrokken persoon (de contactgegevens opvragen door op de naam te klikken)

Aantal studenten:     1

Probleemstelling

In magnetische geheugencellen en magnetische sensoren wordt gebruik gemaakt van het ‘exchange bias’ effect om de richting van de magnetisatie van een magneetje vast te houden, ongeacht het extern aangelegde veld. Door een antiferromagneet, waar de spins paarsgewijs anti-parallel gekoppeld zijn, in direct contact te brengen met een ferromagneet waar alle spins in dezelfde richting wijzen, kan door de interactie aan de interface de spins in de ferromagneet vast gehouden worden. Meestal wordt een metallische ferromagnetisch materiaal gebruikt, maar voor nieuwe functionele structuren zouden exchange bias structuren met een niet geleidende ferromagneet  andere mogelijkheden bieden.

Ferrieten zijn een klasse van magnetische geordend materialen (ferri-magneten) op basis van ijzeroxide. Het zijn niet geleidend, keramische materialen en zouden de ferromagneet in een exchange bias systeem kunnen vervangen.  Gezien het hoog smeltpunt kunnen klassieke technieken om dunne lagen aan te brengen niet gebruikt worden.

Doelstelling

Het doel van deze thesis is het onderzoeken of door het afzetten van ferrite lagen door middel van ‘atomic layer deposition’(ALD) een werkend exchange bias systeem kan gemaakt worden. Door middel van klassieke evaporatietechnieken kan de antiferromagneet op een substraat afgezet worden, waarna in een ALD reactor een dunne ferrimagnetische laag kan worden toegevoegd (in samenwerking met de onderzoeksgroep COCOON).


Locatie: De Sterre (S1)