Picoseconde vortex dynamica in magnetische nanostructuren: de interactie van vortices met spingolven

Groep: DyNaMat

Promotor: Prof. Bartel Van Waeyenberge

Begeleiding: Arne Vansteenkiste, Bartel Van Waeyenberge

Inlichtingen: tel. 09/264.43.42 of contacteer rechtstreeks een betrokken persoon (de contact-gegevens opvragen door op de naam te klikken)

Kernwoorden: vortex dynamica, spingolven, magnetische vortex

Probleemstelling: Dit onderwerp is geschikt voor studenten die interesse hebben voor experimenteel onderzoek met nieuwe meetmethoden.

Een magnetische vortex is een speciale magnetische configuratie die men kan vinden in magneetjes met nanometer dimensies. Gezien deze magneetjes twee mogelijke toestanden hebben, wordt overwogen om ze te gebruiken in technologische toepassingen zoals geheugencellen. Hiervoor is het noodzakelijk om de dynamische eigenschappen te kennen: hoe kan een vortex zo snel mogelijk van de ene naar de andere toestand gebracht worden? Recent werd een ultra snel ompool mechanisme ontdekt, wat de interesse in deze configuratie sterk heeft doen stijgen. Echter nog niet alle microscopische details van dit proces zijn gekend, in het bijzonder hoe de andere dynamische processen zoals spingolven dit ompool mechanisme beïnvloeden.

Doelstelling: Dit afstudeerwerk zou er in bestaan om door middel van dunne film depositie en lithografie zulke model structuren te maken op microscopische transmissielijnen. Door het opmeten van de radiofrequentie absorptie in deze transmissielijn, kunnen de dynamische processen bestudeerd worden. Bij sub-GHz frequenties kan het ompoolmechanisme van de vortex bestudeerd worden en door toevoegen van hogere frequentiecomponenten kan de wederzijdse invloed nagegaan worden. Deze meetopstelling is nieuw en zal nog getest en geoptimaliseerd moeten worden voor deze experimenten.

 

Locatie: De Sterre, gebouw S1