Studie van het schakelgedrag van magnetische vortices door middel van MFM

Groep: DyNaMat

Promotor: Prof. Bartel Van Waeyenberge

Begeleiding: Mathias Helsen, Jonas De Clercq

Inlichtingen: tel. 09/264.43.42 of contacteer rechtstreeks een betrokken persoon (de contactgegevens opvragen door op de naam te klikken)

Dit onderwerp is geschikt voor studenten die interesse hebben voor de ontwikkeling van geavanceerde experimentele methodes.

Probleemstelling

Een magnetische vortex is een speciale magnetische configuratie die men kan vinden in magneetjes met nanometer dimensies. Gezien deze magneetjes twee mogelijke toestanden hebben, wordt overwogen om ze te gebruiken in technologische toepassingen zoals geheugencellen. Hiervoor is het noodzakelijk om de dynamische eigenschappen te kennen: hoe kan een vortex zo snel mogelijk van de ene naar de andere toestand gebracht worden? Recent werd een ultra snel schakelmechanisme ontdekt, wat de interesse in deze configuratie sterk heeft doen stijgen. Het schakelgedrag kan bereikt worden door het systeem op verschillende manieren te exciteren, namelijk door het aanleggen van gepulste of oscillerende magnetische velden of spin-gepolariseerde stromen. Voor het vinden van de optimale parameters (amplitude en lengte van de excitatie), moet op een efficiënte manier de vortex toestand kunnen bepaald worden voor en na het aanleggen van de excitatie zodat een groot parameter gebied kan onderzocht worden.

Doelstelling

Door middel van magnetische kracht microscopie (MFM), een variant van AFM, kan de toestand van de vortex bepaald worden. Momenteel wordt een nieuwe MFM in ons labo geïnstalleerd en het is de bedoeling om tijdens dit thesis werk de meetmethode op punt te zetten om semi automatisch de vortex toestand te analyseren in een sequentie van excitaties. Op deze manier kunnen schakeldiagrammen opgesteld worden.

Locatie: De Sterre (S1)