Interactie van spingolven met magnetische vortices

Groep: DyNaMat
Promotor: Prof. Bartel Van Waeyenberge
Begeleiding: Prof. Bartel Van Waeyenberge

Inlichtingen: tel. 09/264.43.42 of contacteer rechtstreeks een betrokken persoon (de contactgegevens opvragen door op de naam te klikken)

Trefwoorden: magnetisme, vortex, spindynamica, nanostructuren, spingolven

Probleemstelling
Een magnetische vortex is een speciale magnetische configuratie die men kan vinden in magneetjes met nanometer dimensies. Gezien deze magneetjes twee mogelijke toestanden hebben, wordt overwogen om ze te gebruiken in technologische toepassingen zoals geheugencellen. Hiervoor is het noodzakelijk om de dynamische eigenschappen te kennen: hoe kan een vortex zo snel mogelijk van de ene naar de andere toestand gebracht worden? Recent werd een ultra snel ompool mechanisme ontdekt, wat de interesse in deze configuratie sterk heeft doen stijgen. Echter nog niet alle microscopische details van dit proces zijn gekend, in het bijzonder hoe de andere dynamische processen zoals spin golven dit ompool mechanisme beïnvloeden.
Thesis 2015-2016 dynamat3

Doelstelling
Door middel van een unieke optische breedbandspectrometer (1-12GHz) zullen de spingolven in magnetische vortex structuren onderzocht worden.  De opgemeten spectra kunnen dan onderzocht worden op niet-lineaire effecten die veroorzaakt kunnen worden door de interactie met de vortex kern. Naast het uitvoeren van deze experimenten en de analyse van de data, kunnen ook nog numerieke simulaties uitgevoerd worden om de bekomen resultaten beter te begrijpen. Een student kan volgens zijn eigen interesses ook focussen op een van deze deeltaken.