FAME speeksel- en stoelgangstaal

Speekselstaal

Het materiaal voor het doneren van het speekselstaal zal meegegeven worden bij de consultatie. Belangrijk is dat het speekselstaal meteen (bij voorkeur rechtop) ingevroren wordt vooraleer het door één van onze medewerkers kan worden opgehaald of vooraleer het opgestuurd wordt naar ons via bpost. We zullen voor de tweede optie het bpost verzend ticket bezorgen. Hieronder een korte handleiding voor het verzamelen van het speekselstaal:

 1. In het pakketje vind je een klein buisje. Plaats het mondstuk aan je mond en probeer hierbij speeksel door de opening te duwen.
 2. Vul het buisje met speeksel tot aan het lijntje van 1,5 mL. Als er luchtbellen ontstaan, kan je deze wegblazen of voorzichtig met de onderkant van het buisje op tafel tikken.
 3. Eens het buisje gevuld is tot aan het lijntje van 1,5 mL, kan je het mondstukje verwijderen (mag in de vuilbak) en plaats je het dopje op het buisje met speeksel.
 4. Bewaar het speekselstaal (bij voorkeur rechtop) in de diepvriezer in het bijgegeven zakje waar het individueel nummer is op vermeld.

Stoelgangstaal

Het materiaal voor het doneren van het stoelgangstaal zal meegegeven worden bij de consultatie. Dit is een papieren 'opvanger' die u gemakkelijk over het toilet kan hangen. Belangrijk is dat het stoelgangstaal meteen ingevroren wordt vooraleer het door één van onze medewerkers kan worden opgehaald of vooraleer het opgestuurd wordt naar ons via bpost. We zullen voor de tweede optie het bpost verzend ticket bezorgen. Hieronder een korte handleiding voor het doneren van het stoelgangstaal:

 1. Was jouw handen voor gebruik en controleer of de collector intact is.
 2. Trek beide zijkanten van de opvanger los en rek de opvanger open.
 3. Plak de buitenkanten op de WC-bril.
 4. Zorg dat jouw blaas leeg is alvorens met de verzameling te starten.
 5. Vang jouw ontlasting op in de papieren opvanger. Zorg ervoor dat je alleen ontlasting opvangt; dus geen urine of toiletpapier.
 6. Wanneer de collectie heeft plaatsgevonden, verwijder je de papieren opvanger (met stoelgang) van de WC-bril en plaatst deze VOLLEDIG (PAPIER + STOELGANG) in het PLASTIEKEN ZAKJE dat hiervoor voorzien is.
 7. Sluit het zakje goed af en plaats deze in de diepvriezer.

Verzending van de stalen

 1. Contacteer de onderzoekers van deze studie voor een verzendlabel.
 2. Plaats het stoelgang- en het speekselstaal in de voorziene isomobox, samen met de bijgeleverde koelelementen.
 3. Breng het pakket binnen bij bpost van maandag t.e.m. woensdag (niet later en niet in een pakjesautomaat, aangezien het pakket dan gedurende het weekend onderweg kan zijn en de stalen dus niet meer diepgevroren zijn).
 4. Van zodra wij de stalen ontvangen hebben, het toestemmingsformulier ondertekend en bij ons is en de vragenlijst ingevuld is, sturen wij u de bol.com waardebon op via email.