Projects relating to Microbial metabolism

Control of rumen methanogenesis

  • Happy Climate Milk: Reducing enteric emissions in dairy cattle through feeding strategies (HappyCliMi)

Finished projects:

  • Nutritioneel sturen naar een economisch en ecologisch duurzaam melkveebedrijf: focus op methaan en stikstof efficiëntie
  • The effects of nutritional supplementation in early life on methane emissions and performance in ruminants (Sieglinde Debruyne)
  • Persistent effects on rumen fermentation, methanogenesis and wall morphology through early life nutritional interventions (Alexis Ruiz Gonzalez)
  • Enteric methane mitigation in dairy cattle via feeding strategies and the impact on the carbon footprint (Dorien Van Wesemael)
  • Nutritionele mogelijkheden om te sturen naar een verhoogde stikstof-efficiëntie en een lagere ammoniak emmissie bij melkvee in het kader van de programmatische aanpak stikstof (PAS)

 

Microbial metabolism and interaction with host

  • Understanding microbiomes of the ruminant holobiont (HoloRuminant)

Finished projects:

  • Novel approaches to elucidate shifts in ruminal biohydrogenation pathways associated with milk fat depression (Lore Dewanckele)
  • Biohydrogenation of docosahexaeinoic acid in the rumen: identification of intermediates and microbes involved (Marlène Escobar)
  • Continuous registration of methane emitted by cattle and its assessment from milk fatty acid patterns (Joaquin Miguel Castro Montoya)
  • The potential of vibrational spectroscopy techniques to determine minor milk fatty acids (Ivan Stefanov)
  • Health and fertility challenges in high yielding dairy cows during the transition period and the use of dietary fatty acids as an optimization strategy (Miel Hostens)
  • Pre-digestive metabolism of fatty acids in grass and maize silage (Nazir Khan)
  • Onderzoek naar effect van klavercomponenten op lipolyse tijdens het inkuilproces en het pensmetabolisme en belang voor veredeling (Gijs Van Ranst)
  • Sturing van lipolyse en biohydrogenatie van poly-onverzadigde vetzuren in de pens met het oog op optimalisatie van de melk-vetzuursamenstelling (Charlotte Boeckaert)
  • Effect of feed factors and rumen lipid metabolism on the fatty acid composition and quality of meat from ruminants (Marta Lourenço)