GOE uitgelegd

In GOE UITGELEGD gaan jonge alumni van de faculteit Economie en Bedrijfskunde van Universiteit Gent bij hun favoriete proffen op de koffie voor een duidelijke uitleg over het Gentse Onderzoek in de Economie (GOE).

Hun zoektocht leidt hen van de arbeidsmarkt tot in de boardroom van de Europese Centrale Bank en de achterkamers van de overheid, allemaal vertrekkende vanuit een kantoortje in Gent. 

Hadden we de crisis kunnen voorkomen? Gaan een duurzaam klimaatbeleid en economische groei hand in hand? Is migratie slecht of juist goed voor onze arbeidsmarkt? En welke rol speelt economie nu echt in ons leven? Kom het allemaal te weten in de GOE UITGELEGD-podcast!

Onderwerpen

#1 - Stijn Baert - Arbeidseconoom

In de eerste aflevering van GOE Uitgelegd legt professor Stijn Baert van de Universiteit van Gent hoe je discriminatie op de arbeidsmarkt moet bestrijden, wat de gevolgen zijn van de Vlaamse jobbonus en waarom vrijwilligerswerk een plaatsje op je CV verdient!

 

#2 - Selien De Schryder - Monetair Econoom

Professor monetaire economie Selien De Schryder neemt ons mee naar de boardroom van de Europese Centrale Bank. Bovendien legt professor De Schryder uit waarom alles duurder wordt, hoe er geld in de economie wordt gepompt en hoe het bankentoezicht is veranderd na de crisis.

 

#3 - Bruno Merlevede - Europees Econoom

De Europese economie is voor velen een onbegrijpelijk kluwen van regels, internationale verdragen en tegenstrijdige belangen. Professor Merlevede ontwart deze verstrengelingen en schept een duidelijk overzicht. Bovendien vertelt hij wat de ontstaansreden van de Europese Unie is en hoe de EU haar doelen probeert te bereiken.

 

#4 - Brent Bleys - Milieu Econoom

Debatten over duurzaamheid en economische groei monden vaak uit in clichés of welles-nietes gesprekken. Professor Brent Bleys schenkt klare wijn. In deze aflevering van GOE Uitgelegd! gaat professor Bleys in op de problematiek van eindeloze groei en stelt alternatieven voor. De professor argumenteert dat we met meer rekening moeten houden dan enkel onze economische welvaart. Bovendien legt de professor uit hoe de EU momenteel omgaat met CO2-uitstoot en wat de voordelen zijn van een belasting op CO2.

 

#5.1 - Corona special met Freddy Heylen - Macro Econoom

Covid-19 tast de wereldwijde economie aan. Het Internationaal Monetair Fonds schat ondertussen dat The Great Lockdown een daling van drie procent zal veroorzaken in de wereldeconomie. Om deze schok op te vangen, zullen overheden diep in hun schatkist moeten tasten. Maar wie zal deze schuldenberg afbetalen? Is de volgende generatie de dupe? In de eerste aflevering van een driedelige reeks gaan we samen met professor Freddy Heylen dieper in op de schulddynamiek, met een aantal verrassende conclusies.

 

#5.2 - Corona special met Bart Cockx - Arbeidseconoom

Is tijdelijke werkloosheid in tijden van Corona een goed idee? Hoe hoog moet die tijdelijke uitkering dan zijn? En hoe kunnen we het stilaan het werk terug aanvatten? In de tweede aflevering van onze Corona special praten we met arbeidseconoom Bart Cockx over het tweede luik van het Gents Economisch Inzicht. We bespreken de maatregelen die de overheid heeft genomen om de arbeidsmarkt draaiende te houden, alsook de nood aan tussentijdse opleidingen en een sterk overleg met de sociale partners.

 

#5.3 - Corona special met Gert Peersman - Macro Econoom

Wat kan de overheid doen om de economie op gang te houden? Zijn overheidsinvesteringen de redding? En waarin moet de overheid dan investeren? In de derde en laatste aflevering van onze Corona serie praten we met macro-econoom Gert Peersman. Professor Peersman legt uit wat de overheid tijdens en nà de lockdown moet doen en in welke mate overheidsstimulans effectief is. Verder gaan we in op welke type overheidsinvesteringen er nodig zijn om bovenop de crisis te geraken.

 

#6 - Recap

In deze aflevering van GOE Uitgelegd! verschijnen de krachten van achter de schermen ook eens op het toneel. Evariest, Thomas, Arthur en Ben praten over de voorgaande afleveringen, over de economische actualiteit en wagen zich zelfs op het domein van de politiek! Een gesprek over de malaise van globalisering, de just-in-time supply chains, de parallellen tussen deze crisis en de vorige, de rol van centrale banken, de vergrijzing en nog veel meer staat jullie te wachten. Hopelijk genieten jullie er evenveel van als wij!

 

#7 - Glenn Rayp - Internationaal Econoom

Nood aan een genuanceerd gesprek over migratie en internationale handel? Benieuwd naar wat de feiten zeggen, in plaats van telkens weer diezelfde kortzichtige meningen aan beide kanten van het spectrum? In deze aflevering van GOE uitgelegd! praten Arthur en ik met professor internationale economie Glenn Rayp. Zijn onderzoek legt de voor-en nadelen van arbeidsmigratie bloot door in de cijfers te duiken. Daarnaast brengt professor Rayp een duidelijke analyse over de motieven van Trump om een handelsoorlog met China te beginnen.

 

#8 - Sam Hamels - Energie Econoom

In deze aflevering hebben we Gents energie econoom Sam Hamels op bezoek. Sam specialiseert zich in de elektriciteitsmarkt en publiceert geregeld opiniestukken in bladen zoals Knack. Bovendien heeft Sam in samenwerking met professor Johan Albrecht in 2017 het boek Energietrilemma - Een verkenning van het Belgische elektriciteitslandschap in 2030 geschreven. In deze aflevering hebben we het met Sam over de elektrificatie van ons transport, over het emissie trading systeem binnen de Europese unie, de noodzaak van degelijke huisisolatie en over de samenstelling van het Belgische energielandschap.

 

#9 - Désirée Vandenberghe - Gezondheidseconoom

In pandemische tijden zijn de woorden van een gezondheidseconoom goud waard. Désirée Vandenberghe is net gepromoveerd als gezondheidseconoom, met een speciale focus op de preventie van niet-overdraagbare ziektes. Haar inzichten en passie zijn echter wél besmettelijk. Ze laat ons zien dat gezondheid en economie een combinatie is waar je met de nodige nuance moet naar kijken. We hebben het over de doeltreffendheid van anti-rook campagnes, de kosten van ziek worden, hoe supermarkten je manipuleren gezonde voeding te kopen en waarom een klimaatbelasting bepaalt wat er op je bord terecht komt.

 

#10 - Haya Al-Ajlani & Andrzej Szczepaniak

Vandaag een speciale dubbelaflevering, voor het eerst met Engelstalige gasten!

In het eerste deel van de podcast spreken we met Haya Al-Ajlani. In haar onderzoek gaat Haya op zoek naar wat de Vlaming belangrijk vindt voor zijn welzijn en hoe onze overheid hier best rekening mee kan houden. Daarnaast onderzoekt ze ook de fragiliteit van staten. We praten met haar wat fragiliteit is op het niveau van een land en hoe dit linkt met ons welzijn.

In het tweede deel van de aflevering spreken we met Andrzej Szczepaniak. Andrew is een monetair econoom die zich bezig houdt de communicatie methodes van centrale banken. Daarnaast hebben we het over de kunde (of onkunde?) van economen om de economisch toekomst te voorspellen.

 

#11 - Wat zijn de plannen van Joe Biden? Een interview met Koen Schoors

We werpen onze blik vandaag op het land aan de andere kant van Atlantische oceaan, waar afgelopen maand een nieuwe president is verkozen. Samen met professor Koen Schoors kijken we naar de economische plannen van toekomstig Amerikaans president Joe Biden. Zijn er grote breuken tussen wat Trump de afgelopen vier jaar heeft gedaan of is het een vooral een verschil in stijl? Hoe staat Biden tegenover overheidsinvesteringen, wat is zijn visie op groene energie, gaat hij de belastingen verhogen, beperkt hij de macht van internetgiganten en wat doet hij met internationale handel? Professor Schoors doet het voor ons uit de doeken.

 

#12 - Brecht Neyt - Arbeidseconoom

Deze keer spreken we met Brecht Neyt, die zich focust op hoe de activiteiten van scholieren en studenten zich vertalen naar prestaties en kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast heeft Brecht ook onderzocht hoe mannen en vrouwen zich gedragen op online dating apps. Passie verzekerd!

 

#13 - Evariest Callens

Vandaag praten we met Evariest Callens, doctoraatsstudent aan de faculteit rechten. Evariest onderzoekt de rol van clearing houses in de over the counter derivaten markten. Daarnaast schrijft Evariest geregeld over bitcoin en andere cryptocurrency. Je zal de stem van Evariest waarschijnlijk herkennen, hij is namelijk een van de bezielers van deze podcast! Kleine disclaimer, deze aflevering is in het Engels, maar daarom niet minder interessant natuurlijk.

 

#14 - Bruno Merlevede Returns

Vandaag gaan we op reis, eerst naar het Verenigd Koninkrijk, dan naar China. Samen met Professor Merlevede hebben we het over het finale akkoord dat de Europese Unie heeft afgesloten met de Britten. Hiermee is een grote mijlpaal in het Brexit verhaal eindelijk gehaald. In het tweede deel van de aflevering werpen we onze blik op het Oosten. Eind vorig jaar sloot de EU een investeringspact af met de China. Professor Merlevede legt uit wat er zoal in staat en wat we nog van de Chinezen mogen verwachten.

 

#15 - Thomas Lebbe

In deze aflevering een onderonsje. Thomas, Arthur en Ben praten over het nut van economie in onze samenleving, het belang van academisch onderzoek en of economie studeren je denkbeeld verruimt. Een gesprek over economie dat alle kanten op gaat!

 

#16 - Tim Buyse

Vandaag praten we met professor Tim Buyse. Professor Buyse geeft zowel les aan de UGent als aan de Thomas More hogeschool. Daarnaast is hij werkzaam voor de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen en geeft op die manier economisch advies aan de Vlaamse regering. We hebben een gesprek over innovatie, over digitalisering en artificiële intelligentie, de vorm die het corona relance plan moet aannemen en over de nood aan screening op dubieuze buitenlandse investering.

 

#17 - Jonas Van der Slycken

Welkom bij een nieuwe aflevering van Goe Uitgelegd. Vandaag praten we met Jonas Van der Slycken, die net zijn onderzoek omtrent alternatieve welvaartsindicatoren heeft afgerond. Met Jonas hebben we het over de beste manier om ons maatschappelijk welzijn te meten en over waarom we wat minder moeten focussen op doorgedreven economische groei.

 

Podcast channels