Nieuwsberichten

Nieuwsberichten

Lees verder...

Gent bundelt de krachten rond Digitale en Medische Technologie.

BlueHealth Innovation Center opent in de Krook in Gent een derde locatie in Vlaanderen. Stad Gent, UGent en UZ Gent worden de nieuwe partners in de werking. en bundelt de krachten rond Digitale en Medische Technologie.

(28-02-2019) BlueHealth Innovation Center opent in de Krook in Gent een derde locatie in Vlaanderen. Stad Gent, UGent en UZ Gent worden de nieuwe partners in de werking. en bundelt de krachten rond Digitale en Medische Technologie.

“Meer en meer merken we dat binnen de medische technologie de grenzen tussen hard- en software dunner worden. Dit vereist ook dat we beter samenwerken. De komst van BHIC naar Gent is dan ook een hele goede zaak. Door deze krachtenbundeling met imec, MedTech Flanders, de universiteit en BHIC zetten we MedTeG centraal (met de G van Gent uiteraard)”, verklaart Prof. Pascal Verdonck, gedelegeerd bestuurder van MedTech Flanders en professor Medische Technologie aan de UGent.

Meer informatie hierover: www.bhic.care

¨Persbericht: https://www.bhic.care/nl/nieuws/persbericht-krachtenbundeling-medische-technologie-en-nieuwe-uitvalsbasis-voor-bluehealth

Doctoraatswerk: Generatie en transport van inverse micellen in niet-polaire media

Op 17 december behaalde Masoumeh Karvar het doctoraat in de ingenieurswetenschappen: fotonica voor haar werk "Generatie en transport van inverse micellen in niet-polaire media".

(04-03-2019) Op 17 december behaalde Masoumeh Karvar het doctoraat in de ingenieurswetenschappen: fotonica voor haar werk "Generatie en transport van inverse micellen in niet-polaire media".

Dit onderzoek kan gekaderd worden in de verbetering van beeldschermen op basis van elektronische inkt. Het beeldscherm maakt gebruik van 'elektronisch inkt' om informatie af te drukken. Bij deze technologie wordt gebruik gemaakt van duizenden microcapsules die onder invloed van een elektrische stroom zwart of wit kleuren.

De foto toont de kandidate met haar twee promotoren: Filip Strubbe (links) en Kristiaan Neyts (rechts).

Nieuw H2020 ELEVATE werkt aan snelle opsporing van Humaan Papilloma virus

In januari werd een nieuw Horizon 2020-project gelanceerd: ELEVATE. Dit project beoogt een nieuw instrument te ontwikkelen om het Humaan Papilloma virus (HPV) snel, gemakkelijk en aan lage kost op te sporen.

(11-04-2019) In januari werd een nieuw Horizon 2020-project gelanceerd: ELEVATE. Dit project beoogt een nieuw instrument te ontwikkelen om het Humaan Papilloma virus (HPV) snel, gemakkelijk en aan lage kost op te sporen.

Een ELIS / CMST-team werkt mee als onderzoekspartner aan ELEVATE, maar is ook deel van het UGent-coördinatieteam, samen met UZGent  en het ICRH.

Deze zelftest wordt gebruikt om zowel het humaan papillomavirus - de hoofdoorzaak van baarmoederhalskanker- als kanker-biomerker-eiwitten te detecteren en te identificeren. Op deze manier krijgen vrouwen via een enkele en goedkope test een completer en specifieker beeld van hun risico op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker, zodat onmiddellijk een duidelijk vervolgtraject kan worden bepaald samen met de zorgverlener.  Deze nieuwe test op baarmoederhalskanker is bedoeld om screening in moeilijk te bereiken populaties in Europa en Latijns-Amerika te vergemakkelijken door de mogelijkheid zelf de test te kunnen uitvoeren, dezelfde dag nog de resultaten te kennen. De test zal worden gevalideerd in speciale screening-onderzoeken in België, Brazilië, Ecuador en Portugal.

Meer informatie: Jan Vanfleteren (Jan.vanfleteren@UGent.be)

Het ELEVATE project wordt ondersteund door het Horizon 2020-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie, projectnummer 825747 van de Europese Unie.

Demo dag 2019

Masterstudenten in computer wetenschappen gingen creatief aan de slag!

(26-04-2019) Masterstudenten in computer wetenschappen gingen creatief aan de slag!

Op de Demo dag hadden onze studenten van de eerste master in de computerwetenschappen de kans om een ​​aantal creatieve ontwerpen te laten zien die onze wereld binnenkort zouden kunnen veranderen! Deze innovatieve ontwerpen werden gepresenteerd tijdens een pitch en demo voorstelling.

Felicitaties aan het Aurora-team die het hoogste (nep) bedrag aan fondsen verzamelden van de juryleden, het publiek en hun leeftijdsgenoten.

Een overzicht van de voorgestelde projecten

  • AuroraAurora

Aurora maakt het vertalen van PDf's, txt, word ... naar interactieve mobiele ontwerpen gemakkelijker aan de hand van plug-ins zoals souschef.  Souschef laat het toe het recept helemaal aan te passen, stap voor stap het recept te volgen en helpt je zelfs je boodschappenlijstje op te maken.

 

  • Sign for one anothersign for one another

Leer kinderen gebarentaal op een dynamische en goedkope manier door hen via de computer een voorbeeld te laten zien.  De persoon op het scherm doet de beweging voor, de kinderen kunnen daarna samen oefenen door scherm in scherm te werken en en het is mogelijk onmiddellijk feedback te krijgen op de beweging die wordt uitgevoerd.

 

 

 

 

Revision

  • Revision

Volleybal-scheidsrechters let op, deze eenvoudig te gebruiken en goedkope app helpt je te bepalen of de bal werkelijk in of uit is.

 

  • Open SpaceOpenSpace

Volle treinen, geen plaats om te gaan zitten of ... dat denken we toch. We hebben het allemaal al meegemaakt.  Maar hulp is onderweg met OpenSpace, die u gemakkelijk zal kunnen vertellen waar de laatste lege stoelen in de trein zijn.
 

 

 

 

 

Black sun

  • The black sun

Wil je je eigen droneshow in elkaar boksen? Dan heb je geen nood meer aan dure ondersteuning, The Black sun helpt u bij het creëren van de perfecte drone-zwermopstelling zonder ongelukken en met een praktische interface.

 

  • EduplatEduplat

Adaptief leren, het is absoluut de toekomst. Deze studenten creëerden een op maat gemaakt educatief platform voor studenten om het programmeren op hun eigen tempo te leren.

 

 

 

 

  • Pace your pulse Pace your pulse

Steek een extra beat in uw looptraining, dankzij Pace your pulse.  Deze innovatie helpt je de gewenste hartslag te bereiken of te houden tijdens het lopen, door het ritme van uw muziek aan te passen.  

Vacature: PhD position – Electrophoresis and manipulation at the single nanoparticle level

De onderzoeksgroep Liquid Crystals and Photonics (LCP) zoekt een enthousiaste ingenieur om zich bij ons onderzoeksteam aan te sluiten vanaf september 2019.

(08-05-2019) De onderzoeksgroep Liquid Crystals and Photonics (LCP) zoekt een enthousiaste ingenieur om zich bij ons onderzoeksteam aan te sluiten vanaf september 2019.

STEM je mee? Vrijwilligers gezocht voor STEM workshops in scholen.

De faculteit wil samen met de industrie actie ondernemen om meer jongeren te stimuleren hun talent voor STEM te ontwikkelen.

(14-05-2019) De faculteit wil samen met de industrie actie ondernemen om meer jongeren te stimuleren hun talent voor STEM te ontwikkelen.

Een belangrijke eerste stap van dit STEM-actieplan is de verbreding en verbetering van het STEM-aanbod van onze faculteit tot uitgewerkte didactische workshops.

Hiervoor willen wij graag beroep doen op enkele enthousiaste kernteam-leden die, samen met de STEM-werkgroep, het diversiteitsteam van de faculteit en de industrie, workshops verbeteren en ontwikkelen zodat ze gegeven kunnen worden door enthousiaste collega’s.

Heb jij ideeën of ervaring met STEM-workshops voor jongeren en wil je deze verder uitwerken registreer je dan vóór 1 juni als kernteam-lid via https://forms.gle/sPcT5utuG7b4Ey6cA 

 

Je wordt dan in juni uitgenodigd voor een eerste kennismaking.

 

 

Word jij bloedgever?

Red een leven, gewoon door bloed te geven! Daarom doet Campus Ardoyen de warme oproep “kom bloed geven”. Schrijf je snel in als kandidaat donor!
Kom bloed geven op campus Ardoyen deze zomer! (vergrote weergave)

Kom bloed geven op campus Ardoyen deze zomer!

(25-06-2019) Red een leven, gewoon door bloed te geven! Daarom doet Campus Ardoyen de warme oproep “kom bloed geven”. Schrijf je snel in als kandidaat donor!

Waarom bloed, plasma of bloedplaatjes doneren? Gemakkelijke vraag: omdat het veel levens redt! Honderden mensen hebben elke dag bloed nodig na een ongeluk, bevalling of operatie, of omdat ze ziek zijn. Soms moeten baby's al een bloedtransfusie hebben voordat ze worden geboren.
 
70% heeft één dag bloed nodig, maar slechts 3% geeft
De cijfers spreken voor zich: 70% van de bevolking zal ooit bloed nodig hebben en dat maar 3% van de bevolking bloed geeft. Er moeten meer donoren zijn om alle patiënten te helpen. Er is geen andere oplossing: het kunstmatige bloed is nog niet relevant.
 
Je kunt veel mensen met één gift helpen!
Door een bloedzak te geven, helpt u meer dan één patiënt. In de huidige medische toestand krijgt de patiënt alleen het deel van het bloed dat hij nodig heeft. Daarom verdelen we het verzamelde bloed in drie elementen: plasma, rode bloedcellen en bloedplaatjes.
Is het niet geweldig: je bent in staat om een ​​leven te redden! Gewoon door je bloed te geven. Het kost je maar een uur.
Daarom doet Campus Ardoyen de warme oproep “kom bloed geven”
Schrijf je snel in als kandidaat-donor via: http://bloedinzameling.rodekruis.be/campusardoyen
 
Jouw inzet kan levens redden!

Slim wielerpak wil rugpijn bij renners voor​komen

Geïnspireerd door de Tour de France of gewoon uit eigen ervaring... bij CMST zijn ze op zoek gegaan naar een slimme oplossing tegen rugpijn bij renners.
®imec (vergrote weergave)

®imec

(01-08-2019) Geïnspireerd door de Tour de France of gewoon uit eigen ervaring... bij CMST zijn ze op zoek gegaan naar een slimme oplossing tegen rugpijn bij renners.

Imec- Ingenieurs en kinesisten slaan nu de handen in elkaar om een intelligent wielerpak te ontwikkelen met geïntegreerde sensoren om de houding van de renner te analyseren. Kinesisten zouden dit perfect kunnen gebruiken om meer inzicht te krijgen in rugproblemen bij renners, en wielrenners kunnen met zo’n pak ‘on the go’ constant hun houding evalueren en bijsturen. Geen blessures meer op de fiets!

Pieter Bauwens, Paula Veske en Tom Sterken, respectievelijk postdoc-onderzoeker, doctoraatsstudente en R&D engineer bij CMST, een imec-onderzoeksgroep aan UGent, vertellen over de sensoren en de integratie ervan in een wielerpak. Joke Schuermans, postdoc-onderzoeker bij kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan UGent, verduidelijkt de link tussen conditie, vermoeidheid en een foute houding op de fiets. En vooral: hoe een wielerpak met sensoren een wereld van verschil kan maken voor (amateur)wielrenners.  

Het wielerpak is een mooi voorbeeld van slimme kledij, een opkomende nieuwe technologie waar we zeker nog meer zullen van horen de komende jaren. 

 

Lees meer

Acquia van Dries Buytaert bijna miljard dollar waard

Dries Buytaert doctoreerde 10 jaar geleden doctoreerde in de computerwetenschappen aan de UGent en richtte nadien het bedrijf Acquia op rond een softwareproject dat hij als student ontwikkeld had (Drupal).

(30-09-2019) Dries Buytaert doctoreerde 10 jaar geleden doctoreerde in de computerwetenschappen aan de UGent en richtte nadien het bedrijf Acquia op rond een softwareproject dat hij als student ontwikkeld had (Drupal).

 Acquia werd deze week in de US gewaardeerd op bijna 1 miljard dollar, en wordt daarmee wellicht de volgende technologie-eenhoorn met Vlaamse wortels (eenhoorn = bedrijf met een geschatte waarde van 1 miljard dollar of meer).

 

Lees meer (Knack datanews artikel)

Robots helpen leerkracht in de klas

Robots hebben slechts drie uur nodig om te leren hoe ze leerkrachten kunnen ondersteunen in een klasomgeving, volgens nieuw internationaal onderzoek van UGent Pr​ofessor Tony Belpaeme, wereldvermaard op gebied van Robotica.

(25-10-2019) Robots hebben slechts drie uur nodig om te leren hoe ze leerkrachten kunnen ondersteunen in een klasomgeving, volgens nieuw internationaal onderzoek van UGent Pr​ofessor Tony Belpaeme, wereldvermaard op gebied van Robotica.

Leerkrachten ervaren vandaag een grote werkdruk in de klas, onder andere door een toename van het aantal leerlingen in de klas.  De één-op-één leermomenten tussen leerkracht en leerling zijn vaak beperkt maar hebben wel een grote meerwaarde.  Om de leerkracht meer ademruimte te geven is het niet ondenkbaar in de toekomst een ​​robot in te zetten om de leraar aan te vullen en extra geïndividualiseerd onderwijs aan te bieden.

 

In een studie, gepubliceerd in Science Robotics, werd een robot getoond die autonoom gedrag leerde aan de hand van menselijke begeleiding.  In plaats van een robot met de hand te programmeren of de robot te laten leren met behulp van machine learning, is er een nieuwe methode ontwikkeld om een robot te tonen hoe het dingen moet doen. De robot start zonder enige kennis en moet in het begin begeleid worden door een persoon. Deze persoon stuurt de robot aan zodat het de juiste dingen doet op het juiste moment. Maar de robot probeert om te leren hiervan, en gaat geleidelijk overnemen. 

 

De robot werd getest in een lagere school in Groot-Brittannië, waar de robot kinderen hielp met een les over voedselnetwerken. In het begin moest de robot nog, bij wijze van spreken, bij de hand gehouden worden door de leraar, maar langzaamaan leert de robot de leerstijl van de leraar aan en neemt hij over. In te toekomst is het misschien niet meer nodig om robots te programmeren of in hun eentje te laten leren, maar kunnen robots leren van mensen. 

 

Onderzoekers zeggen dat deze zelflerende robot niet enkel voordelen kan hebben voor leerkrachten, maar ook in een aantal andere toepassingen ingezet zou kunnen worden waarbij robots nodig zijn zoals in de gezondheidszorg.

 

De studie werd gecoördineerd door onderzoekers van de Universiteit van Plymouth en Universiteit Gent.  Dit team analyseerde het systeem, wat SPARC genoemd wordt (Supervised Progressively Autonomous Robot Competencies) en toonde aan dat de robot in iets meer dan drie uur succesvol gedrag leerde dat hij vervolgens kon gebruiken om educatieve activiteiten te ondersteunen.  De robot leerde de unieke dynamiek en onderwijsstijl van de leraar over, en het gedrag van de robot had een positieve impact op de kinderen.

 

Professor Tony Belpaeme, van de Universiteit Gent en Universiteit van Plymouth, heeft ongeveer twee decennia gewerkt op het gebied van sociale robotica en was ook betrokken bij het onderzoek. Hij stelt:

Robots kunnen een positieve bijdrage leveren in de klas. Maar de uitdaging ligt in de manier waarop ze aan het werk gezet kunnen worden in het leslokaal zodat ze consistente ondersteuning kunnen bieden aan leerlingen en ook het vertrouwen van de leerkrachten krijgen. Deze studie draagt daar zeker toe bij "

 

Voor meer informatie kan u terecht bij:

Tony Belpaeme

Tony.Belpaeme@ugent.be

+447880814136

Masterproefbeurs 2020

De masterproefbeurs helpt ingenieursstudenten een beeld te krijgen van het onderzoek en de mogelijke masterproef onderwerpen binnen INTEC, ELIS en TELIN.

(13-02-2020) De masterproefbeurs helpt ingenieursstudenten een beeld te krijgen van het onderzoek en de mogelijke masterproef onderwerpen binnen INTEC, ELIS en TELIN.

Op dinsdag 11 februari 2020 kwamen ruim 150 studenten langs in de iGent-toren op het Technologiepark in Zwijnaarde.  Op de bijna 80 standen konden de studenten kennis maken met de verschillende onderzoeksdomeinen en met verschillende onderzoekers, die mogelijks hun toekomstige promotor worden.

Dankzij deze masterproefbeurs kunnen studenten een weldoordachte keuze maken over het domein en onderwerp van hun masterproef.

ECML-PKDD 2020: eerste conferentie over machinaal leren en datamining

ECML-PKDD 2020 , vindt plaats van 14 tot 18 september 2020 in Gent, België.

(14-02-2020) ECML-PKDD 2020 , vindt plaats van 14 tot 18 september 2020 in Gent, België.

De ECML-PKDD 2020 is de Europese conferentie over machinaal leren en principes en praktijk van kennisontdekking in databases.  Dit evenement is de eerste Europese conferentie over machinaal leren en datamining en bouwt voort op meer dan 18 jaar succesvolle evenementen en conferenties in heel Europa.

General Chair is Tijl De Bie, ELIS professor van IDLab. 

Meer information over de conferentie: https://ecmlpkdd2020.net

ACM/IEEE International Conference on Human-Robot Interaction

Prof. Tony Belpaeme van de ELIS onderzoeksgroep IDLab organiseert de 15e internationale conferentie rond Menselijke robotinteractie van 23-26 maart in Cambridge.

(14-02-2020) Prof. Tony Belpaeme van de ELIS onderzoeksgroep IDLab organiseert de 15e internationale conferentie rond Menselijke robotinteractie van 23-26 maart in Cambridge.

HRI 2020 is de 15e jaarlijkse conferentie voor fundamenteel en toegepast onderzoek tussen mens en robot. Onderzoekers van over de hele wereld presenteren hun beste werk tijdens deze conferentie en wisselen ideeën uit over de theorie, technologie, data en wetenschap die de state-of-the-art in mens-robot interactie bevorderen.

Dit jaar ligt de focus van de conferentie op het thema "Real World Human-Robot Interaction".

De HRI-conferentie stelt als voornaamste doel het voorstellen van het allerbeste interdisciplinair en multidisciplinair onderzoek naar mens-robot interactie met wortels in en brede participatie vanuit diverse onderzoeksgemeenschappen zoals robotica, kunstmatige intelligentie, mens-computer interactie , menselijke factoren, ontwerp en sociale en gedragswetenschappen.

 

Meer informatie: http://humanrobotinteraction.org/

prof. Tony Belpaeme

 

 

Nieuwe ELIS collega's

We zijn blij heel wat nieuwe collega's te mogen verwelkomen. We proberen vanaf nu regelmatig deze nieuwe mensen aan jullie voor te stellen.

(01-04-2020) We zijn blij heel wat nieuwe collega's te mogen verwelkomen. We proberen vanaf nu regelmatig deze nieuwe mensen aan jullie voor te stellen.

Sinds midden september 2019, mochten we deze medewerkers bij ELIS verwelkomen:

 

Frederick Maes  Assisting Academic Personnel Marián Slodička, Karel Van Bockstal NaM2 Direct and Inverse Problems in PDEs
Dylan Van Assche  Phd student Ruben Verborgh, Anastasia Dimou ID LAB-KNoWS Trade-offs of Knowledge Graph generation
Marija Stojchevska Phd student Sofie Van Hoecke ID LAB Context-aware healthcare
Tim Bomberna Phd student Charlotte Debbaut BioMMeda Targeted drug delivery for liver cancer 
Zimcke Van de Staey Phd student Francis Wyffels ID LAB AIRO An intelligent programming buddy for diverse learning contexts
Jan Vanwetteren Lector Courses and internship supervision linked to Master of Science in Teaching in Engineering and Technology.
David Vander Mijnsbrugge Phd student Sofie Van Hoecke, Femke Ongenae ID LAB Context-aware machine learning
Lucas Oorlynck Phd student Filip Strubbe LCP Electrophoresis and manipulation at the single nanoparticle level
Jens Maebe Phd student Stefaan Vandenberghe Medisip Machine Learning for Total-Body PET
Hadewych De Clercq Phd student Hendrik De Bie CRG Representationtheory of quantum algebras and multivariate q-orthogonal polynomials
Floris Persiau Phd student Gert De Cooman, Jasper De bock Foundations Lab Imprecise random sequences and their statistical estimation
Jenthe Thienpondt Phd student Kris Demuynck, Erik Mannens ID LAB Embedded representations for sequential data
Shiqing Zhang Phd student Lieven Eeckhout CSL Computer Architecture
Ze Yang Phd student Hendrik De Bie CRG Clifford Analysis
Wouter Van Putte Postdoctoral researcher Jan Vanfleteren CMST a LoAc for protein structure determination
Ioannis Chrysakis Phd student Ruben Verborgh, Anastasia Dimou ID Lab Reformulating Information Systems and Business Innovation through Data Privacy
Viktor Geudens Phd student Jeroen Missine, Geert Van Steenberge CMST Advanced photonic components in glass using ultra-fast laser inscription
Thomas Delva Phd student Ruben Verborgh, Anastasia Dimou ID Lab-KNoWS Querying heterogeneous data
Yoosof  Mashayekhi Phd student Tijl De Bie, Jefrey Lijffijt ID LAB Knowledge graphs: embedding methods and applications
Karnsinee Yasamut Phd student Stefaan Vandenberghe Medisip Quantitative imaging for radionuclide therapy
Matthias Van Onsem Phd student Sofie Van Hoecke ID Lab Fully automated context-aware anomaly detection in network data
Mohammadreza Bahrami Researcher Kristiaan Neyts, Filip Beunis LCP New generation of windows for which transparency/translucency can be adjusted based on the electrophoresis.
Thomas Reichert Postdoctoral researcher Maarten Cauwe, Wouter Van Putte CMST Nanoengineering of biotechnological applications
Emile  Deman Researcher ID Lab Flore de Gand project
An  Ghysels Professor BioMMeda Developing and using simulation techniques to understand biological processes at the molecular scale
Samaneh Davoudi Phd student An Ghysels BioMMeda Simulation of permeability through membrane

Tips and trics voor een goede psychosociale balans in COVID 19 tijden

Ons welzijn, vooral ook in deze ongewone tijden, is van groot belang.  Jullie kunnen ons lokaal aanspreekpunt voor 'welzijn op het werk', Inge Lason, of het centraal Trustpunt blijven contacteren indien nodig.  

(06-04-2020) Ons welzijn, vooral ook in deze ongewone tijden, is van groot belang.  Jullie kunnen ons lokaal aanspreekpunt voor 'welzijn op het werk', Inge Lason, of het centraal Trustpunt blijven contacteren indien nodig.  

 

Verder willen we graag verwijzen naar de tips en advies die het centrale UGent Trustpunt voor ons heeft neergeschreven:

https://www.ugent.be/nl/actueel/zorg-in-tijden-van-covid-19.htm

https://www.ugent.be/nl/actueel/slaap-veerkracht.htm

 

Contact met Trustpunt tijdens Corona-maatregelen: Trustpunt volgt de maatregelen van de UGent op om de verspreiding van het corona-virus mee te helpen beperken. Een vertrouwelijk gesprek blijft mogelijk maar om de vertrouwenspersonen maximaal inzetbaar te houden, passen we tijdelijk onze dienstverlening en werkwijze aan. Wij schakelen over op telefonische of audio/videogesprekken via Skype voor bedrijven, Microsoft teams of Starleaf. Uiteraard zijn ook deze gesprekken strikt vertrouwelijk. Elk fysiek gesprek met een vertrouwenspersoon wordt uitgesteld tot na 19 april. Indien je toch een fysiek gesprek tijdens deze periode van gezondheidsmaatregelen noodzakelijk acht, is er vooraf een telefonisch overleg met een vertrouwenspersoon om de urgentie in te schatten. Je kan ons nog steeds contacteren via trustpunt@ugent.be. Hartelijk dank voor je begrip en medewerking.

https://www.ugent.be/intranet/nl/op-het-werk/welzijn/psychosociaal-welzijn/trustpunt.htm?searchterm=trustpunt%2A

 

Robots kunnen aandachtsvaardigheden van kinderen met cognitieve stoornissen verbeteren

Interactie met sociale robots kan gunstig voor zijn voor kinderen met sociale communicatieproblemen.
foto: Luthffi Ismail (vergrote weergave)

foto: Luthffi Ismail

(06-04-2020) Interactie met sociale robots kan gunstig voor zijn voor kinderen met sociale communicatieproblemen.

Interactie met sociale robots kan gunstig voor zijn voor kinderen met sociale communicatieproblemen. Eén van de veelbelovende toepassingen is het oefenen van sociale vaardigheden, zoals aandachtstraining.

Uit dit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat de meerderheid van de kinderen door interactie met een sociale robot de tijd voor het voltooien van hun taken twee tot vier verkortte, wat wijst op een verbetering van de aandacht.

Bovendien toonden de meeste kinderen een positieve betrokkenheid bij de robot. De positieve respons suggereert dat robotcommunicatie een nuttig en boeiend hulpmiddel zou kunnen zijn om de aandachtsvaardigheden van kinderen met cognitieve stoornissen te verbeteren.

Langetermijnonderzoek is nodig om na te gaan hoe duurzaam de positieve effecten zijn. Bovendien willen de onderzoekers ook nagaan of deze effecten overdraagbaar zijn naar sociale interacties tussen mensen.

Dit onderzoek werd gepubliceerd in het INTERNATIONAL JOURNAL OF SOCIAL ROBOTICS (2020).

Luthffi Ismail (UGent) , Fazah Akhtar Hanapiah, Tony Belpaeme (UGent) , Joni Dambre (UGent) and Francis wyffels (UGent). Analysis of attention in child-robot interaction among children diagnosed with cognitive impairment.

Een nieuw gezamenlijk masterprogramma in fotonica met National Sun Yat Sen University

Op 12 maart 2020 werd een workshop georganiseerd aan de Universiteit Gent samen met experten van de National Sun Yat Sen Universiteit, Taiwan.

(07-04-2020) Op 12 maart 2020 werd een workshop georganiseerd aan de Universiteit Gent samen met experten van de National Sun Yat Sen Universiteit, Taiwan.

Deze workshop was bedoeld om de samenwerking op gebied van onderzoek en onderwijs tussen de twee universiteiten op het gebied van mariene technologie, biomedische wetenschappen en fotonica te versterken.

Prof. Kristiaan Neyts en prof. Jeroen Beeckman van de UGent en prof. Tsung-Hsien Lin van NSYSU werken reeds enkele jaren samen rond onderzoek naar vloeibare kristallen.   Deze onderzoekssamenwerking resulteerde nu ook in de ondertekening van een gezamenlijk masterprogramma. Vanaf volgend academiejaar start een gezamenlijk (1 + 1) masterprogramma fotonica waarbij studenten van UGent en NSYSU in elk land één jaar studeren en zo een double degree kunnen behalen.

 

Nieuw FWO project voor CSL rond efficiëntie en effectiviteit van MVX

Prof. Bjorn de Sutter van de onderzoeksgroep Computing Systems Lab, haalde een FWO project binnen ter bevordering van de efficiëntie en effectiviteit van MVX.

(16-04-2020) Prof. Bjorn de Sutter van de onderzoeksgroep Computing Systems Lab, haalde een FWO project binnen ter bevordering van de efficiëntie en effectiviteit van MVX.

Het FWO project 'PMVX: Partiële uitvoering van meerdere varianten' werd opgestart in samenwerking met Stijn Volckaert (KULeuven) op 10 januari 2020.

 

MVXE of Multi-Variant eXecution Engines monitoren de transparante uitvoering van meerdere, gediversifieerde varianten van een programma om daarmee exploits van softwarebugs te stoppen. Die varianten gedragen zich hetzelfde voor gewone inputs, maar divergeren voor exploits, zodat zulke exploits nooit alle varianten gelijktijdig kunnen compromitteren zonder gedetecteerd te worden. De efficiëntie en effectiviteit van deze MVXEs is reeds duidelijk maar een aantal fundamentele problemen moeten nog opgelost worden:

  • het kost veel moeite om handmatig hele programma's MVXE-compatibel te maken door niet-compatibele artefacten aan te passen,
  • er is nog geen goede ondersteuning voor (het toenemend aantal) applicaties) die gedeeld geheugen gebruiken,
  • en de prestaties gaan teveel naar beneden door het parallel uitvoeren van volledige applicatievarianten, ook al zijn niet alle componenten erin even kwetsbaar.

 

In dit project worden deze problemen aangepakt door gebruik te maken van recente ontwikkelingen voor isolatie in processors en door programma's op te splitsen in een kritisch deel dat in multivariante mode uitgevoerd wordt, en in een ander deel dat in monovariante mode uitgevoerd wordt. Hiervoor zijn programma-analyses en -transformaties nodig, net als hardware-gebaseerde systeemoplossingen om het switchen tussen modes en alle toegangen tot gedeeld geheugen correct af te handelen, en om de voor prestaties kritieke gevallen efficiënt en met minder manueel herprogrammeren te verwerken.​

Verbeteren nauwkeurigheid van plaatsnaamherkenning op historische topografische kaarten

Het verbeteren van de nauwkeurigheid van plaatsnaamherkenning op historische topografische kaarten

(18-06-2020) Het verbeteren van de nauwkeurigheid van plaatsnaamherkenning op historische topografische kaarten

Gescande historische topografische rasterkaarten bevatten enorm veel waardevolle informatie. Vaak zijn deze de enige betrouwbare bron van informatie voor de gegeven periode. Deze kaarten bevatten typisch enkel een titel, datum en een korte beschrijving. Dit geeft weinig informatie over wat er effectief is afgebeeld op de kaart zelf. Om dit te bepalen, is er vaak een handmatige analyse nodig, wat zeer tijdsintensief is.

Dit onderzoek focuste zich daarom op het herkennen van plaatsnamen aanwezig op historische kaarten en het automatisch georefereren van deze kaarten. Open-source tekstdetectie tools werden gebruikt om coördinaten en plaatsnamen te herkennen op de kaarten. Met deze informatie kan de effectieve locatie van de rasterkaart bepaald worden. Deze tekstdetectietools hebben echter een hoge foutmarge, daarom werden ook geocoders gebruikt en technieken ontwikkeld die de betrouwbaarheid verhoogden. Na deze automatische analyse is men in staat te zoeken naar specifieke straat- of plaatsnamen aanwezig op de kaart. Daarnaast werd er ook een kleine studie uitgevoerd om de impact van de gebruikte afbeeldingscompressie en afbeeldingsgroottes te onderzoeken.

Dit is een onderzoek van Kenzo Milleville Steven Verstockt and Nico Van de Weghe , onderzoeksgroep IDLab in samenwerking met de Vakgroep Geografie.

topografie

Coördinaat informatie aanwezig op de kaart kan worden gebruikt om deze automatisch te georeferen en op zijn beurt de plaatsnaamherkenning te verbeteren