Nieuwsberichten

Gent bundelt de krachten rond Digitale en Medische Technologie.

BlueHealth Innovation Center opent in de Krook in Gent een derde locatie in Vlaanderen. Stad Gent, UGent en UZ Gent worden de nieuwe partners in de werking. en bundelt de krachten rond Digitale en Medische Technologie.

(28-02-2019) BlueHealth Innovation Center opent in de Krook in Gent een derde locatie in Vlaanderen. Stad Gent, UGent en UZ Gent worden de nieuwe partners in de werking. en bundelt de krachten rond Digitale en Medische Technologie.

“Meer en meer merken we dat binnen de medische technologie de grenzen tussen hard- en software dunner worden. Dit vereist ook dat we beter samenwerken. De komst van BHIC naar Gent is dan ook een hele goede zaak. Door deze krachtenbundeling met imec, MedTech Flanders, de universiteit en BHIC zetten we MedTeG centraal (met de G van Gent uiteraard)”, verklaart Prof. Pascal Verdonck, gedelegeerd bestuurder van MedTech Flanders en professor Medische Technologie aan de UGent.

Meer informatie hierover: www.bhic.care

¨Persbericht: https://www.bhic.care/nl/nieuws/persbericht-krachtenbundeling-medische-technologie-en-nieuwe-uitvalsbasis-voor-bluehealth

Doctoraatswerk: Generatie en transport van inverse micellen in niet-polaire media

Op 17 december behaalde Masoumeh Karvar het doctoraat in de ingenieurswetenschappen: fotonica voor haar werk "Generatie en transport van inverse micellen in niet-polaire media".

(04-03-2019) Op 17 december behaalde Masoumeh Karvar het doctoraat in de ingenieurswetenschappen: fotonica voor haar werk "Generatie en transport van inverse micellen in niet-polaire media".

Dit onderzoek kan gekaderd worden in de verbetering van beeldschermen op basis van elektronische inkt. Het beeldscherm maakt gebruik van 'elektronisch inkt' om informatie af te drukken. Bij deze technologie wordt gebruik gemaakt van duizenden microcapsules die onder invloed van een elektrische stroom zwart of wit kleuren.

De foto toont de kandidate met haar twee promotoren: Filip Strubbe (links) en Kristiaan Neyts (rechts).

Nieuw H2020 ELEVATE werkt aan snelle opsporing van Humaan Papilloma virus

In januari werd een nieuw Horizon 2020-project gelanceerd: ELEVATE. Dit project beoogt een nieuw instrument te ontwikkelen om het Humaan Papilloma virus (HPV) snel, gemakkelijk en aan lage kost op te sporen.

(11-04-2019) In januari werd een nieuw Horizon 2020-project gelanceerd: ELEVATE. Dit project beoogt een nieuw instrument te ontwikkelen om het Humaan Papilloma virus (HPV) snel, gemakkelijk en aan lage kost op te sporen.

Een ELIS / CMST-team werkt mee als onderzoekspartner aan ELEVATE, maar is ook deel van het UGent-coördinatieteam, samen met UZGent  en het ICRH.

Deze zelftest wordt gebruikt om zowel het humaan papillomavirus - de hoofdoorzaak van baarmoederhalskanker- als kanker-biomerker-eiwitten te detecteren en te identificeren. Op deze manier krijgen vrouwen via een enkele en goedkope test een completer en specifieker beeld van hun risico op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker, zodat onmiddellijk een duidelijk vervolgtraject kan worden bepaald samen met de zorgverlener.  Deze nieuwe test op baarmoederhalskanker is bedoeld om screening in moeilijk te bereiken populaties in Europa en Latijns-Amerika te vergemakkelijken door de mogelijkheid zelf de test te kunnen uitvoeren, dezelfde dag nog de resultaten te kennen. De test zal worden gevalideerd in speciale screening-onderzoeken in België, Brazilië, Ecuador en Portugal.

Meer informatie: Jan Vanfleteren (Jan.vanfleteren@UGent.be)

Het ELEVATE project wordt ondersteund door het Horizon 2020-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie, projectnummer 825747 van de Europese Unie.

Demo dag 2019

Masterstudenten in computer wetenschappen gingen creatief aan de slag!

(26-04-2019) Masterstudenten in computer wetenschappen gingen creatief aan de slag!

Op de Demo dag hadden onze studenten van de eerste master in de computerwetenschappen de kans om een ​​aantal creatieve ontwerpen te laten zien die onze wereld binnenkort zouden kunnen veranderen! Deze innovatieve ontwerpen werden gepresenteerd tijdens een pitch en demo voorstelling.

Felicitaties aan het Aurora-team die het hoogste (nep) bedrag aan fondsen verzamelden van de juryleden, het publiek en hun leeftijdsgenoten.

Een overzicht van de voorgestelde projecten

  • AuroraAurora

Aurora maakt het vertalen van PDf's, txt, word ... naar interactieve mobiele ontwerpen gemakkelijker aan de hand van plug-ins zoals souschef.  Souschef laat het toe het recept helemaal aan te passen, stap voor stap het recept te volgen en helpt je zelfs je boodschappenlijstje op te maken.

 

  • Sign for one anothersign for one another

Leer kinderen gebarentaal op een dynamische en goedkope manier door hen via de computer een voorbeeld te laten zien.  De persoon op het scherm doet de beweging voor, de kinderen kunnen daarna samen oefenen door scherm in scherm te werken en en het is mogelijk onmiddellijk feedback te krijgen op de beweging die wordt uitgevoerd.

 

 

 

 

Revision

  • Revision

Volleybal-scheidsrechters let op, deze eenvoudig te gebruiken en goedkope app helpt je te bepalen of de bal werkelijk in of uit is.

 

  • Open SpaceOpenSpace

Volle treinen, geen plaats om te gaan zitten of ... dat denken we toch. We hebben het allemaal al meegemaakt.  Maar hulp is onderweg met OpenSpace, die u gemakkelijk zal kunnen vertellen waar de laatste lege stoelen in de trein zijn.
 

 

 

 

 

Black sun

  • The black sun

Wil je je eigen droneshow in elkaar boksen? Dan heb je geen nood meer aan dure ondersteuning, The Black sun helpt u bij het creëren van de perfecte drone-zwermopstelling zonder ongelukken en met een praktische interface.

 

  • EduplatEduplat

Adaptief leren, het is absoluut de toekomst. Deze studenten creëerden een op maat gemaakt educatief platform voor studenten om het programmeren op hun eigen tempo te leren.

 

 

 

 

  • Pace your pulse Pace your pulse

Steek een extra beat in uw looptraining, dankzij Pace your pulse.  Deze innovatie helpt je de gewenste hartslag te bereiken of te houden tijdens het lopen, door het ritme van uw muziek aan te passen.  

Vacature: PhD position – Electrophoresis and manipulation at the single nanoparticle level

De onderzoeksgroep Liquid Crystals and Photonics (LCP) zoekt een enthousiaste ingenieur om zich bij ons onderzoeksteam aan te sluiten vanaf september 2019.

(08-05-2019) De onderzoeksgroep Liquid Crystals and Photonics (LCP) zoekt een enthousiaste ingenieur om zich bij ons onderzoeksteam aan te sluiten vanaf september 2019.

STEM je mee? Vrijwilligers gezocht voor STEM workshops in scholen.

De faculteit wil samen met de industrie actie ondernemen om meer jongeren te stimuleren hun talent voor STEM te ontwikkelen.

(14-05-2019) De faculteit wil samen met de industrie actie ondernemen om meer jongeren te stimuleren hun talent voor STEM te ontwikkelen.

Een belangrijke eerste stap van dit STEM-actieplan is de verbreding en verbetering van het STEM-aanbod van onze faculteit tot uitgewerkte didactische workshops.

Hiervoor willen wij graag beroep doen op enkele enthousiaste kernteam-leden die, samen met de STEM-werkgroep, het diversiteitsteam van de faculteit en de industrie, workshops verbeteren en ontwikkelen zodat ze gegeven kunnen worden door enthousiaste collega’s.

Heb jij ideeën of ervaring met STEM-workshops voor jongeren en wil je deze verder uitwerken registreer je dan vóór 1 juni als kernteam-lid via https://forms.gle/sPcT5utuG7b4Ey6cA 

 

Je wordt dan in juni uitgenodigd voor een eerste kennismaking.

 

 

Word jij bloedgever?

Red een leven, gewoon door bloed te geven! Daarom doet Campus Ardoyen de warme oproep “kom bloed geven”. Schrijf je snel in als kandidaat donor!
Kom bloed geven op campus Ardoyen deze zomer! (vergrote weergave)

Kom bloed geven op campus Ardoyen deze zomer!

(25-06-2019) Red een leven, gewoon door bloed te geven! Daarom doet Campus Ardoyen de warme oproep “kom bloed geven”. Schrijf je snel in als kandidaat donor!

Waarom bloed, plasma of bloedplaatjes doneren? Gemakkelijke vraag: omdat het veel levens redt! Honderden mensen hebben elke dag bloed nodig na een ongeluk, bevalling of operatie, of omdat ze ziek zijn. Soms moeten baby's al een bloedtransfusie hebben voordat ze worden geboren.
 
70% heeft één dag bloed nodig, maar slechts 3% geeft
De cijfers spreken voor zich: 70% van de bevolking zal ooit bloed nodig hebben en dat maar 3% van de bevolking bloed geeft. Er moeten meer donoren zijn om alle patiënten te helpen. Er is geen andere oplossing: het kunstmatige bloed is nog niet relevant.
 
Je kunt veel mensen met één gift helpen!
Door een bloedzak te geven, helpt u meer dan één patiënt. In de huidige medische toestand krijgt de patiënt alleen het deel van het bloed dat hij nodig heeft. Daarom verdelen we het verzamelde bloed in drie elementen: plasma, rode bloedcellen en bloedplaatjes.
Is het niet geweldig: je bent in staat om een ​​leven te redden! Gewoon door je bloed te geven. Het kost je maar een uur.
Daarom doet Campus Ardoyen de warme oproep “kom bloed geven”
Schrijf je snel in als kandidaat-donor via: http://bloedinzameling.rodekruis.be/campusardoyen
 
Jouw inzet kan levens redden!

Slim wielerpak wil rugpijn bij renners voor​komen

Geïnspireerd door de Tour de France of gewoon uit eigen ervaring... bij CMST zijn ze op zoek gegaan naar een slimme oplossing tegen rugpijn bij renners.
foto: Imec (vergrote weergave)

foto: Imec

(01-08-2019) Geïnspireerd door de Tour de France of gewoon uit eigen ervaring... bij CMST zijn ze op zoek gegaan naar een slimme oplossing tegen rugpijn bij renners.

Imec- Ingenieurs en kinesisten slaan nu de handen in elkaar om een intelligent wielerpak te ontwikkelen met geïntegreerde sensoren om de houding van de renner te analyseren. Kinesisten zouden dit perfect kunnen gebruiken om meer inzicht te krijgen in rugproblemen bij renners, en wielrenners kunnen met zo’n pak ‘on the go’ constant hun houding evalueren en bijsturen. Geen blessures meer op de fiets!

Pieter Bauwens, Paula Veske en Tom Sterken, respectievelijk postdoc-onderzoeker, doctoraatsstudente en R&D engineer bij CMST, een imec-onderzoeksgroep aan UGent, vertellen over de sensoren en de integratie ervan in een wielerpak. Joke Schuermans, postdoc-onderzoeker bij kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan UGent, verduidelijkt de link tussen conditie, vermoeidheid en een foute houding op de fiets. En vooral: hoe een wielerpak met sensoren een wereld van verschil kan maken voor (amateur)wielrenners.  

Het wielerpak is een mooi voorbeeld van slimme kledij, een opkomende nieuwe technologie waar we zeker nog meer zullen van horen de komende jaren. 

 

Lees meer

Acquia van Dries Buytaert bijna miljard dollar waard

Dries Buytaert doctoreerde 10 jaar geleden doctoreerde in de computerwetenschappen aan de UGent en richtte nadien het bedrijf Acquia op rond een softwareproject dat hij als student ontwikkeld had (Drupal).

(30-09-2019) Dries Buytaert doctoreerde 10 jaar geleden doctoreerde in de computerwetenschappen aan de UGent en richtte nadien het bedrijf Acquia op rond een softwareproject dat hij als student ontwikkeld had (Drupal).

 Acquia werd deze week in de US gewaardeerd op bijna 1 miljard dollar, en wordt daarmee wellicht de volgende technologie-eenhoorn met Vlaamse wortels (eenhoorn = bedrijf met een geschatte waarde van 1 miljard dollar of meer).

 

Lees meer (Knack datanews artikel)

Robots helpen leerkracht in de klas

Robots hebben slechts drie uur nodig om te leren hoe ze leerkrachten kunnen ondersteunen in een klasomgeving, volgens nieuw internationaal onderzoek van UGent Pr​ofessor Tony Belpaeme, wereldvermaard op gebied van Robotica.

(25-10-2019) Robots hebben slechts drie uur nodig om te leren hoe ze leerkrachten kunnen ondersteunen in een klasomgeving, volgens nieuw internationaal onderzoek van UGent Pr​ofessor Tony Belpaeme, wereldvermaard op gebied van Robotica.

Leerkrachten ervaren vandaag een grote werkdruk in de klas, onder andere door een toename van het aantal leerlingen in de klas.  De één-op-één leermomenten tussen leerkracht en leerling zijn vaak beperkt maar hebben wel een grote meerwaarde.  Om de leerkracht meer ademruimte te geven is het niet ondenkbaar in de toekomst een ​​robot in te zetten om de leraar aan te vullen en extra geïndividualiseerd onderwijs aan te bieden.

 

In een studie, gepubliceerd in Science Robotics, werd een robot getoond die autonoom gedrag leerde aan de hand van menselijke begeleiding.  In plaats van een robot met de hand te programmeren of de robot te laten leren met behulp van machine learning, is er een nieuwe methode ontwikkeld om een robot te tonen hoe het dingen moet doen. De robot start zonder enige kennis en moet in het begin begeleid worden door een persoon. Deze persoon stuurt de robot aan zodat het de juiste dingen doet op het juiste moment. Maar de robot probeert om te leren hiervan, en gaat geleidelijk overnemen. 

 

De robot werd getest in een lagere school in Groot-Brittannië, waar de robot kinderen hielp met een les over voedselnetwerken. In het begin moest de robot nog, bij wijze van spreken, bij de hand gehouden worden door de leraar, maar langzaamaan leert de robot de leerstijl van de leraar aan en neemt hij over. In te toekomst is het misschien niet meer nodig om robots te programmeren of in hun eentje te laten leren, maar kunnen robots leren van mensen. 

 

Onderzoekers zeggen dat deze zelflerende robot niet enkel voordelen kan hebben voor leerkrachten, maar ook in een aantal andere toepassingen ingezet zou kunnen worden waarbij robots nodig zijn zoals in de gezondheidszorg.

 

De studie werd gecoördineerd door onderzoekers van de Universiteit van Plymouth en Universiteit Gent.  Dit team analyseerde het systeem, wat SPARC genoemd wordt (Supervised Progressively Autonomous Robot Competencies) en toonde aan dat de robot in iets meer dan drie uur succesvol gedrag leerde dat hij vervolgens kon gebruiken om educatieve activiteiten te ondersteunen.  De robot leerde de unieke dynamiek en onderwijsstijl van de leraar over, en het gedrag van de robot had een positieve impact op de kinderen.

 

Professor Tony Belpaeme, van de Universiteit Gent en Universiteit van Plymouth, heeft ongeveer twee decennia gewerkt op het gebied van sociale robotica en was ook betrokken bij het onderzoek. Hij stelt:

Robots kunnen een positieve bijdrage leveren in de klas. Maar de uitdaging ligt in de manier waarop ze aan het werk gezet kunnen worden in het leslokaal zodat ze consistente ondersteuning kunnen bieden aan leerlingen en ook het vertrouwen van de leerkrachten krijgen. Deze studie draagt daar zeker toe bij "

 

Voor meer informatie kan u terecht bij:

Tony Belpaeme

Tony.Belpaeme@ugent.be

+447880814136

Masterproefbeurs 2020

De masterproefbeurs helpt ingenieursstudenten een beeld te krijgen van het onderzoek en de mogelijke masterproef onderwerpen binnen INTEC, ELIS en TELIN.

(13-02-2020) De masterproefbeurs helpt ingenieursstudenten een beeld te krijgen van het onderzoek en de mogelijke masterproef onderwerpen binnen INTEC, ELIS en TELIN.

Op dinsdag 11 februari 2020 kwamen ruim 150 studenten langs in de iGent-toren op het Technologiepark in Zwijnaarde.  Op de bijna 80 standen konden de studenten kennis maken met de verschillende onderzoeksdomeinen en met verschillende onderzoekers, die mogelijks hun toekomstige promotor worden.

Dankzij deze masterproefbeurs kunnen studenten een weldoordachte keuze maken over het domein en onderwerp van hun masterproef.

ECML-PKDD 2020: eerste conferentie over machinaal leren en datamining

ECML-PKDD 2020 , vindt plaats van 14 tot 18 september 2020 in Gent, België.

(14-02-2020) ECML-PKDD 2020 , vindt plaats van 14 tot 18 september 2020 in Gent, België.

De ECML-PKDD 2020 is de Europese conferentie over machinaal leren en principes en praktijk van kennisontdekking in databases.  Dit evenement is de eerste Europese conferentie over machinaal leren en datamining en bouwt voort op meer dan 18 jaar succesvolle evenementen en conferenties in heel Europa.

General Chair is Tijl De Bie, ELIS professor van IDLab. 

Meer information over de conferentie: https://ecmlpkdd2020.net

ACM/IEEE International Conference on Human-Robot Interaction

Prof. Tony Belpaeme van de ELIS onderzoeksgroep IDLab organiseert de 15e internationale conferentie rond Menselijke robotinteractie van 23-26 maart in Cambridge.

(14-02-2020) Prof. Tony Belpaeme van de ELIS onderzoeksgroep IDLab organiseert de 15e internationale conferentie rond Menselijke robotinteractie van 23-26 maart in Cambridge.

HRI 2020 is de 15e jaarlijkse conferentie voor fundamenteel en toegepast onderzoek tussen mens en robot. Onderzoekers van over de hele wereld presenteren hun beste werk tijdens deze conferentie en wisselen ideeën uit over de theorie, technologie, data en wetenschap die de state-of-the-art in mens-robot interactie bevorderen.

Dit jaar ligt de focus van de conferentie op het thema "Real World Human-Robot Interaction".

De HRI-conferentie stelt als voornaamste doel het voorstellen van het allerbeste interdisciplinair en multidisciplinair onderzoek naar mens-robot interactie met wortels in en brede participatie vanuit diverse onderzoeksgemeenschappen zoals robotica, kunstmatige intelligentie, mens-computer interactie , menselijke factoren, ontwerp en sociale en gedragswetenschappen.

 

Meer informatie: http://humanrobotinteraction.org/

prof. Tony Belpaeme

 

 

Nieuwe ELIS collega's

We zijn blij heel wat nieuwe collega's te mogen verwelkomen. We proberen vanaf nu regelmatig deze nieuwe mensen aan jullie voor te stellen.

(01-04-2020) We zijn blij heel wat nieuwe collega's te mogen verwelkomen. We proberen vanaf nu regelmatig deze nieuwe mensen aan jullie voor te stellen.

Sinds midden september 2019, mochten we deze medewerkers bij ELIS verwelkomen:

 

Frederick Maes  Assisting Academic Personnel Marián Slodička, Karel Van Bockstal NaM2 Direct and Inverse Problems in PDEs
Dylan Van Assche  Phd student Ruben Verborgh, Anastasia Dimou ID LAB-KNoWS Trade-offs of Knowledge Graph generation
Marija Stojchevska Phd student Sofie Van Hoecke ID LAB Context-aware healthcare
Tim Bomberna Phd student Charlotte Debbaut BioMMeda Targeted drug delivery for liver cancer 
Zimcke Van de Staey Phd student Francis Wyffels ID LAB AIRO An intelligent programming buddy for diverse learning contexts
Jan Vanwetteren Lector Courses and internship supervision linked to Master of Science in Teaching in Engineering and Technology.
David Vander Mijnsbrugge Phd student Sofie Van Hoecke, Femke Ongenae ID LAB Context-aware machine learning
Lucas Oorlynck Phd student Filip Strubbe LCP Electrophoresis and manipulation at the single nanoparticle level
Jens Maebe Phd student Stefaan Vandenberghe Medisip Machine Learning for Total-Body PET
Hadewych De Clercq Phd student Hendrik De Bie CRG Representationtheory of quantum algebras and multivariate q-orthogonal polynomials
Floris Persiau Phd student Gert De Cooman, Jasper De bock Foundations Lab Imprecise random sequences and their statistical estimation
Jenthe Thienpondt Phd student Kris Demuynck, Erik Mannens ID LAB Embedded representations for sequential data
Shiqing Zhang Phd student Lieven Eeckhout CSL Computer Architecture
Ze Yang Phd student Hendrik De Bie CRG Clifford Analysis
Wouter Van Putte Postdoctoral researcher Jan Vanfleteren CMST a LoAc for protein structure determination
Ioannis Chrysakis Phd student Ruben Verborgh, Anastasia Dimou ID Lab Reformulating Information Systems and Business Innovation through Data Privacy
Viktor Geudens Phd student Jeroen Missine, Geert Van Steenberge CMST Advanced photonic components in glass using ultra-fast laser inscription
Thomas Delva Phd student Ruben Verborgh, Anastasia Dimou ID Lab-KNoWS Querying heterogeneous data
Yoosof  Mashayekhi Phd student Tijl De Bie, Jefrey Lijffijt ID LAB Knowledge graphs: embedding methods and applications
Karnsinee Yasamut Phd student Stefaan Vandenberghe Medisip Quantitative imaging for radionuclide therapy
Matthias Van Onsem Phd student Sofie Van Hoecke ID Lab Fully automated context-aware anomaly detection in network data
Mohammadreza Bahrami Researcher Kristiaan Neyts, Filip Beunis LCP New generation of windows for which transparency/translucency can be adjusted based on the electrophoresis.
Thomas Reichert Postdoctoral researcher Maarten Cauwe, Wouter Van Putte CMST Nanoengineering of biotechnological applications
Emile  Deman Researcher ID Lab Flore de Gand project
An  Ghysels Professor BioMMeda Developing and using simulation techniques to understand biological processes at the molecular scale
Samaneh Davoudi Phd student An Ghysels BioMMeda Simulation of permeability through membrane

Tips and trics voor een goede psychosociale balans in COVID 19 tijden

Ons welzijn, vooral ook in deze ongewone tijden, is van groot belang.  Jullie kunnen ons lokaal aanspreekpunt voor 'welzijn op het werk', Inge Lason, of het centraal Trustpunt blijven contacteren indien nodig.  

(06-04-2020) Ons welzijn, vooral ook in deze ongewone tijden, is van groot belang.  Jullie kunnen ons lokaal aanspreekpunt voor 'welzijn op het werk', Inge Lason, of het centraal Trustpunt blijven contacteren indien nodig.  

 

Verder willen we graag verwijzen naar de tips en advies die het centrale UGent Trustpunt voor ons heeft neergeschreven:

https://www.ugent.be/nl/actueel/zorg-in-tijden-van-covid-19.htm

https://www.ugent.be/nl/actueel/slaap-veerkracht.htm

 

Contact met Trustpunt tijdens Corona-maatregelen: Trustpunt volgt de maatregelen van de UGent op om de verspreiding van het corona-virus mee te helpen beperken. Een vertrouwelijk gesprek blijft mogelijk maar om de vertrouwenspersonen maximaal inzetbaar te houden, passen we tijdelijk onze dienstverlening en werkwijze aan. Wij schakelen over op telefonische of audio/videogesprekken via Skype voor bedrijven, Microsoft teams of Starleaf. Uiteraard zijn ook deze gesprekken strikt vertrouwelijk. Elk fysiek gesprek met een vertrouwenspersoon wordt uitgesteld tot na 19 april. Indien je toch een fysiek gesprek tijdens deze periode van gezondheidsmaatregelen noodzakelijk acht, is er vooraf een telefonisch overleg met een vertrouwenspersoon om de urgentie in te schatten. Je kan ons nog steeds contacteren via trustpunt@ugent.be. Hartelijk dank voor je begrip en medewerking.

https://www.ugent.be/intranet/nl/op-het-werk/welzijn/psychosociaal-welzijn/trustpunt.htm?searchterm=trustpunt%2A

 

Robots kunnen aandachtsvaardigheden van kinderen met cognitieve stoornissen verbeteren

Interactie met sociale robots kan gunstig voor zijn voor kinderen met sociale communicatieproblemen.
foto: Luthffi Ismail (vergrote weergave)

foto: Luthffi Ismail

(06-04-2020) Interactie met sociale robots kan gunstig voor zijn voor kinderen met sociale communicatieproblemen.

Interactie met sociale robots kan gunstig voor zijn voor kinderen met sociale communicatieproblemen. Eén van de veelbelovende toepassingen is het oefenen van sociale vaardigheden, zoals aandachtstraining.

Uit dit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat de meerderheid van de kinderen door interactie met een sociale robot de tijd voor het voltooien van hun taken twee tot vier verkortte, wat wijst op een verbetering van de aandacht.

Bovendien toonden de meeste kinderen een positieve betrokkenheid bij de robot. De positieve respons suggereert dat robotcommunicatie een nuttig en boeiend hulpmiddel zou kunnen zijn om de aandachtsvaardigheden van kinderen met cognitieve stoornissen te verbeteren.

Langetermijnonderzoek is nodig om na te gaan hoe duurzaam de positieve effecten zijn. Bovendien willen de onderzoekers ook nagaan of deze effecten overdraagbaar zijn naar sociale interacties tussen mensen.

Dit onderzoek werd gepubliceerd in het INTERNATIONAL JOURNAL OF SOCIAL ROBOTICS (2020).

Luthffi Ismail (UGent) , Fazah Akhtar Hanapiah, Tony Belpaeme (UGent) , Joni Dambre (UGent) and Francis wyffels (UGent). Analysis of attention in child-robot interaction among children diagnosed with cognitive impairment.

Een nieuw gezamenlijk masterprogramma in fotonica met National Sun Yat Sen University

Op 12 maart 2020 werd een workshop georganiseerd aan de Universiteit Gent samen met experten van de National Sun Yat Sen Universiteit, Taiwan.

(07-04-2020) Op 12 maart 2020 werd een workshop georganiseerd aan de Universiteit Gent samen met experten van de National Sun Yat Sen Universiteit, Taiwan.

Deze workshop was bedoeld om de samenwerking op gebied van onderzoek en onderwijs tussen de twee universiteiten op het gebied van mariene technologie, biomedische wetenschappen en fotonica te versterken.

Prof. Kristiaan Neyts en prof. Jeroen Beeckman van de UGent en prof. Tsung-Hsien Lin van NSYSU werken reeds enkele jaren samen rond onderzoek naar vloeibare kristallen.   Deze onderzoekssamenwerking resulteerde nu ook in de ondertekening van een gezamenlijk masterprogramma. Vanaf volgend academiejaar start een gezamenlijk (1 + 1) masterprogramma fotonica waarbij studenten van UGent en NSYSU in elk land één jaar studeren en zo een double degree kunnen behalen.

 

Nieuw FWO project voor CSL rond efficiëntie en effectiviteit van MVX

Prof. Bjorn de Sutter van de onderzoeksgroep Computing Systems Lab, haalde een FWO project binnen ter bevordering van de efficiëntie en effectiviteit van MVX.

(16-04-2020) Prof. Bjorn de Sutter van de onderzoeksgroep Computing Systems Lab, haalde een FWO project binnen ter bevordering van de efficiëntie en effectiviteit van MVX.

Het FWO project 'PMVX: Partiële uitvoering van meerdere varianten' werd opgestart in samenwerking met Stijn Volckaert (KULeuven) op 10 januari 2020.

 

MVXE of Multi-Variant eXecution Engines monitoren de transparante uitvoering van meerdere, gediversifieerde varianten van een programma om daarmee exploits van softwarebugs te stoppen. Die varianten gedragen zich hetzelfde voor gewone inputs, maar divergeren voor exploits, zodat zulke exploits nooit alle varianten gelijktijdig kunnen compromitteren zonder gedetecteerd te worden. De efficiëntie en effectiviteit van deze MVXEs is reeds duidelijk maar een aantal fundamentele problemen moeten nog opgelost worden:

  • het kost veel moeite om handmatig hele programma's MVXE-compatibel te maken door niet-compatibele artefacten aan te passen,
  • er is nog geen goede ondersteuning voor (het toenemend aantal) applicaties) die gedeeld geheugen gebruiken,
  • en de prestaties gaan teveel naar beneden door het parallel uitvoeren van volledige applicatievarianten, ook al zijn niet alle componenten erin even kwetsbaar.

 

In dit project worden deze problemen aangepakt door gebruik te maken van recente ontwikkelingen voor isolatie in processors en door programma's op te splitsen in een kritisch deel dat in multivariante mode uitgevoerd wordt, en in een ander deel dat in monovariante mode uitgevoerd wordt. Hiervoor zijn programma-analyses en -transformaties nodig, net als hardware-gebaseerde systeemoplossingen om het switchen tussen modes en alle toegangen tot gedeeld geheugen correct af te handelen, en om de voor prestaties kritieke gevallen efficiënt en met minder manueel herprogrammeren te verwerken.​

Verbeteren nauwkeurigheid van plaatsnaamherkenning op historische topografische kaarten

Het verbeteren van de nauwkeurigheid van plaatsnaamherkenning op historische topografische kaarten

(18-06-2020) Het verbeteren van de nauwkeurigheid van plaatsnaamherkenning op historische topografische kaarten

Gescande historische topografische rasterkaarten bevatten enorm veel waardevolle informatie. Vaak zijn deze de enige betrouwbare bron van informatie voor de gegeven periode. Deze kaarten bevatten typisch enkel een titel, datum en een korte beschrijving. Dit geeft weinig informatie over wat er effectief is afgebeeld op de kaart zelf. Om dit te bepalen, is er vaak een handmatige analyse nodig, wat zeer tijdsintensief is.

Dit onderzoek focuste zich daarom op het herkennen van plaatsnamen aanwezig op historische kaarten en het automatisch georefereren van deze kaarten. Open-source tekstdetectie tools werden gebruikt om coördinaten en plaatsnamen te herkennen op de kaarten. Met deze informatie kan de effectieve locatie van de rasterkaart bepaald worden. Deze tekstdetectietools hebben echter een hoge foutmarge, daarom werden ook geocoders gebruikt en technieken ontwikkeld die de betrouwbaarheid verhoogden. Na deze automatische analyse is men in staat te zoeken naar specifieke straat- of plaatsnamen aanwezig op de kaart. Daarnaast werd er ook een kleine studie uitgevoerd om de impact van de gebruikte afbeeldingscompressie en afbeeldingsgroottes te onderzoeken.

Dit is een onderzoek van Kenzo Milleville Steven Verstockt and Nico Van de Weghe , onderzoeksgroep IDLab in samenwerking met de Vakgroep Geografie.

topografie

Coördinaat informatie aanwezig op de kaart kan worden gebruikt om deze automatisch te georeferen en op zijn beurt de plaatsnaamherkenning te verbeteren

Herkenning gebarentaal met neurale netwerken

Herkenning gebarentaal met neurale netwerken

(18-06-2020) Herkenning gebarentaal met neurale netwerken

Het Corpus Vlaamse Gebarentaal is een databank van video's in Vlaamse Gebarentaal (VGT). In elk van deze video's hebben twee dove mensen een conversatie over uiteenlopende onderwerpen. Het corpus wordt gebruikt voor onder meer onderzoek naar VGT. Hiervoor wordt het geannoteerd: dit is een vorm van ondertiteling in geschreven taal. Het annotatieproces vergt veel tijd en expertise.

Dit onderzoek presenteert een hulpmiddel voor het annotatieproces. Wanneer men een gebaar wil annoteren, toont het voorgestelde systeem enkele mogelijke betekenissen van dat gebaar. Achter de schermen worden hiervoor neurale netwerken gebruikt; dezelfde soort als voor beeldherkenning en automatische vertaling.

De eerste resultaten zijn veelbelovend. Verder onderzoek zal trachten het annotatieproces verder te versnellen. De geannoteerde video’s uit het corpus kunnen dan gebruikt worden om nog andere neurale netwerken te leren conversaties in VGT te vertalen naar het Nederlands als onderdeel van een smartphone app. Zulke toepassingen zouden bijzonder nuttig kunnen zijn in, bijvoorbeeld, het onderwijs.

Dit is onderzoek van Mathieu De Coster Mieke Van Herreweghe en Joni Dambre , een samenwerking tussen IDLab and de Vakgroep Taalkunde.

HiPEAC Paper Award voor Dirk Stroobandt

Dirk Stroobandt ontving een HiPEAC paper award voor zijn paper “CRoute: A Fast High-Quality Timing-Driven Connection-Based FPGA Router”.

(19-06-2020) Dirk Stroobandt ontving een HiPEAC paper award voor zijn paper “CRoute: A Fast High-Quality Timing-Driven Connection-Based FPGA Router”.

Abstract

FPGA routing is an important part of physical design as the programmable interconnection network requires the majority of the total silicon area and the connections largely contribute to delay and power. It should also occur with minimum runtime to enable efficient design exploration. In this work we elaborate on the concept of the connection-based routing principle. The algorithm is improved and a timing-driven version is introduced. The router, called CROUTE, is implemented in an easy to adapt FPGA CAD framework written in Java, which is publicly available on GitHub. Quality and runtime are compared to the state-of-the-art router in VPR 7.0.7. Benchmarking is done with the TITAN23 design suite, which consists of large heterogeneous designs targeted to a detailed representation of the Stratix IV FPGA. CROUTE gains in both the total wirelength and maximum clock frequency while reducing the routing runtime. The total wire-length reduces by 11% and the maximum clock frequency increases by 6%. These high-quality results are obtained in 3.4x less routing runtime.

Het volledige artikel vind je hier

De HiPEAC Paper Award wil HiPEAC-leden aanmoedigen om hun werk te publiceren op conferenties waar Europa minder sterk vertegenwoordigd is.

 

 

Best Student Paper Award @ ICWE2020 voor Harm Delva

Best Student Paper Award @ ICWE2020 voor Harm Delva

(23-06-2020) Best Student Paper Award @ ICWE2020 voor Harm Delva

Bij het fragmenteren van dienstregelingen van openbaar vervoer blijkt de precieze methode voor het fragmenteren van de dataset niet veel uit te maken. Men kan dus kiezen voor een vrij eenvoudige geo-spatiale aanpak die makkelijk te implementeren is. Hoewel de opzet van het onderzoek was om te proberen de beste clustering-benadering voor deze Use Case te vinden, kwam het team van IDLab met een "negatief" resultaat en besloot dat toch te publiceren. Dit was niet tevergeefs, want de eerlijke evaluatie mondde uit in "Best Student Paper Award" voor onze promovendus Harm Delva! We konden het niet laten om hierin ook onze hypermedia-besturingen te introduceren die perfect geschikt zijn om dergelijke clusters van gegevens over openbaar vervoer natuurlijk ook voor intelligente agenten te beschrijven.

Lees hier de volledig paper

Best Paper Award @ LDAC2020

Best Paper Award @ LDAC2020

(25-06-2020) Best Paper Award @ LDAC2020

Projecten in de bouwsector zijn bijna per definitie decentraal: een complex netwerk van actoren beïnvloedt een gebouw in alle stadia van zijn levenscyclus, van ontwerp over renovatie tot sloop. Om de informatie-uitwisseling tussen die belanghebbenden over de verschillende fases van een bouwproject te verbeteren wil het ConSolid-project gebruikmaken van web-technologieën zoals het SOLID-ecosysteem om het projectbeheer van gebouwen te decentraliseren en te modulariseren.

"Om complexe toegangscontroleschema's in dergelijke netwerken te vergemakkelijken, hebben we een op patronen gebaseerd toegangscontrolesysteem ontwikkeld dat zich richt op eigenschappen in plaats van hun identiteit", vertelt professor Erik Mannens van de onderzoeksgroep IDLab. 

Dit onderzoek werd gepresenteerd door promovendus Jeroen Werbrouck (FWO) op de LDAC2020 workshop, alwaar het de Best Paper Award ontving voor de combinatie van nieuwe en gevestigde standaard web-technologieën in één kader.

Link naar de paper

Het ConSolid-project wordt gefinancierd door FWO Vlaanderen als doctoraatsbeurs voor Strategisch Basisonderzoek. 

KIKS-project rond Artificiële intelligentie wint Koningin Paolaprijs

KIKS-project rond Artificiële intelligentie wint Koningin Paolaprijs

(01-07-2020) KIKS-project rond Artificiële intelligentie wint Koningin Paolaprijs

De prijs beloont creatieve en vernieuwende onderwijstrajecten die verder gaan dan kennisoverdracht. Ze moeten jongeren in de eerste plaats 'vormen'.

De koningin Paoloprijs voor het onderwijs is een prijs voor leerkrachten van het gewoon basisonderwijs en gewoon secundair onderwijs die een pedagogisch project bedacht hebben dat bij de leerlingen interesse en bewondering wekt voor wetenschappelijke vakken. Het moet jongeren aanzetten om in het hoger onderwijs te kiezen voor studiegebieden gericht op wetenschappelijk en technologisch onderzoek. Het onderwijsproject 'KIKS' wist de jury duidelijk te overtuigen en kaapte de eerste prijs weg!  

 

KIKS: Getrainde neurale netwerken helpen onderzoek naar klimaatverandering vooruit

 

Wetenschappers van de Plantentuin Meise (Sofie Meeus) en de UGent (Jan van de Bulcke) willen te weten komen hoe bomen uit het tropisch regenwoud zich aanpassen aan de klimaatverandering. Het onderzoek van de huidmondjes (stomata) van planten kan een antwoord beiden op die vraag; ze vertellen iets meer over de CO2-concentratie in de atmosfeer tijdens de groei van de planten. De onderzoekers tellen het aantal stomata op de bladeren en meten hun grootte. Die resultaten vergelijken ze met de resultaten van honderd jaar terug.

Het tellen en meten van stomata is een heel tijdrovende bezigheid. Om dit te automatiseren, heeft een computerwetenschapper van de UGent (Francis wyffels) een neuraal netwerk 'getraind'. Om zo'n netwerk te trainen zijn veel voorbeelden nodig: foto's van stomata en foto's van bladeren zonder stomata.

Met behulp van AI onderzoeken leerlingen binnen het KIKS-project de relatie tussen stomata van planten en de klimaatverandering. De casus biedt een uniek kader om intensief aan de slag te gaan met diepe neurale netwerken en Python beter te leren kennen. Python is een zeer toegankelijke programmeertaal om de fundamenten van neurale netwerken te bestuderen. Leerlingen leren zo de mogelijkheden en de beperkingen van AI begrijpen én ontdekken hoe ze er impact kunnen op hebben. 

"Een troef van het KIKS-project is de samenwerking tussen onderzoekers en leerkrachten. Het lesmateriaal van KIKS wordt ontwikkeld, parallel aan de resultaten van een lopend wetenschappelijk onderzoek van de UGent en de Plantentuin Meise", zegt Francis wyffels (professor Robotica en AI, UGent)

 

Artificiële intelligentie

 

AI-systemen dringen vaker onze wereld binnen. Het is essentieel dat leerlingen kunstmatige (KI) of artificiële intelligentie begrijpen, maar momenteel is er een hiaat is in het curriculum van het secundair onderwijs om hieraan tegemoet te komen. De organisatie 'AI op school' lanceert projecten en ontwikkelt lesmateriaal voor het secundair waarin de basisconcepten van artificiële intelligentie worden aangebracht vanuit een maatschappelijke context. Een van die projecten is KIKS, een STEM-project rond artificiële intelligentie voor de derde graad secundair onderwijs. 

"We maken lesmateriaal voor het secundair onderwijs rond AI gelinkt aan de eindtermen en de bestaande leerplandoelen. We vinden dat alle jongeren de fundamenten van AI moeten kennen en begrijpen. De beste manier om alle jongeren te bereiken is via de school. Bovendien is de school de uitgelezen plaats om leerlingen attent te maken op de ethische aspecten van AI-systemen", verduidelijkt lid van het KIKS-projectteam Natacha Gesquière (STEM-coördinator, Sint-Bavohumaniora).

 

Online lesmateriaal

 

Het innovatief lesmateriaal wordt online en gratis aangeboden in de vorm van interactieve notebooks die gebruikt kunnen worden zonder extra installatie van software op de scholen, enkel een computer en een internetbrowser zijn nodig. Bovendien kunnen de leerlingen ook thuis met de notebooks werken. Voor de leerkrachten is er een uitgebreide handleiding waarin de verschillende aspecten van het project uit de doeken worden gedaan. Zowel de notebooks, de handleiding, alsook de oplijsting van eindtermen en leerplandoelen, zijn gratis beschikbaar voor de leerkrachten op www.aiopschool.be.

 

Kan je in de toekomst geld verdienen met je data?

De hoeveelheid data op internet groeit steeds sneller. Van wie is die data en wie profiteert daarvan?

(11-08-2020) De hoeveelheid data op internet groeit steeds sneller. Van wie is die data en wie profiteert daarvan?

De hoeveelheid data op internet groeit als een speer en verandert zienderogen onze economie. Van wie is die data en wie profiteert daarvan? In dit college van de Universiteit van Vlaanderen legt professor Erik Mannens het uit en stelt hij dat je in de toekomst misschien wel geld kunt verdienen met je data. 

Bekijk hier het college (15 min).

Bij de Universiteit van Vlaanderen geven topwetenschappers uit heel Vlaanderen gratis college op internet, radio en televisie. Elke week word je verrast door bevlogen wetenschappers die jou laten kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen.  De Universiteit van Vlaanderen is een samenwerking tussen de VRT, de vijf Vlaamse universiteiten, Knack en de Jonge Academie. Meer via www.universiteitvanvlaanderen.be 

Kan IDLab de Tour de France veiliger maken?

Veiligheid in de koers is meer dan ooit een issue in het wielrennen. Onderzoeksgroep IDLab zoekt uit of het veiliger kan.

(16-09-2020) Veiligheid in de koers is meer dan ooit een issue in het wielrennen. Onderzoeksgroep IDLab zoekt uit of het veiliger kan.

Veiligheid in de koers is meer dan ooit een issue in het wielrennen. Daarom zocht onderzoeksgroep IDLab uit hoe ze het wielrennen veiliger kan maken, met name de finale van wedstrijden met mogelijke massasprints.

De onderzoeksgroep van Steven Verstockt - voornamelijk bezig met data science en machine learning - nam het rittenschema van de Ronde van Frankrijk onder de loep en analyseerde de veiligheid van de aankomsten op objectieve, automatische wijze.

Ze maakten gebruik van de meest recente data die online te vinden was: officiële communicatie, Google Streetview en dergelijke. Ze maakten gebruik van een zestal kenmerken van het wegdek: dalende lijnen, bochten, rondepunten, veranderingen in snelheid, het wegtype (o.a. breedte van de weg) en zaken zoals verkeersdrempels. Hieruit blijkt onder andere dat rondepunten de grote boosdoeners zijn.

In de toekomst zouden ze graag samenwerken met de organisatie en teams om ritten nog veiliger te kunnen maken.

Meer over dit onderwerp vind je op Sporza (artikel) en NOS (video)

Slimme contactlens vervangt iris

Mensen met een beschadigde of ontbrekende iris zouden binnenkort een elektronische versie kunnen krijgen dankzij onderzoekers van de UGent.

(17-09-2020) Mensen met een beschadigde of ontbrekende iris zouden binnenkort een elektronische versie kunnen krijgen dankzij onderzoekers van de UGent.

Mensen met een beschadigde of ontbrekende iris zouden binnenkort een elektronische versie kunnen krijgen dankzij onderzoekers van de Universiteit Gent.

De iris regelt de hoeveelheid licht dat doorgelaten wordt naar ons netvlies door onze pupil te vernauwen of te verwijden. Patiënten met afwijkingen aan de iris – wereldwijd zijn er zo’n 20 miljoen – zijn extreem gevoelig voor licht en hebben last van een verminderde scherptediepte.

Onderzoekers van de onderzoeksgroep CMST - onder leiding van  Andrés Vásquez Quintero - ontwikkelden nu een elektronische contactlens die in staat is om de pupilgrootte dynamisch te veranderen. De lens regelt niet alleen de hoeveelheid invallend licht, maar verbetert ook de scherptediepte.

De bedoeling is om deze contactlens snel op de markt te brengen.

 

Lees hier meer over in EOS of Datanews Of Nieuwsblad

Inge Nys wint hoogste onderscheiding van de 'Facebook Reality Labs Liquid Crystal Research Award'

Inge Nys wint hoogste onderscheiding van de 'Facebook Reality Labs Liquid Crystal Research Award'.

(29-09-2020) Inge Nys wint hoogste onderscheiding van de 'Facebook Reality Labs Liquid Crystal Research Award'.

Inge Nys won de diamanten award van the Facebook Reality Labs Crystal Reseach Awards met haar inzending 'Tilted chiral liquid crystal gratings for efficient large-angle diffraction'. De diamanten prijs is de hoogste onderscheiding waarvoor ze 5000 dollars ontvangt.

Over haar onderzoek

Geminiaturiseerde optische componenten zijn essentieel voor optische communicatie, elektronische beeldschermen en virtuele realiteit. Het maken van optische componenten met structuren op nanometerschaal is uitdagend en vereist vaak hoogtechnologische apparatuur. Ons werk focust op optische structuren die gevormd worden door een eenvoudige oppervlaktebehandeling en een goedkoop productieproces. Dit is mogelijk door gebruik te maken van zogenaamd vloeibaar kristal, een materiaal met moleculen die zichzelf spontaan organiseren tot structuren op nanometerschaal.

Vloeibaar kristal is een organisch materiaal dat vloeibaar is maar ook een zekere ordening bevat. De moleculen zijn langwerpig, waardoor ze op een interessante manier met licht interageren. Bovendien kunnen ze zich spontaan organiseren in complexe structuren. Vloeibaar kristal wordt momenteel op grote schaal commercieel gebruikt in beeldschermen (LCD) maar heeft ook potentieel voor andere toepassingen. De focus van dit onderzoek is gericht op optische componenten van slechts 0,01 mm dik die licht op een efficiënte manier manipuleren. Daarmee kunnen lenzen of spiegels gemaakt worden die het licht systematisch naar een bepaalde richting reflecteren. De componenten zijn niet alleen dun, maar kunnen ook goedkoop gefabriceerd worden en eenvoudig geïntegreerd worden in allerlei systemen. Ze zijn daarom uitermate geschikt voor head-up beeldschermen en brillen voor aangevulde werkelijkheid.

Inge Nys, postdoctoraal onderzoeker in de LCP groep (vakgroep ELIS) aan de Universiteit van Gent, kreeg de diamond award voor haar publicatie in het internationale tijdschrift Advanced Optical Materials. Deze internationale prijs van 5000 $ is de hoogste onderscheiding in het kader van de Facebook Reality Labs Liquid Crystal Research Awards.

FB Award nog kleiner

In de publicatie werd onderzocht hoe het aligneren van de langwerpige moleculen aan de oppervlakken, de zelforganisatie van een complexe 3D vloeibaar kristalstructuur in de bulk kan sturen. De vloeibaar kristallaag kan circulair gepolariseerd licht reflecteren over een hoek van meer dan 45° met een efficiëntie van bijna 90%. De vloeibaar-kristalstructuur werd onderzocht met de microscoop en door de interactie met laserlicht te analyseren. De experimentele resultaten werden vergeleken met numerieke berekeningen. De inzichten die op deze manier verkregen werden, zijn onmisbaar voor de verdere optimalisatie van deze optische componenten. Zo komt de ontwikkeling van performante brillen voor aangevulde realiteit weer een stap dichterbij, zodat we hopelijk binnenkort de voordelen van deze technologie in ons dagelijkse leven kunnen ervaren!

Bekijk hier een filmpje over haar onderzoek 

Over deze Facebookprijs

In mei lanceerde Facebook 'the Facebook Reality Labs Liquid Crystal (LC) research awards om jonge onderzoekers in het onderzoeksdomein van vloeibare kristallen aan te moedigen de mogelijkheden van de vloeibare kristal technologie in het domein AR/VR te exploreren. In samenwerking met 'the International Liquid Crystal Society' werden doctoraatsstudenten en postdocs uitgenodigd om deel te nemen aan deze wedstrijd.

Facebook ontving inzendingen van 14 onderzoeksinstellingen. De inzendingen bevonden zich in volgende onderzoeksdomeinen: novel liquid crystal materials, fast response time liquid crystal displays, polarization holograms, Pancharatnam Berry Phase optics, polarization optics, and applications of LC technologies for improving AR/VR optics and display systems.

Rekening houdend met de originaliteit, het vernieuwende en de mogelijke impact binnen het AR/VR domein, selecteerde Facebook 6 uitzonderlijke onderzoekers van 6 verschillende instellingen.

Taking into consideration the originality and novelty of the resulting research, along with its potential impact in the AR/VR field, Facebook selected six extraordinary researchers from six different institutions. 

Meer over deze prijs en de volledige uitslag vind je hier

Koen De Bosschere ontvangt 'Erestatuut Student-Ondernemer' naar aanleiding van 10 jaar DO!

Naar aanleiding van 10 jaar Durf Ondernemen! werd professor Koen De Bosschere gehuldigd voor zijn inzet op het vlak van het student-ondernemerschap.

(13-10-2020) Naar aanleiding van 10 jaar Durf Ondernemen! werd professor Koen De Bosschere gehuldigd voor zijn inzet op het vlak van het student-ondernemerschap.

Voor deze uitzonderlijke inzet binnen onze universiteit ontving hij uit handen van onze rector Rik Van de Walle een gouden strikje, dat uiteraard ontworpen en gemaakt werd door een student-ondernemer. 

Tien jaar geleden had Koen het gekke idee om entrepreneurship bij studenten te stimuleren. "Ik wilde studenten de mogelijkheid geven om te ontdekken of ondernemen iets voor hen was. Daarbij wilde ik hen de ruimte geven om te kunnen experimenteren en te kunnen falen".

Ondertussen kunnen studenten bij DO! terecht voor coaching, trainingen, advies, inspiratie en nog zoveel meer.  

Ondanks dat de coronacrisis vorig academiejaar hard toesloeg in de ondernemerswereld, liet de Gentse studentenpopulatie zich niet zomaar tegenhouden om stappen te zetten richting een eigen onderneming. Maar liefst 137 studenten vroegen het UGent-statuut student-ondernemer aan, een opmerkelijk record.

"In deze moeilijke coronatijden zullen we ondernemerschap meer dan ooit nodig hebben", aldus Steve Stevens,  de manager van DO!

Dat Koen zelf het ondernemen in het bloed heeft, blijkt ook uit zijn initiatieven UGent Verlicht (om de administratie te vereenvoudigen) en zijn lobbywerk om de mobiliteit op Technologiepark Zwijnaarde te verbeteren.

Meer weten?

www.durfondernemen.be

www.gentrepreneur.gent