Studiedagen voor leerkrachten secundair onderwijs

De faculteit Economie en Bedrijfskunde (Universiteit Gent) nodigt je uit op een studiedag voor leerkrachten (bedrijfs) economie. De studiedag wordt georganiseerd door de onderzoeksgroep Accounting Education in samenwerking met de studenten van de Educatieve Master Economie.

De studiedag in 2023 gaat door op:

Programma

Online studiedag Accounting Education - Ondernemerschapsonderwijs en hybride lessen

  • 09.30 u.  Verwelkoming door prof. dr. Evelien Opdecam
  • 09.40 u.  Contractrecht in het onderwijs (Prof. dr. Bertel De Groote en Jeroen De Ceuster)
  • 11.00 u.  De nieuwe eindterm boekhouden anders aangepakt! (Prof. dr. Evelien Opdecam, Prof. dr. Patricia Everaert en Laura Claeys)
  • 12.00 u.  Broodjeslunch
  • 13.15 u.  Workshop 1 (naar keuze)
  • 14.30 u. Workshop 2 (naar keuze)
  • 15.30 u.  Pauze
  • 16.00 u.  Hot topics in accounting (Prof. Jan Verhoeye)
  • 17.00 u.  Einde

Inhoud

Contractrecht in het onderwijs 

Sinds begin 2023 is het nieuwe verbintenissenrecht van kracht. Dit heeft vooral gevolgen voor het contractrecht en dus ook voor ondernemingen. Prof. Bertel De Groote zal de fundamenten van dit contractrecht toelichten. Daarnaast zal doctoraatsonderzoeker Jeroen De Ceuster de brug maken naar arbeidscontracten.

De nieuwe eindterm boekhouden anders aangepakt!

Normaliter zijn vanaf april de nieuwe eindtermen bekend. Boekhouden speelt opnieuw een belangrijke rol binnen de eindtermen. Aan de hand van een aantal specifieke tools gaan we hier dieper op in.

Hot topics in accounting

In deze sessie zal de voorzitter van de CBN ingaan op enkele actuele onderwerpen en op de nieuwe adviezen.

Workshops

Spelen met ondernemingsvormen

(Evelien De Pourcq, Jason Dours en Leni Vandorpe)

Een eenmanszaak? Een nv? Een bv? Een vzw? De juiste ondernemingsvorm kiezen is van belang. Er is echter een waaier aan mogelijkheden. In deze workshop nemen we jou al spelenderwijs mee in de belangrijkste ondernemingsvormen en hun bijhorende kenmerken en koppelen we deze aan concrete cases. Want de juiste ondernemingsvorm kiezen, dat loont!

The Box

(Lara Callebout Inge Strynck en Willem Thijs)

Slagen de leerlingen erin om het geheim van ‘The Box’ te ontrafelen? Dit is een mobiele escaperoom. Kunnen de leerlingen met hun kennis van ondernemingsvormen de raadsels en puzzels oplossen, en dat binnen de tijd? Het klokje tikt: Tik Tak - Tik Tak BOEM?

Lets get down to business

(Freija Decubber, Esmée De Saveur en Niels Taecke)

Wat als we de klas omtoveren tot een plek waar leerlingen al spelenderwijs kennis maken met het ondernemerschap? Aan de hand van interactieve games maken we je wegwijs in de wereld van ondernemen. Tijdens deze workshop ontdek je het Business Model Canvas, of je een geschikte ondernemer bent, hoe je start met ondernemen en wie jou daarbij kan helpen.

Economische mythes uit de actualiteit

(Gian Vermeulen en Emma Eeckhout)

Aan de hand van krasse stellingen worden leerlingen uitgedaagd om met elkaar in debat te gaan over economische thema’s zoals belastingen. De leerlingen krijgen tools aangereikt om argumenten te onderbouwen en tegenargumenten te weerleggen. Kruip in de huid van de leerlingen en ervaar het zelf!

Nabo booster

(Laura Claeys)

Deze workshop is alleen toegankelijk voor de NABO-gecertificeerde leerkrachten. NABO is een nieuwe aanpak boekhoudonderwijs, ontwikkeld door de onderzoeksgroep. Dit is een speciale sessie om feedback te krijgen en te geven op de NABO-methode en het NABO-materiaal.

Design thinking in the classroom  - Engelstalig

(dr. Sharon Guaman-Quintanilla)

Design Thinking (DT) is een veelbelovende aanpak om probleemoplossend denken, teamwerk, creativiteit en communicatieve vaardigheden te stimuleren in het onderwijs. In deze workshop zal design thinking in een economische context worden toegelicht.

Inschrijven

Deelname is gratis, maar online inschrijven is verplicht: Gelieve in te schrijven voor 20/04. 

Schrijf je in!

Studiemateriaal

De handouts en het gebruikte materiaal worden na de studiedag online beschikbaar gesteld via een versleutelde pagina op de website www.accountingeducation.ugent.be.

Locatie

De studiedag gaat deze keer niet door in de faculteit Economie en Bedrijfskunde maar in de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent. De ingang bevindt zich rechts naast de kerk.

Kom je met de trein? Neem aan het station Gent-Sint-Pieters tram 1 richting Evergem Brielken of Wondelgem en stap na 5 minuten af aan de halte ‘Verlorenkost’. Wandel vervolgens 500 meter tot aan het Sint-Pietersplein. Kom je met de wagen? Je kan parkeren in de betaalparking Sint-Pietersplein P10. Volg de pijlen P10 op de stadsring. Houd rekening met de files en drukte in de stad Gent, die je reistijd mogelijks verlengen.

Contact

Laura Claeys
lmiclaey.Claeys@UGent.be
+32 (0)9 264 35 66