IPEM 60: Past Forward!

(06-09-2023) In 2023 IPEM UGent exists for 60 years for which a celebration and debate day is organized December 1st, 2023.

De onderzoeksgroep IPEM van de vakgroep kunst-, muziek- en theaterwetenschappen UGent viert haar 60-jarig bestaan met een debat over innovatie in onderzoek, onderwijs en cultuur, aan de hand van “pitches” en interviews.

Debat met G. Deneckere (UGent), F. Devos (404), F. Rathé (KASK), J. Vanden Berghe (UGent), P-J. Maes (UGent), M. Leman (UGent).
Muziek V. Vermeulen (KASK)
Locatie De Krook, Gent: Blauwe zaal en ASIL [art and science interaction lab]
Datum Vrijdag 1 December 2023

Schrijf nu hier in!

Savethedate-PastForward-IPEM-640+.png

Beknopt programma: IPEM 60 Past Forward!

16u-17u30 Debat

  • Gita Deneckere (decaan FWL, UGent): innovatie in de humane wetenschappen
  • Franky Devos (404): innovatie en cultuur
  • Filip Rathé (KASK): innovatie in kunstonderwijs
  • Jeroen Vanden Berghe (UGent): innovatie in erfgoedbeheer
  • Pieter-Jan Maes (IPEM-UGent): innovatie in academisch onderzoek inzake muziek
  • Marc Leman (IPEM-UGent): geschiedenis van IPEM

17u30 Receptie

18u-18u30 Concert 1 Valerie Vermeulen (KASK): muziek uit de kosmos in ASIL
19u-19u30 Concert 2 Valerie Vermeulen (KASK): muziek uit de kosmos in ASIL

Bio's

Gita Deneckere is hoogleraar aan de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent. Ze is Decane van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte,
lid van het Bestuurscollege en promotor van UGentMemorie, het virtueel geheugen van de Gentse universiteit. Ze leidt de onderzoeksgroepen Instituut voor Publieksgeschiedenis en SocialHistory - Social History since 1750.

Franky Devos is algemeen coördinator van kunstencentrum VIERNULVIER (voorheen Vooruit) in Gent. VIERNULVIER is een van de zeven Vlaamse Kunstinstellingen en organiseert jaarlijks ruim 600 concerten, debatten en theater- en dansvoorstellingen voor zowat 350.000 bezoekers. Het is ook een creatieplaats voor muzikanten en podiumkunstenaars. Voorheen was hij algemeen directeur bij Kunstencentrum BUDA in Kortrijk. Hij richtte het grensoverschrijdende festival NEXT (Kortrijk-Lille-Doornik) op en werkte voor De Brakke Grond in Amsterdam.

Filip Rathé is de decaan van KASK en het Conservatorium Gent. Van 1992 tot 2001 was hij dirigent van het koor De Tweede Adem, gespecialiseerd in uitvoeringen van hedendaagse muziek. Sinds 1993 is hij artistiek directeur van het Spectra Ensemble. Hij heeft opgetreden in Europa en Zuid-America, realizeerde verschillende CD opnames en radio uitzendingen.

Logistiek beheerder Jeroen Vanden Berghe vormt in UGent samen met de academisch beheerder een directiecollege dat onder de leiding van de rector en de vicerector belast is met het dagelijks beheer van de universiteit op administratief, technisch en financieel vlak en de werking van de administratieve diensten coördineert. De logistiek beheerder is ook verantwoordelijk voor de Entiteit Academisch Erfgoed en Archief, die bestaat uit het GUM(Gents Universitair Muzeum)/Plantentuin en het Universiteitsarchief. Hij neemt daarenboven bestuursverantwoordelijkheid op in tal van organisaties zoals UZGent, TechLane Ghent Science Park, Hogeschool Gent, NTGent, Gent2030,…

Valery Vermeulen is een Gentse electronische muzikant, muziek producent, mathematicus, media artiest, auteur, gast professor aan het KASK/conservatorium/School of Arts, gast docent bij de Artscience Interfaculteit Den Haag, researcher in het Departement Wiskunde Universiteit Antwerpen. Hij werkte voordien als onderzoeker in IPEM. Daarnaast werkt hij ook als expert statistiek, is hij data scientist en consulent. Voor zijn 'black hole album' Mikromedas, met ambient composities gebaseerd op data uit deep space en astrophysische modellen, ontving hij een S+T+Arts Prize Honorary Mention (EU/Ars Electronica).

Pieter-Jan Maes onderzoekt binnen Systematische Musicologie UGent embodied & social interactions, augmented reality en sonificatie strategie. Daarbij exploreert hij coordinatie in lichaam-brein activatie tijdens zowel muziek spelen als beluisteren. Hij gebruikt daarbij dynamische systeem theorie voor analyse en modelvorming van empirische experimenten. Naast dit onderzoeksprogramma, de talloze internationale projecten, publicaties en presentaties, coordineert hij IPEM en ASIL, en ontwikkelt ze tot toekomstgerichte art-science locaties.

Marc Leman is Methusalem research professor in systematische musicologie UGent en is al een respectabel aantal decennia directeur van IPEM. In 2017 startte hij daarbij ASIL (Arts and Science Interaction Lab) in De Krook Gent. Zijn onderzoek gaat over embodied music interaction, en richt zich op epistemologische en methodologische kwesties. Naast meer dan 500 publicaties, talloze internationale presentaties, projecten en samenwerkingen, publiceerde hij 2 boeken bij MIT Press: The Expressive Moment, How Interaction (with Music) Shapes Human Empowerment, en Embodied Music Cognition and Mediation Technology.