Scriptieprijs DiverGent
Waarvoor staat DiverGent?
DiverGent betekent tegenstrijdig en ambivalent. Een perspectief innemen dat gender en diversiteit centraal stelt, vraagt om verder te gaan dan de status quo. Een divergente visie is noodzakelijk om op een innovatieve wijze een bijdrage te kunnen leveren aan maatschappelijke debatten en beleidsmatige oplossingen te kunnen aanreiken.
Met de uitreiking van de Scriptieprijs DiverGent wil de Beleidscel Diversiteit en Gender het belang van deze visie erkennen en in de verf zetten. Het durven denken vanuit het andere standpunt ligt binnen het actieterrein van de Beleidscel en de ambities van de UGent.
De prijs
De prijs bestaat uit een geldbedrag van €500 voor de winnaar. De overige twee genomineerden ontvangen een eervolle vermelding. De winnaar en de twee genomineerden presenteren hun scriptie op de eerste middaglezing van het jaar waar de prijsuitreiking plaats zal vinden.
Daarnaast worden de winnaar en de genomineerden uitgenodigd om de onderzoeksresultaten uit de scriptie te herwerken tot een artikel dat wordt voorgelegd aan de redactie van 'DiGeSt' en/of 'Samenleving en Politiek'.
Wie kan deelnemen?
Elke student ingeschreven aan de UGent kan zich inschrijven t.e.m. 5 oktober van het academiejaar volgend op het academiejaar waarin de master werd afgerond.
Deelnemers die meedingen voor de prijsuitreiking moeten dus tijdens dit academiejaar afstuderen en geslaagd zijn voor alle opleidingsonderdelen en de scriptie. De prijsuitreiking vindt plaats op de eerste middaglezing van het jaar.
Voor de masterscriptie moeten deelnemende kandidaten een cijfer van minstens 16 hebben behaald. De scriptie mag gaan over om het even welk onderwerp zolang het wetenschappelijk of/en beleidsmatig raakt aan de kern van de diversiteits- en/of genderthematiek.
Deelname en procedure
De inzending bestaat uit een digitale versie van de geschreven scriptie in het Nederlands of het Engels. We vragen ook een korte toelichting aan de hand van volgende drie vragen:
- Beschrijf je masterproef in maximum 500 woorden.
- Wat zijn de raakvlakken met gender en/of diversiteit?
- Verduidelijk in welke mate het werk potentieel bijdraagt aan de maatschappelijke verankering van gender mainstreaming en diversiteit en relevant is voor de beleidsvorming hieromtrent.
De jury wordt jaarlijks samengesteld uit vijf personen bestaande uit academici en beleidsmedewerkers. Deze juryleden maken eerst een preselectie op basis van het online-inschrijvingsformulier, het abstract en de daarbij horende vragen. Deelnemers aan de wedstrijd krijgen een bevestiging van de ontvangst van hun inzending. Begin december volgt het bericht of zij tot de shortlist, i.e. de lijst van drie genomineerden, behoren. Op de eerste middaglezing van het jaar wordt de uiteindelijke winnaar van de DiverGent-prijs bekendgemaakt. Bij onvoldoende niveau van de inzendingen heeft de jury het recht de scriptieprijs niet uit te reiken.
Aanvaarde inzendingen worden beoordeeld op drie criteria:
- Wetenschappelijke kwaliteit
- Innovatief concept met betrekking tot gender en diversiteit
- Stijl, leesbaarheid en genderneutraal taalgebruik
Deelnemen
Vorige edities
- Winnaar 2020: Brecht Van der Schueren - Koloniale afasie in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
- Winnaar 2019: Lisa Lambrechts - Constructing the image of Blacks: Beeldvorming van zwarten in de negentiende-eeuwse Belgische kunst (ca. 1850 – 1897)
- Winnaar 2018: Ella Vanden Houte - Fedasil bouwt! Onderzoek naar de non-architectuur van Fedasil zoals ontstaan in periodes van vluchtelingencrisis
- Winnaar 2017: Heiderike Seynaeve en Jana Missiaen - Onderzoek naar het psychisch welzijn van Vlaamse holebi's en/of transgenderpersonen
- Winnaar 2016: Christof Bex - Alleen bouwen aan een toekomst. Een kwalitatief onderzoek naar de schooltrajecten en -beleving van niet-begeleide buitenlandse minderjarigen.
- Databank 2018
- Databank 2016
- Databank 2015