VACATURE - Doctoraatsbursaal: grootschalige, interdisciplinaire HORIZON anti-kankeronderzoeksproject SUNRISE

(03-10-2023) Doctoraat over het ontwikkelen en testen van interventies gericht op het vergroten van reclamewijsheid en weerstand t.a.v. ongezonde voedingsmarketing bij adolescenten en het stimuleren van gezonde voedingskeuzes

Vacature (vergrote weergave)

Projectomschrijving 

Primaire preventie van kanker door middel van gedragsveranderingen is een enorme gezondheids- en maatschappelijke uitdaging binnen Europa. De adolescentie is met name een kritieke periode waarin veel risicogedragingen m.b.t. kanker beginnen. Tegenwoordig wordt de jeugd ook steeds vaker blootgesteld aan ongezonde voedingsmarketingboodschappen die moeilijk te weerstaan zijn en die bijdragen aan ongezonde eetgewoonten. Het huidige project heeft tot doel de effectiviteit van twee interventies (een serious game en een campagne met sociale media-influencers) te ontwikkelen en te testen. Deze zullen gericht zijn op het vergroten van reclamewijsheid en weerstand t.a.v. ongezonde voedingsmarketing bij adolescenten en het stimuleren van gezondere voedingskeuzes en -gewoonten.

De missie van dit project is tweeledig: ten eerste, uitgebreid communicatieonderzoek uitvoeren om te verkennen hoe bestaande lespakketten (bv. zoals aangeboden door Gezond Leven), doordacht kunnen worden aangepast en omgezet in boeiende game-ervaringen en influencercampagnes die zijn afgestemd op Europese adolescenten. Een ‘intervention mapping’ methode zal worden gebruikt om de interventies te ontwikkelen. Ten tweede zullen de games en de influencercampagne ontwikkeld worden als tools om het bewustzijn, begrip en de vaardigheden van adolescenten te vergroten om voedingsmarketing te herkennen en kritisch te verwerken, terwijl tegelijkertijd gezondheidsbevorderende vaardigheden worden gestimuleerd.

Ons project streeft er dus naar om de jeugd in Europa in staat te stellen geïnformeerde keuzes te maken over hun gezondheid en welzijn door middel van innovatieve digitale tools. De interventies zullen worden geïmplementeerd en getest in acht Europese landen. De onderzoeker zal ook assisteren bij het testen van interventies die zijn ontwikkeld door de andere partners binnen het project.

Ons aanbod

  • Je zult werken als onderzoeker in een internationale onderzoeksomgeving.

Op basis van het onderzoek dat je binnen de vier jaar van dit project uitvoert, zul je:

  • je onderzoeksresultaten presenteren op internationale conferenties;
  • wetenschappelijke papers schrijven met als doel ze te publiceren in academische tijdschriften;
  • binnen een periode van maximum vier jaar een doctoraatsproefschrift voltooien.
  • Je zult werken aan een groot internationaal onderzoeksproject, wat betekent dat je regelmatig zult moeten samenwerken met de andere partners van het HORIZON-project en nationale en internationale bijeenkomsten zult moeten bijwonen.
  • Je bent bereid het grootste deel van je tijd aan onderzoek te besteden, maar hebt ook interesse om een bescheiden rol te spelen binnen onderwijsactiviteiten en diensten aan de vakgroep.

Jouw profiel

  • Nummer één prioriteit: je werkt graag in team en weet hoe je onderzoek autonoom kunt coördineren.
  • Je hebt uitstekende statistische vaardigheden (SPSS).
  • Je bent niet bang om gesprekken te leiden met diverse stakeholders en hebt uitstekende sociale vaardigheden.
  • Je hebt een wetenschappelijke en kritische mindset.
  • Je hebt een sterke affiniteit met het onderwerp van het onderzoek, de doelgroep van adolescenten en de methodologie van intervention mapping.
  • Je hebt enige onderzoekservaring.
  • Je hebt een uitstekende beheersing van de Engelse taal (zowel schriftelijk als mondeling), en goede communicatieve vaardigheden. Ervaring met wetenschappelijk schrijven is een pluspunt.

Interesse?

Als je jezelf herkent in deze academische kwaliteiten en ernaar streeft academisch onderzoek te doen met een grote maatschappelijke impact, moedigen we je aan om je sollicitatie in te dienen:

Sollicitaties dienen vóór 15 november 2023 te worden ingediend bij Liselot Hudders (Liselot.Hudders@UGent.be), Emma Beuckels (Emma.beuckels@Ugent.be) en Steffi De Jans (Steffi.DeJans@Ugent.be) met als titel "Vacature HORIZON Voedingsmarketing". Gelieve alle documenten samen te voegen tot één pdf-bestand.