Wist je dat ... ?

Wist je dat we tijdens de wintermaanden geen verse tomaten op de broodjes leggen?

Tijdens deze maanden is de kwaliteit van onze verse tomaten heel wat lager: ze bevatten meer water en minder smaak.

Tomaten die door de zon gerijpt worden, zouden van te ver moeten geïmporteerd worden

Milieu-impact per 100 g eiwitten van verschillende voedingsmiddelen gekeken naar uitstoot van broeikasgassen, landgebruik en watergebruik. figuur van departement omgeving

Wist je dat we géén rundsvlees meer aanbieden in het warme aanbod?

Sinds september 2023 vind je geen warme gerechten meer met rundsvlees in onze restaurants.

Door rundsvlees te vervangen door varkensvlees en groenten verlagen we onze uitstoot van broeikasgassen en landgebruik met 85% voor deze gerechten. Van 50 kg CO2 voor rundsvlees van vleesvee naar 7,5 kg CO2 voor varkensvlees per 100 gram.

Tijdens dit eerste semester hebben we op die manier 1.300 ton CO2 minder uitgestoten door rundsvlees te vervangen door varkensvlees.

Meer info over de uitstoot van heel wat plantaardige en dierlijke eiwitten kan in je deze grafiek vinden. Dit zijn gemiddelde waarden per 100 gram eiwitten.

Deze grafiek en meer informatie hierover kan je vinden op de website van het departement omgeving.

Wist je dat we 30% van het vlees in de spaghettisaus vervangen hebben door groenten?

Niet alleen werd rundsvlees vervangen door varkensvlees, daar bovenop hebben we 30% van het vlees vervangen door groenten.

UGent heeft de Green Deal Eiwitshift onderschreven. Op dit moment haalt de gemiddelde Belg 60% van zijn eiwitten uit dierlijke bronnen (zoals vlees, vis en eieren) en 40% uit plantaardige bronnen (zoals brood, rijst, deegwaren).

Tegen 2030 wil de Vlaamse overheid deze verhouding omdraaien om de negatieve impact van overmatige vleesconsumptie op het klimaat te verminderen.

Wist je dat je steeds je eigen soepbeker of thermos mag meenemen?

Soep in UGent beker

Vorig academiejaar is voor bijna 40% van de soepen een wegwerpsoepbeker aangekocht!

Dit houdt in dat er meer dan 120.000 kartonnen wegwerpsoepbekers bij het restafval zijn beland! Bovendien betekent dit dat er meer dan € 60.000 is uitgegeven aan deze wegwerpbekers.

Dat is twee keer verspilling!

Een zeer warme oproep om eenmalig een herbruikbare soepbeker (€ 2,50) aan te kopen of je eigen soepbeker of thermos mee te nemen.

Een kleine inspanning, een wereld van verschil.😊

Wist je dat we onze voedseloverschotten doneren aan Let’s save food?

Voedseloverschotten horen bij de werking van een restaurant of cafetaria. Uiteraard proberen we deze toch zo laag mogelijk te houden.

Dit doen we door te werken met producten met een voldoende lange houdbaarheid, in relatief kleine verpakkingen. Daarnaast dragen een goed stockbeheer en flexibiliteit in het menu-aanbod sterk bij tot het onder controle houden van de overschotten. Een flexibel aanbod vertaalt zich bijvoorbeeld in het verminderen van het aanbod eens het sluitingsuur nadert (uitverkoop toonbank) en in het organiseren van duurzame weken (uitverkoop frigo’s) in aanloop van vakantieperiodes waarbij het menu sterk afwijkt van filiaal tot filiaal. Inzichten in verkoopsdata zorgen voor een goede voorspelling van de te verwachten verkopen.

De bruikbare voedseloverschotten bij het einde van de service krijgen sedert begin dit jaar een sociale en lokale bestemming via Let’s save food (LSF).

LSF groepeert Gentenaars uit verschillende wijken die als doel hebben om voedselverlies op een zo duurzaam mogelijke manier tegen te gaan. Ze verzamelen overschotten bij winkels, producten, particulieren om die te gaan herverdelen op verschillende plaatsen in Gent. Iedereen is welkom, waardoor de drempel heel laag ligt en men minder schaamte heeft om langs te komen. Voor sommige producten wordt een vrije bijdrage gevraagd maar de basisproducten zoals fruit, brood en groenten worden gratis aangeboden. Vrijwilligers van LSF komen de overgebleven maaltijden en componenten ophalen met de bakfiets en brengen hun eigen verpakkingen mee.

Dit proefproject proberen we nu samen met LSF verder uit te breiden naar nog meer restaurants.

We zijn bijzonder trots om deel uit te maken van zo’n mooi verhaal dat, nog meer in deze onzekere tijden, op een duurzame manier mensen helpt bij het vervullen van een van de basisbehoeften, namelijk, eten.

Op de website van Let's save food kom je heel wat meer te weten over dit mooie initiatief.

Naast dit nieuwe project  brengen we zelf reeds vele jaren voedseloverschotten naar diverse sociale initiatieven en voedselbanken in het Gentse in de vakantieperiodes. 

In het UGent magazine DurfDenken verscheen een interview met een medewerker van de resto's en met een vrijwilliger van Let's save food.