Nieuws voor alumni

Samen streven naar een superdiverse UGent

Op 1 maart heeft de Raad van Bestuur van de UGent het diversiteitsplan voor de periode 2019-2023 goedgekeurd. Met het plan wil de UGent de verschillende kwaliteiten, talenten en competenties van alle studenten en medewerkers ten volle benutten.

Lees verder...

Maart 1969: 50 jaar activisme op de Blandijn zorgt voor 50 jaar studentenparticipatie

Studentenprotesten in maart '69 vormden de start van studentenparticipatie aan de UGent. Die 50e verjaardag gaat niet onopgemerkt voorbij, met een debat in de Blandijn (20/3) en tentoonstelling '50 jaar studentenparticipatie' in het Ufo (18-22/3).

Lees verder...

UGent Leerstoel Amnesty International op 13 maart voor alumnus Geert Cappelaere

Op woensdag 13 maart reikt de UGent i.s.m. Amnesty International in Kunstencentrum Vooruit de UGent Leerstoel Amnesty International 2019 uit aan kinderrechtenexpert en alumnus Geert Cappelaere.

Lees verder...

15 UGent-disciplines in top 100 van wereldwijde ranking

In de QS World University Rankings by Subject bezet de UGent voor drie disciplines een plaats in de top 50. Naast Diergeneeskunde (13), Land- en Bosbouw (21) en Sportwetenschappen (42) staan nog twaalf disciplines in de top 100.

Lees verder...

De Global Campus van de UGent in Zuid-Korea blijft stevig groeien

Op de Global Campus van de UGent, in Zuid-Korea, zijn de inschrijvingen sinds vorige week achter de rug. De campus telt op dit moment niet minder dan 444 studenten en investeert in de uitbouw van de onderzoeksactiviteiten.

Lees verder...

Klimaatvriendelijk beleggen? Hoe de Universiteit Gent dat doet

Durf te kiezen voor een ambitieus klimaatbeleid.

Lees verder...

Digimeter toont haat-liefderelatie met media en technologie

Uit de Digimeter, het jaarlijks imec/UGent-onderzoek in Vlaanderen naar onze relatie met media en ICT, bleek vorig jaar er een van paradoxen en verschuivingen. Wel gaan we met z’n allen een meer volwassen relatie aan met onze digitale realiteit.

Lees verder...

Voedingsmiddelen met biolabel lijken gezonder en lekkerder

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer ze een biolabel dragen, dan wanneer ze geen biolabel dragen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit Gent in het wetenschappelijke vaktijdschrift Food Research International.

Lees verder...

UGent neemt deel aan economische missie naar Mexico

Van 16 tot en met 23 februari brengt vicerector Mieke Van Herreweghe samen met een UGent-delegatie een bezoek aan Mexico. We sommen een aantal hoogtepunten van de reis op, inclusief een interactieve kaart van de reis.

Lees verder...

Wie wordt de Strafste Gentenaar?

Welke UGent’er zette Gent het afgelopen jaar mee op de kaart? Stem nu en bepaal mee wie zich op 11 maart dé Strafste Gentenaar van 2018 mag noemen. Stemmen kan tot 4 maart!

Lees verder...

Naar een app om mensen met kanker en hun mantelzorgers thuis beter te ondersteunen

Een Europees project met onder meer de UGent zal de komende jaren een applicatie ontwikkelen die mensen met kanker en hun naasten bijstaat tijdens de ziekte. Uniek is dat niet enkel de patiënt centraal staat, maar ook de mantelzorger.

Lees verder...

Gentse studenten kunnen risicoloos ondernemen

Als student je eigen onderneming oprichten op school, zonder risico om te falen en zonder je te moeten bekommeren om de administratie: dat kan voortaan (enkel) in Gent, bij de de nieuwe coöperatieve vennootschap Gentrepreneur Company.

Lees verder...

Lezingenreeks 'Great Characters' vanaf 19 februari

Na het succes van eerdere open lezingenreeksen 'Great Books', 'Great Poems', 'Great Plays' en 'Great Critics' brengt de Vakgroep Letterkunde van de Universiteit Gent dit jaar een reeks over 'Great Characters' voor het brede publiek.

Lees verder...

UGent slaat handen in elkaar met Vlaamse scholen voor grootschalig weeronderzoek

Op 28 januari trapten leerlingen van het Heilig Graf college in Turnhout het project VLINDER (VLaanderen IN DE weeR) af. Zij bouwden het eerste van 50 identieke weerstations, waarmee de UGent de invloed van de omgeving op het weer zal onderzoeken.

Lees verder...

Architect Charles Vandenhove overleden

Na een carrière van zestig jaar is architect Charles Vandenhove op 91-jarige leeftijd overleden. Vorig jaar werd naast de Boekentoren zijn laatste project gerealiseerd het Vandenhove paviljoen.

Lees verder...

Imec, de UGent en EU-partners ontwikkelen ‘lichtpistool’ om stijfheid van bloedvaten te meten

Wetenschappers hebben een prototype ontwikkeld van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten. Door laserlicht te schijnen op de huid boven een slagader, kunnen hart- en vaatziekten sneller opgespoord worden.

Lees verder...

Duurzame betonmengsels voor 3D-printen van golfbrekers

Een nieuw onderzoeksproject van de UGent, bouwbedrijf BESIX, start-up ResourceFull en ingenieursbureau Witteveen+Bos spitst zich toe op de ontwikkeling van betonmengsels die geschikt zijn voor het duurzaam betonprinten van golfbrekers.

Lees verder...

Doe mee aan het alcoholonderzoek van de UGent tijdens Tournée Minérale

Wou je altijd al weten welk type drinker je bent? Doe dan mee aan het onderzoek dat de UGent voert tijdens Tournée Minérale in de alcoholloze maand februari.

Lees verder...

Continuo verzoent muziek en wetenschap op 26 en 27 januari

Continuo, het Alumni- en Personeelsorkest van de UGent, speelt deze winter in op de boeiende verhouding tussen muziek en wetenschap. Op 26 en 27 januari kan je in Het Pand terecht voor een origineel programma met componerende wetenschappers.

Lees verder...

Wat doet Tournée Minérale met JOUW lichaam?

Wil je weten of je een sociale drinker bent of een probleemdrinker ? De UGent zoekt voor een onderzoek 1000 vrijwilligers die in februari deelnemen aan de alcoholloze maand, Tournée Minérale.

Lees verder...