Waaraan is mijn dier overleden?

Algemene informatie over het lijkschouwen van dieren in Merelbeke

COVID-19

Wij aanvaarden terug katten voor lijkschouwing. Gelieve het telefoonnummer van de eigenaar duidelijk op het aanvraagformulier te vermelden zodat wij hen voor bijkomende info v​oor de lijkschouwing kunnen contacteren .

Indien u verdere vragen zou hebben betreffende katten met ademhalingssymptomen, braken of diarree van COVID positieve eigenaars, kan de dierenarts contact opnemen met Prof. Nauwynck van onze faculteit.

Wat betreft honden, In het kader van de coronapandemie kunnen we enkel degene lijkschouwen waarbij de gezinsleden geen symptomen vertonen van COVID19 (koorts, luchtwegklachten).

Mogen wij u daarom vriendelijk vragen om geen dieren aan te leveren waarvan de status van het gezin niet gekend is. Indien wij geen bevestiging krijgen van het symptoom-vrij zijn van het gezin, voeren we lijkschouwing niet uit.

Uit veiligheidsmaatregelen zijn de toegangspoorten van de faculteit gesloten. Bij aankomst dient u te bellen naar ons secretariaat  (09/264 7741), zij zullen dan vanop afstand de poort voor u openen. Indien u uw dier buiten de werkuren komt afleveren, kan u bellen naar 09 264 77 00 of 09 264 75 90

 Wij blijven dus geopend om de dienstverlening te garanderen.
De resultaten kunnen enige vertraging oplopen door deze uitzonderlijke omstandigheden.

Doel

Door middel van een autopsie wordt er een verklaring gezocht voor de ziekte of sterfte van uw dier. Dit gebeurt door een macroscopische en microscopische beoordeling van de weefsels. Eventueel worden verdere onderzoeken ( bacteriologisch, virologisch, parasitologisch of toxicologisch) uitgevoerd.

Het is van uiterst belang om ons alle beschikbare informatie betreffende de voorgeschiedenis (symptomen, omvang, bedrijfssituatie) te bezorgen. Dit alles kunt u invullen op het aanvraagformulier

Dieren zonder aanvraagformulier worden niet geautopsieerd.

Wanneer

Elke werkdag, in de voormiddag, voeren wij autopsies uit.
Tijdens de kantooruren kunt u uw dier afgeven aan de receptie van de autopsiezaal (zie plan). 
Na de kantooruren kunt u 24 op 24 uur uw hond of kat naar ‘Autopsie – mortuarium Hond en kat’ brengen. Wanneer uw dier een paard,  kleine of grote herkauwer,  vogel of exotisch dier is, kunt u uw dier brengen naar ‘autopsie – mortuarium grote en bijzondere diersoorten’. Onze autopsiezaal staat aangeduid als nummer 76 op het plan

Waar

Onze dienst bevindt zich op de site van de Faculteit Diergeneeskunde, Salisburylaan 133, 9820 Merelbeke. Voor een wegbeschrijving naar de faculteit diergeneeskunde klikt u op plan. Op de faculteit volgt u de wegwijzers “mortuarium - autopsie”

Kostprijs

De kosten worden gedragen door de opdrachtgever van de autopsie.
De kosten kunt u raadplegen op volgende link: tarieven autopsie

Hierbij dient 6% opgeteld te worden bij grote huisdieren en 21% bij kleine huisdieren.

Resultaat

In de namiddag sturen wij u via e-mail of fax een voorlopig verslag met de macroscopische bevindingen of contacteren wij u telefonisch om de voorlopige resultaten met u te bespreken. Het eindverslag wordt doorgestuurd binnen de 3 weken na het uitvoeren van de autopsie. Deze termijn kan verlengen wanneer extra onderzoeken noodzakelijk zijn.

Vervoer

Wij beschikken niet over een eigen ophaaldienst, u dient zelf het transport te regelen.
Enkele privépersonen verzorgen het transport van dierenlijken:

 

- Dhr. M. Boterdaele  (0475 91 33 28) Grote en kleine huisdieren 

 Informeer u eerst grondig over de kostprijs van het vervoer.

Deze personen staan ENKEL in voor het vervoer, u kan alleen daarvoor aan hen betalen.

De factuur van de autopsie wordt door de Universiteit later verzonden.

 

 

Bewaring van uw dier voordat u naar de faculteit komt

Het is belangrijk dat u uw dier zo snel mogelijk bij ons brengt. Postmortaal worden de weefsels snel afgebroken wat de autopsie sterk bemoeilijkt en zorgt dat de doodsoorzaak soms moeilijk tot niet meer te achterhalen is. Postmortaal verval wordt  tegengegaan door goede koeling. Om een goede koeling te verkrijgen, bewaart  u uw dier best koel (4°C). Om een snellere koeling te verkrijgen, kunnen grote huisdieren of dieren met een dikke vacht met veel koud water worden natgemaakt. Leg bij grote huisdieren het dier ook in de schaduw . We raden aan om uw dier niet in te vriezen omdat de weefsels nog meer beschadigd worden. Wanneer u uw dier echter niet binnen de 3 dagen kunt brengen,  is invriezen de enige optie.

Een autopsie en crematie van uw huisdier

  Na het overlijden van uw huisdier hebt u de beslissing genomen om de doodsoorzaak te achterhalen. Hiertoe dient evenwel een autopsie te gebeuren. Toch wilt u nadien nog een waardig afscheid voor uw huisdier. Daarom bieden wij verschillende mogelijkheden aan. GELIEVE UW KEUZE (zie onderstaande mogelijkheden) DUIDELIJK OP HET AANVRAAGFORMULIER AAN TE DUIDEN.


  1) individuele crematie met mogelijkheid tot afscheid en beschikbaarheid van as:

  Wij voeren een cosmetische lijkschouwing uit. Via enkele kleine incisies worden de organen beoordeeld, waarna we alle incisies mooi hechten. Daarna wordt uw dier opgehaald door het crematorium van uw keuze (u dient zelf het crematorium te contacteren). Indien gewenst, kunt u nog persoonlijk afscheid nemen van uw dier voor de crematie. U beschikt daarna over de as van uw dier.
  Kostprijs: standaard kostprijs autopsie + 60 € . De kosten verbonden aan de crematie  worden geregeld met het crematorium.


  2) individuele crematie met beschikbaarheid van as:

  Wij voeren een volledige lijkschouwing uit. Daarna wordt uw dier opgehaald door een crematorium van uw keuze (u dient zelf het crematorium te contacteren).  Indien gewenst kunt u gepast afscheid nemen na de crematie en kunt u beschikken over de as van uw dier.
  Kostprijs: standaard kostprijs autopsie. De kosten verbonden aan de crematie worden geregeld met het crematorium.


  3) gemeenschappelijke crematie:

  Wij voeren een volledige lijkschouwing uit. Daarna wordt uw dier opgehaald door een crematorium van uw keuze (u dient zelf het crematorium te contacteren). Uw dier wordt samen met andere dieren gecremeerd en u hebt geen as ter beschikking.
  Kostprijs: standaard kostprijs autopsie. Kosten verbonden aan de crematie worden afgehandeld met het crematorium.


  4) gemeenschappelijke destructie:

  Wij voeren een volledige lijkschouwing uit, waarna uw dier collectief verwerkt wordt. U kunt na de autopsie geen afscheid meer nemen en u hebt geen as van uw dier ter beschikking.
  Kostprijs: standaard kostprijs autopsie.

  Indien u nog vragen heeft,  kunt u ons tijdens de kantooruren contacteren op 09 264 77 41

   

  Verantwoordelijken

  • Prof. dr. Koen Chiers, DVM, PhD, Diplomate ECVP, Diplomate ECPHM
  • Prof. dr. Annemie Decostere, DVM, PhD, MSc, Diplomate ECLAM
  • Kliniekhoofd Dr. Leen Van Brantegem, DVM, PhD, Diplomate ECVP, Certificate CFVP
  • Dierenarts Bert De Jonge, DVM
  • Dierenarts Selina De Backer,DVM
  • Dierenarts Lise Geerinckx, DVM
  • Dierenarts Anouk Geerinck, DVM